in

“Καλά, περίοδο έχεις;”

Το αγαπημένο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Ένα πολύ δυνατό άρθρο σχετικά με τις ορμονικές αλλαγές πριν και μετά την περίοδο, με τον όρο “hormonal” που συχνά χρησιμοποιείται υποτιμητικά και σχεδόν ως συνώνυμο με το “υστερική” (το αντίστοιχο “καλά, περίοδο έχεις;” κατά το ελληνικότερο) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

201803 omag fg hormones
Illustration: Owen Gildersleeve

Ένα πολύ δυνατό άρθρο σχετικά με τις ορμονικές αλλαγές πριν και μετά την περίοδο, με τον όρο “hormonal” που συχνά χρησιμοποιείται υποτιμητικά και σχεδόν ως συνώνυμο με το “υστερική” (το αντίστοιχο “καλά, περίοδο έχεις;” κατά το ελληνικότερο).

Η συγγραφέας του άρθρου Eleanor Morgan, πέρα από τα πολλά ενδιαφέροντα που γράφει περί της επιστημονικής τεκμηρίωσης (η μάλλον την απουσία τεκμηρίωσης) για το πώς ακριβώς οι ορμόνες δημιουργούν τα νεύρα και την κατάθλιψη πριν την περίοδο, το PMS, και θέτει μια τρομερά ενδιαφέρουσα προοπτική: αντί να παρηγορούμε τον εαυτό μας λέγοντας «δεν είναι τίποτα, απλά χημικές αντιδράσεις που θα περάσουν σε λίγες μέρες»  και «δεν είμαι ο εαυτός μου αυτές τις μέρες»  μήπως θα πρέπει να αγαπήσουμε αυτές τις στιγμές και να τις παρατηρούμε γιατί είναι στιγμές αλήθειας;

οοο
Jean Goldsmith/The Observer

Σε ψιλο-ελεύθερη μετάφραση το μήνυμα του άρθρου είναι:

Μήπως,  εκείνες ακριβώς τις μέρες του μήνα, οι ορμόνες μας μας κάνουν επιτέλους να εξωτερικεύουμε τον θυμό που κρύβουμε, να ζητάμε την στοργή που μας λείπει, να χύνουμε τα δάκρυα που συγκρατούμε τις τρεις υπόλοιπες εβδομάδες του μήνα; 

Καθώς οι ορμόνες αλλάζουν επίπεδα, μήπως λειτουργούν σαν «ορός της αλήθειας» σπρώχνοντάς μας να λέμε, να ζητάμε και να κάνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε; Μήπως αυτές τις μέρες του μήνα, αντί να βιαστούμε να πούμε «δεν είμαι έτσι εγώ, δεν είμαι ο εαυτός μου, οι ορμόνες φταίνε», μήπως ακριβώς αυτές τις μέρες είμαστε επιτέλους ο εαυτός μας;;

Όλο το άρθρο εδώ

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

10 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Muse
Muse
4 χρόνια πριν

Καμία σωτηρία!

mongrel
mongrel
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Muse

Πες λίγο περισσότερο τι εννοείς.

Muse
Muse
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mongrel

Εννοώ ότι εάν παρουσιάζουν αυτές τις απόψεις και ως επιστημονικά δεδομένα με την ιδιότητα “ειδικού”, δεν υπάρχει καμια σωτηρία.

Sia
Sia
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Muse

Καταρχάς διαβάσατε το άρθρο; Η αρθρογράφος ειναι ψυχολόγος που έχει κάνει έρευνα επάνω στις ορμόνες και επίσης υποφέρει η ίδια από το προεμμηνηρισαικο συνδρομο. Μια άποψη έγραψε δεν παρουσίασε κάτι ως επιστημονικό δεδομένο.

Zaz
Zaz
4 χρόνια πριν

Δεν νομίζω πως συμφωνώ με αυτό το άρθρο. Ταυτίστηκα δλδ με την επιλογή οικειοποίηση της κουλτούρας, ένα χρυσωμένο χάπι ένα πράγμα. Προσωπικά στην περίοδο πέρα από κόπωση και κάποια νωθρότητα δεν έχω άλλα συμπτώματα αλλά δεν είμαι και δείγμα. Υπάρχει μια βεντάλια τεράστια αντιδράσεων στην περίοδο. Είμαι επιφυλακτική με όλες τις δήθεν έρευνες και ιατρικά πορίσματα ανα τους αιώνες. Ιδεατά και οι κοινωνίες θα πρέπει να κόψουν τα σχόλια «μα καλά περίοδο έχεις;» αλλά και ο γυναικείος πληθυσμός νομίζω πρέπει να πάψουμε να εκμεταλλευόμαστε την φύση μας ως κλάψα (έχω άπειρες φίλες γνωστές που έχουν καραμέλα την περίοδο για να… Διαβάστε περισσότερα »

