Προσωπική ιστορία: Δεν πίστευα στα αυτιά μου!

Με λένε Ιωάννα και θα ήθελα και εγώ να μοιραστώ την προσωπική μου εμπειρία από γυναικολόγο

Η ιστορία της Ιωάννας με τα δικά της λόγια

Το φθινόπωρο του 2012, είχα αποφασίσει πως θέλω να φύγω από την Ελλάδα και είχα αρχίσει την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Η εύρεση εργασίας στη Ελλάδα μου φαινόταν αδύνατη εκείνη την περίοδο και τα οικονομικά μου πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο. Μετά από συνέντευξη με μια εταιρία στο Ντουμπάι έλαβα την προσφορά τους την οποία και δέχτηκα: Θα ξεκινούσα με το νέο έτος, εν τω μεταξύ έπρεπε να μεριμνήσω για τα απαραίτητα έγγραφα. Κάνοντας τις προετοιμασίες, αποφάσισα να κάνω ένα γενικό check up προτού φύγω, μιας που δεν ήξερα ούτε τις συνθήκες περίθαλψης εκεί που πήγαινα ούτε και το πότε θα επέστρεφα. Ανάμεσα στις εξετάσεις ήταν και οι γυναικολογικές. Είχα και ένα προηγούμενο χειρουργείο στο ιστορικό μου λόγω πολυκυστικών ωοθηκών και είχα καιρό να το παρακολουθήσω. Στην Αθήνα όπου βρισκόμουν εκείνη την περίοδο δεν είχα γυναικολόγο (έχω μεγαλώσει σε περιφερειακή πόλη) και έτσι ρώτησα μια φίλη για τον δικό της και ομολογώ πως δεν το πολυέψαξα, εξάλλου έναν τυπικό ετήσιο έλεγχο ήθελα να κάνω.

Πήγα λοιπόν στο ιατρείο του γυναικολόγου της φίλης μου. Η λήψη το ιστορικού μου έγινε σε ένα κλίμα φιλικό, μιας που πήγα συστημένη, και κάποια στιγμή έφτασε και στα επαγγελματικά όπου του είπα πως ετοιμαζόμουν να φύγω γιατί είχα ζοριστεί πολύ με το θέμα της δουλειάς και των οικονομικών. Μετά περάσαμε στο εξεταστήριο. Και εκεί το φιλικό πρόσωπο του γιατρού εξαφανίστηκε και ξεκίνησε ο τρόμος: Είχα προσβληθεί από τον ιό HPV των ανθρώπινων θηλωμάτων εσωτερικά και εξωτερικά. Προσπαθώντας να καταλάβω τι γίνεται άρχισα να λαμβάνω τόνους πληροφοριών αλλά όχι ξεκάθαρων. Αυτό ήταν. Ο γιατρός είχε κερδίσει. Με είχε πανικοβάλει. Και όσο με έβλεπε ότι μετά βίας συγκρατούσα τα δάκρυά μου τόσο πίεζε. Μέσα στη ζάλη μου έπιασα ένα «προκαρκινικές αλλοιώσεις» και χειρουργείο το ταχύτερο, όπως τον θυμάμαι να λέει «χθες ει δυνατόν». Παράλληλα μου βρήκε και μια κύστη στην ωοθήκη, το οποίο όπως δεν ήταν κάτι το ανησυχητικό, θα έπαιρνα ένα μήνα αντισυλληπτικά και θα το ξαναβλέπαμε.

