Προσωπική ιστορία: Πως η αλλεργία μου στα προφυλακτικά παραλίγο να μου στοιχίσει τη σεξουαλική μου ζωή

Μια αναγνώστρια της Α,μπα διηγείται την προσωπική της ιστορία

Είναι ο γιατρός που μερικές φορές ξέρει περισσότερα για εμάς απ’ ό,τι η μαμά μας. Είναι μια σχέση που μπορεί να έχει ζεστασιά και υποστήριξη, αλλά πολύ συχνά καταλήγει από άβολη μέχρι προσβλητική. Μια ζωή ακούμε να κρατάμε τα πόδια μας κλειστά, και ξαφνικά πρέπει να νιώσουμε άνετες εκεί, διάπλατα, με έναν φακό ανάμεσα στα πόδια μας, για να ακούσουμε άλλη μια φορά «πότε θα κάνεις παιδί; περνάνε τα χρόνια».
Γράψτε μας την πιο αξιοσημείωτη εμπειρία σας στον γυναικολόγο. Μπορεί να είναι καλή, κακή, αστεία ή εξοργιστική. Χρειάζεται να ακουστούν αυτές οι ιστορίες για να καταλάβουν όλες οι γυναίκες ότι αν δεν τους αρέσει ο/η γιατρός τους, δεν χρειάζεται να τον/την υπομένουν. Κάπου υπάρχει ένας γυναικολόγος που δεν θα τις δει ως αναπαραγωγικές μηχανές, αλλά ως ανθρώπους με τερτίπια, προτιμήσεις, και με δικαίωμα στο να μην θέλουν να κάνουν παιδί τώρα, μετά, ή οποτεδήποτε.

Στείλτε μας την ιστορία μέσω του α μπα, από τη φόρμα «έχεις κάτι να μοιραστείς μαζί μας», ή στο μέιλ lenfou@gmail.com

Η ιστορία της Granita Lemoni με τα δικά της λόγια

Σας έχει τύχει ποτέ να έχετε ένα αμάξι μου κάθε τρεις και λίγο σας δημιουργεί προβλήματα αλλά όταν το πάτε στο συνεργείο ούτε ο μηχανικό ούτε ο ηλεκτρολόγος του βρίσκει τίποτα; Έτσι ήμουν κι εγώ μέχρι πριν κάποιους μήνες.

Είμαι ένας άνθρωπος με πολλές αλλεργίες (όχι τροφικές ευτυχώς γιατί είμαι και λιχούδα). Από μικρή με έπιανε άσθμα από τη σκόνη και την υγρασία και να σου τα ξενύχτια πάνω από κατσαρόλες που βράζει το νερό και να σου τα aerolin και τα becotide ανά 6 ώρες. Μεγαλώνοντας το αλλεργικό άσθμα καταλάγιασε λίγο, αλλά εμφανίστηκαν άλλα. Καταρροή, φτάρνισμα, κνησμοί, κοκκινίλες. Τα χα συνηθίσει, όλα ΟΚ, υπέφερα λίγο κάθε άνοιξη αλλά το αντιμετώπιζα.

