Προσωπική ιστορία: Ήταν αυτό date rape;

Στα 26 μου, αρκετά χρόνια πίσω δηλαδή, γνωρίζω έναν ανεκδιήγητο τύπο με του οποίου την οικογενειακή επιχείρηση οι δικοί μου είχαν μια εμπορική συναλλαγή.

Αυτός, μόνιμος κάτοικος γνωστής παραθεριστικής περιοχής της Αττικής, από οικογένεια με πολλά χρήματα, όχι απαραιτήτως νόμιμα, με οικογενειακή παράδοση δεκαετιών ενασχόλησης με την τοπική αυτοδιοίκηση, απόφοιτος ιδιωτικού σχολείου και πανάκριβου πανεπιστημίου σε Αγγλία και Αμερική, με σκάφος μεγάλο, σπίτι μεγαλύτερο και εμφάνιση μέτρια.

Σύντομα διαπιστώνω πως μου δείχνει κάποια προτίμηση. Η μάνα μου η τραγική σπεύδει να με ενημερώσει πως θα ήταν σπάνια τύχη αν παντρευόμουν (wtf?) έναν άνθρωπο τέτοιας οικονομικής επιφάνειας γιατί “πέρα από τα λεφτά είναι και σπουδαγμένος και φαίνεται καλό παιδί και θα κάνει καριέρα στην πολιτική και θα περάσεις ζωή και κότα”.

Εκείνο το καλοκαίρι τα άστρα μου έκαναν κάποιου είδους πάρτυ γιατί δεν προλάβαινα να γνωρίζω και να βγαίνω με κόσμο. Μέσα στην όλη τρέλα και ευφορία της φάσης, κανονίζεται ένα βράδυ που είχα βγει με μια φίλη μου στην περιοχή διαμονής του τύπου (στην οποία είχαν οι γονείς μου εξοχικό) να περάσω μετά από το μέρος που ήταν αυτός με την παρέα του.

Φτάνω εκεί και ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που έχω την ευκαιρία να τον γνωρίσω λίγο καλύτερα. Πολύ σύντομα διαπιστώνω πως πρόκειται για ένα εντελώς πριμιτίβ, λαϊκό, άξεστο άτομο, με όχι απαραίτητα κακό χαρακτήρα αλλά χωρίς κανένα λούστρο ευγένειας, με το οποίο επιπλέον δεν είχα τίποτα κοινό και κανένα θέμα να συζητήσω. Όλο το βράδυ γελούσε τρανταχτά με έναν “φίλο” του, ένα άξεστο γομάρι που σίγουρα αυταρεσκόταν  που έκανε παρέα με τον “γόνο”, και γενικά επρόκειτο για μια φάση που με έκανε πολύ σύντομα να νιώσω πως θέλω να πάω μια ώρα νωρίτερα σπίτι μου, να μην χάνω τουλάχιστον τον ύπνο μου.

Μόλις είπα πως σκέφτομαι να φύγω (η φίλη μου είχε ήδη φύγει με το αμάξι της) προσφέρεται να με γυρίσει σπίτι (στο εξοχικό μου δηλαδή στο οποίο δεν έμενε κανείς εκείνες τις μέρες). Το σκέφτομαι λίγο και τελικά συμφωνώ γιατί ταξί για μια απόσταση 800 μέτρων μου φαινόταν γελοίο να πάρω, από την άλλη να περπατάω αυτή την απόσταση μέσα στα σκοτάδια δεν το ήθελα.

Φτάνουμε στο σπίτι και ουσιαστικά αυτοπροσκαλείται μέσα για να δει “παρεμπιπτόντως” και την εγκατάσταση που είχε βάλει προσφάτως η επιχείρησή του σπίτι μας. Ουσιαστικά εκείνη την ώρα έπρεπε να τον ξεκόψω αποφασιστικά αλλά με συνεπήρε λίγο η ορμητικότητά του. Μέχρι να σκεφτώ τί είχε γίνει αυτός είχε ήδη βγει από το αυτοκίνητο, διασχίσει τον κήπο και με περίμενε στην είσοδο.

