Σε ένα παλιότερο άρθρο είχε δημοσιευθεί το ακόλουθο σχόλιο: “η κατακόρυφη πτώση της προλακτίνης δημιουργεί άσχημα συναισθήματα ( είναι σαν μια μίνι κατάθλιψη ). Το είχε πει ο γιατρός μου ( και άλλος ένας γιατρός σε μια φίλη όταν έπαθε μαστίτιδα και δεν ήξερε γιατί έκλαιγε). ”
Το ερώτημα είναι πάρα πολύ δύσκολο (έως και αδύνατον) να απαντηθεί. Γενικά μπορούμε να πούμε πως η κατάθλιψη (όπως και όλες οι παθήσεις που αφορούν στην ψυχική σφαίρα) είναι τρομερά πολύπλοκη και δεν έχει κατανοηθεί ικανοποιητικά ο μηχανισμός με τον οποίο δημιουργείται. Επομένως η εξήγηση “έπεσε η προλακτίνη και έπαθες κατάθλιψη” είναι πολύ απλοϊκή και μάλλον απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα. Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα προλακτίνης είναι αυτά που έχουν συσχετισθεί με αισθήματα άγχους/κατάθλιψης και όχι τα χαμηλά.
Η εγκυμοσύνη, ο τοκετός, η λοχεία, ο θηλασμός και οι πρώτες ημέρες της γέννησης ενός παιδιού (σύνολο ενάμιση χρόνο περίπου) είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος στην ζωή της γυναίκας. Πέρα από τις δραματικές αλλαγές οι οποίες συμβαίνουν στο σώμα της και τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει, πρέπει να προσαρμοστεί και σε εξίσου δραματικές αλλαγές στον τρόπο ζωής της. Επιπλέον, κάθε γυναίκα έχει τις δικές τις προσδοκίες για την εμπειρία της τεκνοποίησης, οι οποίες προκύπτουν κυρίως από τις προσλαμβάνουσές της, από τον κοινωνικό και από τον οικογενειακό της περίγυρο. Δυστυχώς, και ο περίγυρος έχει προσδοκίες και απαιτήσεις πολλές φορές για το πώς θα ανταποκριθεί η γυναίκα “στην πρόκληση της εγκυμοσύνης”.
Η πραγματικότητα όμως της έλευσης ενός παιδιού (ειδικά του πρώτου) σπάνια ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της γυναίκας. Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι αναμενόταν, ο τοκετός να είναι μια τραυματική εμπειρία, ο θηλασμός να μην πάει καλά (γιατί, κακά τα ψέμματα, ο θηλασμός είναι δύσκολος), ή το οικογενειακό περιβάλλον να μην είναι αρκούντως υποστηρικτικό. Όλα αυτά είναι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν τη γυναίκα να αποκτήσει καταθλιπτικά συμπτώματα, ή και κανονική επιλόχειο κατάθλιψη.
Μια γυναίκα που αποφασίζει να διακόψει τον θηλασμό, το πιο πιθανό είναι πως νιώθει περισσότερο την πίεση της κοινωνίας και του οικογενειακού της περιβάλλοντος επειδή “δεν ανταποκρίθηκε στο ρόλο της”, επειδή “δεν κάνει το καλύτερο για το παιδί της” και επειδή “τι μάνα είναι αυτή που θα δώσει στο παιδί της χημικά”. Δυστυχώς και οι επίσημοι φορείς στην Ελλάδα έχουν προβεί σε μη ρεαλιστικές συστάσεις όσον αφορά στον θηλασμό, παραφουσκώνοντας τα δυνητικά οφέλη του, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια κουλτούρα που παρουσιάζει το μητρικό γάλα ως μαγικό φίλτρο για όλα τα προβλήματα και τον θηλασμό την πιο εύκολη διαδικασία του κόσμου. Οι ελληνικές οδηγίες π.χ. συστήνουν θηλασμό για 2 ή και παραπάνω χρόνια, ενω οι πιο ρεαλιστικές οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων και του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου συστήνουν αποκλειστικό θηλασμό για 6 μήνες και από εκεί και πέρα μόνο σε περίπτωση που το θέλει πραγματικά και η μητέρα και το παιδί, συνέχιση του θηλασμού μέχρι το 1 έτος ή και παραπάνω.
