in

Σχετίζεται η παιδεραστία με την πατριαρχία;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Διαβάζω συχνά τον τελευταίο καιρό για ηλικιωμένους που αποπλανούν παιδιά. Όλοι τους ηλικιωμένοι άνδρες, καμία γυναίκα (τουλάχιστον σ’ αυτά που βλέπω εγώ). Πιστεύεις ότι σχετίζεται με την πατριαρχία; Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε απάντηση. Για να είχαμε σαφή απάντηση σε αυτή την ερώτηση, θα έπρεπε να γνωρίζουμε πως προκύπτει η παιδοφιλία […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

The Day of the God 1894 Paul Gauguin 1

Διαβάζω συχνά τον τελευταίο καιρό για ηλικιωμένους που αποπλανούν παιδιά. Όλοι τους ηλικιωμένοι άνδρες, καμία γυναίκα (τουλάχιστον σ’ αυτά που βλέπω εγώ). Πιστεύεις ότι σχετίζεται με την πατριαρχία;

Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε απάντηση.

Για να είχαμε σαφή απάντηση σε αυτή την ερώτηση, θα έπρεπε να γνωρίζουμε πως προκύπτει η παιδοφιλία και ποιο είναι το ποσοστό ανάμεσα στα φύλα, και δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν είναι εντελώς σαφές. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι έρευνες έχουν αρχίσει  να στοιχειοθετούν την υπόθεση πως η παιδοφιλία είναι μια γενετική διαταραχή, και όντως έχουν βρεθεί κάποιες φυσιολογικές διαφορές στον εγκέφαλο.

Από την άλλη, έχουν διαπιστωθεί διαφορές και σε εγκέφαλο ανθρώπου που έχει βιώσει μετατραυματικό στρες. Οπότε νομίζω ότι σε αυτή την περίπτωση εξαρτάται από το πως θέλεις να ερμηνεύσεις τα στοιχεία που σου προσφέρει η εργαστηριακή μελέτη. Υπάρχουν ενδείξεις πως η παιδοφιλία μπορεί να στηρίζεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες ή σε αναπτυξιακές διαταραχές και χαμηλό δείκτη νοημοσύνης.

Η παιδοφιλία τείνει να χαρακτηριστεί από πολλούς ειδικούς πλέον, σαν σεξουαλικός προσανατολισμός. Η ουσιώδης διαφορά με την ομοφυλοφιλία, για παράδειγμα, και γιατί η μεν θεωρείται διαταραχή και η δε όχι, είναι ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με την ερωτική συνεύρεση δύο ενήλικων ανθρώπων και με την ερωτική συνεύρεση/ερωτική επιθυμία με κάποιον που δεν είναι σε θέση να συναινέσει, όπως είναι ένα παιδί. Ταυτόχρονα η ερωτική επιθυμία και μόνο, ακόμη και χωρίς συνεύρεση, προς ανήλικα παιδιά, μπορεί να προκαλέσει στο άτομο σύνοδες διαταραχές, όπως κατάθλιψη και άγχος. Κάποιοι παιδόφιλοι ισχυρίζονται πως δεν θυμούνται κανένα τραυματικό γεγονός στην παιδική τους ηλικία, πως η διαταραχή τους ήταν κάτι που διαπίστωσαν με την έλευση της ήβης- όπως δηλαδή κάποιος διαπιστώνει τον σεξουαλικό του προσανατολισμό- και όσο και αν η ιδέα είναι αποτροπιαστική για κάποιους, υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων που ζουν μια κανονική ζωή, χωρίς να ενεργούν βάσει των σεξουαλικών τους επιθυμιών.

Στατιστικά, μέχρι στιγμής, γνωρίζουμε πως η πλειοψηφία των παιδόφιλων είναι άνδρες, γιατί οι πληροφορίες που αντλούμε είναι κυρίως από τις υποθέσεις που φτάνουν στα δικαστήρια, και επειδή η παιδοφιλία συνεχίζει φυσικά να είναι ένα τεράστιο ταμπού, ίσως η πιο μισητή διαταραχή στον κόσμο, και σπανίως κάποιος ανοιχτά θα δηλώσει ότι πάσχει από αυτό. Την ίδια στιγμή, το FBI έχει δηλώσει πως ομοίως με τον βιασμό, η ασέλγηση σε ανηλίκους δεν καταγγέλλεται συχνά. Κάτι άλλο στο οποίο έχουν καταλήξει οι ερευνητές είναι πως η ασέλγηση σε ανηλίκους προέρχεται κυρίως από άτομα του άμεσου περιβάλλοντος του παιδιού, συχνά και από το οικογενειακό.

