Sailor Moon: Η ροζ, δυναμική, gay friendly ηρωίδα των παιδικών μας χρόνων

Μία ωδή στο φεμινισμό, τη γυναικεία αλληλεγγύη και το δικαίωμα στο ελάττωμα

Όλοι και όλες μας έχουμε γλυκές αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια τα οποία πολλές φορές προσπαθούμε να αναβιώσουμε στο παρόν. Ούσα παιδί της γενιάς του ’90, μια από αυτές τις παιδικές αναμνήσεις είναι και η Sailor Moon.

 

 

Η Sailor Moon ήταν ο λόγος που ξύπναγα στις 7 το πρωί με πολύ μεγάλη χαρά και αγωνία για το νέο επεισόδιο. Πολλές από τις ζωγραφιές που έχω φυλαγμένες σε άθικτα ντουλάπια είναι η ενθουσιώδης, άτσαλη, παιδική μου προσπάθεια να απεικονίσω τη φανταστική αυτή φίλη που μου έκανε παρέα τα πρωινά του σαββατοκύριακου. Υπάρχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου για αυτή τη μικρή, αστεία και καλόκαρδη υπερηρωίδα η οποία με ώθησε να κάνω μεγάλα όνειρα. Να θέλω κι εγώ μαζί της να αγκαλιάσω και να προστατεύσω όλο τον κόσμο. Μέσα από τις περιπέτειες στις οποίες μπλεκόταν σε κάθε επεισόδιο, όσες και όσοι την παρακολουθούσαμε, ταξιδεύαμε μαζί της σε κόσμους παραμυθένιους.

Η  Sailor Moon όμως, είναι κάτι πολύ περισσότερο από έναν παραμυθόκοσμο. Με αφορμή τα ομώνυμα βιντεοπαιχνίδια που έπαιξα (και που θα σας προτείνω παρακάτω), γράφω ένα αφιέρωμα στην αγαπημένη αυτή σειρά της γενιάς μου.

Η Sailor Moon και η ιστορία της

Η αγαπημένη των παιδιών και των μεγάλων Sailor moon είναι μια σειρά ιαπωνικών κινουμένων σχεδίων 5 κύκλων του 1992-1997. Η σειρά βασίστηκε στα ομώνυμα κόμικς της Naoko Takeuchi τα οποία με το που κυκλοφόρησαν δεν άργησαν να γίνουν ανάρπαστα και να αγοραστούν τα δικαιώματα από διάφορες παραγωγές και εταιρίες.

 

 

Έκτοτε, η Sailor Moon συνεχίζει μέχρι και σήμερα να εμφανίζεται σε ταινίες, σειρές, παιχνίδια, διαφημίσεις ακόμα και σε θεματικά πάρκα. Το ευφάνταστο σενάριο, οι χαρακτήρες, η ανεπανάληπτη μουσική υπόκρουση, τα μηνύματα και τα νοήματά της τα οποία για τη δεκαετία του ’90 ήταν πολύ μπροστά, δικαιολογούν και με το παραπάνω τη μεγάλη απήχηση που είχε (στα μικρά κορίτσια κυρίως) σε πολλές χώρες του κόσμου.

Είναι η σειρά-σταθμός που καθιέρωσε το είδος των μαγικών κοριτσιών με τις υπερδυνάμεις χωρίς να τους δίνει σώνει και καλά αρρενωπά χαρακτηριστικά τα οποία τις περισσότερες φορές θεωρούνται απαραίτητα σε σειρές και ταινίες δράσης έτσι ώστε να είναι ‘’δυναμικός’’ ένας γυναικείος χαρακτήρας.