Ώσπου γνώρισα τον σύντροφό μου. Ουσιαστικά ήταν ο πρώτος με τον οποίο είχα σταθερή σεξουαλική επαφή για μεγάλο διάστημα. Μερικές φορές το σεξ ήταν ΟΚ. Μερικές φορές όμως ένιωθα έντονο πόνο, ιδιαίτερα την επόμενη μέρα. Πήγα σε γυναικολόγο. Με έστειλε για ουρολογικές εξετάσεις. Δεν μου βρήκαν τίποτα. «Όλα εντάξει είναι», μου λέει. «Ένας μικρός ερεθισμός ήταν μάλλον, που θα περάσει σύντομα». Πράγματι πέρασε ο ερεθισμός (κάναμε αποχή με τον σύντροφό μου από το σεξ μέχρι να βγουν οι εξετάσεις). Μετά από λίγες μέρες πάλι τα ίδια. Ξαναπάω στη γυναικολόγο, τίποτα. Πάω σε άλλον γυναικολόγο, πάλι δεν μου έβρισκε κάτι. Η ψυχοθεραπεύτριά μου με την οποία το συζήτησα επέμενε πως ήταν ψυχολογικό το θέμα και πως όλα ήταν στο μυαλό μου. Έπρεπε απλά να χαλαρώσω και θα είμαι μια χαρά. Αλλά δεν ήμουν μια χαρά. Έκανα σεξ και σκεφτόμουν πόσο θα πονάω την επόμενη μέρα. Απέφευγα τον σύντροφό μου γιατί δεν άντεχα στην ιδέα του πόνου. Μετά είχα τύψεις γιατί τον απέφευγα και τον παραμελούσα. Εδώ να πω ότι αν και ο φίλος μου δεν ήταν πιεστικός, ακόμη και να με αγκαλιάσει μου φαινόταν πίεση γιατί σκεφτόμουν ότι στο βάθος του μυαλού του σκεφτόταν το σεξ. Έκλαιγα τα βράδια, είτε από τον πόνο, είτε από τύψεις ότι παραμελούσα τον σύντροφό μου και στενοχώρια ότι δεν θα μπορούσα να έχω μια φυσιολογική σεξουαλική ζωή. Γκούγκλαρα ανελέητα τα συμπτώματά μου για να δω τι μπορεί να είναι. Είχα πεισθεί ότι είχα βουλβοδυνία  (μία διαταραχή χωρίς γνωστές αιτίες που προκαλεί πόνο κατά ή μετά τη σεξουαλική επαφή). Είχα προτείνει άπειρες φορές στον σύντροφό μου να χωρίσουμε γιατί δεν μπορούσα να τον καλύψω σεξουαλικά. Ευτυχώς αυτός μου έλεγε ένα μεγαλοπρεπέστατο «Λες βλακείες. Θα ψάξουμε μαζί να δούμε τι έχεις και θα το αντιμετωπίσουμε μαζί.»

Ο καιρός περνούσε κάπως έτσι και μετράγαμε 1.5 χρόνο σχέσης με τον φίλο μου. Και τότε ήρθε η άνοιξη και με ξανάπιασαν οι αλλεργίες μου. Μετά από μια περίοδο καταρροής, έντονης φαγούρας σε μύτη, μάτια, πρόσωπο μου ήρθε μια αναλαμπή. «Μπας και έχω αλλεργία στο latex; Πώς δεν το σκέφτηκα τόσο καιρό; Και τα latex γάντια μου προκαλούν απίστευτη φαγούρα.» Πήγα πάλι σε γυναικολόγο. Σε άλλον αυτή τη φορά. Ήταν καινούριος στην πόλη μου και λεγόταν πως ήταν πολύ καλός. Του εξηγώ τα συμπτώματά μου, χωρίς να του αναφέρω την υποψία μου. Κι αυτός μου είπε ότι οι υπόλοιποι. Το εξηγώ, λοιπόν, ότι έχω πολλές αλλεργίες γενικά και μήπως θα μπορούσε κι αυτά τα συμπτώματα να οφείλονταν σε κάποια αλλεργία. Έτσι μου πρότεινε να αρχίσω αντισυλληπτικά. Εδώ να πω ότι δεν είμαι ενάντια στα αντισυλληπτικά, απλά επειδή α) όπως προείπα έχω πολλές αλλεργίες (μου έχει κάνει και αντιβίωση αλλεργία) και β) δεν είμαι πολύ καλή στο να κρατάω πρόγραμμα με τα φάρμακα (ξεχνάω να τα πάρω, τα παίρνω άλλες ώρες, κ.τ.λ.) δεν νιώθω σίγουρη να ξεκινήσω αντισυλληπτικά, αν και δεν αποκλείω το γεγονός να το κάνω σε κάποια άλλη φάση την ζωής μου. Τα αναφέρω όλα αυτά στον γιατρό, ο οποίος μου λέει πως είναι η μόνη λύση. Του λέω θα το σκεφτώ και φεύγω.

Δεν το βάζω κάτω. Ψάχνουμε με τον σύντροφό μου latex-free προφυλακτικά, τα παραγγέλνουμε και για να μην τα πολυλογώ από τότε είμαι εγώ αυτή που πάω και τρίβομαι στον σύντροφό μου για σεξ.

