Προσωπική ιστορία: Τριάντα δύσκολα λεπτά

Η ιστορία που θα διηγηθώ μου συνέβη όταν ήμουν 23 χρόνων, πριν 7 χρόνια

Ήταν χειμώνας και αποφασίσαμε με τον τότε φίλο μου να επισκεφτούμε για ένα Σαββατοκύριακο ένα χιονοδρομικό κέντρο στο Bansko. Το ξενοδοχείο στο οποίο θα μέναμε είχε διάφορες δραστηριότητες όπως πισίνα, σπα, σάουνα, μασάζ, εκείνα τα ψαράκια που σου τρώνε τα νεκρά κύτταρα κλπ. Τη δεύτερη μέρα αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε ο φίλος τη σάουνα ενώ εγώ να κάνω (για πρώτη φορά στη ζωή μου) μια τριαντάλεπτη συνεδρία μασάζ. Μιλήσαμε με την υπεύθυνη των δραστηριοτήτων η οποία κανόνισε ραντεβού για την ίδια στιγμή. Λίγα λεπτά μετά εμφανίστηκε ο μασέρ, ο οποίος δεν μιλούσε Αγγλικά, συνεννοήθηκε με την υπεύθυνη και κατευθυνθήκαμε προς το δωμάτιο του μασάζ. (Εδώ πρέπει να κάνω μια παρένθεση και να πω πως είμαι άνετη με την ιδέα ανδρών επαγγελματιών οι οποίοι μπορεί να χρειαστεί να αγγίξουν το σώμα μου, όπως πχ. γιατρούς, φυσιοθεραπευτές, μασέρ κλπ. καθώς θεωρώ πως όταν κάποιος είναι επαγγελματίας θα κάνει τη δουλειά του έτσι ώστε ο ασθενής/πελάτης να μη νιώσει με κανέναν τρόπο άβολα, ακόμη κι αν ο επαγγελματίας είναι γυναικολόγος και αγγίζει μια γυναίκα σε κατεξοχήν ευαίσθητα σημεία της). Μπήκαμε στο δωμάτιο, έβγαλα τα ρούχα πίσω από ένα παραβάν μένοντας με το μαγιό, και βάσει των νοημάτων του μασέρ ξάπλωσα ανάσκελα στο τραπέζι του μασάζ.

Ο μασέρ μου έγνεψε πως θα ξεκινήσει. Μου έκανε νόημα να λύσω το κορδονάκι του πάνω μέρος του μαγιό κάτι το οποίο έκανα έτσι ώστε να έχει καλύτερη πρόσβαση στους ώμους και τον αυχένα. Αφού μάλαξε χέρια, ώμους, και αυχένα συνέχισε προς την κοιλιά κάτι που με παραξένεψε διότι πίστευα πως το μασάζ είναι μόνο για την πλάτη και τα άκρα, αλλά δεν είχα ξανακάνει οπότε δε θα μπορούσα να ξέρω. Κι ενώ ασχολούνταν με την κοιλιά, προχωρώντας χαμηλά, έπιασε με τα χέρια και τακτοποίησε το κάτω μέρος του μαγιό μου χαμηλώνοντάς το και αφήνοντας εκτεθειμένη λίγη από την κορυφή από τις ηβικές μου τρίχες. Πάγωσα, μου κόπηκε η αναπνοή, με έπιασε ταχυκαρδία, και αυτόματα έσφιξαν όλοι οι μύες στο σώμα μου. Η κίνησή του με το μαγιό μου με φρίκαρε αλλά σκέφτηκα «Μην είσαι υπερβολική, ο άνθρωπος κάνει τη δουλειά του, είναι για το μασάζ, όλα είναι οκ». Τα δευτερόλεπτα που παρήλθαν της κίνησης, ο μασέρ συνέχισε τη δουλειά του χωρίς να κάνει κάποια χτυπητά απρεπή χειρονομία, φτάνοντας με τις κινήσεις του ως τις εκτεθειμένες τρίχες χωρίς όμως να πηγαίνει παρακάτω. Εξακολούθησα να είμαι απόλυτα σφιγμένη, και να προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου πως είμαι υπερβολική. Αφού τελειώσαμε με το μπροστά μέρος του κορμού, μού έκανε νόημα να γυρίσω μπρούμυτα. Γύρισα και συνέχισε τη δουλειά του στην πλάτη. Κατά τη διάρκεια την μάλαξης της πλάτης, ηρέμησα σκεπτόμενη πως όλα ήταν στο μυαλό μου. Τελειώνοντας με την πλάτη αρχίζει να μαλάζει τα πόδια. Κι εκεί ξαναφούντωσε η υποψία μου πως μάλλον κάτι δεν πήγαινε καλά. Ανεβαίνοντας προς το εσωτερικό των γλουτών ένιωθα πως πλησιάζει περισσότερο απ’ όσο θα ήθελα, περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε. Για ακόμη μία φορά όμως δεν έκανε κάποια έντονα απρεπή κίνηση, δεν άγγιξε τα γεννητικά μου όργανα. Ενίοτε όμως έφτανε κοντά, όταν βρισκόταν στο εσωτερικό των μηρών. Όλοι οι μύες στο σώμα μου έσφιξαν για ακόμη μια φορά, ένιωσα να παγώνω, μου κόπηκε η αναπνοή, ταχυκαρδία, το σώμα μου μού έδινε σήμα «Αυτό που συμβαίνει δε σου αρέσει, fight or flight, fight or flight». Το μυαλό μου όμως επέμενε «Είσαι υπερβολική, έτσι είναι το μασάζ, είναι επαγγελματίας, ξέρεις εσύ και δεν ξέρει αυτός;». Τα τριάντα δύσκολα λεπτά του μασάζ κάποια στιγμή τελείωσαν, ο μασέρ μου έγνεψε, με χαιρέτησε, και βγήκε από το δωμάτιο. Μετά από λίγο βγήκα κι εγώ και βρήκα τον φίλο που με περίμενε. Βλέποντάς με κάτασπρη και εντελώς σφιγμένη με ρώτησε τι συνέβη και, νιώθοντας πλέον ασφαλής, του περιέγραψα, παραδεχόμενη για πρώτη φορά πως μάλλον αυτό που έγινε δεν ήταν οκ. Προς τιμήν του, το πήρε σοβαρά, δε με αμφισβήτησε ούτε λεπτό, και πρότεινε να πάμε αμέσως στη διεύθυνση του ξενοδοχείου να καταγγείλουμε πως ο μασέρ με είχε αγγίξει με τρόπο που με έκανε να νιώσω εξαιρετικά άβολα. Το σκέφτηκα για μία στιγμή αλλά τελικά δεν το έκανα γιατί, παρά την υποστήριξη, για ακόμη μια φορά αμφισβήτησα την ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματός μου το οποίο αντέδρασε φυσιολογικότατα σε μια κατάσταση την οποία εξέλαβε ως επικίνδυνη. Την επόμενη μέρα αποχωρήσαμε από το ξενοδοχείο.