Τον βάζω μέσα και αυτός φλυαρώντας αρχίζει να περιηγείται στο σπίτι και φτάνει στο δωμάτιό μου, το πιο εντυπωσιακό μέρος του σπιτιού λόγω μιας αρχιτεκτονικής ιδιαιτερότητας. Συνειδητοποιώ πως είναι ενήμερος για όλες τις παρεμβάσεις που είχα κάνει στην κάμαρά μου γιατί η μάνα μου (δήθεν επειδή αυτός ήταν μηχανικός) είχε φροντίσει να τον τροφοδοτήσει με λεπτομέρειες.

Και εκεί που πήγαινε πέρα δώθε και κοίταζε τους τοίχους και τις οροφές ορμάει και με φιλάει. Και με πιάνει, με ρίχνει στο κρεβάτι και ξεκινάει να μου βγάζει τα ρούχα.

Κι εδώ έρχεται το περίεργο της υπόθεσης. Γιατί εγώ πάντοτε ήμουν ένα άτομο με πολύ ξεκάθαρες απόψεις στο θέμα των σχέσεων. Δεν είχα ποτέ την ανάγκη να είμαι με κάποιον για να μην είμαι μόνη. Μέχρι τα 26 μου είχα κάνει μόνο μια σχέση στη ζωή μου γιατί μόνο έναν είχα βρει να πληρεί τα κριτήριά μου. Κι επειδή δεν έβρισκα άλλον, σεξουαλιζόμουν και πειραματιζόμουν ελεύθερα με άλλους, αρκεί βέβαια πάντα να νιώθω ότι ελκύομαι από αυτούς. Επίσης ποτέ (σε αντίθεση με τη μάνα μου) δεν ήμουν ο τύπος που εντυπωσιάζεται από την οικονομική επιφάνεια του άλλου.

Τι δουλειά είχα να κάνω σεξ με έναν τύπο που ούτε για πλάκα δεν γούσταρα;

Το βαθύ πρόβλημα ήταν πως ακόμα και στα 26 δεν είχα μάθει να μη με νοιάζει να γίνομαι δυσάρεστη.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχα και τύψεις. Πώς κανονικά δεν θα έπρεπε να του έχω επιτρέψει να με φέρει σπίτι, άρα του έδωσα κάτι σαν πράσινο φως. Τον άφησα να μπει μέσα, άρα κι άλλο πράσινο φως. Δεν τον έδιωξα όταν μπούκαρε στο δωμάτιό μου. Μήπως αυτό δεν ήταν ξεκάθαρη συναίνεση; Άρα δικαιολογημένα δεν όρμησε να μου κάνει σεξ; Αυτά σκεφτόμουν όταν με έγδυνε, όταν έμπαινε μέσα μου, όταν αναρωτιόμουν απαθής και ήσυχη πότε θα καταλάβαινε πως από την πλευρά μου δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση. Όχι, τελείωσε, ντύθηκε, έφυγε και προφανώς δεν του φάνηκε τίποτα περίεργο. Εγώ πέρασα την υπόλοιπη νύχτα σκεπτόμενη ποια ακριβως στιγμή θα έπρεπε να του είχα πάει όχι για να μην είναι πλέον πολύ αργά και επίσης ποια η διαφορά μου από τις κοπέλες που πληρώνονται για να προσφέρουν το σώμα τους σε κάποιον.

Τις επόμενες μέρες μου έστειλε κάποια μηνύματα, ευγενικά και λίγο δειλά για να είμαι ειλικρινής. Δεν απάντησα σε κανένα. Το τελευταίο ήταν λίγο πληγωμένο και κατέληγε πως προφανώς τα αισθήματα μας δεν ήταν αμοιβαία.

Δεν ξέρω αν ήταν βιασμός αυτός που υπέστην. Νομίζω όχι μιας και σε καμία περίπτωση δεν του είπα να σταματήσει και αυτός δεν με άκουσε.

Ήταν όμως κάτι απαίσιο, που δεν ξέρω πώς να το χαρακτηρίσω και με άφησε  με μια πολύ μεγάλη ανασφάλεια σχετικά με την εμπιστοσύνη που μπορούσα να έχω στον εαυτό μου.