Δεν αρκέστηκε όμως εκεί. Ο δεύτερος γύρος ήταν πιο επώδυνος. «Πότε θα κάνεις παιδιά; Είσαι 30. Το ξέρεις ότι η καμπύλη γονιμότητας της γυναίκας μετά τα 30 πέφτει ΚΑ ΤΑ ΚΟ ΡΥ ΦΑ;» Του εξήγησα ότι δεν ήταν μέσα στα σχέδιά μου εκείνη τη στιγμή, εδώ ετοιμαζόμουν να ξενιτευτώ. Τότε έπρεπε να το σκεφτώ πολύ σοβαρά να καταψύξω ωάρια γιατί να: Με μια πρώτη ψηλάφηση έπιανε την δεξιά μου σάλπιγγα να είναι σε πολύ κακή κατάσταση, είχε την υφή σκοινιού. «Τς,τς,τς…. Κατεστραμμένη…;». Μάλλον με δεξιά ωορρηξία δεν θα μπορούσα να μείνω έγκυος. Και η περίοδός μου; Η αλήθεια είναι πως ο κύκλος μου είχε μικρύνει κάπως τους τελευταίους εκείνους μήνες, από 28 μέρες που ήταν πάντα είχε πάει στις 23. «Να το! Ο οργανισμός σου κάνει ένα τελευταίο πουσάρισμα με μεγαλύτερη παραγωγή ωαρίων μήπως και έχει την ευκαιρία σύλληψης! Μα δεν ακούς το σώμα σου;» Έφυγα από εκεί τσακισμένη, κλαίγοντας σε όλο τον δρόμο της επιστροφής.

Οι μέρες που ακολούθησαν ήταν ένα κακό όνειρο. Ήταν τέλη Νοέμβρη και σε ένα μήνα έφευγα, μου είχαν στείλει το συμβόλαιο για υπογραφή και η διαδικασία της visa προχωρούσε κανονικά. Είχα πανικοβληθεί τόσο που θεώρησα πως δεν υπήρχε ο χρόνος να πάρω και άλλη γνώμη, και σύμφωνα με τα λεγόμενα του γιατρού το χειρουργείο έπρεπε να γίνει άμεσα. Έπρεπε να βρω τα χρήματα και ει δυνατόν ενεργό βιβλιάριο υγείας, καθώς το κόστος ήταν μεγάλο ακόμα και με κάλυψη ασφαλιστικού ταμείου (δεν τόλμησα καν να ρωτήσω κόστος εκτός ταμείου). Για τους γονείς ούτε λόγος, εκτός του ότι και οι ίδιοι ήταν σε δύσκολη περίοδο οικονομικά, δεν ήθελα να τους ανησυχήσω. Πέρασαν περίπου 10 μέρες εως ότου καταφέρω να βρω χρήματα και βιβλιάριο από δύο φίλες, που προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν. Τώρα ήταν όλα έτοιμα. Πήγα από τον γιατρό για να κανονίσουμε την ημερομηνία της επέμβασης. Σε μια εβδομάδα, είπε. Δεν είχε κενό νωρίτερα, έκανε τρια παρόμοια χειρουργεία ημερησίως. «Μα είναι δυνατόν;», σκέφτηκα. «Όλη η Αθήνα με συγκεκριμένο γιατρό κάνει επέμβαση;» ‘Αλλά ούτε τότε αποφάσισα να τον αλλάξω. Μάλλον διέκρινε τον δισταγμό στο βλέμμα μου και διαδραματίστηκε άλλος ένας γύρος εκφοβισμού, περί καρκίνου κλπ, μήπως και αλλάξω γνώμη. Αποφάσισα να επιβεβαιώσω το ότι μετά το χειρουργείο θα ήμουν περδίκι και θα μπορούσα να ταξιδέψω για το Ντουμπάι, ακόμα και την επόμενη ημέρα, όπως μου είχε πει. «Μα τι λες; Γίνονται αυτά; Δεν θα μπορείς να σηκώσεις βάρος και να φορέσεις παντελόνι, ίσως και εσώρουχο, για πολλές μέρες». Σοκ. Γιατί μου τα είχε πει αλλιώς την πρώτη φορά; Αποφάσισα πως πρέπει να ζητήσω μια μικρή παράταση έναρξης στη νέα δουλειά. Φεύγοντας μου πέταξε και το τυράκι: «Μήπως σκέφτηκες αυτά που είπαμε για την κατάψυξη ωαρίων;» Τουλάχιστον αυτό το τυράκι δεν το έφαγα, είχα αποφασίσει πως σε αυτή την διαδικασία δεν θα έμπαινα. Μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου και με παιδιά ή και χωρίς παιδιά στο μέλλον.

