in

Προσωπική ιστορία: Το σώμα μου

Μεγάλωσα με μια μητέρα θρησκευόμενη και με ένα πατέρα ψιλοαδιάφορο για την θρησκεία. Παρόλο που η θρησκεία εμπλεκόταν μέχρι ένα σημείο της ζωής μου, στην εφηβεία αποφάσισα πως είμαι άθεη, ύστερα συνειδητοποίησα πως είμαι λεσβία ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

8353dec347095b5ff7fa1f47a70a03a0

Μεγάλωσα με μια μητέρα θρησκευόμενη και με ένα πατέρα ψιλοαδιάφορο για την θρησκεία. Παρόλο που η θρησκεία εμπλεκόταν μέχρι ένα σημείο της ζωής μου, στην εφηβεία αποφάσισα πως είμαι άθεη, ύστερα συνειδητοποίησα πως είμαι λεσβία και στο τέλος κατάλαβα πως η γυναίκα έχει το δυσκολότερο ρόλο στη κοινωνία.

Πρόσφατα, μάθαμε πως σε μερικές πολιτείες της Αμερικής αποφάσισαν πως το σώμα μιας γυναίκας, δηλαδή το σώμα μου δεν μου ανήκει πια. Ναι μεν η Ελλάδα με την Αμερική χωρίζεται για χιλιάδες χιλιόμετρα αλλά  τους ενώνει η σκέψη. Συχνά νιώθω πως δεν μπορώ να αποφασίσω για το σώμα μου. Συχνά ακούω πως μια γυναίκα πρέπει να έχει μακριά βαμμένα νύχια, δεν πρέπει να ντύνεται και να περπατά έτσι, πρέπει να χαμογελά και πάει λέγοντας. Δεν έχει υπάρξει μέρα που να μην έχω ακούσει από κάποιον για ποιο πράγμα φταίει και πως πρέπει να φέρεται μια γυναίκα. Ακόμη το θύμα βιασμού φταίει, πρέπει να αναλάβει ευθύνες, πρέπει να γεννήσει το παιδί, δεν αρκούν οι ευθύνες για το βιασμό της, πρέπει να πάρει και τις ευθύνες για το παιδί. Η έκτρωση στην Ελλάδα είναι νόμιμη αλλά η κοινωνία τιμωρεί, η κοινωνία κατηγορεί με το δάχτυλο όποια τολμά να κάνει έκτρωση.

Οι άντρες κατηγορούν τις γυναίκες αλλά δεν θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την ανατροφή. Όλοι τρώνε στο τραπέζι μα η γυναίκα το καθαρίζει, διότι αυτό το ρόλο θέλουν να έχουμε, να καθαρίζουμε, να πλένουμε, να γεννάμε και να μην αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Δυστυχώς, δεν είναι μόνο οι άντρες που συμφωνούν με αυτή τη σκέψη, εμπλέκονται και γυναίκες.

Μια από αυτές τις γυναίκες είναι η μάνα μου, είναι ενάντια στις εκτρώσεις, θεωρεί πως το μωρό είναι δώρο θεού ακόμη κι εάν είσαι θύμα βιασμού. Όμως η διαφορά των δώρων είναι πως αν δεν σου αρέσει ένα δώρο μπορείς να το αλλάξεις, να το πετάξεις αλλά το παιδί θέλει φροντίδα, τάισμα, μεγάλωμα  και ό,τι απαιτεί χρήματα. Φυσικά, το κράτος δεν σε βοηθάει στη φροντίδα αφού εσύ έκανες το παιδί, εσύ βγάλε το φίδι από την τρύπα, εσύ θα κατηγορηθείς που το παιδί σου δεν έχει ένα πατέρα, ένα έξτρα ζευγάρι παπούτσια, βιολογικά λαχανικά κλπ. Τώρα στη Αλαμπάμα και στις άλλες πολιτείες η γυναίκα θα τιμωρηθεί εάν πάρει μια άλλη απόφαση, θα πάει φυλακή παραπάνω από το βιαστή της, θα κατηγορηθεί για φόνο εκ προθέσεως δηλαδή μπορεί να τιμωρηθεί και με θάνατο αφού είναι νόμιμη η θανατική ποινή σε αυτές τις χώρες. Ένας φαύλος κύκλος που τιμωρεί συνεχώς την γυναίκα και δεν μπορεί να ξεφύγει.