Η ιστορία ξεκινάει με την καθημερινότητα της Ουσάγκι Τσουκίνο. Μιας 15χρονης, ανέμελης μαθήτριας που τρελαίνεται για γλυκά και για τις μικρές απολαύσεις της ζωής. Ζει με τους γονείς της και το μικρότερο αδερφό της στο Τόκυο της Ιαπωνίας. Η ζωή της αλλάζει τελείως όταν μια μέρα βρίσκει στο δρόμο μια μαύρη γάτα, τη Λούνα. Η  Λούνα της λέει ότι δεν είναι μια απλή γάτα αλλά η γάτα της πριγκίπισσας του φεγγαριού, της Σερενίτη η οποία σκοτώθηκε πριν από πολλά χρόνια σε έναν γαλαξιακό πόλεμο και ζει πλέον στο Τόκυο μετενσαρκωμένη σε απλό κορίτσι. Η πριγκίπισσα όπως και όλη η γη βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο από τις δυνάμεις του κακού που ‘’ξύπνησαν’’ έτοιμες να γκρεμίσουν και να εξουσιάσουν τα πάντα. Ήταν άμεση ανάγκη λοιπόν η Λούνα να αναλάβει να βρει την πριγκίπισσα και τις πολεμίστριές της. Κάθε πολεμίστρια προέρχεται από έναν διαφορετικό πλανήτη τον οποίο και εκπροσωπεί (Κρόνος, Αφροδίτη, Πλούτος, Άρης κτλ.) και έχει δυνάμεις που σχετίζονται με τις ομώνυμες ελληνικές θεότητες. Μια από αυτές είναι και η Ουσάγκι η οποία μεταμορφώνεται σε αρχηγό-πολεμίστρια, τη Sailor moon. Με τον καιρό, η Ουσάγκι και η Λούνα ανακαλύπτουν και τις υπόλοιπες πολεμίστριες.

 

 

Η Άμι, ένα γλυκό, πανέξυπνο κι εσωστρεφές κορίτσι είναι η Sailor Mercury με τις υδάτινες δυνάμεις και εκπροσωπεί τον πλανήτη Ερμή. Η θερμοκέφαλη μα καλόκαρδη Ρέι είναι η Sailor Mars με τις δυνάμεις της φωτιάς και του πάθους που εκπροσωπεί τον πλανήτη Άρη. Η Μακότο, το σωματώδες, ψηλό ‘’αγοροκόριτσο’’ με τα ταλέντα και τη χρυσή καρδιά είναι η Sailor Jupiter με τις δυνάμεις του κεραυνού που εκπροσωπεί τον πλανήτη Δία. Και τέλος, η όμορφη, κοινωνική και δημοφιλής Μίνα είναι η Sailor Venus που εκπροσωπεί τον πλανήτη Αφροδίτη και που αρχικά μπερδεύουν με την πριγκίπισσα Σερενίτη. Μέχρι και το τέλος της σειράς, εμφανίζονται και άλλες πολλές sailor πολεμίστριες ακόμα και από άλλους γαλαξίες. Ανάλογα τις περιστάσεις βοηθάνε ή δυσκολεύουν τις πέντε βασικές πρωταγωνίστριες και τις αποστολές τους. Σε κάθε επεισόδιο εμφανίζεται ένα μυστηριώδες αγόρι με μαύρο κοστούμι και μάσκα το οποίο σώζει τη Sailor moon όποτε βρίσκεται σε κίνδυνο. Η Sailor moon γοητεύεται και δεν αργεί να τον ερωτευτεί.

 

 

Στο τέλος της πρώτης σεζόν αποκαλύπτονται τα πάντα σχετικά με τις προηγούμενες ζωές των κοριτσιών καθώς και ποια είναι η πραγματική πριγκίπισσα Σερενίτη και ποιος πραγματικά είναι το αγόρι με τη μάσκα. Στις επόμενες σεζόν εμφανίζονται νέοι χαρακτήρες μαζί με τους βασικούς και εμπλουτίζουν την ιστορία ενώ μαθαίνουμε παραπάνω πληροφορίες για το παρελθόν και το μέλλον των γαλαξιακών βασιλείων.

 

Φεμινισμός, γυναικεία αλληλεγγύη και δύναμη στη Sailor moon

Η Sailor moon όπως προείπα, δεν είναι απλά ένας πρωτότυπος κόσμος φαντασίας. Η γυναικεία φιλία, δύναμη και αλληλεγγύη είναι βασικές θεματικές της. Η πρωταγωνίστρια Ουσάγκι που στην πραγματικότητα είναι πολεμίστρια του φεγγαριού, φαίνεται στα περισσότερα επεισόδια ως ένας από τους πιο αδύναμους, ανόητους χαρακτήρες της σειράς.

