Τα επίθετα των γυναικών

Όταν αποφάσισα να παντρευτώ, κατάλαβα πόσο σεξιστική είναι η διοίκηση και η κοινωνία απέναντι στις γυναίκες. Ενώ από το 1983 καθιερώθηκε η διατήρηση του πατρικού επιθέτου της γυναίκας στην Ελλάδα και στη Γερμανία από το 1994, τα δεδομένα είναι ως εξής:

  • Στην εφορία μπαίνει πάντα πρώτος ο σύζυγος. Εδώ και δύο χρόνια κάνουμε τη φορολογική μας δήλωση στη Γερμανία με ένα λογισμικό, το οποίο παρουσιάζει σφάλμα, αν μπει πρώτο το όνομα της γυναίκας στη φορολογική δήλωση. Φυσικά και σε όλα τα κοινά μας έγγραφα: ληξιαρχική πράξη γάμου, κτλ.
  • Όταν συμπληρώναμε τα χαρτιά του γάμου μας, δεν τέθηκε καν θέμα, ποιο επίθετο θα πάρουν τα παιδιά μας. Θεωρήθηκε αυτονόητο από όλους, ότι θα είναι του συζύγου μου. Δεν ρωτήθηκα ποτέ, αν έστω θα ήθελα να πάρουν τα παιδιά το δικό μου επίθετο. Μένουμε στη Γερμανία και επειδή το επίθετο του συζύγου είναι ευκολότερο, δεν θα μπορούσα καν να διανοηθώ να δώσουμε το δικό μου, που κάθε φορά το συλλαβίζω και μου σπάει τα νεύρα. Τα πεθερικά μου ήταν μπροστά όταν τα συμπληρώναμε και όταν ρώτησα για πλάκα τον σύζυγό μου, ποιο επίθετο θα δώσουμε, με κοίταξαν σαν να ήμουν τρελή. Οι δε γονείς μου εννοείται ότι το θεωρούσαν δεδομένο. Ο σύζυγός μου δεν με ρώτησε καν, αν θα ήθελα να πάρουν τα παιδιά το δικό μου επίθετο…
  • Όταν παντρευτήκαμε, ο σύζυγος υπέγραψε ένα επιπλέον χαρτί, ότι τα παιδιά επιτρέπεται να πάρουν το δικό του επίθετο (ελπίζω να μην κάνω λάθος). Η δική μου υπογραφή εκεί ήταν περιττή. Σε όλα τα έγγραφα ήταν πρώτος αυτός και μετά υπέγραφα εγώ.
  • Η Γερμανία είναι μία χώρα, όπου η ισότητα ανδρών και γυναικών έχει φτάσει σε άλλο επίπεδο, απ’ ότι στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, το έχουν παράδοση, οι οικογένειες να έχουν μόνο ένα επίθετο. Όταν τους ρωτούσα γιατί το κάνουν αυτό, η απάντηση ήταν καθολική: «Μα, για να νιώθουμε οικογένεια». Για μένα αυτό φυσικά ήταν το πιο ασυνάρτητο επιχείρημα. Με έκανε κάθε φορά να ξεκαρδίζομαι στα γέλια. Η δική μου οικογένεια δεν είχε ποτέ πρόβλημα, που η μητέρα μου ονομαζόταν αλλιώς. Το θεωρούσα ένα καπρίτσιο του λαού τους λοιπόν, έως ότου παντρεύτηκα. Η πρώτη ερώτηση που μου έκαναν ήταν  «πώς με λένε τώρα». «Ε πώς με λένε», απαντούσα, «όπως πριν». Μετά με κοιτούσαν σαν να είμαι κάποια εξωγήινη και μετά από λίγο καιρό το αποδέχτηκαν, σαν ένα δικό μου καπρίτσιο. Για να καταλάβετε με λίγα λόγια πώς γίνεται εδώ: γνωρίζεις μια κοπέλα, την λένε π.χ. Παπαδοπούλου. Παντρεύεται η κοπέλα και μετά λέγεται Γιαννιώτη. Βγάζουν ανακοίνωση ότι η κα Παπαδοπούλου παντρεύτηκε και τώρα λέγεται Γιαννιώτη. Μετά πρέπει να την φωνάζεις ξαφνικά Γιαννιώτη. Η γυναίκα αλλάζει φυσικά το επίθετό της από παντού, ταυτότητες, τράπεζες, ασφάλειες. Τρομερή γραφειοκρατία για την αλλαγή ονόματος, σε μια χώρα που υποτίθεται ότι η χειραφέτηση των γυναικών έχει προχωρήσει σε άλλα επίπεδα. Έχω πολλές φίλες, γνωστές και συναδέρφους που παντρεύτηκαν μέχρι τώρα και ούτε μία δεν έχει κρατήσει το επίθετό της. Ενδιαφέρον έχει, ότι κάθε φορά τις ρωτάω πώς νιώθουν: η μία νιώθει σαν την πεθερά της, η άλλη το έκανε γιατί αυτό κάνουν όλοι, άλλη γιατί δεν της άρεσε το επίθετο του μπαμπά της (οκ, αυτό το κατανοώ).