Χθες ήταν μια άλλη χώρα, τώρα είναι στις ΗΠΑ, αύριο στην Ελλάδα, μεθαύριο σε άλλη χώρα. Επιτέλους, πρέπει να καταλάβουμε πως το σώμα μιας γυναίκας ανήκει στον εαυτό της και σε κανέναν άλλον. Κανένας άλλος δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το σώμα μας, δεν έχουμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε για τις ζωές των άλλων, ο καθένας, η καθεμία πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις που επιθυμεί.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

16 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Louk Ritia
Louk Ritia
4 χρόνια πριν

Δυστυχώς με αυτή την απόφαση συνειδητοποιουμε γι’ ακόμα μια φορά ότι κακώς πιστέψαμε πως κατακτησαμε κάποια πράγματα. Ο αγώνας δεν έχει τέλος βέβαια, αλλά δεν πρέπει να θεωρούμε τίποτα δεδομένο πια.

not today...
not today...
4 χρόνια πριν

υπάρχουν ακόμα χώρες όπου ένα 11χρονο κορίτσι που έχει βιαστεί κι έχει μείνει έγκυος, περιμένει κάποιο δικαστήριο να αποφασίσει για την μοίρα της.. ένα παιδί, θέλουν να γεννήσει ένα παιδί και να έχουν 11 άντε 12 χρόνια διαφορά ή μάνα με το παιδί..
έχει πολύυυυυυ δρόμο ακόμα η ανθρωπότητα..

Irene Nikoloudakis
Irene Nikoloudakis
4 χρόνια πριν

Θες μια αλήθεια, που είναι σκληρή αλλά ισχύει και είναι πέρα για πέρα σωστή; Όσο εμείς οι γυναίκες μεγαλώνουμε τα αγόρια και τα κορίτσια μας με δυο μέτρα και δυο σταθμά θα διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση. Εμείς δε σεβόμαστε τον εαυτό μας και ανεχόμαστε καταστάσεις. Είτε το θέλουμε είτε οχι, εμείς οι γυναίκες διαμορφώνουμε την κοινωνία γιατί γεννάμε, αναθρέφουμε και παιδαγωγούμε σε μεγάλο βαθμό. Όταν αλλάξει ο τρόπος σκέψης μας και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, αγόρια και κορίτσια με τον ίδιο τρόπο δηλαδή, να σέβονται τον συνάνθρωπο, να έχουν ενσυναισθηση και να είναι χρήσιμοι για την κοινωνία τότε θα αλλάξουν… Διαβάστε περισσότερα »

Ghostwriter
Ghostwriter
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Irene Nikoloudakis

Δηλαδή πάλι ευθύνη γυναικών; Οι γυναίκες διαμορφώνουν την κοινωνία;
Χμ…

Cocker Spaniel
Cocker Spaniel
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Irene Nikoloudakis

Είναι ευθύνη ΟΛΩΝ να αλλάξει η κατάσταση, όχι μόνο των γυναικών!

Frida
Frida
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Irene Nikoloudakis

Η Πατριαρχεία είναι βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα μας και δεν μεγαλώνουν όλες οι γυναίκες με τα ίδια ερεθίσματα ούτε μπορούν όλες να αντιληφθούν ποσό εναντίον τους είναι το σύστημα και να το πολεμήσουν. Για αυτό υπάρχει ο εσωτερικευμενος μισογυνισμός. Στη βάση του είναι θέμα εξουσίας και αυτος που την έχει δεν θα την απαρνηθεί έτσι απλά. Όταν κινδυνεύει η ίδια σου η ζωή (πχ γιατί σε κακοποιεί συστηματικά ο άντρας/πατέρας/σύντροφος) δύσκολα σηκώνεις ανάστημα και ακόμα πιο δύσκολα παλεύεις. Οι νομοθεσίες είναι πολύ καίριες, γιατί ανεξάρτητα με τα πιστεύω του καθενός προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις γυναίκες. Όλες τις γυναίκες.… Διαβάστε περισσότερα »

