Σούζαν Ίτον : η δικαιοσύνη που αποδόθηκε αργά

Γιατί φέτος πολεμάμε όσο ποτέ τη βία

Το 2020 έχει υπάρξει για την Ελλάδα ένα πολύ ενεργό δικαστικά έτος, η δικαιοσύνη φαίνεται να γέννησε πολλές από τις αποφάσεις που τόσους μήνες εγκυμονούσε, οι ετυμηγορίες πλημμυρίζουν τα μέσα ενημέρωσης και η Ελλάδα μοιάζει φέτος, με αυτές τις αποφάσεις, για λίγο να ανασαίνει κάτω από τα ακροδεξιά και πατριαρχικά της πάθη. 

Ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία και κατά πλειοψηφία ένοχος για το βιασμό της Σούζαν Ίτον κρίθηκε σήμερα από το Μ.Ο.Δ Ρεθύμνου ο 28χρονος Κρητικός που, στις 2 Ιουλίου του 2019, δολοφόνησε την άτυχη επιστήμονα αφού την έριξε από φρεάτιο 7 μέτρων έχοντας ήδη καταφέρει να τη βιάσει επανειλημμένα ενώ εκείνη δεν είχε τις αισθήσεις της.

Την ημέρα της απόφασης για τη γυναικοκτονία της Ελένης, ανεβάσαμε την ένταση στα ραδιόφωνα των αυτοκινήτων μας για ακούσουμε την ετυμηγορία, κάποιοι βγήκαμε από τα αυτοκίνητα, κάποιοι βγήκαμε στους δρόμους, κάποιοι μοιραστήκαμε βλέμματα βαθιάς κατανόησης έξω από το δικαστήριο. Την ημέρα της απόφασης που καταδίκασε τη Χρυσή Αυγή σαν εγκληματική οργάνωση, βιώσαμε με σπάνια ομοψυχία την ανακούφιση μιας πολύ μεγάλης νίκης και σήμερα η απόφαση του Μ.Ο.Δ Ρεθύμνου για τη Σούζαν Ίτον μας υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα συνεχίζει και πολεμάει ακόμα.

Εν αναμονή της δίκης του Ζακ που έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 21\10 στο Μ.Ο.Δ Αθήνας, ο αγώνας της Ελλάδας κατά του ναζισμού, της πατριαρχίας, της προκατάληψης, του ρατσισμού και της βίας δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Για όλα τα βλέμματα που ανταλλάσσουμε μεταξύ μας στο άκουσμά της, για όλους τους αφανείς ήρωες που παλεύουν για εκείνη πολύ πίσω από τις οθόνες, για όλον τον πόνο παρά την ύπαρξή της και για όλες τις υποθέσεις που δεν την έφτασαν ποτέ, η δικαιοσύνη φέτος αποδίδεται αργά αλλά εμείς ξέρουμε πως, αργά ή γρήγορα, θα έρθει για να μας δικαιώσει.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

82 points
Upvote Downvote

14
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
4 Θέματα σχολίων
10 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
12 Συντάκτες σχολίων
MitsiangusΜαύρος ΓάτοςScotland for Holidays Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Neverlander
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

ΠΑΡΑΣΚΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ λέγεται ο καταδικασμένος δολοφόνος και βιαστής της Σούζαν Ίτον.

Πολύ χαίρομαι που τέτοια κείμενα ανεβαίνουν στο Α,μπα, όχι μόνο ως είδηση αλλά και ως προσέγγιση💜

The other Moomin
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Μπράβο ρε συ. Τα ονόματα τους πρέπει να δημοσιεύονται το ίδιο και οι φάτσες τους. Ποσο αρρωστημένο μυαλό. Ποτέ δεν θα μου περναγε από το μυαλό ότι κάποιος θα χτύπαγε γυναίκα επίτηδες με αμάξι για να την βιάσει. Σε λίγο θα μας περνάνε από πάνω και με τανκ να ναι σίγουροι.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Εντωμεταξύ, η Ελένη Τοπαλούδη και η Σούζαν Ίτον βιάστηκαν και μετά δολοφονήθηκαν, γι αυτό και τελικά δικαιώθηκαν. Αν είχαν μόνο βιαστεί, μπορεί να μην είχαν τολμήσει καν, από ντροπή, να καταγγείλουν τους δράστες. Ή, και να τους είχαν καταγγείλει, θα είχαν ακούσει ανεπίσημα από τον κόσμο αλλά και επίσημα μέσα στο δικαστήριο, άπειρες προσβολές.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Κατά πλειοψηφία ένοχος για βιασμό…ότι τι; Ενώ διαπιστώθηκε ιατροδικαστικα ο βιασμός και ενώ κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για την δολοφονία κάποιοι είπαν ότι ρε παιδί μου μπορεί να την είχε βιάσει κάποιος άλλος πιο πριν; Όχι ότι δεν είναι μια δικαίωση η απόφαση συνολικα, αλλά αυτό το κατά πλειοψηφία δεν ξέρω πώς ακριβώς να το ερμηνεύσω

