Συζήτηση την ώρα της Μουσικής

Η ιστορία ενός πονοκεφάλου+ανταπόκριση από σχολείο

Maisie Cousins

Πήγα φροντιστήριο και γύρισα και ακόμη δεν μου έχει περάσει ο πονοκέφαλος  από το πρωί. Αλλά ας τα πω από την αρχή (δεν ξέρω κατά πόσο θα πω λεπτομέρειες γιατί 1ον είμαι συγχυσμένη και 2ον γιατί δεν τα θυμάμαι όλα).

Λοιπόν 4η ώρα σήμερα είχαμε μουσική. Μπήκα εγώ στην τάξη περιμένοντας να κάνω μάθημα, αλλά το λάπτοπ του σχολείου το έκλεψαν και έτσι δεν μπορούσαμε να δούμε στον διαδραστικό πίνακα. Και έτσι ξεκίνησε η καθηγήτρια συζήτηση για το πώς ξεκίνησε η τζαζ και μας είπε πως ξεκίνησε από τους ν  της Αμερικής, όπως τους αποκάλεσε(είπε την λέξη από ν για τους εχγρωμους κάπου στις 20 φορές σε όλ το μάθημα).

Μετά συνέχισε έτσι το μάθημα λέγοντας βλακείες και μετά λεει πώς οι ν (πάλι!) μισουν τους λευκούς και πετάγεται ένας παιδάκος και λέει πως το black Lives Matter είναι ρατσιστικό προς τους λευκούς. Εγώ λέω πως το συγκεκριμένο κίνημα επιδιώκει ΙΣΌΤΗΤΑ και όχι να είναι οι λευκοί κατώτεροι. Μετά μου λέει το παιδάκι πως αν ήθελε ισότητα θα λεγόταν all lives matter. Και η καθηγήτρια συμφώνησε και άρχισαν να συζητάνε μεταξύ τους και εγώ απλά τους λέω: ” Διαφωνώ” και δεν ξαναμιλησα.

Μετά η καθηγήτρια είπε πως αντιπαθεί τους Αμερικανούς, τους Γερμανούς και την κουλτούρα της Μέσης Ανατολής. Τους Αμερικανούς γιατί είναι ρατσιστές, τους Γερμανούς για τον ίδιο λόγο και στην μέση ανατολή απλώς “δεν τους χωνεύει”. Δεν διαφωνώ πως η Αμερική είναι χτισμένη πάνω στην σκλαβιά και την εκμεταλλεύση των έγχρωμων. Πως για χρόνια θεωρούνταν 1/3 ανθρώπων και πως υπήρχε η άποψη πως δεν νιώθουν πόνο.

Πως μέχρι και σήμερα πολλοί σκοτωνονται άδικα λόγω του χρώματος τους (όπως, άλλωστε γίνονται τόσες πολλές γυναικοκτονιες καθημερινά), αλλά αρνούμαι να τσουβαλιασω ολόκληρες χώρες και ηπείρους.  Την Γερμανία την μισεί λόγω των ναζιστών, που και εκεί συμφωνώ αλλά έκανε τρομερές γενικεύσεις στο θέμα.

Μετά έπιασε και τις γυναίκες και είπε πως είναι πιο αδύναμες από τους άντρες και για αυτό κυρίως δέχονται υποτίμηση μέχρι και στις μέρες μας. Έλεγε πάλι τα δικά της για τις γυναίκες  πως κάνουν τώρα πια κάνουν μόνο για νοικοκυριο και προσπάθησα να χαζεψω (αλήθεια προσπάθησα), αλλά ήθελα να ακούσω που το πήγαινε. Και έτσι κατέληξα με πονοκέφαλο. Μόλις χτύπησε το κουδούνι έφυγα τρέχοντας.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

-12 points
Upvote Downvote

24
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
9 Θέματα σχολίων
15 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
15 Συντάκτες σχολίων
MarialadelbarrioBabyDollMrs. RochesterLeave it to BeaverTropique Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μάνα Κουράγιο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Μήπως να το δεις σοβαρά ν’ αλλάξεις σχολείο;
Και μια ερώτηση προς τους σχολιαστές, γιατί δεν γνωρίζω: έχει η λέξη νέγρος στα ελληνικά την ίδια ρατσιστική χροιά που έχει η αντίστοιχη στα αγγλικά; Για κάποιο λόγο στο μυαλό μου (ίσως φταίει η μεταφρασμένη λογοτεχνία που διάβαζα στα νιάτα μου) έχω συνδέσει το αντίστοιχο αγγλικό με την δική μας λέξη από α, που δεν χρησιμοποιώ ποτέ, ενώ το νέγρος το λέω συχνά. Κάνω λάθος; Ελπίζω όχι, γιατί τότε δεν θα είναι απλά “λάθος”.