Η συγκεκριμένη εμπειρία με έβαλε σε πολλές σκέψεις. Για πολλές μέρες σκεφτόμουν γιατί δε μίλησα, γιατί δεν έφυγα, γιατί δεν αντέδρασα. Ένιωθα ντροπή γι’ αυτό που μου συνέβη, ένιωθα ευθύνη, ένιωθα ηλίθια επαναλαμβάνοντας για μέρες μετά ότι μάλλον έτσι είναι το μασάζ και πρέπει να πάψω να είμαι υπερβολική και να κάνω σαν υστερικό. Δε μοιράστηκα το περιστατικό με κανέναν άλλον διότι σκέφτηκα πως θα με ρωτούσαν (ίσως και με κατηγορητικό τρόπο) τις ερωτήσεις που έκανα ήδη εγώ σε μένα. Δεν ξέρω ακριβώς ποια είναι η απάντηση στο γιατί δεν είπα κάτι ή γιατί δεν έφυγα. Επειδή εκείνη τη στιγμή της συνεδρίας βρισκόμουν σε άρνηση σχετικά με αυτό που συνέβαινε κι αν έφευγα θα γινόταν αληθινό; Λόγω της απέλπιδας προσπάθειάς μου να εκλογικεύσω το gut feeling μου πως κάτι δεν πάει καλά; Ή εξαιτίας των σκέψεών μου πως η δυσαρέσκειά μου είναι ανόητη και ανάξια λόγου και του φόβου μου πως αν την εκφράσω θα λάβω κοροϊδία και δεν θα με πάρουν στα σοβαρά περνώντας με για υστερικό κοριτσάκι που ούτε ένα μασάζ δεν μπορεί να κάνει σωστά. Ίσως όλα αυτά μαζί.  Ίσως είχε να κάνει και με τον ίδιο τον μασέρ ο οποίος ποτέ δεν ξεπέρασε αυτό το όριο του της «καραμπινάτης» σεξουαλικής παρενόχλησης αγγίζοντας το στήθος ή τα γεννητικά μου όργανα, αλλά έφτασε ακριβώς στο όριο, στο όριο της απρέπειας ικανό να μου προκαλέσει δυσφορία. Πλέον αναρωτιέμαι εάν είχε αυτή την πρακτική και με άλλες γυναίκες, εάν δοκίμαζε τα όρια κάθε φορά λίγο παραπάνω. Αν ποτέ τα ξεπέρασε. Θέλω να ελπίζω πως όχι, εύχομαι πως καμία πελάτισσα του δεν είχε την ατυχία να βιώσει κάτι ανάλογο ή χειρότερο.

Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό. Γνωρίζω πολύ καλά πως αυτό που μου συνέβη είναι πάρα πολύ μικρό σε σύγκριση με τα πολύ χειρότερα που υποφέρουν άλλες γυναίκες και είχα την τύχη να λάβω απολύτως υποστηρικτική αντιμετώπιση από το ένα άτομο στο οποίο το είπα. Η ιστορία μου όμως κρύβει ένα μάθημα το οποίο μπορεί να χρειαστούν όλες οι γυναίκες: Αν κατά τη διάρκεια συνεδρίας με επαγγελματία ο οποίος χρειάζεται να σε αγγίξει σε ευαίσθητα σημεία σου νιώσεις άβολα, άσχημα άβολα, πως κάτι δεν πάει καλά, αν νιώσεις κίνδυνο, αν σε πιάσει ταχυκαρδία, αν σου κοπεί η ανάσα, πες κάτι. Σταμάτα τον και φύγε. Μην αμφισβητήσεις τον εαυτό σου, δεν είσαι υπερβολική, δεν είσαι υστερική. Ο σωστός επαγγελματίας ΔΕΝ θα σε κάνει ποτέ να νιώσεις άσχημα και σε κίνδυνο ό,τι κι αν κάνει (ακόμα κι αν πρόκειται πχ. για γυναικολόγο ο οποίος πρέπει να κάνει ψηλάφηση μήτρας). Μην αμφισβητήσεις αυτές τις αντιδράσεις του σώματός σου που σoυ δίνουν οδηγία πως κάτι πάει στραβά. Δεν είσαι υπερβολική, δεν είσαι υστερική, μην αμφισβητείς αυτόν τον συναγερμό μέσα σου.

Σημείωση: Μπορεί αυτό που βίωσα να είναι μικρό και ασήμαντο συγκριτικά με τις άσχημες εμπειρίες σεξουαλικής κακοποίησης άλλων γυναικών, αλλά το να γράψω αυτό το κείμενο ήταν εξαιρετικά δύσκολο, το να το δημοσιεύσω ακόμη δυσκολότερο, και μια δυσφορία και ελαφρά ταχυκαρδία ήταν παρούσες καθ’ όλη τη διάρκεια συγγραφής του.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

20 points
Upvote Downvote

56
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
19 Θέματα σχολίων
37 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
26 Συντάκτες σχολίων
βλαχάκι(το)Λένα ΦουτσιτζήMaggieΜαρίνα Μπούζηευανχελία Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Λένα Φουτσιτζή
Editor
Συντονιστής Κοινότητας
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Περιεχομένου
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Θρύλος

Παιδιά, μερικές απαντήσεις σας είναι ο λόγος που ο κόσμος διστάζει να μιλήσει. Κι εγώ έχω κάνει μασάζ – τι επιχείρημα είναι αυτό ρε παιδιά; Αν δεν νιώσατε ποτέ απειλή, μπράβο, αλλά αυτό δεν ακυρώνει αυτή την ιστορία, δεν σχετίζεται καν. Δεν ήσασταν εκεί, δεν ξέρετε τι έγινε. Δεν μπορείτε να κρίνετε από τις δικές σας εμπειρίες. Αν ο πελάτης σου σφίγγεται ολόκληρος και παγώνει, παθαίνει ταχυκαρδία και τρέμει, και εσύ δεν κάνεις τίποτα για αυτο, τότε είτε είσαι ο χειρότερος μασέρ στην ιστορία των μασέρ, ή έριξες άδεια να πιάσεις γεμάτα. Εδώ όταν βγήκε ο φίλος της την είδε… Διαβάστε περισσότερα »

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Είναι λίγο παρεμβατικό να μαλώνετε τους σχολιαστες γιατι δεν σχολίασαν με τον τρόπο που θα θέλατε ,τη στιγμή που όλοι είναι πολύ καλοπροαίρετοι και ευγενικοί. Εγώ δεν έχω κάνει ποτέ μασάζ και διαβάζοντας την ιστορία ,στεναχωρήθηκα που η κοπέλα φαινεται να ένιωσε τόσο άσχημα ,αλλά διαβάζοντας τα σχόλια που όλα συνηγορούν στο οτι είναι εντός προγράμματος οι κινήσεις ,σκέφτηκα οτι μάλλον το μασάζ σε ξενοδοχείο στο μπάνσκο δεν ήταν η καλύτερη επιλογή και κρίμα που δεν του είπε να σταματήσουν και πέρασε όλο αυτό αδιαμαρτύρητα ,χωρίς να μου φαίνεται υποπτη η συμπεριφορά του μασέρ. Μάλλον το ηθικο διδαγμα της ιστορίας… Διαβάστε περισσότερα »

Λένα Φουτσιτζή
Editor
Συντονιστής Κοινότητας
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Περιεχομένου
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Θρύλος

Ναι, είναι παρεμβατικό, Μίλτο Παπάρα. Έκανα παρέμβαση. Υπάρχει κάποιος λόγος να μην μπορώ να παρεμβαίνω; Όπως έγραψες εσύ τη γνώμη σου και δημοσιεύτηκε, έτσι την γράφω κι εγώ. Ας μην το συζητήσουμε άλλο αυτό σε παρακαλώ. Δεν είμαι πρωθυπουργός για να απαντάω με δελτία τύπου ή με ανασχηματισμούς ή δημοψηφίσματα.