Έχουμε μια συγκεκριμένη εντύπωση για την σεξουαλικότητα του άνδρα και της γυναίκας και αυτό μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Οι γυναίκες συνήθως μεγαλώνουν καταπιέζοντας τη σεξουαλικότητα τους, ενώ οι άνδρες με την διαρκή παρότρυνση να είναι σεξουαλικά ενεργοί. Υπάρχει αυτό που πολλοί θεωρούν ως πραγματικότητα, πως οι άντρες έχουν περισσότερες ορμές, θέλουν περισσότερο σεξ, περισσότερους συντρόφους, και οι γυναίκες είναι πιο συναισθηματικές, δεν δίνουν τόσο σημασία στο σεξ, η φύση τις έχει φτιάξει για άλλα.

Γιατί λοιπόν οι υποθέσεις παιδεραστίας είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνδρες; Μία υπόθεση, και είναι μόνο μία υπόθεση,  σύμφωνα με τις ποικίλες, κάπου κάπου αντικρουόμενες γνώσεις που έχουμε για την παιδοφιλία, είναι πως αν σχετίζεται με την πατριαρχία, είναι ακριβώς για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω. Οι γυναίκες από τη μία μπορούν πιο εύκολα να καταπιέζουν τη σεξουαλικότητα τους, έχουν εκπαιδευτεί καλύτερα σε αυτό, και οι άντρες όχι, ενώ την ίδια στιγμή είναι πάντοτε πιο επικίνδυνοι στη μέση αντίληψη. Είμαστε ήδη προετοιμασμένοι σαν κοινωνία να δούμε τα ύποπτα σημάδια μιας παράταιρης ανδρικής συμπεριφοράς, και τείνουμε να θεωρούμε γυναικείες συμπεριφορές προς τα παιδιά περισσότερο αθώες. Τέλος οι περισσότεροι που μιλάνε ανοιχτά για τη διαταραχή τους, είναι πάλι οι άνδρες. Αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να συμβαίνει γιατί οι άνδρες συνεχίζουν να είναι πιο κοινωνικά ισχυροί.

Ξαναλέω όμως πως αυτό είναι μια υπόθεση, καθαρά για να διασκεδάσουμε τη θεωρία πως η παιδοφιλία είναι συνδεδεμένη με την πατριαρχία. Στην πραγματικότητα δεν έχουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να γνωρίζουμε ακριβώς το ποσοστό των παιδόφιλων σε γυναίκες και άντρες, ούτε και ποιες είναι ακριβώς οι αιτίες για τη διαταραχή.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

7 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
to vourlo
to vourlo
5 χρόνια πριν

Κα Ξανθοπουλίδου θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση στο συγκεκριμένο άρθρο την οποία θα προτιμούσα να μην την δημοσιεύσετε για να μην θεωρηθεί ότι προσπαθώ να δημιουργήσω εντυπώσεις ή αντιπαραθέσεις, οπότε πράξτε όπως νομίζετε καλύτερα. Σε κάποιο σημείο αναφέρεστε στη διαφορά παιδεραστίας και ομοφυλοφιλίας. Με αυτή σας τη φράση υποπίπτετε σε ένα σφάλμα που κατά τη γνώμη μου είναι από τα μεγαλύτερα όσον αφορά τα θέματα της αποδοχής της ομοφυλοφιλίας και την αύξηση της ομοφοβίας. Με το να βάζετε στην ίδια πρόταση τις λέξεις ομοφυλοφιλία και παιδεραστία, δημιουργείτε στο μυαλό των αναγνωστών μια στρεβλή ισοδυναμία , μια σύγκριση που πραγματικά… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  to vourlo

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, καταρχάς: i. πολλοί (επιλεκτικά;) αγνοούν ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κορίτσια σε σχέση με τα αγόρια, υπολογίζονται, με moderate estimate, σε αναλογία 2.5:1 (στις ανεπτυγμένες χώρες η διαφορά του ratio είναι και αρκετά μεγαλύτερη) και άλλοι τόσοι: ii. θεωρούν ότι ο άνδρας που έχει παιδεραστικές τάσεις, ακόμη και “exclusive type” (attracted only to children) (και όταν λέμε παιδιά μιλάμε περισσότερο για τα παιδιά κάτω των 13, απολύτως λογικό) και σαφή προτίμηση, μόνο στα αγόρια, είναι “ομοφυλόφιλος παιδεραστής”, πάνε δλδ πακέτο την μία ταμπελίτσα με την άλλη. όμως: σεβαστή μερίδα επιστημόνων θεωρεί άτοπο… Διαβάστε περισσότερα »