Μέχρι τώρα τα θεωρούσα δεν τα είχα σκεφτεί όλα αυτά συνολικά, μέχρι που διάβασα αυτό:

Αναρωτήθηκα πώς ένιωθα εγώ για όλο αυτό. Ναι, ένιωθα απογοητευμένη. Ναι, ένιωθα σαν χαζή, όταν έκανα τη μισή φορολογική δήλωση και μετά μου έβγαλε σφάλμα. Ναι, ένιωθα παράξενα όταν με ρωτούσαν πώς λέγομαι τώρα (αυτό το συναίσθημα ότι δεν ανήκεις, γιατί δεν κάνεις αυτά που κάνουν όλες οι άλλες γυναίκες). Στη Γερμανία πρέπει κάθε φορά να επισημαίνω ότι ο σύζυγος ονομάζεται αλλιώς.

Αυτό που θέλω να πω με όλα αυτά είναι: έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας. Από την κοινωνία ως τη διοίκηση, υπάρχουν αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να φτάσουμε στην ισότητα. Ο σεξισμός σε όλους τους τομείς είναι τόσο έντονος, που καμιά φορά με πιάνει ζαλάδα. Ίσως αυτά δεν είναι τα σημαντικότερα προβλήματα στις χώρες που ζούμε, αλλά τι σημασία έχει; Ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία βρισκόμαστε, το μήνυμα είναι ένα: σε μια οικογένεια, η γυναίκα είναι δεύτερη.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

79 points
Upvote Downvote

43
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
14 Θέματα σχολίων
29 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
24 Συντάκτες σχολίων
GhostwriterMatryoshkaLenia_Landsilverstuddedblue_butterflyzero-gravity Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Η Γερμανία είναι μια χώρα που δεν υποτίθεται ότι η χειραφέτηση των γυναικών έχει προχωρήσει σε άλλα επίπεδα,αλλά οντως έχει προχωρήσει.Στη Γερμανια οι γυναικες παιρνουν το επιθετο του συζυγου και αυτό ειναι τοσο αντιφεμινιστικο.αχ ναι καημενουλες ,εχουν κανονική ζωή ,κανονικές αδειάρες μητρότητας ,δεν τις βρίζουν στα φανάρια ,αμα σου το χέρι συνεργατης τον απολυουν χθες ,υπάρχει σεβασμός ,η χωρα εχει γυναικα Καγκελάριο και η ηγετης της ακροδεξιάς ειναι δηλωμένη λεσβία.Και κόλλησες στη φορολογική .Χαλάλι η φορολογική ! Δεν είναι πρόβλημα της χωρας οτι δεν ζητησες απο τον άντρα σου να πάρουν τα παιδια το δικό σου επίθετο.Είχες το δικαίωμα να… Διαβάστε περισσότερα »