Zonkey
Zonkey
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Irene Nikoloudakis

Έχεις αναρωτηθεί γιατί αυθόρμητα λες “εμείς οι γυναίκες μεγαλώνουμε αγόρια και κορίτσια”; το ότι αυτό συμβαίνει δε σημαίνει ότι είναι και το σωστό. Οι γονείς και οι οποιασδήποτε φύσεως κηδεμόνες είναι που διαιωνίζουν την κατάσταση. Το ότι μόνο οι μητέρες θεωρούνται υπεύθυνες για τη διαπαιδαγώγηση, άρα φταίνε και για τα όποια λάθη ΜΟΝΟ εκείνες, είναι μέρος του προβλήματος που πραγματεύεται το κείμενο και όχι κάποιου είδους αντίλογος.

MaxCaulfield
MaxCaulfield
4 χρόνια πριν

Μπορείς όντως στην Αλαμπάμα και σε άλλες πολιτείες (σε ποιες άλλες πολιτείες;;;) να τιμωρηθείς με ΘΑΝΑΤΟ επειδή έκανες έκτρωση; Ισχύουν αυτά που γράφει η κοπέλα πάνω;;

Morgana
Morgana
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  MaxCaulfield

Το έψαξα γιατί κ εγώ είχα διαβάσει για τιμωρία για γιατρούς 10-99 χρόνια αλλά όχι για τις γυναίκες. Τελικά υπήρχε πρόταση νομοθεσίας στο Texas στην οποία όντως προτείνουν η έκτρωση να θεωρείται δολοφονία και να μπορεί να τιμωρηθεί με θάνατο. Η νομοθεσία αυτή ευτυχώς δεν πέρασε αλλά είναι τρομακτικό δείγμα τρόπου σκέψης για πολιτικά πρόσωπα στις πολιτείες αυτές. Abolition of abortion in Texas act Hb 896

Bobos
Bobos
4 χρόνια πριν

Πόσο σωστά αυτά που γράφτηκαν στο άρθρο. Ας μην πηγαίνουμε μακρυά όμως, πριν κανα χρόνο ένα ανήλικο κορίτσι, στην εφηβεία ακόμη, έφερε στον κόσμο ένα παιδί. Παρόλο που προκάλεσε έκπληξη η κατάσταση, δεν κουνήθηκε φύλλο καθότι το κορίτσι είναι προσφυγόπουλο και τονίστηκε ότι το παιδί είναι προϊόν αγάπης και δεν υπάρξε κακοποίηση ή βιασμός! Παραθέτω σχετικό σύνδεσμο της είδησης https://www.in.gr/2018/03/29/greece/gennise-13xrono-koritsaki-sto-layrio/

iwm
iwm
4 χρόνια πριν

“δεν έχουμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε για τις ζωές των άλλων” Γι’ αυτό κάποιοι διαφωνούμε με τις εκτρώσεις. Αν μια γυναίκα δε θέλει ή δεν μπορεί, έχει την επιλογή να ζητήσει βοήθεια απο σχετικές ΜΚΟ κατά την εγκυμοσύνη της και μετά να το δώσει για υιοθεσία. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι όποια γυναίκα έχει κάνει έκτρωση είναι απόβλητη της κοινωνίας, κάθε άλλο, μπορεί και γω στη θέση τους να το έκανα. “η γυναίκα θα πάει φυλακή παραπάνω από το βιαστή της”, όντως αυτό είναι αδικο και πρέπει να αλλάξει. Από την άλλη είναι άδικο ο βιαστής να ανακτήσει κανονικά τη… Διαβάστε περισσότερα »