Απάντησα έτσι γιατί ήταν πολλές κοινές απαντήσεις με το ίδιο επιχείρημα, εξ ου και το “ρε παιδιά”. Η πρόθεση ήταν “ρε παιδιά” επειδή γνωριζόμαστε, σε περίπτωση που κάποιος αμφιβάλλει για τον τόνο. Για την ουσία της διαφωνίας δεν θα επιχειρηματολογήσω άλλο, δεν θα συμφωνήσουμε.

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Η κοπέλα αναφέρει ότι δεν είχε ξανακάνει μασάζ ποτέ και δεν αναφέρει αν έκανε έκτοτε. Διαβασα ότι μια κοπέλα βίωσε τραυματικά κάτι που είναι σχεδόν ρουτίνα για τη διαδικασία του μασάζ. Τί πάει να πει δεν είμασταν εκεί και δεν ξέρουμε τί έγινε. Το περιέγραψε. Έγραψε με λέξεις τί ακριβώς έγινε και πώς ένιωσε. Τί παραπάνω να χρειάζεται; Πήρα θέση γιατί είναι κάτι που κατέχω και το έγραψα. Δεν είναι μόνο ότι “έχω κάνει κι εγώ μασάζ” όπως αναφέρεις ότι έχεις κάνει κι εσύ, αλλά ότι σε μια πόλη του ενάμιση εκατομμυρίου, έχω πάει τα τελευταία 15 χρόνια σχεδόν στους… Διαβάστε περισσότερα »

George Allos
Επισκέπτης
Συμμετέχων

Όχι Μανδαρίνοι, groupies! 😃

Λένα Φουτσιτζή
Editor
Συντονιστής Κοινότητας
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Περιεχομένου
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Θρύλος

Κάθε φορά που διαφωνώ εγώ στα σχόλια, κάποιος θα μου πει “θέλεις μόνο να συμφωνούν μαζί σου ρε Λένα;”

Είναι αδύνατον να διαφωνώ επειδή διαφωνώ δηλαδή; Απλά έγραψες την άποψη σου, απλά την έγραψα κι εγώ. Γιατί δεν μου επιτρέπεται;

Και Maggie, σε παρακαλώ πολύ δες μια μέρα μόνο – για να μην πω δες εδώ και έξι χρόνια – πόσοι διαφωνούν κάθε φορά σε κάθε τι που γράφω. Σε παρακαλώ μην κάνεις κι εσύ λες και είναι η πρώτη φορά που μου συμβαίνει. Μην το θυμάσαι μόνο όταν απαντάω.

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Λενα άλλο η διαφωνία και άλλο να μπει η διαχειρίστρια να μου πει τί να πω.
Σε παρακαλώ πολυ, μπορείς να μου πεις οτι καταλαβαίνεις τη διαφορα του σχολιαστή με αυτον του διαχειριστή;

Λένα Φουτσιτζή
Editor
Συντονιστής Κοινότητας
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Περιεχομένου
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Θρύλος

Αν ήθελα να ελέγξω τι θα πει ο καθένας, τα σχόλια δεν θα είχαν δημοσιευτεί, όπως και το δικό σου εδώ. Δεν είπα σε κανέναν τι να πει. Σχολίασα αυτά που είπε.
Η διαφορά υπάρχει, αλλά διαφωνούμε στο ποια είναι. Νομίζω ότι πιστεύεις σε ένα σύστημα όπου εγώ πρέπει να φέρομαι σα να έχει ο πελάτης πάντα δίκιο.

Και δεν είμαι διαχειρίστρια, είμαι διευθύντρια.

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Κάνεις λάθος που πιστεύεις οτι περιμένω να φέρεσαι σα να εχει ο πελάτης πάντα δίκιο, αρχικά γιατί δεν μας θεωρώ πελάτες εδω, ούτε καν με τη μεταφορική έννοια, και κατά δεύτερον δεν θελησα ποτε να μου πεις αν εχω δικιο. Ουτε καν να συμφωνησεις. Απλα να μη μου υποδεικνύεις τί να πω. Δεν απαντησες στο ερώτημά μου.
Θα μου συγχωρησεις τα αγγλικά μου, δεν ηξερα οτι editor σημαινει διευθύντρια.

Λένα Φουτσιτζή
Editor
Συντονιστής Κοινότητας
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Περιεχομένου
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Θρύλος

Maggie η κουβέντα κάνει κύκλους. Έχω απαντήσει με διάφορους τρόπους, δεν μπορώ να σε πείσω, ούτε θέλω, ούτε χρειάζεται. Αντίο.

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Ήθελα να ρωτήσω, τα σχόλια είναι ανοιχτά μετά από επιλογή του αποστολέα; Κάποιες ιστορίες έχουν κλειστά σχόλια αλλά εγώ δεν κατάφερα να βρω από πού ρυθμίζεται αυτό.

Ελπίζω πάντως η κοπέλα να ανακουφίστηκε διαβάζοντας ότι επρόκειτο για κινήσεις ρουτίνας του μασάζ, για να εστιάσει στο πώς θα επεξεργαστεί αυτή την αδυναμία αντίδρασης που αποκαλύφθηκε με αφορμή αυτό το γεγονός.