Απαστράπτουσα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Με πονάει πάρα πολύ αυτό το θέμα. Δεν καταλαβαίνω καθόλου τις γυναίκες στην Αγγλία και στις ΗΠΑ κυρίως που βλέπω να αλλάζουν το επίθετό τους. Πχ παντρεύονται και την άλλη μέρα το αλλάζουν στο φβ να το δει όλος ο κόσμος. Επίσης με πονάει πάρα πολύ ότι το επίθετό μου ούτως ή άλλως είναι του πατέρα μου, σε γενική κτητική. Δηλαδή έχω να διαλέξω που θα ανήκω στον πατέρα ή στον άντρα. Γιατί τα γυναικεία ονόματα να εξαφανίζονται και τα αντρικά να περνάνε από γενιά σε γενιά; Οι γυναίκες είναι σα να μην υπάρχουν. Και στην Ελλάδα δε φτάνει που… Διαβάστε περισσότερα »

💔broken heart💔
Επισκέπτης
Συμμετέχων
💔broken heart💔

Τουλάχιστον στα ρωσικά γυναικεία επώνυμα μπαίνει η κατάληξη- α που δηλώνει το φύλο και όχι την γενική κτητική.
Οι ελληνικές γενικές κτητικές σε επώνυμο τύπου – ίδης , -ίτης , πάντα μπερδεύουν. Ποιό ειναι τελικά το γυναικείο- ίδου / ίτου ? Γιατί κάποιες φορές το βλέπω και -ίδη / ιτη σε γυναίκες.

Απαστράπτουσα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό για τα ρωσικά επίθετα. Το είχα διαβάσει ότι ισχύει και ότι είναι όπως τα βυζαντινά γυναικεία επίθετα που είναι στην ονομαστική, αλλά μου είπα ότι δεν ισχύει. Putina σημαίνει του Putin δηλαδή. Ας μας τα επιβεβαιώσει και κάποια-ος που μιλάει ρωσικά.

Το πως είναι η ονομαστική του επιθέτου της θα μπορούσε να το βρίσκει η ενδιαφερόμενη με βοήθεια φιλόλογου, γιατί όχι. Ας πούμε το -ίτης όπως Αυλωνίτης, το θηλυκό ίσως θα μπορούσε να είναι Αυλωνίτισα και όχι (του) Αυλωνίτη/Αυλωνίτου. Δηλαδή τον πατέρα σου τον λένε Κόκκινο; Εσύ θα είσαι η Κόκκινη και όχι (του) Κόκκινου.

zero-gravity
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Εικόνων
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Αυτό το -ίτου στη κατάληξη και μένα πολύ με ενοχλεί. Επειδή και μένα τελειώνει σε αυτή τη κατάληξη είναι πολλές οι φορές που έχω σκεφτεί να το αλλάξω. Και το -ίτη κτητική είναι αλλα τουλάχιστον δεν είναι τόσο “παραμορφωτικό”. Πως να υποθέσει κανείς αν ο πατέρας σου είναι -ιτος ή -ιτης; (Αν υποθέσουμε οτι το ζητούμενο είναι και πάλι η αναφορά στο πατέρα)
Πάντως στο σχολείο οι μισοί δάσκαλοι με με διόρθωναν -ιτη και οι άλλοι μισοί -ιτου. ‘Ούτε αυτοί ήξεραν.

Ghostwriter
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Και το -α που παίρνουν τα πιο πολλά (υπάρχουν και κάποια άκλιτα μη ρώσικης προέλευσης), κτητική δηλώνουν (δεν ξέρω ακριβώς πτώση, αλλά απαντά σε ερώτηση ‘ποιανού’ και πρέπει να είναι γενική). Και μη τυχόν μια ρωσίδα δεν αλλάξει επίθετο, μεγάλη προσβολή! Σε ένα γκάλοπ το 80% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η γυναίκα πρέπει να αλλάζει επίθετο. Δεν ξέρω αν το δείγμα ήταν αντιπροσωπευτικό, αλλά και πάλι…πολύ πατριαχρική κοινωνία η ρώσικη.

zero-gravity
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Εικόνων
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Παρατήρησα πως ενώ στην οικογένεια μου μπορεί να μιλάμε για το προπαππού μου τα αδέρφια του κλπ δε μιλάμε για τη προγιαγιά μου και το τι συνέβη απο τη πλευρά της. Σπάνια θα ακουστεί το πατρικό της και πιστεύω πως παίζει ρόλο αυτή η άγνοια.Οταν δεν ξέρεις καν το όνομα του άλλου δεν μαθαίνεις την ιστορία του. Επίσης φαντάζομαι πόσο διαφορετική θα ήταν η αντίληψη μου αν είχα το επίθετο της μητέρας μου και εκείνη της δικής της. Θα ήταν μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Αν δε κάνω λάθος στην Ελλάδα είχε προταθεί κάποια στιγμή το μοντέλο που περιγράφεις απο το… Διαβάστε περισσότερα »