demonoula
demonoula
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  iwm

Κάποιες γυναίκες όμως δεν θέλουν ή δεν μπορούν να είναι καν εγκυες. Αυτές γιατί να τις υποχρεώσεις να συνεχίσουν την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη; Εκεί πώς ξαφνικά αποκτάς το δικαίωμα να αποφασίζεις για τη ζωή κάποιου άλλου; (προφανώς όχι εσύ προσωπικά) Και εύκολα μιλάμε για υιοθεσία, τη στιγμή που υπάρχουν τόσα παιδιά σε ιδρύματα που δεν υιοθετούνται. Ή αν μιλάμε για τις ΗΠΑ, που πηγαίνουν από foster family σε foster family για να εισπράτει η οικογένεια τα επιδόματα και τα παιδιά να κακοποιούνται σωματικά ή ψυχολογικά. Μια γυναίκα θα έπρεπε να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για το τι συμβαίνει στο… Διαβάστε περισσότερα »

iwm
iwm
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  demonoula

Καταλαβαίνω όσα λες. Από την άλλη, για το σώμα του εμβρύου, ποιος αποφασίζει; Όντως η εγκυμοσύνη είναι κάτι πολύ δύσκολο. Απο την άλλη η αξία της ζωής είναι από τις υψηλότερες. Δεν ξέρω απο ΗΠΑ, ξέρω ότι στην Ελλάδα τα ζευγάρια που έχουν έγκριση υιοθεσίας περιμενουν περίπου 4 χρόνια. Επίσης, αν το σύστημα στην αμερική είναι τέτοιο ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση είναι κακή που μάς κάνει να πούμε καλυτερα να μη ζει έτσι ένας άνθρωπος, έρχεται το ερώτημα: ποιος αποφασίζει για το αν ειναι καλο να ζήσει ένας άνθρωπος και για το ποιος, πού, πότε θα έρθει στη ζωή; Πονάει… Διαβάστε περισσότερα »

iwm
iwm
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  demonoula

Κλαψ, γιατί αγαπητό α, μπα κόψατε την απάντηση μου; Οκ, την ξαναγράφω. Καταλαβαίνω αυτά που λες και όντως μια εγκυμοσύνη είναι κάτι πολύ δύσκολο. Η γυναίκα αποφασίζει για το σώμα της. Και ποιος αποφασίζει για το σώμα του εμβρύου; Δεν ξέρω για αμερική, στην ελλάδα τα εγκεκριμένα ζευγαρια περιμένουν 4 χρόνια για υιοθεσία. Επίσης, αν μιλήσουμε για το ποιανού η ζωή θα έχει αξία αναλογα με το τι τον περιμένει στη συνέχεια, μιλάμε για ευγονική. Αν τα παιδιά αναδοχής κακοκοποιούνται στις ΗΠΑ, το πρόβλημα δεν είναι ότι γεννήθηκαν, αλλά ότι δεν προστατεύονται. Για τα παιδιά στα ιδρύματα, έχει γίνει ποτέ… Διαβάστε περισσότερα »

demonoula
demonoula
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  iwm

Ξεκινάω από το τέλος: Εσύ που θεωρείς κάθε στάδιο της ανθρώπινης ζωής σημαντικό δεν έχεις καμία αρνητική μεταχείριση από το νόμο ή την κοινωνία. Το πολύ πολύ να έχεις διαφωνίες με τους pro-choice. Μια γυναίκα που κάνει έκτρωση αντιθέτως έχει αρνητική μεταχείριση, όπως φαίνεται από πολλές ιστορίες και από την πρόσφατη νομοθεσία στην Αλαμπάμα. Αυτό που λέω είναι ότι είναι δικαίωμα μου να θέλω να κρατήσω ένα μωρό όπως και αν προήλθε (όπως στην περίπτωση που περιγράφεις) και δικαίωμα μου να μην θέλω να το κρατήσω. Εγώ όμως είμαι αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει. Δεν είπα ότι αφορά τη… Διαβάστε περισσότερα »

iwm
iwm
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  demonoula

Και γω δε βλέπω λογική στο εξής: πότε το έμβρυο αποκτά δικαίωμα ζωής. Αν το λύσεις αυτό λογικά, πάω πάσο.

Και επειδή αυτά τα διαβάζουν ευαίσθητοι άνθρωποι, το υπερτονίζω ξανά ότι όποια έχει κάνει εκτρωση χρειάζεται στήριξη και αγάπη, όχι κατακραυγή.