Λένα Φουτσιτζή
Editor
Συντονιστής Κοινότητας
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Περιεχομένου
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Θρύλος

Τα σχόλια είναι by default από το σάιτ ανοιχτά, δεν μπορεί να το αλλάξει κάποιος αν δεν είναι επίσημος συντάκτης, οπότε αν κάποιος που στέλνει κάτι θέλει να μην είναι ανοιχτά τα σχόλια στη δική του ιστορία, πρέπει να μας το πει για να το κάνουμε εμείς.

flavors
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Για μένα το νόημα μιας ανάγνωσης τέτοιου κειμένου είναι: Διαβάζοντας πρώτα την εξομολόγηση και μετά τα σχόλια να βγάλω κάποια συμπεράσματα τα οποία να με βοηθήσουν εαν πρόκειτε ποτέ να προκύψει μια ανάλογη κατάσταση ή κάτι παρεμφερές.Εγώ λοιπόν δεν έχει τύχει να κάνω επαγγελματικό μασάζ.Μετά την ανάγνωση της ιστορίας και όλων των σχολίων,που για μένα ήταν πολύ κατατοπιστηκά , εαν μου συνέβαινε κάτι τέτοιο θα ήξερα πως ναι γίνεται μασάζ σε αυτές τις περιοχές του σώματος που περιέγραψε η κοπέλα αλλά αν αισθανόμουν άβολα θα του έλεγα να μην πλησιάσει κάποιες περιοχές του σώματός μου.Εαν αισθανόμουν κίνδυνο και μετά απο… Διαβάστε περισσότερα »

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Οι περισσότεροι νομίζω το κάναμε με την πρόθεση να την καθησυχάσουμε κι όχι να υποβιβάσουμε την εμπειρία. Δεν έγινε απολύτως τίποτα από αυτά που φοβήθηκε ότι θα γίνουν, σύμφωνα με τα λεγόμενα της. Όλοι της επισημάναμε ότι αυτά τα αγγίγματα είναι φυσιολογικά και ότι αν δεν το έχεις ξανακάνει, είναι ίσως λογικό να νιώσεις άβολα.
Ένας άνθρωπος που κάνει σαν υστερικός όταν περνάω από δίπλα του με τον 7 μηνών σκύλο μου, αναμφίβολα ζει έναν τρόμο υπαρκτό. Δεν είναι στη φαντασία του, τον ζει. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πράγματι κινδυνεύει από το σκύλο μου.

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Λυπάμαι πολύ κατ’αρχήν, το ξέρω το συναίσθημα. —————– Σ’εμένα αντίστοιχες κινήσεις, κάπως πιο hardcore, γίνονταν όταν ήμουν πολύ κάτω από τα 23 αλλά έκανα ό,τι κι εσύ: Παρέλυα, αναρωτιόμουν και περίμενα να τελειώσει. Δυστυχώς δεν είχα την τύχη να “διαβάσει” κανείς το πρόσωπο μου. Οπότε οι αντιδράσεις μου όταν μεγάλωσα, σε κινήσεις που μου προκαλούσαν δυσφορία, ήταν αντανακλαστικές. Επιπλέον, έγινα πολύ καλή στο να διαβάζω πρόσωπα και να προστατεύω. Γι’αυτό όταν πήγαμε για μασάζ με την 20χρονη ανεψιά μου και μας ρώτησε η κοπέλα αν έχουμε πρόβλημα να κάνει μια από τις δυο ο νεαρός, απάντησα ψύχραιμα* ότι μας πιάνουν… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

πόντια ιντερνατιοναλ, έχω παρόμοιες αναμνήσεις από τις γυναίκες της οικογένειας μου: Η γιαγιά μου είναι πάντα της λογικής: {Να μην μπλέξουμε με τον κόσμο.} σε σημείο που, όταν κάποτε η μητέρα μου νοίκιαζε ένα διαμέρισμα και ο ιδιοκτήτης της ζήτησε ένα νοίκι παραπάνω και ενώ είχε τις αποδείξεις ότι το είχε πληρώσει, η γιαγιά μου της είπε: {Πλήρωσε το και μην μιλάς.} , για να μην μπλεχτεί σε καυγά με τον ιδιοκτήτη. Η μητέρα μου της ίδιας νοοτροπίας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, όταν η αδερφή μου ήταν στην εφηβεία, ένας συμμαθητής της είχε πιάσει τα οπίσθια μιας συμμαθήτριά της και είχε… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

πόντια ιντερνατιοναλ, το παράδειγμα που έφερες με τον πατέρα που ήταν {«ακριβός στα πίτουρα, φθηνός στο αλεύρι” } πιστεύω ότι δείχνει γενικά την συμπεριφορά των ανδρών μέσα στην οικογένεια: Ναι μεν η σύζυγος/μητέρα αποφασίζει για τα ασήμαντα, πχ.Που θα πάμε διακοπές το καλοκαίρι , και ο άντρας ακολουθεί και το παίζει και θύμα που τον κάνει ο,τι θέλει η γυναίκα του, αλλά στις σημαντικές αποφάσεις σε σχέση με την ζωή της οικογένειας και την ανατροφή των παιδιών, ο άντρας αποφασίζει και δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη της γνώμη της γυναίκας, και θα πετάξει και το επιχείρημα: {Eγώ πληρώνω, άρα εγώ αποφασίζω.}… Διαβάστε περισσότερα »