Απαστράπτουσα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

«Οταν δεν ξέρεις καν το όνομα του άλλου δεν μαθαίνεις την ιστορία του.» Ακριβώς αυτό. Για την πρόταση του καθηγητή δεν έχω διαβάσει κάτι, θα το ψάξω. Προσωπικά μου φαίνεται ιδανική.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Και όμως σιγά σιγά κάποια πράγματα αλλάζουν . Αγαπημένη φίλη όταν παντρεύτηκε δήλωσε πως τα παιδιά θα πάρουν το δικό της επίθετο, με τη σύμφωνη γνώμη του άντρα της. Το παιδί το βαφτίσανε με όνομα που απλά τους αρεσε, χωρίς να δώσουν το όνομα από κανέναν παππού και κανείς δεν τόλμησε να πει κουβέντα. Φυσικά όλα αυτά έγιναν γιατί και ο άντρας της είναι πολύ ανοιχτόμυαλος και δεν είχε ποτέ καμία καϊλα με το δικό του επίθετο. Μάλιστα μεταξύ σοβαρού και αστείου έλεγε ότι μετά το γάμο αν κάποιος άλλαζε επίθετο θα ήταν αυτός .

silverstuddedblue_butterfly
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Γίνεται στην Ισλανδία! -καλα, περίπου… Και εξηγώ τι εννοώ: εάν ο πατέρας λέγεται (στο μικρό) Γιάννης, το επίθετο του γιου του ή της κόρης του, λέγεται “τουγιαννηογιος” / “τουγιαννηηκορη”, άρα δεν υπάρχουν οικογενειακά επίθετα, αφού οι γονείς έχουν διαφορετικά επίθετα από τα παιδιά τους! Γίνεται όμως να πάρουν και της μητέρας τους, τύπου “τηςμαριαςογιος”/”τηςμαριαςηκορη”

Απαστράπτουσα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Καλό! https://www.nordicnames.de/wiki/Icelandic_Surnames
Δηλαδή αν κάποιος λέγεται Γιάννης, ο γιός του θα λέγεται Γιαννόπουλος στο επίθετο. Από αυτό που γίνεται στην Ελλάδα, όλα τ’άλλα καλύτερα μου φαίνονται.

Ghostwriter
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

‘Εχω φίλη ρωσίδα που πήρε το επίθετο του μπαμπά της και ο αδερφός της – το επίθετο της μαμάς. Στην Ελλάδα διαλέγεις το επίθετο των παιδιών όταν παντρεύεσαι αλλά πρέπει να είναι το ίδιο για όλα τα τέκνα. Αυτό ξέρω εκτός κι αν άλλαξε πρόσφατα.
Επίσης στα θέματα των ονομάτων, απλά δίνεις αυτό που γουστάρεις. Γιατί παραγεμίσαμε Γιάννηδες και Μαρίες.

Ert1
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγώ πάντως γνωρίζω ζευγάρι μεσηλικων Γερμανών όπου ο άνδρας έχει πάρει το επίθετο της γυναίκας του.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Αρχή Lenfou alert!

Matryoshka
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Κι εγώ έχω φίλη Γερμανή η οποία μου είχε πει πως είναι σπάνιο, αλλά συμβαίνει αυτό που λες και ξέρει και η ίδια κάποια άτομα που το έχουν κάνει. Τους είχα πιο ανοιχτόμυαλους τους Γερμανούς σε αυτό το θέμα πάντως.

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Γερμανίδα είναι το σωστο.