 

 

Δεν πληροί σε καμία περίπτωση το καθιερωμένο (από ανάλογες σειρές και ταινίες περιπέτειας) πρότυπο του ‘’δυναμικού’’ αγοροκόριτσου που δεν φοβάται τίποτα, μιλάει για ‘’αντρικά’’ πράγματα, βρίσκει πάντα όλες τις λύσεις με το κοφτερό μυαλό της, αρέσκεται στη βία και το τσαμπουκά κτλ.

Η Sailor moon είναι ένα πολύ ‘’ροζ’’, ‘’θηλυπρεπές’’, αν θέλετε, κορίτσι με πολλά ελαττώματα.

Φοβάται ακόμα και τον ίσκιο της, κλαίει με το παραμικρό, πολλές φορές φέρεται ανώριμα και παιδιάστικα, δεν έχει ειδικές γνώσεις σε τίποτα και συναισθηματικά φαίνεται να είναι ασταθής. Τις περισσότερες φορές όλοι (συμπεριλαμβανομένων και των φίλων της) αναρωτιούνται γιατί είναι αυτή η αρχηγός των πολεμιστριών.

Κι όμως, η Sailor moon είναι ένας από τους πιο δυναμικούς, αγαπητούς και ικανούς χαρακτήρες που έχουμε δει στην τηλεόραση. Μπορεί να μην είναι τέρας ευφυίας, ωριμότητας και γενναιότητας όμως είναι γεννημένη φεμινίστρια και μαχήτρια.

Σε κάθε σεζόν καταφέρνει με την καλοσύνη, την αγάπη και την ενσυναίσθησή της να γίνεται αγαπητή και να ενώνει όλες τις πολεμίστριες μαζί. Είναι ο συνδετικός κρίκος της ανίκητης, αιώνιας φιλίας των sailor πολεμιστριών και παρόλο που δεν της αρέσουν καθόλου οι μάχες, μπαίνει πάντα μπροστά για να σώσει τους ανθρώπους που αγαπά. Γνωστούς και άγνωστους. Ζει σε έναν δικό της φανταστικό κόσμο, κάτι που στην πραγματικότητα έχει να κάνει με το ότι είναι βαθιά ιδεαλίστρια που παλεύει για την ισότητα, τη δικαιοσύνη και την αγάπη. Αναγνωρίζει τα προβλήματα των γυναικών.

Πονάει και αγαπάει τις γυναίκες και σε πολλά επεισόδια αρνείται να συγχωρέσει όποιον εκμεταλλεύεται την ευάλωτη κοινωνική θέση τους για να τις βλάψει. Το αγόρι με τη μάσκα που είναι σύμμαχός της (και που στη συνέχεια συνάπτει σχέση μαζί της) συμμερίζεται κάθε της άποψη. Η Sailor Moon όσο μεγαλώνει, φαίνεται να ωριμάζει όλο και περισσότερο χωρίς να παύει να είναι ιδεαλίστρια και να πιστεύει ότι όλα επιλύονται με την αγάπη και την κατανόηση. Δεν κάνει ποτέ διακρίσεις ούτε κατακρίνει και θέλει να βλέπει το καλό σε όλους τους ανθρώπους. Το τελευταίο πολλές φορές δεν της βγαίνει σε καλό.

Η Sailor Moon είναι μια σπάνια και υποτιμημένη ήρεμη, φεμινιστική δύναμη. Πολύ γήινη και ανθρώπινη. Όπως άλλωστε και οι φίλες της η καθεμιά εκ των οποίων έχει τη δική της ιδιαίτερη προσωπικότητα. Όλες μαζί αλληλοσυμπληρώνονται και δημιουργούν μια αχώριστη και αγαπημένη κοριτσοπαρέα και ομάδα.

Η ΛΟΑΤ κοινότητα στη Sailor Moon

Σε μια εποχή στην οποία η ομοφυλοφιλία θεωρούνταν ακόμα ασθένεια και ‘’ανωμαλία’’, η Sailor Moon τάραξε τα νερά με τους ομοφυλοφιλικούς και διεμφυλικούς της χαρακτήρες. Μιλάμε για μια σειρά που απευθυνόταν σε παιδιά. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τη δημιουργό να προσθέσει χαρακτήρες με τους οποίους μπορούσε να ταυτιστεί και η ΛΟΑΤ κοινότητα, ακόμα και παιδιά που ντρέπονταν να μιλήσουν για τις ‘’ιδιαιτερότητές’’ τους.