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Εχω κανει μασαζ με διαφορετικους αντρες και γυναικες μασερ, εξαιρετικους οστεοπαθητικους και φυσιοθεραπευτριες και εκαναν πολλά ομοια κατα τη συνεδρία καθως σε εκεινα τα σημεια υπαρχουν καποιες συνδεσεις μυων και νευρων που διασταυρωνονται και αφορουν τη μεση και τα κατω ακρα. Παλιοτερα, πριν 15 χρονια πηγαινα σε επαγγελματια που δεν ειχε πλησιασει στην ευαισθητη περιοχη. Καποια στιγμη πηγα σε αλλη και οταν κατεβασε λιγο το εσωρουχο μου εκανε εντυπωση και της το ειπα και γελασαμε. Ομως μετα, ενιωθα πιο χαλαρη τη μεση μου, πιο σωστα δουλεμενη. Εκτοτε, και μετα απο 10 χρονια μασαζ, γιογκα, πιλατες, kinesis κλπ. μπορω να πω… Διαβάστε περισσότερα »

Σοκοφρέτα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Πολύ σημαντική η προειδοποίηση. Νομίζω κάνει όλη τη διαφορά.

_thenewclassic
Επισκέπτης
Συμμετέχων

Το μασάζ το οποίο έκανε η κοπέλα ανήκει στην κατηγορία του χαλαρωτικου μασάζ. Στο χαλαρωτικό μασάζ τα μόνα σημεία τα οποία ο μασέρ δεν αγγίζει είναι οι θηλές και τα γεννητικά όργανα. Συμφωνώ ότι μπορεί όντως να ένιωσε πολύ άβολα, έκανε λάθος που δεν το εξέφρασε, όμως ο μασέρ δεν ήταν υποχρεωμένος να το αντιληφθεί αυτό ( μιλάμε για Βουλγαρία πριν 7 χρόνια δεν ξέρω και τι γνώσεις είχε ο άνθρωπος πάνω στο αντικείμενο ) Είναι πολλές οι περιπτώσεις που κατά τη διάρκεια του μασάζ συσπωνται μυς και ανοίγουν μύτες από την εκτόνωση. Αν ο θεραπευόμενος δεν δείξει την δυσαρέσκεια… Διαβάστε περισσότερα »

loglady
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Αυτό που γίνεται στο συγκεκριμένο σάιτ, ότι από μια στήλη δημιουργήθηκε ολόκληρη κοινότητα στην οποία γυναίκες νιώθουμε ότι μπορούμε να μιλήσουμε για ζητήματα, τα οποία για διάφορους λόγους δεν μπορούμε να θέσουμε (με ειλικρίνεια) οπουδήποτε αλλού, νομίζω είναι εξαιρετικό και έχει μεγάλη σημασία. Αν το δούμε στο πλαίσιο του ελληνικού διαδικτύου ειδικότερα, γίνεται ακόμη πιο σημαντικό, δεδομένου του οχετού που κυκλοφορεί σχεδόν σε όλες τις γωνιές του. Το να μοιράζεται, λοιπόν, κάποια μια δυσάρεστη εμπειρία από την οποία *κάτι* την εμπόδισε να απομακρυνθεί, όσο σημαντική ή ασήμαντη κι αν αυτή μοιάζει in the grand scheme of things, είναι ουσιαστικό, αν… Διαβάστε περισσότερα »

George Allos
Επισκέπτης
Συμμετέχων

*Εάν αντί για μασέρ ο τύπος ήταν γυναικολόγος, πόσες άραγε θα ήταν οι απαντήσεις τύπου «αφού με το ****ί ασχολείται ο γιατρός, τι ήθελες να κάνει;”;* Ελάχιστες έως καμμία σε αυτή τη στήλη. Ειδικά από τις παραπάνω που σχολιάζουν επί χρόνια. Όλες τους συμφωνούν στα βασικά, όλες φέρονται κόσμια και όλες οι συγκεκριμένες προσθέτουν κάτι προσωπικό και αξιόλογο στη συζήτηση. Ως αναγνώστης τις ευχαριστώ πολύ! Επίσης, τραγικό λάθος για το σάιτ γενικά να διαπληκτίζεται η διεύθυνση δημόσια με αυτές που συμβάλλουν περισσότερο στην προσπάθεια επειδή συμφωνούν μόνο στο 95%. Εκτός από λάθος είναι και μάταιο, δεν αλλάζουν έτσι γνώμη οι… Διαβάστε περισσότερα »

Λένα Φουτσιτζή
Editor
Συντονιστής Κοινότητας
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Περιεχομένου
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Θρύλος

Η έκφραση διαφωνίας είναι “διακπληκτίζεται η διεύθυνση”.