Ο αρχικός σκοπός του κινήματος για τον θηλασμό ήταν να παρέχει υποστήριξη στις γυναίκες που ήθελαν να θηλάσουν, και στην δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για αυτές και το παιδί τους, στην εξασφάλιση υποστήριξης από τον εργοδότη και στην αποφυγή χορήγησης συμπληρώματος όταν αυτό δεν είναι πραγματικά ανάγκη να γίνει. Στην χώρα μας κατέληξε να υπάρχει μέσω των δήθεν ενημερωτικών εκπομπών, ιστοσελίδων και γνωστών ομάδων του facebook ένας μηχανισμός δημιουργίας ενοχών για όλες τις υπόλοιπες γυναίκες που είτε δεν επιθυμούν να θηλάσουν, είτε θέλουν να θηλάσουν για μικρό χρονικό διάστημα, είτε να παρέχουν στο παιδί μεικτή διατροφή με συνδυασμό θηλασμού και συμπληρώματος. Παραδείγματος χάριν, σε καμία από τις ενημερωτικές ιστοσελίδες δεν αναφέρεται πως στις χώρες του δυτικού κόσμου μόνο 7 στις 10 γυναίκες φεύγουν από το μαιευτήριο θηλάζοντας αποκλειστικά. Επιπλέον, μόνο 3 στις 10 γυναίκες συνεχίζουν με αποκλειστικό θηλασμό μετά από 3 μήνες. Δεν αναφέρεται ξεκάθαρα πως για να λάβει ένα βρέφος τα περισσότερα από τα οφέλη του θηλασμού δεν απαιτείται αποκλειστικός θηλασμός, ούτε διάρκεια πάνω από 4 μήνες. Γενικά δεν αναφέρεται πουθενά ξεκάθαρα η απλή αλήθεια: “Ο θηλασμός είναι δύσκολος, και γι αυτό τα ποσοστά θηλασμού είναι τόσο χαμηλά”.
Δεν είναι και πολύ δύσκολο τελικά για μια γυναίκα που σταματάει το θηλασμό και αντιμετωπίζει όλα τα ανωτέρω να πάθει κατάθλιψη… Η μείωση των επιπέδων προλακτίνης μάλλον δεν παίζει και τόσο σημαντικό ρόλο στην όλη κατάσταση.
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News
Καλησπέρα κι από μένα και καλές γιορτές σε όλους ! Όταν είδα το άρθρο πριν λίγο δεν πίστευα στα μάτια μου… νόμιζα ότι κάποιος έχει μπει στο μυαλό μου κ με παρακολουθεί. Διανύω την περίοδο της “λεχωνείας” και θηλάζω το πρώτο μου παιδάκι από την 2η μέρα της ζωής του συνεχόμενα κ αποκλειστικά (το πρώτο εικοσιτετραωρο πήρε φόρμουλα γιατί έκανα καισαρική). Πριν γεννήσω είχα αποφασίσει ότι θα θηλάσω αποκλειστικά κυρίως γιατί δεν ήθελα να δώσω στο μωράκι τις χημειες που πλασάρουν στο “ξένο” γάλα ή φόρμουλα ή πως αλλιώς το λένε, όπως δεν θα ήθελα να αναπνέει και τον μολυσμένο… Διαβάστε περισσότερα »
Το πιο όμορφο σχόλιο αυτού του post, που περιγράφει με τον πιο γλαφυρό τρόπο αυτά που προσπάθησα να γράψω και κάποιες αναγνωστριες ενοχλήθηκαν.
Θα ξεκαρφιτσωσω το δικό μου και θα βάλω το δικό σου σχόλιο πάνω πάνω!