ΥΓ ακόμη ψάχνω για καλό γυναικολόγο και για ψυχοθεραπευτή με κατανόηση.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

61 points
Upvote Downvote

11
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
7 Θέματα σχολίων
4 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
11 Συντάκτες σχολίων
Granita LemoniJenny BarneslatroQueen of HeartsΤεχανού Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Το_κοτσύφι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Καλά σε τι ανίδεους ανθρώπους έπεσες; Είναι δυνατόν να μη το σκέφτηκαν αυτό;Μα είναι δυνατόν;
Τραβάω τα μαλλιά μου με κάτι τέτοια ,διότι έχω ταλαιπωρηθεί με γυναικολογικά προβλήματα που δυστυχώς δεν έχουν αίσιο τέλος ,αλλά τουλάχιστον όταν είχα εγώ ερεθισμούς πόνο κλπ την πιθανότητα αλλεργίας στο λάτεξ μου την είχαν αναφέρει πολλές φορές .Και δεν μιλάω καν για αστέρι γιατρό-κορωνα στο κεφάλι μου αλλά για νορμάλ περιπτώσεις.
Ευτυχώς που βρήκες λύση,πολύ χαίρομαι ειλικρινά.

latro
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Είχα κι εγώ το ίδιο θέμα! Πόνος πολύς με προφυλακτικό, δεν μπορούσα να ευχαριστηθώ το σεξ όταν δεν ήμουν σε σχέση (=δεν εβαζα προφ).
Το εξήγησα σε 2-3 γυναικολόγους, μου έλεγαν να χαλαρώσω και με ρωτούσαν σε ποιές στάσεις πονάω κλπ.
Εε τελικά κ γω αλλεργία στο λάτεξ έχω και μόνη μου το σκέφτηκα να δοκιμάσω προφυλακτικά χωρίς λάτεξ.
Τα αγαπώ 🙂

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Η γιαγιά μου προσπαθούσε χρόνια να κάνει παιδί, είχε αλλάξει άπειρους γιατρούς. Τελικά βρήκε έναν ο οποίος κατάλαβε πως το θέμα της ήταν κάτι πάρα πολύ απλό, κάτι της έκανε στον τράχηλο (ή κάτι τέτοιο, δε θυμάμαι καλά) και αμέσως έμεινε έγκυος. Γιατί τα λέω αυτά; Γιατί αυτός ο “θαυματουργος” γιατρός της είχε πει την εξής ατάκα “εγώ θα ξεκινήσω από το Α, οι υπόλοιποι ας ξεκινάνε από το Ω”. Και την εξέτασε σαν να μην ήξερε ότι την είχαν δει κι άλλοι γιατροί, χωρίς να έχει έτοιμη διάγνωση στο μυαλό του, χωρίς να θεωρεί τίποτα αυτονόητο. Κάπως έτσι ΔΕ… Διαβάστε περισσότερα »

Marina_Mathioudaki
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Marina_Mathioudaki

Κι εγώ έχω αλλεργία στα προφυλακτικά και…στις σερβιέτες! Ω, ναι! Υποφέρω! Μου πήρε πολύ χρόνο να βρω την κατάλληλη την οποία ούτε αυτή αντέχω πάνω από 3 ημέρες αλλά ευτυχώς με καλύπτει έστω για το κρίσιμο διάστημα. Όσο για τα προφυλακτικά; Έχω αλλεργία σε αυτό το υγρό τους. Δεν ξέρω και πώς το αποκαλούν. Και εκεί βρήκα λύση. Βρήκα αυτό που μου ταιριάζει. Αλλά! Ο γυναικολόγος μου – ένας θαυμάσιος άνθρωπος – και για τις δύο περιπτώσεις το “έπιασε” από την αρχή. Το κατάλαβα κι εγώ από μόνη μου. Μπράβο σου που έστω το κατάλαβες μόνη σου! Αν είσαι από… Διαβάστε περισσότερα »

Καραβάν
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

To “υγρό” των προφυλακτικών είναι συνήθως το σπερματοκτόνο nonoxynol 9. Aν διαβάζεις αγγλικά ικανοποιητικά η wikipedia έχει αρκετές πληροφορίες. (χωρίς πανικό η ανάγνωση, βάζω trigger warning).

https://en.wikipedia.org/wiki/Nonoxynol-9

Στην @Granita Lemoni,
μπράβο που το βρήκατε!! Καλή επιτυχία στο υπόλοιπο της κοινής ζωής σας!