Επιστρέφοντας στην πόλη καταγωγής για τις γιορτές, μίλησα στους γονείς μου μόνο για το υποτιθέμενο θέμα υπογονιμότητας και για την κύστη που είχε εμφανιστεί. Αυτοί, χωρίς πολλά πολλά, μου έκλεισαν ένα ραντεβού με έναν γιατρό ειδικό πάνω στα θέματα υπογονιμότητας στο τοπικό νοσοκομείο. Ο άνθρωπος έπεσε από τα σύννεφα, σχεδόν έβαλε τα γέλια. Μια χαρά ήμουν, η σάλπιγγά μου ήταν υγιέστατη όσο μπορούσε να δει και η κύστη με ένα μήνα ελαφριά αντισυλληπτικά (γιατί αυτά που μου είχε γράψει ο πρώτος γιατρός ήταν πολύ ισχυρά) θα έφευγε. Όταν μετά τις γιορτές επισκέφτηκα τον πρώτο γιατρό για να δει πώς είμαι μετά το χειρουργείο, του είπα πως είχα ήδη ξεκινήσει αγωγή με τα συγκεκριμένα χάπια που μου είχε δώσει ο δεύτερος γιατρός και πριν προλάβει να διαπιστώσει με υπέρηχο τι συμβαίνει μου λεει: «Βάζω στοίχημα πως δεν έχει υποχωρήσει η κύστη σου. Αυτά τα χάπια τα δίνουμε σε 17χρονα κοριτσάκια για να μην γκαστρώνονται στις τουαλέτες του σχολείου!» Και βάζοντας τον υπέρηχο…Ωωω! Η κύστη δεν ήταν εκεί. Προσπαθούσε μετά να μου δικαιολογηθεί λέγοντας πως μάλλον αυτό που είχε δει στην πρώτη εξέταση ήταν κάποια αρτηρία. Μετά περάσαμε στον καυτηριασμό ενός νέου εξωτερικού θηλώματος που είχε εμφανιστεί. Φώναξε και τη βοηθό του, μια νεαρή, συμπαθητική κοπέλα γύρω στα 20. Και εκεί που με είχε με τα πόδια ανοιχτά, σε αυτή τη φοβερή στάση που νιώθεις πιο ευάλωτη και από παιδάκι, ακούω το ανεκδιήγητο: «Είδες, Έλενα; Να προσέχεις εκεί στα μπαρ που πας. Η κοπέλα δεν πρόσεχε με ποιόν πήγαινε και είδες τι έπαθε!» Δεν πίστευα στα αυτιά μου! Ντύθηκα, πήγα στο γραφείο του και όταν του είπα πως το σχόλιό του ήταν απρεπέστατο, έλαβα την κλασική απάντηση «έλαμωρεπλάκαέκανα». Αυτό ήταν. Νομίζω έφυγα χωρίς καν να χαιρετήσω και δεν ξαναπάτησα.

Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο. Για την ιστορία, απόδειξη για την επέμβαση δεν έλαβα ποτέ, βιοψία ή ταυτοποίηση ιού ή ο,τιδήποτε άλλο σχετικό, παρομοίως. Στο Ντουμπάι επίσης δεν πήγα ποτέ, γιατί η παράταση που ζήτησα μάλλον δεν τους άρεσε και πολύ και το συμβόλαιο ακυρώθηκε. Τέλος, τον γιατρό δεν τον κυνήγησα ποτέ, γιατί συνειδητοποίησα πως δεν είχα αποδεικτικά στοιχεία.

Το κείμενο αυτό μου πήρε μέρες να το γράψω, γιατί ο νεογέννητος γιος μας είναι πολύ απαιτητικός και το έγραφα αποσπασματικά. Πέντε χρόνια μετά από αυτή την ιστορία , στα 35 μου, αποφασίσαμε με τον σύντροφό μου πως θέλουμε να γίνουμε γονείς. Η σύλληψη ήρθε πολύ γρήγορα, σταθήκαμε πολύ τυχεροί αναλογιζόμενοι τις ιστορίες γνωστών και φίλων, και όλα πήγαν εξαιρετικά, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Και Ω! Τι θαύμα! Η εγκυμοσύνη αυτή προέκυψε ύστερα από μια δεξιά ωορρηξία. Η ζωή έχει χιούμορ καμιά φορά…

in

Αξιολογήστε το άρθρο

77 points
Upvote Downvote

14
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
9 Θέματα σχολίων
5 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
10 Συντάκτες σχολίων
MourmourConsciousnessSailor EarthLouk Ritiaπόντια ιντερνάσιοναλ Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Πολύ κακώς δεν του έκανες καταγγελία στον Ιατρικό Σύλλογο. Τέτοιοι κακοί επαγγελματίες και κακοί επιστήμονες δεν έχουν θέση στο χώρο της Υγείας.

