Συστημικός σεξισμός: Απεργία στην Ελβετία υπερ της ισότητας!

Μια εξωτική χώρα του Βορρά που δεν είναι και τόσο υπέρ της ισότητας είναι η Ελβετία. Η Ελβετία είναι γενικά μια αρκετά παραδοσιακή χώρα όπου οι γυναίκες παλεύουν για την ισότητα για πολλά χρόνια μέχρι να κερδηθεί κάθε μάχη. Ενώ στην Ελλάδα το δικαίωμα ψήφου δόθηκε στις γυναίκες το 1952, η Ελβετία το έδωσε αυτό το δικαίωμα μόλις το 1971 μετά από αγώνες  σχεδόν πενήντα χρόνων. Σήμερα (14.06.2019) οι γυναίκες της χώρας κατεβαίνουν σε απεργία απαιτώντας ισότητα.  Οι γυναίκες πληρώνονται κατά μέσο όρο 20% λιγότερο από τους άντρες, οι συντάξεις τους είναι κατά 37% χαμηλότερες από αυτές των ανδρών. Ο βασικότερος λόγος είναι η παραδοσιακή αντίληψη πως το μεγάλωμα των παιδιών είναι δουλειά των γυναικών.

Οι υποστηρικτικές δομές δεν έχουν αναπτυχθεί. Οι παιδικοί σταθμοί είναι λίγοι και είναι πανάκριβοι. Επίσης, τα σχολεία στέλνουν τα παιδιά για μεσημεριανό φαγητό στο σπίτι, πράγμα που σημαίνει πως θεωρείται αυτονόητο πως η μαμά τα περιμένει με το φαγητό. Αντίστοιχα οι γυναίκες σε θέση μάνατζερ είναι ελάχιστες γιατί οι περισσότερες επιλέγουν να δουλεύουν σε μερική απασχόληση, γεγονός που στερεί τις δυνατότητες ανέλιξης. Πολλοί άντρες είναι σύμμαχοι. Κατεβαίνουν μαζί στην απεργία και απαιτούν την αλλαγή του συστήματος υπέρ της ισότητας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

47 points
Upvote Downvote

8
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
6 Θέματα σχολίων
2 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
6 Συντάκτες σχολίων
ΡόδονκασελάκιMr MazisMelia Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Ρόδον
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Θα ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένα δεδομένα (συν τη γνώμη μου), ούσα 6 χρόνια στην Ελβετία. Είναι πράγματι μια δυσάρεστη διαπίστωση ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν θέματα ισότητας σε μια χώρα κατά τ’ άλλα ανεπτυγμένη και προχωρημένη. Αυτό που συνειδητοποιεί κανείς μόνο αν μείνει εδώ, είναι ότι αυτή η χώρα είναι κατά βάθος “χωριό”: – μικρή χώρα – στο κέντρο της Ευρώπης, περιτριγυρισμένη από βουνά – χωρίς ποτέ ιδιαίτερα πάρε-δώσε με άλλους λαούς, ούτε καν σοβαρούς πολέμους Αν προσθέσουμε και το ότι κάποτε αποφασίστηκε να γίνει η τράπεζα των παγκόσμιων πλούσιων (το οποίο δεν είναι το πάρε-δώσε που εννοούσα παραπάνω) δεν… Διαβάστε περισσότερα »

κασελάκι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Άρα ανεπτυγμένη ναι, προχωρημένη οχι

Melia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Ενημερωτικά, να συμπληρώσω τα εξής :
Ένας λόγος που άργησαν τόσο ήταν ότι έγινε δημοψήφισμα, στο οποίο εννοείται ότι ψήφισαν μόνο οι άντρες. Είχε γίνει και το 1959 δημοψήφισμα και επικράτησε το όχι.
Στο δημοψήφισμα του 1971 ένα καντόνι μειοψήφισε. Σε αυτό το καντόνι οι γυναίκες ψήφιζαν στις ομοσπονδιακές εκλογές, αλλά όχι στις δημοτικές, μέχρι το 1991, οπότε και δικαιώθηκαν με δικαστική απόφαση.
Προσωπικά, αυτά τα έμαθα ως φοιτήτρια το 1997, μόλις έξι χρόνια μετά δηλαδή, και έκτοτε, όποτε ακούω για τα πλεονεκτήματα της άμεσης δημοκρατίας και το παράδειγμα της Ελβετίας με πιάνει ένας τρόμος.

κασελάκι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αχ! Μπορείτε να βάλετε και reaction ΣΟΚ;
Μόνο αυτό μου ταιριάζει εδω
🙁

Kokkinoskoufitsa
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εξεπλαγην πολυ δυσαρεστα..πως δικαιολογειται αυτο απο τοσο ανεπτυγμένη χωρα; Ελπιζω να βγει κάτι απο τον αγωνα τους!

Mr Mazis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εκτός αυτού, η Ελβετία ειναι και πολύ ρατσιστική. Το μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα έβγαλε προ ετών αφίσα με μαύρο πρόβατο ανάμεσα στα λευκά, για να δείξει τον κίνδυνο από τους μετανάστες (που κατά τα άλλα κινούν όλη την οικονομία). Κι εκεί μετανάστες β διαλογής θεωρούν ΚΑΙ τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, όχι μόνο τους νότιους, ανατολίτες κλπ. Εδώ μόνο μια ΧΑ θα τολμούσε να δείξει τοσο εξοφθαλμη ξενοφοβία. Άσε που η λογική “δε μ’ενδιαφέρει από που έρχονται τα λεφτά στις τράπεζες, ευθύνη έχουν μόνο αυτοί που τα καταθέτουν” οδηγεί στο να κλείνουν τις συνειδήσεις ακόμα και για τα χειρότερα εγκλήματα.

Ρόδον
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ναι, η ξενοφοβία είναι το άλλο θεματάκι της χώρας. Την οποία πάλι τη νιώθεις έντονα μόλις απομακρυνθείς λίγο από τις πόλεις (γιατί όντως μέσα σε αυτές οι εταιρείες, επιχειρήσεις, πανεπιστήμια βασίζονται στους μετανάστες –> βλ. το μόλις 20% των Ελβετών που σπουδάζουν).

Η τελευταία πρότασή σου είναι πέρα για πέρα αλήθεια. Επίσης είναι λυπηρό/ανησυχητικό ότι σε πολλές συζητήσεις έχω ακούσει Ελβετούς να βγάζουν μια αίσθηση ανωτερότητας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, να θεωρούν όλους τους υπόλοιπους λαούς υποδεέστερους. Απορώ πώς τους μεγαλώνουν, τι τους λένε;

Βέβαια για να μην είμαστε απόλυτοι, υπάρχουν εξαιρέσεις. Έχω γνωρίσει εξαιρετικά άτομα, διάφορων ηλικιών.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

“η παραδοσιακή αντίληψη πως το μεγάλωμα των παιδιών είναι δουλειά των γυναικών” Αν έπρεπε να ιεραρχίσω τις μισογυνιστικες αντιλήψεις, η συγκεκριμένη θα ήταν σίγουρα στο τοπ 3.