Χαστουκόψαρο
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μαρίνα, έχεις σκεφτεί να δοκιμάσεις τις υφασμάτινες ή κύπελο περιόδου? 🙂

Jenny Barnes
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Jenny Barnes

Αχ Μαρίνα, έγω είμαι σε αναζήτηση νέου γυναικολόγου!

Queen of Hearts
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

“Σας έχει τύχει ποτέ να έχετε ένα αμάξι μου κάθε τρεις και λίγο σας δημιουργεί προβλήματα αλλά όταν το πάτε στο συνεργείο ούτε ο μηχανικό ούτε ο ηλεκτρολόγος του βρίσκει τίποτα;” Αχ, το σιτροενάκι της μάνας μου! <3 Έφτανες στη δουλειά σου, πάρκαρες, τελείωνες, πήγαινες να φύγεις, νεκρό το σιτροενάκι. Ερχόταν ο γερανός, έπαιρνε μπρος λες και δεν έχει γίνει τίποτα. Μετά από χρόνια βρήκε ένας τεχνικός ότι έφταιγε ένα τόσο δα καλωδιάκι που κανείς άλλος δεν είχε σκεφτεί/του ειχε ξεφύγει να ελέγξει. Έτσι είναι, καμιά φορά αναλωνόμαστε στις πολύπλοκες εξηγήσεις και ξεχνάμε να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Χαίρομαι που… Διαβάστε περισσότερα »

κ@λυψω
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Κρίμα για την ταλαιπωρία σου, χαίρομαι που τελικά βρέθηκε η αιτία και αντιμετωπίζεται! Ήταν κάτι τόσο απλό, φαίνεται τόσο προφανές (εκ των υστέρων τουλάχιστον), κι όμως έπρεπε εσύ να το σκεφτείς … Μου έχει τύχει και εμένα και το έχω ακούσει και από αλλού, να έχεις κάτι και ο κάθε γιατρός να το αποδίδει σε αίτια της ειδικότητάς του! Αλλά μάλλον δεν αποτελεί ίδιον των γιατρών, μάλιστα κυκλοφορεί και ανέκδοτο με τους μηχανικούς (μένουν με το αμάξι, ο μηχανολόγος λέει θα χάλασε η μηχανή, ο ηλεκτρολόγος βλάβη στα ηλεκτρολογικά, αναλύει ο καθένας το σκεφτικό του και κάποια στιγμή ρωτάνε τη… Διαβάστε περισσότερα »

bluesea
Επισκέπτης
Συμμετέχων
bluesea

Βλέπω πως υπάρχουν κι άλλες γυναίκες με το ίδιο πρόβλημα και δεν είμαι μόνη. Το ιστορικό των αλλεργιών είναι ίδιο με το δικό μου ευτυχώς όμως όταν άρχισα τη σεξουαλική μου ζωή η γυναικολόγος μου τότε κατάλαβε αμέσως τι συμβαίνει και μου πρότεινε τα προφυλακτικά χωρίς λάτεξ. Λυπάμαι που ταλαιπωρήθηκες τόσο πολύ ενώ η λύση ήταν πολύ απλή.

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Σας ευχαριστώ πολύ όλες! Κοτσύφι σου εύχομαι περαστικά να ναι όλα.
Μοιράστηκα αυτή την ιστορία ελπίζοντας ότι θα βοηθήσει έστω και μία νέα γυναίκα να μην υποφέρει όπως υπέφερα εγώ. Χαίρομαι που βλέπω ότι η αλλεργία αυτή είναι πιο συχνή απ’ ότι νόμιζα. Για καιρό ένιωθα σπασμένη, ελαττωματικό μοντέλο. Είναι ωραίο να αναπνέεις ελεύθερα ξανά.