Διατηρώ το δικαίωμα να σχολιάζω αυτά που διαβάζω όπως το έχει οποιοσδήποτε άλλος.

Για την ακρίβεια, επειδή κάποιος με εμπιστεύτηκε και σκέφτηκε να γράψει κάτι προσωπικό στο σάιτ το οποίο διευθύνω, είμαι διπλά υπεύθυνη. Αυτό ισχύει για όλες τις προσωπικές ιστορίες.

Δεν είμαι οι New York Times για να μου μιλάτε λες το α μπα είναι ίδρυμα με εκατοντάδες εργαζόμενους, αλλά ακόμα και οι New York Times αντιδρούν όταν νιώθουν ότι χρειάζεται αντίδραση.

Όσο για τον τρόπο μου, είναι ο γνωστός, είναι ακριβώς ο ίδιος, όπως πάντα.

Η λέξη “τραγικό” είναι κάπως υπερβολική.

loglady
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

“Ελάχιστες έως καμμία σε αυτή τη στήλη.” Exactement. Δεν καταλαβαίνω γιατί για τον μασέρ να γράφεται “έτσι είναι/γίνεται το μασάζ”, αλλά κάτι μου λέει πως δεν πρόκειται να καταλάβω κιόλας. Κατά τ’ άλλα, αν κρίνω από τα σχόλια εδώ και στη δική μου ιστορία (και μπορεί και αλλού, που δεν έχω δει), αυτό που ενοχλεί είναι όταν μας “τη λέει” η διεύθυνση, κι αν κάτι φαίνεται σε εμένα “τραγικό” είναι το να τοποθετείται κάποιος χωρίς την παραμικρή μέριμνα για τον αποδέκτη του σχολίου και από πάνω να παρεξηγείται όταν η διεύθυνση διαφωνεί ανοιχτά είτε με τον τόνο είτε με το… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Διαβάζω Αμπα αρκετά χρόνια, αλλά σχολιάζω μόνο στο καινούριο site. Αυτό που μου έκανε εντύπωση στην αρχή ήταν ότι η Λένα σπάνια συμμετείχε σε συζήτηση (και ακόμα πιο σπάνια υπερασπιζοταν τον εαυτό της), ενώ αντίθετα άλλες συνεργάτιδες και θεματοθετριες το έκαναν. Προσωπικά μου αρέσει η αλλαγή κι ας μην συμφωνώ πάντα μαζί της.
Επίσης, ειδικά οι αναγνώστριες που “συμβάλλουν περισσότερο στην προσπάθεια” αμφιβάλλω αν αντιμετωπίζουν τη Λένα ως “διεύθυνση”.

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Και κάπως έτσι οριοθετούνται τα πράγματα, και θέλω να πιστεύω, και το πιστεύω, πως θα συνεχίσουν να οριοθετούνται, κάθε φορά που κρίνεται απαραίτητο. Δεν πρόκειται για προσωπική επίθεση, φυσικά, από τη Λένα προς κανέναν, δεν υπάρχουν δείγματα εμπάθειας εδώ μέσα. Εγώ προσωπικά, δε θα συμμετείχα ποτέ σε σαιτ, που δεν οριοθετεί, που η διεύθυνση ή τα μέλη αντιμετωπίζονται ή εκλαμβάνουν εαυτόν αντίστοιχα ως θεϊκή οντότητα ή ως groupies (και άρα ανισότιμα και ασύμμετρα), και που τα κλικ είναι πρώτα στην ιεράρχηση. (Ασφαλώς τα κλικ παίζουν ρόλο, αλλά το πού βρίσκονται στην ιεράρχηση, καθορίζει τα πράγματα για μένα. Και αν ήταν… Διαβάστε περισσότερα »

latro
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω το πώς ένιωσε η κοπέλα,
και χωρίς να ξέρω ακριβώς πώς έγινε το μασάζ,

βάσει της περιγραφής το μασάζ που έγινε φαίνεται νορμάλ.
Κάνω χρόνια μασάζ και έχω κάνει και κάποια workshop και
όντως είναι φυσιολογικό να γίνει τόσο κοντά στην περιοχή.

Όταν δεν είσαι προετοισμένος γι αυτό είναι πολύ περίεργο,
γι αυτό θα πρότεινα στην κοπέλα να το συζητήσει με κάποιον που κάνει
συχνά μασάζ ή είναι μασέρ/μασέζ για να δει αν όντως αυτό που έγινε ήταν
στα νορμάλ πλαίσια ή όχι, και να μην κατηγορεί τον εαυτό της που δεν
ήξερε ή δεν έκανε κάτι γι αυτό.

Rachelάκι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Και εγω ακριβως το ιδιο! Προφανως η κοπελα ενιωσε για τους δικους της λογους αβολα, μπορει οντως να ειχε ενστικτο οτι το πηγαινε στο σεξουαλικο, όμως επειδη εχω και εγω πολλες εμπιριες απο μασαζ και μονο απο γυναικες δεν μου φανηκαν περιεργα τα σημεια που την αγγιξε.

latro
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Έκανα μάλιστα σήμερα και μου έκαναν και στον.. πωπό!