Mirka Janic
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Νομίζω οτι στα ελληνικα η λέξη νεγρος δεν έχει ρατσιστικό περιεχομενο. Το αράπης και τα παραγωγα του έχουν και χρησιμοποιούνται στον ρατσιστικό λόγο. Παίζουν ρόλο και τα συμφραζόμενα βέβαια αλλά σίγουρα άλλη σημασία του νεγρος στα αγγλικά στις ΗΠΑ και άλλη στην Ελλάδα.

Μέλος
Συμμετέχων

Νομίζω όχι. Ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί από τους πλέον προοδευτικούς καλλιτέχνες ( τα νεγρικα του Λοΐζου μου έρχονται πρόχειρα). Με τον αραπη συμβαίνει το εξής. Νομίζω ο αραπης δε σημαίνει ο μαύρος. Σημαίνει ο Άραβας. Αραπηδες για χρόνια στην Ελλάδα ήταν οι κάτοικοι της Αραπιας ( δλδ της Αραβίας). Κάποια στιγμή άρχισε να χρησιμοποιείται ως υποτιμητικός όρος για τους μαύρους γενικα αλλά δεν ξέρω πότε συνέβη αυτό. Ίσως κάπου μέσα στη δεκαετία του 60(?) Εγώ δε χρησιμοποιώ το νεγρος και φυσικά ούτε το φρικτά υποτιμητικό αραπης, αλλά αν ακούσω ” νεγρικη μουσική ” Δε μου χτυπάει άσχημα. Σε αντίθεση με… Διαβάστε περισσότερα »

Melia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Όχι, το σκέτο “μαύρος” δεν θεωρείται ρατσιστικό.

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Ελένη το μαύρος δεν θεωρείται τώρα προσβλητικό, και λέω τώρα γιατί νομίζω παλιότερα έλεγαν οτι ήταν και έπρεπε να λέμε έγχρωμος. Πλέον το έγχρωμος θεωρείται ρατσιστικό γιατί στην ουσία όλοι έγχρωμοι είμαστε. Επίσης και ο όρος αφροαμερικανός που χρησιμποιουνταν παλιότερα πλέον νομίζω δεν είναι δόκιμος γιατί δεν ταυτίζονται όλοι οι μαύροι με την αφρικανική καταγωγή (αυτό είχα διαβάσει τουλάχιστον). Το μαύρος χρησιμοποιείται νομίζω χωρίς να θεωρείται ρατσιστικό και το νέγρος στην Ελλάδα δεν έχει ρατσιστική χροιά θεωρώ αν και πραγματικά πέραν λογοτεχνικών ή ιστορικών κειμένων δεν το έχω ακούσει. Ισως το politically correct κάποιες φορές γίνεται υπερβολικό και χωρίς να… Διαβάστε περισσότερα »

Melia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Για μένα, η λέξη νέγρος στα ελληνικά είναι ευθεία μετάφραση του negro, όχι του (ni…). Δεν είναι υβριστική έκφραση. Παλιά στα αγγλικά θεωρούνταν ουδέτερη, αλλά πλέον δεν χρησιμοποιείται. Οπότε, κατά τη γνώμη μου, το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και για την ελληνική μετάφραση. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αποκηρύξουμε όσους την χρησιμοποίησαν καλοπροαίρετα στο παρελθόν.
Ενημερωτικά, η παλαιότερη και γνωστότερη αφροαμερικανική ένωση είναι η NAACP, ή National Association for the Advancement of Colored People. Σήμερα βέβαια η λέξη colored έχει πολύ αρνητική χροιά, εξ ου και η αντικατάσταση από το person/people of color.

Marialadelbarrio
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Advocate

Σε αντίθεση με τα αγγλικά, η λέξη νέγρος στα ελληνικά δεν είναι υποτιμητική per se. Όχι μόνο γιατί νέγροι στα ελληνικά ονομάζονται και οι ιθαγενείς κατοίκοι της Αφρικής (π.χ. Μπαντού), καθώς η λέξη προέρχεται από το negro – μαύρο χρώμα, αλλά κυρίως λόγω του ότι δεν συμμετείχαν Έλληνες και μάλιστα αρκετοί εναντιώθηκαν είτε θεωρητικά είτε έμπρακτα στο δουλεμπόριο και σε φυλετικό διαχωρισμό των μαύρων στις ΗΠΑ. Ωστόσο, όπως κάθε λέξη, σίγουρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί υποτιμητικά. Ρατσιστική χροιά στα ελληνικά έχει η λέξη αράπης, η οποία εδραιώνεται επί Τουρκοκρατίας τόσο για υπαρκτά πρόσωπα όσο και για φανταστικά μέσα από τραγούδια, παραμύθια,… Διαβάστε περισσότερα »

Η Μεταλλού
Μέλος
Συμμετέχων

Μικρή μας φίλη, χαρά στο κουράγιο σου και τις μάχες που δίνεις καθημερινά στο σχολείο! 🙂 Κάνε συντήρηση δυνάμεων, η καθηγήτρια φαίνεται ανίατη περίπτωση δυστυχώς… Πολύ φιλικά ήθελα να σου πω ότι ο όρος “έγχρωμος άνθρωπος”- η ελληνική μετάφραση του “coloured” δηλαδή – θεωρείται επίσης ρατσιστικός. Δόκιμος είναι ο όρος “μαύρος”. Δες και εδώ εάν θες περισσότερες πληροφορίες: http://www.bbc.co.uk/newsbeat/article/30999175/warning-why-using-the-term-coloured-is-offensive.