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Την ίδια σκέψη έκανα κι εγώ ακριβώς Mitsi.Τι ακριβώς σημαίνει κατά πλειοψηφία και ποιο ήταν το σκεπτικό από πίσω;

angus
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Αν θυμαμαι καλά δεν διαπιστώθηκε ιατροδικαστικά.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Τότε πως κατηγορήθηκε για βιασμό;

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Ας ελπίσουμε μόνο όσοι καταδικάστηκαν να μην αφεθούν ελεύθεροι μετά από λίγα χρόνια.

εξωγήινη
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Φωτεινή πρέπει να σταματήσουμε να αμαυρωνουμε και να δηλητηριαζουμε κάθε νίκη κατά της πατριαρχιας και της κουλτούρας του βιασμού και της γυναικοκτονιας μειώνοντας τη σημασία των δικαστικών αποφάσεων λόγω της επικρατούσας πραγματικότητας όσον αφορά τον χρόνο εκτισης των ποινών. Αυτό που έχει σημασία, ιστορική και συμβολική, είναι η απόφαση του δικαστηρίου να μην δικαιολογησει και ξεπλύνει ούτε στο ελάχιστο τον βιαστή και γυναικοκτονο Παρασκακη.

μαύρο πρόβατο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Συμφωνώ απόλυτα εξωγήινη. Η νίκη είναι νίκη και δεν πρέπει να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της από αποφάσεις που έχουν καθαρά οικονομικό/δημοσιονομικό χαρακτήρα (το ότι θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για αλλαγή του νόμου και επιβολή κριτηρίων μείωσης ποινής ανάλογης του εγκλήματος είναι κάτι που πρέπει να γίνει, αλλά δεν μειώνει την αξία της απόφασης του δικαστηρίου εν προκειμένω).

Betty Boop
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Πολύ σωστά. Επιπλέον, αυτή η σωφρονιστική προσέγγιση του σαπίσματος στην φυλακή με βρίσκει εντελώς αντίθετη. Κινούμαστε σε μια φιλελευθεροποίηση του ποινικού δικαίου, ακόμη κι αν πολλές φορές δεν μας αρέσει για προσωπικούς λόγους, είναι γενικά η σωστή κατέυθυνση.

Scotland for Holidays
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Σωστά εξωγήινη. Αυτό που μετράει είναι η απόφαση του δικαστηρίου να μην ξεπλύνει και να μην δικαιολογήσει τον αδίστακτο δολοφόνο και βιαστή, φέρνοντας έτσι καλό προηγούμενο δικαστικά και συμπεριφοριακά, θέλω να πιστεύω. Μια παρατήρηση μόνο, όχι σε σχέση με την αξία της στάσης των δικαστηρίων στις υποθέσεις που αναφέρει το άρθρο, αλλά σε σχέση με τις σκέψεις και τα αισθήματα που προκύπτουν μετά. Η ανάγκη να δούμε τιμωρίες να εφαρμόζονται είναι κατανοητή. Και δεν αναιρεί το θρίαμβο της νίκης, την ικανοποίηση, τη συγκίνηση για αυτό που επιτεύχθηκε κοινωνικά μέσω της απόφασης του δικαστηρίου. Το σχόλιο “ελπίζω να μη βγουν σε… Διαβάστε περισσότερα »

Barracuda
Μέλος
Συμμετέχων

Εγώ πάλι θα ήθελα όσο βρίσκονται στη φυλακή αλλά και μετά να παρακολουθούνται από ψυχίατρο υποχρεωτικά. Δεν είναι καλά αυτοί οι άνθρωποι. Δεν τους δικαιολογώ σε καμία περίπτωση αλλά μόνο η φυλακή δεν ειναι αρκετη.

Μαύρος Γάτος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Εντελώς θεωρητικά, το πολύ σωστό μέτρο της αποφυλάκισης νωρίτερα έχει νόημα όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχει υπάρξει ένας στοιχειώδης σωφρονισμός και, ακόμα καλύτερα, όταν τους έχει παρασχεθεί ψυχολογική στήριξη ή ψυχιατρική παρακολούθηση. Γιατί, ο πραγματικός στόχο μας οφείλει να είναι η επανένταξη κυρίως. Φυσικά, μια δικαιοσύνη και ένα σωφρονιστικό σύστημα αυτού του τύπου κοστίζουν, και μάλιστα πολύ ακριβά Ωστόσο, πρόκειται για μια από τις καλύτερες “επενδύσεις” που μπορεί να κάνει μια κοινωνία, φυσικά μετά από την παιδεία.