 

 

Στην τρίτη σεζόν της σειράς, κάνουν την εμφάνισή τους από το πουθενά δυο νέες, μυστήριες πολεμίστριες, η Sailor Neptune και η Sailor Uranus. Τα πραγματικά τους ονόματα είναι Μισίρου και Χαρούκα αντίστοιχα. Οι 17χρονες κοπέλες φαίνεται να αγαπιούνται και να είναι σε σχέση μεταξύ τους. Η μία από αυτές η Χαρούκα, ντύνεται και συμπεριφέρεται ‘’αγορίστικα’’ σε αντίθεση με τη Μισίρου, σε τέτοιο βαθμό που όλοι αρχικά νομίζουν ότι είναι αγόρι. Δεν πρόκειται δηλαδή για ένα ζευγάρι που έχει ξεφύγει τελείως από τους καθιερωμένους έμφυλους ρόλους αλλά αυτό είναι μείζονος σημασίας.

Η σχέση αυτή ενόχλησε και σόκαρε τόσο πολύ στις περισσότερες χώρες που πολλές σκηνές με τους δυο αυτούς χαρακτήρες κοπήκανε. Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν προβλήθηκε καν ολόκληρη η σεζόν γι’ αυτό το λόγο.

Στην πέμπτη και τελευταία σεζόν της σειράς, κάνουν την εμφάνισή τους τρεις νέες εξωγαλαξιακές πολεμίστριες, οι Sailor Stars. Ιδιαίτερη περίπτωση καθώς στην κανονική τους ζωή φαίνεται να είναι άντρες ενώ όταν μεταμορφώνονται σε πολεμίστριες, μεταμορφώνονται παράλληλα σε γυναίκες που είναι και το πραγματικό τους βιολογικό φύλο.

 

Και σε αυτή την περίπτωση κόπηκαν πολλές σκηνές ή και ολόκληρη η σεζόν καθώς φυσικά το ζήτημα των διεμφυλικών ήταν και είναι ακόμα μεγαλύτερο ταμπού. Ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί έκοβαν σκηνές τρυφερότητας ανάμεσα στο ομόφυλο ζευγάρι και τις μεταμορφώσεις διεμφυλικών πολεμιστριών και άφηναν για παράδειγμα άλλες σκηνές που ήταν πραγματικά σοκαριστικές, όπως για παράδειγμα τη σκηνή στην οποία ο πρίγκιπας του Μαύρου φεγγαριού απαγάγει τη Sailor Moon και προσπαθεί να τη βιάσει. Ή ακόμα και σκηνές σκληρού θανάτου.

Ρετρό βιντεοπαιχνίδια Sailor Moon

Φυσικά, άφησα το καλύτερο για το τέλος. Θέλοντας να αναβιώσω τις όμορφες αναμνήσεις που μου χάρισε αυτή η σειρά, έψαξα πρόσφατα στο ίντερνετ να βρω βιντεοπαιχνίδια τα οποία ως παιδί δεν έτυχε να παίξω. Bρήκα αυτή την εντελώς δωρεάν ιστοσελίδα και αυτό το εξτραδάκι.

Είναι αρκετά παλιά παιχνίδια τύπου arcade. Σαν αυτά που συνηθίζαμε να παίζουμε στα μαγαζιά με τα μπόουλινγκ και τα ηλεκτρονικά μηχανήματα που λειτουργούσαν με κέρματα. Οι ζωές που σου δίνονται και οι ευκαιρίες να συνεχίσεις την πίστα σου κανονικά σε περίπτωση που χάσεις είναι λίγες, οπότε ίσως σας σπάσει τα νεύρα αυτό το στυλ παιχνιδιού. Σίγουρα όμως θα το ευχαριστηθείτε και θα θυμηθείτε τα παιδικά σας χρόνια.