idril
idril
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  to vourlo

Ναι υπάρχει αυτή η σύγχυση, vourlo, και την ακούω πολύ συχνά. Η Φαίνια εξήγησε πρώτα της θεωρίες κατά τις οποίες η παιδοφιλία είναι ψυχολογική διαταραχή, μετά βιολογική διαταραχή, και μετά σεξουαλικός προσανατολισμός. Στο τελευταίο διευκρίνισε επίσης ότι πρόκειται για διαταραγμένο προσανατολισμό και κοινωνικά απαράδεκτο. Είπε ακριβώς όσα λες ξεκάθαρα και με σαφήνεια. Δυστυχώς αυτοί που θεωρούν την παιδοφιλία “σύμπτωμα” της ομοφυλοφιλίας, θεωρούν πως η ομοφυλοφιλία είναι εξ’ορισμού διαταραχή και για αυτό τα τσουβαλιάζουν μαζί. Πρέπει πρώτα να δεχτούν πως ο διαφορετικός σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι απαραίτητα διαταραχή, για να αρχίσουν μετά να ξεχωρίζουν τι είναι διαταραχή και τι όχι. Έχουμε… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
5 χρόνια πριν

Το ότι υπάρχουν θύματα αγόρια και άνδρες, δεν σημαίνει ότι τα κίνητρα, κάποιων ανθρώπων, δεν δυναμιτίζονται και μέσα από τα πατριαρχικά πλαίσια. Η Ινδία διαθέτει το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού παιδιών και υπολογίζεται ότι λίγο πάνω από το μισό των θυμάτων είναι αγόρια, για διάφορους λόγους, που μπορεί να δει, κανείς, αν θέλει στο άρθρο παρακάτω. Χαρακτηριστικό απόσπασμα: “Ένας πατέρας ήταν αρνητικός στην λήψη ψυχολογικής βοήθειας για τον βιασμένο του 9χρονο γιο, λέγοντας: “δεν έχασε ούτε τον παρθενικό του υμένα, ούτε θα μείνει έγκυος. Πρέπει να αντιμετωπίσει το γεγονος σαν άντρας, όχι σαν αδερφή” https://www.google.gr/amp/s/mobile.reuters.com/article/amp/idUSKBN1I9146 —— Γενικώς γυναίκες θύτριες υπάρχουν.… Διαβάστε περισσότερα »

charlise
charlise
5 χρόνια πριν

Η πατριαρχία όπως την ξέρουμε ειναι καταπιεστική εις βάρος του γυναικείου φύλου. Τα θύματα των παιδεραστων δεν ειναι μόνο γυναίκες αλλα και άντρες. Η πατριαρχία δεν ειναι η αιτία της παιδεραστίας. Η παιδεραστία ειναι σεξουαλική διαστροφή. Ακόμη, πολλές γυναίκες εκπαιδευτικοί εκμεταλλευομενες τη θέση εξουσίας τους αποπλανουν ή ασελγουν σε ανηλικα αγόρια ή κορίτσια. Σαφως η έννοια του βιασμού ειναι συνδεδεμένη με το αντρικό φύλο αλλα οταν μια γυναίκα ασελγεί σε ανήλικο τότε θεωρείται ” αποπλάνηση” και όχι ασέλγεια. Θέλω να πω οτι η συγκεκριμένη διαστροφη δεν προκαλείται μεν απο την πατριαρχία , η κοινωνία όμως την ίδια πράξη ( ασέλγεια… Διαβάστε περισσότερα »

κ@λυψω
κ@λυψω
5 χρόνια πριν

Ίσως επίσης τις γυναίκες τις έχουμε συνδέσει με την ανατροφή, το μητρικό ένστικτο κλπ, και είναι αποδεκτό για αυτές να είναι πιο εκδηλωτικές, οπότε το άγγιγμα μιας γυναίκας είναι περισσότερο αποδεκτό και μας είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε ότι θα μπορούσε να έχει άλλο χαρακτήρα.
Επίσης, όσο αφορά στο βιασμό, ακριβώς εξ αιτίας της πατριαρχίας, δεν είναι τόσο κατανοητό μια γυναίκα να είναι σεξουαλικά επιθετική. Η σεξουαλική πράξη για τον άντρα είναι πιο απτή, ενώ από γυναίκα ειδικά σε κορίτσι δεν είναι κατανοητή, ίσως και επειδή δεν είναι τόσο αποδεκτή η σεξουαλικότητα, οι ανάγκες και η ικανοποίηση της γυναίκας.