Ξέρω πως στις κόρες μου θα προσπαθήσω να μάθω να μην φοβούνται να γίνονται δυσάρεστες. Πως δεν πρέπει να εξαρτώνται συναισθηματικά από την καλή άποψη των άλλων για το άτομό τους. Γενικώς σκέφτομαι αυτό το περιστατικό και είναι λες και έχω ένα λευκό κενό στη μνήμη μου.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

36 points
Upvote Downvote

15
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
10 Θέματα σχολίων
5 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
14 Συντάκτες σχολίων
LasitskeneMitsiJelly RollidrilBabyDoll Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Jelly Roll
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

“να περπατάω αυτή την απόσταση μέσα στα σκοτάδια δεν το ήθελα”… στη λογοτεχνία νομίζω ότι αυτό λέγεται τραγική ειρωνεία. Σαν τον Λάιο που έδιωξε τον Οιδίποδα, ένα πράμα. Έλα μια αγκαλιά κι εσύ!

Ξέρετε τι με ενοχλεί στην ψυχή μου κάθε φορά που διαβάζω μια τέτοια προσωπική ιστορία; Ότι θα βγει να έχουμε περάσει όλες κάτι τέτοιο κι όσες δεν το ξέρουμε θα είναι γιατί μας έχουν μάθει ότι έτσι πρέπει να γίνεται…

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Έλα μια αγκαλιά κι εσύ… Άλλη μία τέτοια ιστορία… Αισθάνομαι θυμό, αισθάνομαι κούραση, αισθάνονται απελπισία…

Corry Karav O'Keerie
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Πες τα βρε Jelly…

Sailor Earth
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Είναι σίγουρο χίλια τα εκατό ότι όλες έχουμε περάσει αυτό που πέρασε κι η γραφουσα και μάλιστα σε πολύ χειρότερο βαθμό πολλές από μας. Απλά οι περισσότερες αρνούνται να το παραδεχτούν. Είναι η πλύση εγκεφάλου που μας κάνουν από μικρές. Η γυναίκα μπορεί να νιώθει απαίσια κατά τη διάρκεια της επαφής να μην την θέλει καν αλλά να μην ξέρει ότι αυτό είναι βιασμός. Σεξουαλική επαφή χωρίς σωματική βία δεν θεωρείται βιασμός για τους περισσότερους. Λειτουργεί και σαν άμυνα – αντίδραση στο μετατραυματικό στρες όλη αυτή η άρνηση να καταλάβει μια γυναίκα ότι η ερωτική σχέση που είχε στην πραγματικότητα… Διαβάστε περισσότερα »

Jelly Roll
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Και μια βία την οποία η κοινωνία μας δεν έχει μάθει να την αναγνωρίζει ως τέτοια. Η βία θέλει ξύλο κι απειλή, για πάρα πολλούς ακόμα.

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Και πάντα εκείνο το σημείο με τις ενοχές είναι που με πονάει περισσότερο. Εγώ πάντως το ένιωσα σαν βιασμό και λυπάμαι τόσο γι’αυτό που πέρασες.

aeromango
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μπορεί να μην ήταν βιασμός αλλά ηταν γκρίζα ζώνη, ξεκάθαρα είδε ότι δεν ήσουν και πολύ θερμή κάτι τέτοιο δεν κρυβεται. Οπως είπαμε, αν δεν είναι ενθουσιωδώς ναι, είναι όχι. Αυτό ειναι συναίνεση.
Λυπάμαι πολύ για αυτό που σου συνέβη

Mia idea
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Σε πολύ δυσάρεστη θέση βρέθηκες και πολύ λυπάμαι κι εγώ. Όπως είπαν κ άλλες, και ποια δεν έχει περάσει κάτι παρόμοιο. Καταλαβαίνω γιατί αναρωτιέσαι αν ήταν date rape ή όχι και καταλαβαίνω και τις ενοχές σου. Πιστεύω ότι είναι δικαιολογημένες γιατί μέσα σου δεν είχες ξεκαθαρίσει ούτε τα όριά σου αλλά ούτε καν αν αυτό που συμβαίνει το θέλεις ή όχι. Και γιαυτό και δεν προέβαλλες αντίσταση, γιαυτό δεν είπες όχι. Εν μέρει όπως λες πιστεύω πως έπαιξε ρόλο το κλασσικό σύνδρομο που όκες έχουμε ή κάποτε είχαμε, το “να μην γίνω δυσάρεστη”. Αλλά στη δική σου ιστορία πιστεύω και… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πάντα το ίδιο συναίσθημα με αυτή τη στήλη. Γλυκόπικρο. Γλυκό γιατί επιτέλους τα λέμε, πικρό γιατί δεν υπάρχει τέλεια κάθαρση.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Δεν είπες όχι, δεν είπες όμως και ναι. Τη συναίνεση που νομίζεις ότι έδωσε την πήρε μόνος του. Το να σε πάω σπίτι σε σημαίνει ότι θα γαμησω κιόλας. Από κει και πέρα μόνος του μπήκε σπίτι, μόνος του πήγε στο δωμάτιο σου, μόνος του τα έκανε όλα. Δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να δει αν θέλεις, αν ανταποκρίνεται. Ήταν τόσο απορροφημένος από τον εαυτό του και από το τι ήθελε αυτός να κάνει που ούτε μια στιγμή δεν σκέφτηκε να δει αν θέλεις κι εσύ.