Matryoshka
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ευχαριστώ για τη διόρθωση γιατί ποτέ δεν είμαι σίγουρη. Και η γυναίκα από την Αλβανία; Αλβανίδα;

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Ειδικός

Πρόσφατα το έζησα με τα προσκλητήρια της βάφτισης.. Πρώτα το όνομα του άντρα και αν μπει επίθετο λέει θα βάλεις το δικό του. Τελικά επίθετο δεν έβαλα κι ενώ είχα γράψει το δικό μου όνομα πρώτο, στο τυπογραφείο μου το άλλαξαν αλλά είπα να μην ασχοληθώ. Και όταν ετοιμάζαμε το γάμο (πολιτικός) μας ρώτησαν ποιο όνομα θα πάρουν τα τέκνα, το είχαμε συζητήσει, ήθελα πολύ να δώσουμε και τα δύο επίθετα αλλά αφενός του συζύγου είναι πιο ωραίο και αφετέρου θα δώσουμε δύο ονόματα, αν έχει και δύο επίθετα 6 συλλαβων το καθένα…θα μας βρίζει μεγαλώνοντας.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Σε φάση ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα. Σκέψου τώρα στο σχολείο που πρέπει να μάθει να γράφει το όνομα του να έχει να γράψει δύο ονόματα και δύο επίθετα;
Πάντως αυτό κάνουν οι Ισπανοί χρονια τώρα

mrnF
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ax, να σας πω και γω τον πόνο μου. Δύο μικρά ονόματα και δύο επίθετα γιατί ο πατέρας μου ήταν υιοθετημένος και είχε και τα δύο. Το ένα από τα δύο ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Δε μπορείτε να φανταστέιτε τι τράβηξα στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο. Πόσο λάθη γίνονται συνεχώς στα χαρτιά μου. Παντρεύτηκα και το όνομα του συζύγου, είναι πολύ εύκολο. Ε λοιπόν το υιοθέτησα. Εδώ έχουμε νέο προβλήμα: Το μπουλινγκ που δέχομαι γιατί χρησιμοποιώ το όνομά του. Γιατί δε θέλω το όνομα του πατέρα μου; Μήπως δεν είμαι αρκετά φεμινίστρια; Μήπως ο σύζυγος μου το έχει επιβάλει; κτλ κτλ Συμπέρασμα: Μη… Διαβάστε περισσότερα »

Muse
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Θυμάμαι ότι, όταν ετοιμάζαμε τα χαρτιά του γάμου και ερωτηθηκαμε “ποιο επίθετο θα πάρουν τα τέκνα”, ο άντρας μου γύρισε και με κοίταξε περιμένοντας την απάντησή μου. Το δικό του είπα, δεν είχα καν σκεφτεί κάτι άλλο, αλλά μου άρεσε η κίνηση του: ήταν και δική μου απόφαση το επιθετο. Δεν ξέρω τι θα γινόταν αν έλεγα π.χ. “και τα δύο”! (μάλλον θα μπαιναν και τα δυο). Η μαμά μου που μεγάλωσε στη Γερμανία αλλά παντρεύτηκε και ζει στην Ελλάδα και έχει κρατήσει το επίθετό της, εχει σχολιάσει μερικές φορές (βλέποντας έγγραφά μας, κλπ) “τι σχέση έχω εγώ με τα… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Όταν ήμουν μικρή μου έκανε εντύπωση που η μητέρα μου είχε το δικό της επίθετο,καθώς τότε, τη δεκαετία του 80 καμιά γυναίκα δεν είχε. (Και μάλιστα είχε παντρευτει στη Γερμανία και με πολιτικο γάμο αρχικά και με ορθόδοξο θρησκευτικό στη συνέχεια, και όλα αυτά το 1981 και τώρα βλέπω πριν καν αλλάξει ο νόμος.) Όταν τη ρώτησα το μόνο που είχε πει είναι ότι εγώ έτσι ξεκίνησα την καριέρα μου, δε θα άλλαζα όνομα μετά. Τώρα πως καταφερε να κρατήσει το όνομα της πριν αλλάξει ο νόμος είναι κατι που πρέπει να τη ρωτήσω, καθώς μέχρι τώρα δεν ήξερα ποτέ… Διαβάστε περισσότερα »

Mia idea
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Το 81 άλλαξε ο νόμος στην Ελλάδα οπότε δεν μπορούσε πια να πάρει το επίθετο του συζύγου η μητέρα σου. Οι ελληνίδες και οι έλληνες όπου και αν παντρετούν και όπου και να ζουν υπάγονται στους ελληνικούς νόμους γιαυτά τα θέματα, ονοματοδοσία, κτήση επιθέτου, καθορισμός πατρότητας, κλπ.