 

via GIPHY

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

75 points
Upvote Downvote

16
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
8 Θέματα σχολίων
8 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
10 Συντάκτες σχολίων
OcelotoςΜαριέττα Κορφιάτηdex_VasilisΛασκαρίνα Λιακάκου Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Το_κοτσύφι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Αχ λάτρευα και λατρευω sailor moon. Επίσης το τραγουδάκι το τραγουδάω ακόμη 😍.

Ocelotoς
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ας μην ξεχάσουμε το τελευταίο αλησμόνητο επεισόδιο το οποίο προβλήθηκε στην τηλεόραση αργά το βράδυ διότι στην τελευταία της μάχη εναντίον την βασίλισσας Galaxia η Sailor Moon μένει τσιτσίδι μόνο με φτερά αγγέλου. Φαινόταν το καρτουνίστικο χωρίς- θηλές χωρίς καμία λεπτομέρια- στήθος της και δεν έπρεπε να το δουν τα παιδάκια, ήταν πολύ σοκαριστικό. Δεν θυμάμαι αν ήταν η πρώτη προβολή ή κάποια επανάληψη διότι έπαιζε και αρκετά νωρίς το σκ αλλά ήταν πολύ αστείο το όλο θέμα με το σώμα της το οποίο μόνο προκλητικό δεν ήταν.

SailorMouna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αχ τι ωραίο αφιέρωμα. Ευχαριστούμε. Αν και φαν πολλές από τις λεπτομέρειες δεν τις ήξερα.

Lela
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Θυμάμαι ακόμα την ατακα πριν μεταμορφωθεί η sailor moon! Χαρηκα παρά πολύ με αυτό το άρθρο!!! 😂🤗🌸

Διάφανο Σελοφάν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Sailor Moon και Pepper Ann, αγαπημένα!

*Στα retro games να βάλουν και το Aladdin, αλλιώς να βγάλουν το ”retro” από το domain.

dex_
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Μεγάλος φαν. Πάντως, μαζί με τις διαφημίσεις αποτρίχωσης Πρίνου στο τβ ζαπμπινγκ, η μεταμόρφωση της σέιλορ μουν ήταν από τα πρώτα ερεθίσματα σεξουαλικής αφύπνισης για κάποιους, από το χωριό, δεν τους ξέρετε.
Αν θυμάμαι καλά το ζευγάρι το παρουσιάζαν σαν ξαδέρφες στα ελληνικά.

Jls Cat
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μιας και μιλήσαμε για την Sailor Moon, θα χαιρόμουν να διαβάσω (ή να γράψω) ένα άρθρο για την καινούρια Sheira, την έκπληξη της περσινής χρονιάς, που για πρώτη φορά βλέπουμε γκέι χαρακτήρα ως πρωταγωνίστρια (ναι, την Sheira την ίδια!), που περιβάλλεται από ένα αληθινά πολύχρωμο, πανέμορφο cast από gay, straight, non-binary χαρακτήρες και εκπροσωπεί τόσες μα τόσες κοινότητες, καταρίπτοντας ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ στερεότυπα που πραγματικά είναι σαν ένα ποτήρι δροσερό νερό.

Λασκαρίνα Λιακάκου
Editor
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Κι εμείς θέλουμε να γράψετε ένα άρθρο για τη Sheira 😉 Θέλετε να μου στείλετε στο liakakou@lifo.gr;

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Εγώ είχα δει τα περισσότερα επεισόδια, όταν ήμουν μικρός, στο STAR, το οποίο είχε κάνει πολύ καλή δουλειά στη μεταγλώττιση. Στο Λύκειο έκατσα και είδα όλη τη σειρά στα Ιαπωνικά με αγγλικούς και την καταευχαριστήθηκα. Σου προτείνω να δεις το Sailor Moon Crystal, το οποίο ξεκίνησε πριν κάποια χρόνια και αναμένουμε τη συνέχεια. Το Sailor Moon Crystal ακολουθεί την ιστορία του manga πιο πιστά και μας αποκαλύπτει πως η Sailor Uranus συγκεντρώνει και τα δύο φύλα στο ίδιο πρόσωπο και μπορεί να γίνεται είτε άντρας είτε γυναίκα κατά το δοκούν. Το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας θίγεται πολύ πιο ανοιχτά στην καινούρια… Διαβάστε περισσότερα »

dex_
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

My anus is none of your business 😉