Kira K.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Καλά τους είπες… Αλλά τι να τους πεις τωρα…. All lives will matter when black lives matter as well.

Mrs. Rochester
Μέλος
Συμμετέχων

wtf moments. Εμείς που πήγαμε σχολείο στα 90s που o κόσμος ήταν -θα λέγαμε- “πιο πίσω”, τέτοιες !@#$% δεν τις ακούγαμε. Απορώ. Κανένας γονιός δεν έχει αντιδράσει ακόμα;

Tropique
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Το νέγρος δεν είναι ρατσιστικό. Το έγχρωμος είναι γελοίο -λες και οι άλλοι είναι άχρωμοι.
Αυτά τα αντιπαθώ ολόκληρους λαούς είναι τώρα πράγματα να λέει μια καθηγήτρια;
Ούτε είναι σωστό να λες μισώ τη Γερμανία λόγω των ναζιστών. Ούτε οι γονείς σου ζούσαν τότε, ουτε οι παππούδες σου ίσως. Εύχομαι να γίνεις σύντομα φοιτήτρια και να πας ενα Ερασμους στη Γερμανία για να δεις αυτά είναι προκαταλήψεις και δε γίνεται να είμαστε απόλυτοι.

lynx of links
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Ωχ, ακούγεται διαμάντι😕
Εντωμεταξυ μπερδεύτηκα – αναφέρεσαι σε φροντιστήριο οποτε να υποθέσω είστε στην Ελλάδα; Κ η καθηγήτρια χρησιμοποιούσε τη λέξη νιγκερς; 🧐

Marialadelbarrio
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Advocate

Εγώ πάλι βρίσκω πολύ προσβλητικό τσουβάλιασμα το “έγχρωμος”, είναι κάτι αντίστοιχο του “όλοι οι …μη λευκοί… είναι ίδιοι”. Άλλωστε, είναι ένας χαρακτηρισμός που και το Black Lives Matter τον αναγνώρισε και τον ανέδειξε ως λανθασμένο μέσω της μαύρης υπερηφάνειας. Επίσης, άλλη η δυναμική του “νέγρος” στις ΗΠΑ και στην αγγλική γλώσσα και άλλη στα ελληνικά (π.χ. https://youtu.be/A3NmBAY8tik).

Μοναχική ψυχή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Περαστικά πρώτα απ’όλα ♥️ Μη χαλιέσαι όμως,δυστυχώς η καθηγήτριά σου έχει απαρχαιωμένες απόψεις και προσπαθεί να τις μεταδόσει και στους υπόλοιπους μαθητές. Ο ρατσισμός και ο σεξισμός κυριαρχεί

Observer
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Κρίμα για την κλοπή του lap-top. Ειλικρινά κάποιες φορές απογοητεύομαι.

Για όποια άτομα εδώ έχουν εντρυφήσει στο θέμα της ονομασίας: είχα την αίσθηση/είχα διαβάσει ότι οι ονομασίες κάνουν κύκλους και στη δεκαετία του 60 το νέγρος ήταν απόλυτα αποδεκτό το οποίο μετά άλλαξε κι αντικαταστάθηκε με κάποια άλλη έκφραση. Ισχύει αυτό;

Leave it to Beaver
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Οι λέξεις από μόνες τους δεν είναι κακές ή καλές το περιεχόμενο που τους δίνουμε όταν τις χρησιμοποιούμε είναι. Στην Ελλάδα ας πούμε έχουμε το γύφτος που αντικαταστάθηκε από το ρομά. Σε 20 χρόνια το ρομά θα αντικατασταθεί με κάτι άλλο γιατί πολύ απλά θα σημαίνει ότι αρνητικό σημαίνει και το γύφτος σήμερα. Αυτό είναι και το βασικό πρόβλημα της πολιτικής ορθότητας. Με την αλλαγή μιας λέξης δεν θα αλλάξει και η ζωή των ανθρώπων. Είναι πολύ εύκολο και ανέξοδο να εστιάζεις όλη σου την ενέργεια στο μην αποκαλέσεις πχ τον αφροαμερικανό νέγρο, αυτό που είναι δύσκολο και με κόστος… Διαβάστε περισσότερα »