Δέσποινα Ελισάβετ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Με πονάει πολύ η ιστορία σου και με εξοργίζει η καθολικότητά της. Ελπίζω μέσα από την καρδιά μου να έχεις τα εργαλεία να την επεξεργαστείς και να γίνεις πιο δυνατή μέσα από αυτήν. Η δική μου εμπειρία με δίδαξε ότι το μετά είναι το πιο δύσκολο. Τώρα πρέπει να δείξεις στον εαυτό σου ότι δε φταις εσύ. Δε φταις εσύ. Δε φταις εσύ! Φταίει αυτός που επέλεξε να μην σε ακούσει, γιατί και η σιωπή λέει πολλά. Η πραγματική συναίνεση είναι ενθουσιώδης. Η έλλειψη διαφωνίας σε καμία περίπτωση δε σημαίνει συμφωνία για οποιονδήποτε άνθρωπο που ενδιαφέρεται το σεξ που κάνει… Διαβάστε περισσότερα »

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Αχ, Rebecca. Θα ήθελα να μην σου έχει τύχει αυτό, που ναι, σήμερα είναι αναγνωρίσιμο ως date rape. Χωρίς καν το date να σου έχει δημιουργήσει μικροσκοπικές υπόνοιες έλξης νωρίτερα… απλά ένα φλερτ, ένα ενδιαφέρον, που δεν αντιγύρισες, δεν έδωσες θάρρος να νομίσει ότι ενδιαφέρεσαι, απλά τού επέτρεψες να σε συνοδεύσει σπίτι για την ασφάλειά σου. Πήρε την εμπιστοσύνη σου, την έκανε κουρελόχαρτο και δεν πήρε χαμπάρι ότι εσύ ουδέποτε τον κάλεσες σπίτι σου, στην κάμαρά σου, ή στο σώμα σου. Είναι τεράστιο το σθένος σου και όπως σε διαβάζω, έχεις καταφέρει να αποστασιοποιηθείς από το κορίτσι των 26 σου… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Συνεργάτης

Πολύ δυσάρεστη εμπειρία. Εσύ ξέρεις καλύτερα αν ήταν ή οχι γιατί εσύ το έζησες. Το να σου πω εγω οτι για μένα ήταν γιατί δεν υπήρξε ποτέ κάποια πρόθεση εκ μέρους σου δεν έχει νόημα γιατί οτι έγινε έγινε. Ο τύπος είχε μάθει οτι αν μια κοπέλα, ακόμα κι αν χρησιμοποιήσει αυτός μια πρόφαση, τον αφήσει να μπει στο δωμάτιό της θέλει σεξ κι εσύ είχες μάθει οτι αν αφήσεις κάποιον στο δωμάτιό σου ακόμα κι αν δεν έχει προηγηθεί φλερτ δίνεις δικαιώματα. Εσύ λοιπόν ένοιωσες οτι παραβιάζεις έναν άγραφο κανόνα και δεν αντέδρασες κι αυτός οτι είχε δικαίωμα λόγω… Διαβάστε περισσότερα »

Lasitskene
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Προσωπικα δε μαρεσει να ονομαζω rape-date, τα rape-date που εζησα. Απλα θα με κανει να νιωσω χειροτερα. Μακαρι να υπηρχε αυτος ο ορος 4 χρονια πριν ας πουμε, θα εσωζα πολλα, αλλα τοσα ηξερα, τοσα δεχομουν’ τα εχω αφησει πισω. Το σιγουρο ειναι οτι η διαδοση των προσωπικων ιστοριων θα βοηθησει πολλες γυναικες να κανουν καλυτερες επιλογες, και πολλους αντρες να γινουν επιτελους ανθρωποι, και να αναλαβουν τις ευθυνες τους.