Βέβαια αν μου το έκαναν αυτό την πρώτη φορά, νομίζω θα ένιωθα όπως η Νάσια..

Πρέπει να μιλάμε για κάτι που δεν μας αρέσει.
Μπορεί να είναι έτσι το νορμάλ μασάζ αλλά δεν σημαίνει ότι αρέσει σε όλους και δεν θα πρεπε να ντρεπόμαστε να μιλήσουμε.
Πόσω μάλλον όταν είναι για κάτι τόσο ευαίσθτο!

Κι εγώ έχω σημεία που δεν μπορώ να μου τα πιάνουν, τους το λέω και ξεμπερδεύω (πχ κοντά στο στήθος).

Καραβάν
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ακριβώς όσα είπε η latro!

Επιβεβαιώνω κι εγώ, έχοντας κάνει πολλές φορές μασάζ, ότι έτσι γίνεται με τον σωστό τρόπο και τα αγγίγματα είναι τελείως επαγγελματικά, χωρίς απευθείας επαφή αλλά στα όρια των ευαίσθητων περιοχών.

Πάντως αν κάτι διδάσκει η ιστορία της κοπέλας, είναι, μην δοκιμάζετε πρώτη φορά μια εμπειρία με κάποιον τελείως άγνωστο σε τελείως ξένο περιβάλλον.

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να υποβάθμισω αυτό που ένιωσες αλλά κάνω χρόνια μασάζ και πάρα πολλές φορές με έχουν αγγίξει ακριβώς όπως περιγράφεις. Ειδικα όταν το μασάζ δεν είναι αθλητικό ή ιατρικό. Άντρες και γυναίκες. Αυτό που το κάνει υποπτο είναι το γεγονός ότι πιθανότατα ένιωθε πόσο άβολα νιώθεις και δεν σταμάτησε. Μπορεί όμως να μην έδωσε σημασία. Όπως και να έχει πάντως εχεις απόλυτο δίκιο για το ότι πρέπει να διακόψεις μόλις νιώσεις άβολα. Δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι αν θα προσβληθεί ο άλλος ή ότι εσύ δεν ξέρεις. Your body, your rules

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Μασέρ σε ξενοδοχείο στο Μπανσκο πριν 10 χρόνια κάτι μου λέει οτι και να το πρόσεξε οτι η κοπέλα δεν πολυγουστάρει το μασάζ,συνέχισε να κάνει την κακοπληρωμένη του δουλίτσα χωρίς απαραίτητα να είχε το πασπάτεμα στο μυαλό του.Μάλλον σκεφτόταν ποτε θα περάσει η ώρα να πάρει τα λιγοστά του λέβα και τελειώνει,αλλωστε αυτον για μασάζ τον πλήρωσαν ,μασάζ έκανε.

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ναι Μίλτο, συμφωνώ με αυτή την εκδοχή…παρόλα αυτά, έπρεπε να διακόψει. Φουλ μη επαγγελματική συμπεριφορά

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Και πώς να μη νιώθεις άβολα κατά τη συγγραφή του κειμένου, αφού μέχρι κι εγώ που απλώς το διάβασα, στο τέλος αντιλήφθηκα ότι οι μύες μου ήταν σφιγμενοι. Δε θεωρώ πως αυτά τα περιστατικά έχουν βαθμό σημαντικοτητας, όταν κάποιος άνθρωπος νιώθει ότι κάτι πάνω του παραβιάζεται με οποιοδήποτε τρόπο, τότε είναι απολύτως σοβαρό και σημαντικό. Ευχαριστούμε που μπήκες στη διαδικασία να μοιραστείς κάτι τέτοιο και να περάσεις το δυνατό μήνυμα “εμπιστευτειτε αυτό που νιώθετε, αυτό που νιώθετε, αυτό είναι!”. Θυμάμαι ένα δερματολόγο κάποτε στα 18 μου που με ρώτησε αν με συνοδεύει κάποια φίλη ή η μαμά μου, του είπα… Διαβάστε περισσότερα »

Marina
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Εγώ ήθελα να πω μόνο 2 πράγματα
1. Σε χώρο για μασάζ δεν έχουν βάλει ποτέ αντρα να μου κάνει. Άντρας μου κάνει μόνο φυσιοθεραπευτης που επειδή το πρόβλημα είναι στον αυχένα, δεν ξέρω πως κάνει στγ μέση.
2. Σε όσα μασάζ έχω κάνει μα σε όσα, ουδέποτε έχει χρειαστεί να μου κάνουν τόσο χαμηλά στα γεννητικά μου όργανα από μπροστά, αλλά και τόσο ψηλά εσωτερικά από την πίσω πλευρά.

argent provocateur
Επισκέπτης
Συμμετέχων
argent provocateur

ναι, βρε νάσια μου κι εσύ, μη γίνεσαι τόσο υπερβολική, λίγο μπούτι έπιασε το παιδί
(ευγενικό/θωπευτικό victim blaiming)