Ghostwriter
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Και η Βουγιουκλάκη Βουγιουκλάκη παρέμεινε νομίζω…δεν έγινε Παπαμιχαήλ. Εκτός κι αν στα χαρτιά ήταν έτσι και στον κινηματογράφο γιουβέτσι.

Αρνίτσι-μπίτσι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγώ έχω δύο επίθετα ( και μάλιστα πρώτο της μαμάς-πηγε αλφαβητικά) και μεγαλώνοντας σε πόλη της επαρχίας, πολλοί θεωρούσαν πως οι γονείς μου ήταν χωρισμένοι εξού και τα δύο επίθετα… τελικά πάντα με φώναζαν με το πρώτο (της μαμάς) που ειναι και πιο εύκολο ( μουχαχαχα).

Επίσης να πω ότι η Γερμανία δεν είναι δα κ τόσο προχωρημένη χώρα όσο πιστεύουμε…Το αντίθετο θα έλεγα, και Ευρωπαϊκές έρευνες που γίνονται συχνά πυκνά το αποδεικνύουν (οι Γερμανοί εμφανίζονται αρκετά θρησκόληπτοι, ξενοφοβικοί, ρατσιστές κλπ σε σχέση με άλλους λαούς, βλέπε π.χ. Ολλανδούς, Σκανδιναβούς)

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Συγνώμη, δεν καταλαβαίνω, αφού, όπως λες, έχει θεσπιστεί η διατήρηση του πατρικού επωνύμου των γυναικών μετά το γάμο, από το 1994, γιατί πρέπει μετά να το αλλάζουν στα κρατικά έγγραφα ? Το να το αλλάζουν στις κοινωνικές επαφές το καταλαβαίνω, π.χ. ο κ. και η κα Παπαδοπούλου, έστω κι αν η κα Παπαδοπούλου, κανονικά λέγεται Γιαννιώτη. Αλλά στα χαρτιά γιατί ?

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γιατί γραφεις “Η Γερμανία είναι μία χώρα, όπου η ισότητα ανδρών και γυναικών έχει φτάσει σε άλλο επίπεδο, απ’ ότι στην Ελλάδα”, την στιγμή που αυτά που περιγράφεις είναι χειρότερα από την κατάσταση στην Ελλάδα; Θέλω να πω ότι εκτός απο γραφειοκρατικα και κοινωνικά στην Ελλάδα πια θεωρείται δεδομένο ότι η γυναίκα θα κρατήσει το επώνυμο της. Το αντίθετο είναι η εξαίρεση πια. Σε ποιο βαθμό υπάρχει περισσότερη ισότητα στην Γερμανία; Δεν γίνονται παρενοχλήσεις; Δεν υπάρχει εμφυλη βια; Οι γυναίκες έχουν πια σταματήσει να φοβούνται τους σκοτεινούς δρόμους; Δεν υπάρχει slut shaming εκει;

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Λυπάμαι δεν μένω στη Γερμανία και είναι μια χώρα που δεν μου είναι συμπαθης αλλά ας μην κρίνουμε ανόμοια πράγματα.Και ενας εξωτερικος παρατηρητης βλέπει οτι στη Γερμανια σαφως ειναι πιο μπροστά σε θέματα ισότητας.Γυναίκες καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης ,lgbt γυναικες καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης ,εχουν γυναικα κακελάριο και κανεις πλην ημων δεν την ψέγει για την ακατάλληλοτητά της λογω φυλου αλλά γίνεται κριτική με βαση το πολιτικό της έργο.Αν μεινεις εγκυος δεν θα σε πετάξουν στο δρόμο.Mια γρήγορη ματιά στα στοιχεία της eurostat https://ec.europa.eu/eurostat/web/sdi/gender-equality θα σε πεισει .Με το ποσοστό γυναικών σε πολιτικά ποστα και σε υψηλά εργασιακά σεσχέση με Γερμανία ,μας… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ξεκάθαρα, ακόμα και για κάποιον που δεν έχει πατήσει το πόδι του στην Ευρώπη (ούτε καν στη Γερμανία συγκεκριμένα), η Γερμανία είναι πολύ πιο μπροστά σε σχέση με την Ελλάδα σε τέτοια ζητήματα. Δε νομίζω ότι χρειάζεται άλλο στοιχείο πέραν του γεγονότος ότι η Μέρκελ είναι καγκελάριος της χώρας για σχεδόν μια δεκαετία. Θα ήθελα να φανταστούμε το αντίστοιχο σενάριο στην Ελλάδα και να γελάσουμε (ή να κλάψουμε) όλοι μαζί. Σε οποίον είναι δύσκολο να κάνει συσχετίσεις, θα μπορούσε ίσως να σκεφτεί τη διαδικασία διαδοχής στο κόμμα της αντιπολίτευσης της χώρας του Ποτέ-Ποτέ: ακόμα και στη νεποτιστική διαδοχή, μεταξύ δύο… Διαβάστε περισσότερα »