Mourmour
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Vasilis, μετά από λίγο διάστημα που συνηλθα από το σοκ και ρώτησα σχετικά, μου απάντησαν πως δεν έχω καμία απόδειξη για τους ισχυρισμούς μου άρα δεν μπορούσε να γίνει κάτι. Αναρωτιέμαι ακόμα, πώς αποδεικνύει κανείς ότι έχει γίνει δέκτης σχολίων/ παρενόχλησης ή οτιδήποτε άλλο διαβάζουμε κατά καιρούς εδώ; Υπάρχει κάποιος που μπορεί να μας διαφωτίσει σχετικά;

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Ειδικός

ΠΟΣΟ Μ@Λ@Κ@Σ! Ίσως η τραγικότερη εμπειρία από γυναικολόγο που έχω διαβάσει εδώ λόγω αυτού που είπε στη βοηθό. Και είναι τόσο ζώον που δεν ξέρει πως ακόμα κι αν παίρνει κανείς προφυλάξεις, είναι πιθανό να κολλήσει κονδυλώματα. Υπάρχει κάποιος χώρος που δημοσιεύονται τα ονόματα αυτών των γιατρών; Ή θα θεωρηθεί δυσφήμηση; Να σας ζήσει το αγοράκι σας, το τέλος της ιστορίας σε κάνει να ξεχνάς λίγο τα νεύρα που δικαίως σου δημιούργησε το υπόλοιπο κείμενο. Τα καλύτερα σου εύχομαι!

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Μα πώς κανεις χειρουργειο χωρις να ζητησεις 2η και 3η γνωμη;
Οσο για τις χυδαιότητες, θα μπορουσες να κάνεις καταγγελια, απο σεβασμό στον εαυτο σου και στις επόμενες κοπελες που θα ζησουν τα ιδια.

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Ειδικός

Έχεις απόλυτο δίκιο στη 2η και 2η γνώμη, αλλά μερικές φορές είναι και θέμα τύχης. Για το ίδιο χειρουργείο με αυτό της κοπέλας πήρα 2η γνώμη από συστημένο γιατρό και μου είπε τα ίδια.Στην 3η γνώμη πιστεύω θα ήμουν πιο τυχερή αλλά πού να φανταστώ!

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Συμπάσχω μαζί σου . Όχι ότι έχω ακούσει χυδαία σχόλια σε τέτοιο βαθμό , μιας που εγώ δεν έτυχε να έχω κάποιο θέμα, βέβαια έχω ακούσει μαλακίες από γυναικολόγους . Έχω ακούσει ας πούμε γιατί δεν κάνεις παιδιά “μωρή” (αστεία)…. Έχω ακούσει “το ξέρεις ότι το στήθος σου μοιάζει σαν 18….”, σε άμβλωση που πήγα να κάνω πριν χρόνια, η (τονίζω το η….) γιατρός με κοίταζε με ύφος κουταβέ μπας και με μεταπείσει (η καλή χριστιανή ) …. από καφρίλες άλλο τίποτα …. Έχω να πω μόνο ένα πράγμα ….. μη μασάτε γυναίκες

Astanapan
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ποσο ομοιες οι ιστοριες μας! Το 2013 μετακομισα για δουλεια στο Ντουμπαι. Επειτα από ενα χρονο παραμονης μου εκει επρεπε να κανω μια γυναικολογικη εξεταση ρουτινας και βρηκα μαλιστα και Ελληνιδα ”γυναικολογο”. Σε εισαγωγικα γιατι ντροπιαζει το επαγγελμα. Μου βρηκε οτι ειχα πολυκυστηκες ωοθηκες και στρεπτοκοκκο Β’ και οτι αν δεν τα φροντισω και τα δυο, δεν θα μπορεσω ποτε να κανω παιδια (?) Απειρη και πανικοβλημενη εκλεισα επειγοντως ραντεβου για αποξεση του στρεπτοκοκκου με λειζερ και πηρα αντισυλληπτικα τα οποια μου δημιουργησαν αιμοραγια που κρατησε πανω απο μηνα. Αφου δεν απαντουσε στα μηνυματα μου περι του προβληματος που ειχε… Διαβάστε περισσότερα »

