Προσωπική ιστορία: «Μαμά φοβάμαι ότι ο μπαμπάς θα γυρίσει και θα σε σκοτώσει»

Ενδοοικογενειακή βία

Με αφορμή το άρθρο θα ήθελα να μοιραστώ και εγώ την  προσωπική μου ιστορία.

Εδώ και 3 χρόνια κάνω παρέα με την Τ., παντρεμένη 11 χρόνια και με μια κόρη ίδιας ηλικίας. Αυτά τα 3 χρόνια είμαι κάθε μέρα μέσα στο σπίτι της και έτσι έχω δει την κατάσταση που επικρατεί με τα ίδια μου τα μάτια και μου έχει διηγηθεί η ίδια ιστορίες από το παρελθόν. Η Τ. δεν είναι θύμα συστηματικής σωματικής βίας, ο άντρας της την χτύπησε μόνο μια φορά στο παρελθόν (σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η ίδια), μόλις είχε γεννήσει, θήλαζε το μωρό και την χαστούκισε λέγοντας “Τώρα δε θα μπορέσεις να φύγεις από κοντά μου. Οι μαγκιές σου τέλειωσαν”.

Η Τ. είναι θύμα λεκτικής και ψυχολογικής βίας. Ο άντρας της την μειώνει συστηματικά, την προσβάλει σε γνωστούς και αγνώστους, της δημιουργεί προβλήματα σε όποια δουλειά κι αν πηγαίνει. “Όταν καθαρίζεις το δρόμο μη σκύβεις έτσι και βλέπουν όλοι τον κώλο σου”. “Αν πας να δουλέψεις στο μαγαζί του τάδε θα σου τα ρίξει σίγουρα”. Με αποτέλεσμα να φοβάται να βρει κάποια δουλειά εξ’ αιτίας αυτού του πολέμου που δέχεται. Ακόμη ο άντρας της είναι τέρμα ζηλιάρης, ελέγχει διαρκώς το κινητό της, την ανάγκασε να κλείσει το fb, δεν την αφήνει να βγαίνει για καφέ, τις σπάνιες περιπτώσεις όπου την αφήνει της το βγάζει ξινό είτε με τις φασαρίες που κάνει μετά είτε με το να εμφανιστεί κι αυτός στο καφέ αγριοκοιτώντας όλους τους άντρες που είναι γύρω τους.

Το αποκορύφωμα ήταν ένα σκηνικό στο οποίο ήμουν κι εγώ παρούσα. Αρνήθηκε να βγει μαζί του γιατί ήταν πιωμένος και αυτός άρχισε να την βρίζει ώσπου έφυγε με το αμάξι σαν τρελός. Το παιδί τους εκείνη την ημέρα ήταν σε άθλια κατάσταση, έτρεμε και έκλαιγε. “Μαμά φοβάμαι ότι ο μπαμπάς θα γυρίσει και θα σε σκοτώσει. Πάμε σε παρακαλώ να φύγουμε”. Εκείνο το βράδυ έφυγαν και όταν γύρισε εκείνος σπίτι, έκαψε τα ρούχα της και της έστελνε βίντεο. Εκείνο το βράδυ κάλεσα την γραμμή κακοποιημένων γυναικών, δεν κατάφερα να πω και πολλά από όλα όσα συμβαίνουν, και η απάντηση που πήρα ήταν ότι πρέπει να κάνει καταγγελία η ίδια. Μόνο αν είμαι μάρτυρας σε σκηνικό βίας μπορώ να κάνω εγώ καταγγελία. Δεν θα αναφέρω περισσότερα πράγματα γιατί έχω ήδη γράψει σεντόνι.

Γενικά η σχέση τους είναι τη μια “υπέροχη”, αγάπες και λουλούδια και την άλλη είναι αυτό που σας περιέγραψα παραπάνω. Η Τ. έχει σκεφτεί πολλές φορές να φύγει αλλά μετά ηρεμούν τα πράγματα και το ξεχνάει. Νιώθω ότι κατά κάποιο τρόπο είμαι συνενοχή σε αυτή την κατάσταση, γιατί ξέρω πολλά και δε μιλάω. Φοβάμαι ότι κάποια μέρα θα γίνει κάτι χειρότερο.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

45 points
Upvote Downvote

14
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
12 Θέματα σχολίων
2 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
14 Συντάκτες σχολίων
Chublismasal gibicherryladyΣουβλίτσα Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Ειναι οπως με τους ναρκομανείς. Πρεπει να αποφασίσει απο μονη της να σωθεί.
Εσύ μπορεις απλα να την κανεις να νιωσει ασφάλεια και να βρει οπωσδήποτε δουλειά.

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Δεν ξέρω τι να πω, δεν ξερω τι μπορώ να κάνω, αλλά νομίζω εσύ κάνεις ότι μπορείς. Ο νόμος είναι που πρέπει να αλλάξει.

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Μα και να αλλάξει ο νόμος αν ο άλλος δεν αποφασίσει να “σωθεί” ή πιστεύει ότι δεν μπορεί να σωθεί ή ότι δεν αξίζει να σωθεί, πάλι στο μηδέν καταλήγουμε. Ψυχολογική στήριξη, συνεχής ενημέρωση στο σχολείο των παιδιών, στη δουλειά, στο Δήμο, δομές για κακοποιημένες γυναίκες, αυτά χρειάζονται για να βελτιωθεί η κατάσταση

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Συγνώμη, μόνο εμένα μου φαίνεται παράλογο που της είπαν ότι πρέπει να είναι μάρτυρας σε περιστατικό βίας; Δηλαδή το ότι της έκαψε τα ρούχα και το κατέγραψε και με βίντεο ή ότι η γράφουσα ήταν παρούσα στο σκηνικο που οδήγησε πιωμένος και το παιδί έπαθε πανικό; ΟΚ, κατάλαβα, πρέπει να τη σκοτώσει και μετά να λέμε μα γιατί κανείς δεν εκανε κάτι να βοηθήσει. Γράφουσα, καταλαβαίνω τη θέση σου, σε παρακαλώ αν ξαναγίνεις παρούσα σε τέτοια ακραία σκηνικά πάρε τηλέφωνο αστυνομία ή τις γραμμές κακοποίησης και να επιμείνεις ΚΑΙ ΚΡΑΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ με τον οποίο μιλάς. Αλήθεια, δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Συγνώμη έχω μείνει ακόμα στο “τη χτύπησε ΜΟΝΟ μια φορά .”