Η γυναίκα καταπιέζεται όχι μόνο απο αυτούς που επιβάλλουν το θηλασμό, αλλά και αυτούς που είτε επιβάλλουν συγκριμένους όρους: μέχρι 40 ημερών, μέχρι τριών, μόνο σπίτι σου, πήγαινε να θηλάσεις στο μπάνιο, κουκουλώσου ολόκληρη, θα το θηάζεις μέχρι να πάει φαντάρος, μη το θηλάσεις άλλο θα γίνει γκέι κτλ. Επίσης γυναίκες που θελουν να θηλάσουν δεν έχουν την κατάλληλη πληροφόρηση και υποστήριξη, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο δεν τις βοηθά να μείνουν σπίτι, αν το επιλέξουν, αλλά τις υποχρεώνει την άμεση επιστροφή στην εργασία. Ο θηλασμός, μιας και είμαστε θηλαστικά, ήταν μέχρι τη δεκαετία του πεντήντα επιβίωση. Είναι υπέροχο που… Διαβάστε περισσότερα »
Πολύ σωστά τα λες. Συμφωνώ. Με απογοήτευσε το άρθρο. Εγώ θεωρώ πως κάθε γυναίκα πρέπει να κάνει ό,τι θέλει και δουλειά όλων μας είναι να την υποστηρίξουμε σε αυτό. Αλλά έχω κουραστεί να ακούω ότι ο θηλασμός δεν είναι και κάτι ουσιαστικό. Το αρχικό άρθρο λέει για “ελληνικές οδηγίες” vs. “τις ξένες τις καλές τις διεθνείς” (ή κάπως έτσι νιώθω ότι πλασάρεται). Οι οδηγίες δεν είναι μόνο ελληνικές. Είναι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και είναι 6 μήνες αποκλειστικός θηλασμός και μετά ως τα 2 έτη θηλασμός και στερεές τροφές. (Από 6-24 μηνών ο θηλασμός δεν είναι αποκλειστικός. Αυτό σημαίνει ότι… Διαβάστε περισσότερα »
Για το ιατρικό κομμάτι θα απαντήσει ο ίδιος ο Νίκος. Αλλά θα πω εγώ τα δικά μου εδώ. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας αντιμετωπίζεται ως η Αγία Γραφή και ερμηνεύεται με τον αντίστοιχο ζήλο. Ως αυτό που είναι, δίνει συστάσεις για τον παγκόσμιο πληθυσμό. Για όλη τη γη. Αναμενόμενα, οι οδηγίες πρέπει να έτσι ώστε να καλύπτουν όλους τους ανθρώπους χωρίς καμία εξαίρεση. Αυτό σημαίνει ότι οι οδηγίες είναι στα απολυτως τραβηγμένα όρια της ασφάλειας, και ορθά πράττει. Ο ΠΟΥ δίνει συστάσεις. Δεν καταδικάζει ούτε προς τη μια πλευρά, ούτε προς την άλλη. Εμείς, ακούμε τις συστάσεις, και αποφασίζουμε. Δεν είναι… Διαβάστε περισσότερα »
Φυσικά και είναι απλά συστάσεις. Εμένα δεν μου άρεσε ο τρόπος που παρουσιάστηκαν. Δηλαδή οι συστάσεις του ΠΟΥ που λένε 2 χρόνια δεν αναφέρθηκαν καν. Οι συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων και του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου που λένε 6 μήνες αναφέρθηκαν και μάλιστα ως “ρεαλιστικές”. Υπάρχουν και χώρες που συστήνουν πάνω από 2 χρόνια, αν είναι να αναφέρουμε τις συστάσεις να δίνουμε μια πλήρη εικόνα, αυτό λέω, μην περιοριζόμαστε μόνο στους οργανισμούς που τυχαίνει να δίνουν το minimum. Εγώ ονειρεύομαι έναν κόσμο που κανένας δεν θα στραβοκοιτάει ούτε τη μάνα που δίνει μπουκάλι στο νεογέννητο ούτε τη… Διαβάστε περισσότερα »