Sia
Sia
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Zaz

Επειδή εσύ προσωπικά νιώθεις μια νωθροτηρα και τιποτα άλλο δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν γυναίκες που υποφέρουμε. Κυριολεκτικά. Εάν πιστεύεις ότι οι φίλες σου κάνουν χοντράδες (αναρωτιέμαι τι χοντράδες;) που δε δικαιολογουνται με την καμια, τότε μάλλον πρέπει να αλλάξεις φίλες. Βασικά η άποψη σου ότι οι ορμονικές αλλαγές είναι υστερία κι οτι το εκμεταλλευομαστε κι από πάνω ως κλαψα είναι λανθασμένη και άδικη για όσες γυναίκες υποφέρουμε σωματικά και ψυχικά… και δε λέει καν αυτό το άρθρο. Το άρθρο λέει ότι ίσως αντί να ντρεπομαστε και να νιώθουμε ενοχές που νιώθουμε χάλια ψυχολογικά και σωματικά, που θέλουμε να κλάψουμε,… Διαβάστε περισσότερα »

Zaz
Zaz
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Sia

Θα με ενδιέφερε να μου πεις που τα διάβασες όλα αυτά στο αχόλιό μου γιατί το ξαναδιάβασα αυτό που έγραψα και ουδεμία σχέση έχουν με όσα μου απαντάς. Μήπως μου κανεις προβολή των δικών σου θεμάτων; Μήπως δεν έγραψα ότι σαφώς και δεν είμαι δείγμα; Το ότι μια δηλώνει ορμονολογος και έχει κάνει μια έρευνα μόνο σκεπτική με αφήνει. Σαφώς και τος φίλες μου όχι απλά δεν θα τις παρατήσω αλλά τις βοηθάω να αλλάξουν οπτική .Γιατι έτσι χτίζουμε αλλαγή και όχι φεύγοντας.
Έχεις πολύ θυμό Ε;

Sia
Sia
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Zaz

Δεν έκανα κόπι πειστ το σχόλιο σου. Με βάση αυτά που έγραψες σου έγραψα έναν αντίλογο. Αν δε σου αρέσει ο αντίλογος μου προσπέρασε το, δε σε προσέβαλα. Πατροναρισμα και προσπάθειες ψυχογραφησης μου σε παρακαλώ μην επιχειρεις να μου κάνεις, επειδή έγραψα κάτι που δε σου αρέσει μη πας να με βγάλεις ότι έχω “θέματα”. Δε σε γνωρίζω και δεν έκανα καμία προσπάθεια να σε βγάλω προβληματική ή κάτι τέτοιο, αντίλογο έκανα. Ας το αφήσουμε εδώ.

oatmeal
oatmeal
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Zaz

Αληθεια δεν εχω γνωρισει ποτε μα ποτε γυναικα που “να εκμεταλλευεται την φυση μας ως κλαψα”, αντιθετως κανω παρεα με γυναικες που προσπαθουν να κρυψουν τον φυσιολογικο τους πονο στην δουλεια ή παριστανουν τις ευθυμες στην παρεα ενω δεν νιωθουν καλα. Αν αναφερεσαι σε ανθρωπους που γκρινιαζουν γενικως τοτε δεν περιοριζονται φανταζομαι μονο στις μερες πριν ή κατα τη διαρκεια της περιοδου.

Zaz
Zaz
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  oatmeal

Σαφώς και πιστεύω και έχω ζήσει γυναίκες που κάνουν θέμα την περίοδο τους (κλάψα) και κατά την γνώμη μου κι αυτό είναι έναν πατριαρχικό μόρφωμα. Σε περίπτωση που ανήκει κάποια στην επίπονη πτυχή της βεντάλιας της περιόδου είναι σεβαστό και υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης και για τις βαρύτατες περιπτώσεις. Ακριβώς επειδή η περίοδος είναι απλά φύση ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους, Και εννοείται συνήθως αυτοί οι άνθρωποι γκρινιάζουν σχεδόν με όλα.