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ζωή ,νομίζω οτι το case είναι κάπως άκυρο .Η Ντόρα Μπακογιάννη ,παραγκωνίστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό γιατι εκτός απο Μπακογιάννη είναι και Μητσοτάκη.Μεγάλο κομμάτι της ΝΔ ακούει Μητς και πετάει καντήλες,του πέφτουν τα μαλλιά και παθαίνει και αυτοανάφλεξη.Η συγκεκριμένη υποψήφια έχει αποδείξει τις ικανότητές της απο διάφορα πόστα,αλλά κατα τη γνώμη μου παραγκωνίστηκε γιατι ανήκει σε αυτή την οικογένεια και οχι γιατι είναι γυναίκα.Θα μου πείς τον αδερφό της πως τον έβγαλαν.Αλλή η χρονική συγκυρία και το εκλογικό σώμα.Αν είναι σεξιστικό να θεωρούν την κόρη προεκταση του μπαμπά?Ναι πολύ!Να την χαντάκωσαν λόγω φύλου?Δεν το νομίζω. Απειρα τα περιστατικά σεξισμου στην… Διαβάστε περισσότερα »

Theodore Decker
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Νόμιζα ότι ήμουν μονο εγώ που ειχα πρόβλημα με τα επώνυμα. Νιώθω ότι κάποιοι έχουν παρόμοιους προβληματισμούς τώρα και χαίρομαι. Δυο σχόλια συμπληρωματικά σε όσα ειπωθηκαν: Η γενική κτητική στα γυναικεία επώνυμα μου φαίνεται αδιανόητη. Δηλαδή εμείς είμαστε πάντα ετεροπροσδιοριζομενες από ένα αρσενικό. “Γεια σας είμαι η Ελένη Δημητριαδου”= “Γεια σας ειμαι η Ελενη, του Δημητριαδη η κορη/συζυγος.” Τουλάχιστον το “Ελένη Δημητριάδης” μου φαίνεται πιο αποδεκτό. Φέρεις το όνομα της οικογένειας ως επόμενη γενιά, αυτούσιο, ανεξάρτητα από το φύλο σου. Ο φίλος μου είναι από τη Βραζιλία. Εκεί (Όπως και στην Πορτογαλία) τα παιδιά παίρνουν και τα δύο επώνυμα των… Διαβάστε περισσότερα »

Απαστράπτουσα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Χαχα τέλειο! Όπως και στα αγγλικά που όλοι έχουν middle name αλλά δεν του δίνουν και πολλή σημασία, το πρώτο επίθετο για τους Πορτογάλους γίνεται αδιάφορο σαν ένα middle name, ενώ για τους Έλληνες είναι το κύριο επίθετο:) Όμως και εδώ όι γονείς που έχουν 2 επίθετα έκαστος στα παιδιά τους θα δώσουν και οι 2 τα επίθετα των πατεράδων τους. Οπότε η πατριαρχία καλά κρατεί. Πιστεύω ότι η δίκαια λύση είναι τα αδέρφια να έχουν διαφορετικό επίθετο, τα κορίτσια της μαμάς και τα αγόρια του μπαμπά.

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τους Ισπανούς.