Συνηθίζεται να ρυθμίζει ο ψυχολόγος τον χρόνο στις συνεδρίες;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Γεια σε όλους και όλες! Κάνω ψυχοθεραπεία μέσω κάμερας περίπου ενάμιση χρόνο, έχω δει φοβερή αλλαγή και δεν έχω σκοπό να σταματήσω άμμεσα, παρ όλο που οι λόγοι που ξεκίνησα έχουν σχεδόν εξαλειφθεί. Ο ψυχολόγος μου τους τελευταίους μήνες διακόπτει τις συνεδρίες μας γύρω στο 30λεπτο ενώ έχουμε συμφωνήσει για 50λεπτες συνεδρίες. 2 με 3 φορές έχω προτείνει εγώ να σταματήσουμε νωρίτερα γιατί δε νιώθω πως έχω κάτι άλλο να μοιραστώ, όμως υπάρχουν φορές που θέλω λίγο ακόμα κι εκείνος με κόβει λέγοντας εδώ θα ολοκληρώσουμε για σήμερα. Τα χρήματα μπαίνουν κανονικά όπως είχαμε συμφωνήσει. Η ερώτηση μου ειναι: Συνηθίζεται αυτό στις συνεδρίες, να ρυθμίζει ο ψυχολόγος το χρόνο χωρίς συζήτηση ή ενημέρωση;

Σαφώς ο ψυχολόγος ορίζει τον χρόνο, αλλά αυτό συμβαίνει πάνω κάτω στον χρόνο που έχει συμφωνηθεί στο θεραπευτικό συμβόλαιο που γίνεται στην αρχή.

Εξαίρεση αυτού αποτελεί μόνο η Λακανική ψυχανάλυση, κατά την οποία ο ψυχοθεραπευτής αποφασίζει να διακόψει τη συνεδρία όποτε αυτός το θεωρήσει απαραίτητο, και αυτό αποτελεί μέρος της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας για όσους ασκούν αυτή τη μέθοδο. Περισσότερα για αυτό, θα βρείτε σε αυτό το άρθρο.

Αυτό που συμβαίνει στη θεραπεία σου πρέπει να το φέρεις ως θέμα, ώστε να δώσεις την ευκαιρία στον ψυχολόγο σου να εξηγήσει τους λόγους που διακόπτει νωρίτερα. Δεν θα σταματήσω να λέω πως η σχέση με τον θεραπευτή μας είναι μια ζωντανή σχέση στην οποία πρέπει να συζητούνται όλα όσα μας απασχολούν και στη μεταξύ μας διάδραση. Το πως διαχειριζόμαστε τη σχέση μας με τον ψυχολόγο μας είναι καθρέφτης για το πως διαχειριζόμαστε τις σχέσεις μας έξω από τη θεραπεία.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

26 points
Upvote Downvote

3
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
3 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
3 Συντάκτες σχολίων
no-alibiΧαρουλίδιοavis Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Χαρουλίδιο
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εμένα πάντως μου φαίνεται περίεργο. Στη δική μου θεραπεία είχαμε συμφωνήσει 50 λεπτά και τηρούνται. Ακόμα και αν δεν έχω να πω κάτι παραπάνω η συνέδρια συνεχίζεται κανονικά. Επειδή όμως στη θεραπεία πρέπει να συζητούνται όλα για μένα πρέπει να εκφράσεις αυτούς σου τους προβληματισμούς.

avis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Θα βοηθούσε θέματα εμπιστοσύνης αν μείωνε την τιμή σε αυτές τις περιπτώσεις. Γι’ αυτό εμπιστεύομαι τον δικό μου γιατρό. Με βοηθά και τηλεφωνικά χωρίς αμοιβή.

no-alibi
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Κατά τη διάρκεια της ψυχαναλυτικής θεραπείας μου υπήρχαν πολλές συνεδρίες που τελείωναν νωρίτερα μεν,αλλά σε κομβικά σημεία δε.Δεδομένου ότι είμαι από επαρχία και πήγαινα στην Αθήνα κάθε 15νθήμερο με λεωφορείο,μετά ταξί κ μετρό μου είχε δημιουργηθεί η απορία γιατί δεν εξαντλούμε πάντα τον χρόνο.Η ψυχαναλύτριά μου ήταν της Λακανικής σχολής κ
σήμερα μου λύθηκε αυτή η απορία.Η πραγματική δουλειά στους αναλυόμενους γίνεται στον χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ των συνεδριών κ οχι με την εξάντληση του χρόνου των συνεδριών.It works!!!