Mourmour
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Χαίρομαι που και η δική σου ιστορία είχε αίσιο τέλος! Να τα χαιρόμαστε και να μιλάμε. Μόνο αν μιλάμε θα αλλάξει κάτι, μακάρι να είχα τότε τα μυαλά που έχω σήμερα.
Θα ήθελα να προσθέσω πως μετά το bulling του γυναικολόγου βίωσα και το bulling των παιδιάτρων όταν έφτασε η ώρα του θηλασμού. Δεν ξέρω αν και εκεί ταυτιζόμαστε! Εκεί όμως πλέον είχα μάθει οτι πρέπει να μιλάω.
Καλές γιορτές σε όλους!

Ni.Ta
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τί στο καλό διάβασα μόλις τώρα;; τί ιστορία ήταν αυτή που πέρασες; Εξοργίζομαι που αυτός ο άνθρωπος εξακολουθεί δυστυχώς να ασκεί ακόμα το επάγγελμα του. Χυδαίος και απατεώνας οι πιο λάιτ χαρακτηρισμοί που μπορώ να σκεφτώ. Μακάρι να είχε συνέπειες για τις απαράδεκτες πράξεις του κ την συμπεριφορά του.

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Αχ που να σε ξυπνήσουν μεσάνυχτα είκοσι νεράιδες Ιωάννα, μέχρι να φτάσω στο νεογέννητο, δεν ανέπνεα. Για δικούς μου λόγους βέβαια.
Να σου ζήσει το μικρό κι επίσης, γράφεις πολύ ωραία!

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Ειδικός

Αυτό με τις Νεράιδες το λάτρεψα!

Sailor Earth
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Οι περισσότεροι γιατροί εδώ στο Ελλαδιστάν τα ίδια σκατά είναι. Ένας συγγενής μου έχει τώρα ένα σοβαρό θέμα υγείας και ταλαιπωρείται πάρα πάρα πολύ γιατί και οι 10 γιατροί που έχει επισκεφθεί της λένε ο καθένας άρες μάρες κουκουνάρες. Παραλίγο να την πατησω κι εγώ παλιότερα. Ήμουν 10 χρονών με ένα σοβαρό θέμα υγείας. Και οι γονείς μου με είχαν πάει σε έναν κατά τ άλλα πολύ γνωστό και σπουδαίο ορθοπεδικό. Μετά από την εξέταση, άρχισε να λέει μπροστά μου με απόλυτη ψυχαραιμία ”Κοριτσάκι το θέμα υγείας που έχεις είναι πάρα πολύ σοβαρό. Να ξέρεις ότι πρέπει λίαν συντόμως να… Διαβάστε περισσότερα »

Consciousness
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

👍👍👍Σωστή! Μα έτσι ειναι. Δεν τους ελέγχει κιόλας και κανείς με την έννοια να υπαρχει κάτι σα μητρώο οπου να βλεπεις τα παράπονα των ασθενών, το πως φέρθηκε ο συγκεκριμένος γιατρός κλπ κλπ.

Consciousness
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Να σας ζησει το μικρακι σας! 👍😃Μα καλα εσυ η ιδια εισαι η απόδειξη του αντιθέτου, των όσων ανυπόστατων ακούμε κατα καιρους απο γυναικολόγους και συγγενείς μας, εμεις οι γυναικες των 30+ : οτι παει μπαγιατεψαμε, εαν έχουμε και πολυκυστικες εκει άστα να πανε, οτι τι το θέλουμε κιόλας, και άλλα πολλά. Ευτυχως που δεν έκανες το χειρουργείο σε αυτον. Διαβάζοντας το κείμενο σου, είχα τρομοκρατηθεί. Λεω αποκλείεται να πήγε. Τα λογια του γιατρού κατευθείαν για κατάψυξη ωαρίων, μου εδειξε οτι ήταν η τεχνική του αν θέλεις για να καταστρέφει να το πω έτσι υγιείς αναπαραγωγικά γυναικες και δεν ξέρουμε… Διαβάστε περισσότερα »