Souvi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Βρε Mar Mpi μου κάτι δεν κατάλαβα .Λες ότι σου είπαν ότι μπορείς να κάνεις καταγγελία μόνο αν είσαι μάρτυρας σε περιστατικό βίας,και εδώ μας λες ότι ήσουν μπροστά όταν την έβριζε και το παιδί ήταν τρομοκρατημένο άρα ήσουν μπροστά σε περιστατικό βίας.Το βίντεο θα ήταν πολύ χρήσιμο αν το είχες στη κατοχή σου. Σε περιστατικό γειτονικου μας σπιτιού οποί ο πατέρας πιωμένος κακοποιούσε παιδιά και σύζυγο {ακούγαμε φωνές κλάματα) καλέσαμε την αστυνομία και τον μάζεψε πάντως. Σίγουρα η ίδια πρέπει να κάνει κάτι αλλά εδώ μου φαίνεται ότι η κακοποίηση πάει κυρίως προς το παιδί αφού η μητέρα είναι… Διαβάστε περισσότερα »

masal gibi
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

αυτό σκέφτηκα και εγώ! αυτή η εικόνα (όπως και άλλες αντίστοιχες φαντάζομαι) δυστυχώς πολύ φοβάμαι θα έχει χαραχτεί στην μνήμη του παιδιού και δεν θα φύγει καθόλου εύκολα…κρίμα…

Σουβλίτσα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Θα βοηθούσε και πάρα πολύ επίσης, εκτός από την αλλαγή της νομοθεσίας φυσικά και την προσφορά ουσιαστικής βοήθειας από τα κέντρα υποστήριξης, να σταματήσουμε να στιγματίζουμε κοινωνικά τις γυναίκες που υφίστανται κακοποίηση, είτε καταφέρουν να ξεφύγουν (τύπου αχ την κακομοίρα, τι αδύναμη, χαζή, αμόρφωτη, ανόητη… μα δεν είδε με ποιον είχε μπλέξει κλπ κλπ, προσθέστε ελεύθερα), είτε αν “αποφασίσουν” (αντιλαμβανόμαστε ότι δεν πρόκειται για απόφαση έτσι;) να μείνουν. Με λίγα λόγια να σταματήσουμε να τις κάνουμε να ντρέπονται γι αυτό που περνούν γιατί μόνο έτσι θα μιλήσουν.

ShineBright
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

“Γενικά η σχέση τους είναι τη μια “υπέροχη”, αγάπες και λουλούδια και την άλλη είναι αυτό που σας περιέγραψα παραπάνω. Η Τ. έχει σκεφτεί πολλές φορές να φύγει αλλά μετά ηρεμούν τα πράγματα και το ξεχνάει.”
Το κλασικό. Γνώμη μου είναι να φύγει πριν δημιουργηθούν ακόμη περισσότερα ψυχολογικά στο παιδί και στην ίδια. Διαφορετικά, η ιστορία θα επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά. Οι άνθρωποι αυτοί δεν αλλάζουν, μιλάω και από προσωπική πείρα. Βοήθησε τη φίλη σου να σταθεί στα πόδια της, για την ίδια και το παιδί της.

Math logic
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καταλαβαίνω ότι αισθάνεσαι ότι δε μπορείς να βοηθήσεις, αλλά η παρουσία σου είναι πολύ σημαντική. Είναι ένα παράθυρο προς τον έξω κόσμο. Όσο μπορείς και αντέχεις να της το προσφέρεις. Η γραμμή κακοποιημένων γυναικών κάνει το καλύτερο που μπορεί. Μη νομίζεις ότι δε θα ήθελαν να επέμβουν. Αν όμως κάποιος δεν πάρει την απόφαση να πάρει μόνος του τηλέφωνο δε θα δεχτεί και τη βοήθεια. Ο κακοποιητικός σύντροφος όμως που θα καταλάβει ότι υπάρχει ένα παράθυρο να το σκάσει το θύμα, θα του κόψει κάθε επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο και θα γίνει ακόμα πιο βίαιος για να είναι σίγουρος… Διαβάστε περισσότερα »

cherrylady
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μου θύμισε την Κιντμαν στο little big lies. Πρέπει να βρει ανθρώπους να την στηρίξουν. Αν ξέρει ότι θα είναι εκτεθειμένη στον κίνδυνο ακόμα κι αν φύγει, δεν πρόκειται να κάνει το μεγάλο βήμα! Αλήθεια, σου έχει ζητήσει ποτέ βοήθεια;

Chublis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

συγνώμη αλλα για τέτοιος ψευτόμαγκες μερικές μέρες φυλακή κάνουν θάυματα στη μαγκιά τους. Κάνε ότι μπορείς να βρεις στοιχεία για καταγγελία και κάντο απο μόνη σου, και να μην σε συγχωρήσει ποτέ η φίλη σου ίσψες σε ευγνωμονεί για πάντα το κοριτσάκι.