Κι εγώ σε αυτό ελπίζω. Θα γίνει αν σταματήσει να θεωρείται η γυναίκα κύριος και συχνά αποκλειστικός φροντιστής μωρών. Όταν σταματήσει να θεωρείται η μητρότητα ο προορισμός της γυναίκας. Το βαρύ πρόσημο του θηλασμού έχει να κάνει με τη θέση της και όχι με τα οφέλη του. Τα οφέλη είναι το γνωστό προπέτασμα που χρησιμοποιεί η κοινωνία για να χειραγωγεί τις γυναίκες. “το παιδί σου δεν το σκέφτεσαι;” όταν έχει να κάνει με την ανεξαρτητοποιηση της. Γι’αυτό είναι πολιτικό το θέμα και έχει σημασία ποιος δίνει συστάσεις και τι είδους είναι και πώς τις χρησιμοποιούμε και ποιος τις ερμηνεύει, και… Διαβάστε περισσότερα »
Πες τα γιατρέ και πες τα Λένα! Ν’αγιασει το στόμα σας και το χέρια σας και τα πληκτρολόγια. Εννοείται ότι είναι και θέμα πολιτικό και θέμα κουλτούρας. Θήλασα αποκλειστικά για 6μηνες και μετά μαζί με στέρεες τροφές για ένα χρόνο. Στο μεσοδιάστημα 2 φορές μαστίτιδα. Με πόνους που δε θέλω να θυμάμαι. Είχα κάνει και τράπεζα γάλακτος, στο ένα στήθος το μωρό στο άλλο το θηλαστρο με την ελπίδα ότι κάποιος (η μητέρα μου) θα ταισει το μωρό μπας και επιστρέψω στην έρευνα μου όπως ήθελα. Δε βρέθηκε κανείς, ο άντρας μου που προσπάθησε όσες μέρες ήταν κοντά μας (λίγες… Διαβάστε περισσότερα »
Μπουρμπούληθρα σε ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό που έγραψες και μου δίνει αυτή την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα: Η αποστολή του WHO και όλα τα ερευνητικά προγράμματά του (και εχω και την τιμή να συμμετεχω σε ένα από αυτά για την αιμορραγία κατά τον τοκετό) απευθύνονται κατά κύριο λόγο στις αναπτυσσόμενες χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου. Βάσει αυτών των μελετών έχει βγει αυτή η σύσταση και απευθύνονται κυρίως εκεί. Για αυτό το λόγο συστηματικά γράφω “συστήνονται στις χώρες του δυτικού κόσμου” γιατί οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Για αυτό και οι οδηγίες που αναφέρω αναγνωρίζουν τις συστάσεις του ΠΟΥ και… Διαβάστε περισσότερα »
Γιατρος δεν είμαι, αλλά πραγματικά δεν καταλαβαίνω. Δηλαδή από 6-24 μηνών μια γυναίκα στην Αφρική είναι καλύτερο να συνοδεύει τις στερεές τροφές με μητρικό γάλα, ενώ μια γυναίκα στην Ευρώπη είναι αδιάφορο αν τις συνοδεύει είτε με μητρικό είτε με φόρμουλα; Ποιος ο λόγος διαφοροποίησης;
(Δεν ξέρω τι λένε οι ελληνικές οδηγίες ακριβώς, δεν τις έχω ψάξει γιατί δεν διαβάζω ποτέ επιστημονικά κείμενα στα ελληνικά, κατάλοιπο από την εποχή του διδακτορικού που τα διαβάζαμε όλα στα αγγλικά, αν λένε “τουλάχιστον”, όντως δεν είναι καλή μετάφραση.)
Μπουρμπούληθρα, αυτά είναι κομμάτια copy paste από το κείμενο της αμερικανικής Ακαδημίας παιδιάτρων: “…in the developing world, mortality is increased in non-breastfeeding infants from a combination of malnutrition and infectious diseases…” Επίσης και αυτό: “The AAP recommends exclusive breastfeeding for about 6 months, with continuation of breastfeeding for 1 year or longer as mutually desired by mother and infant, a recommendation concurred to by the WHO and the Institute of Medicine.” Ελπίζω να σε καλύψει αυτό. Το έχει γράψει η πιο μεγάλη και πιο επιστημονικα σεβαστη επίσημη επιτροπή παιδιάτρων… Εγώ δεν δικαιούμαι ως γυναικολογος να εκφράσω αντίθετη γνώμη… Έγραψες σε… Διαβάστε περισσότερα »
Συνεχίζω να μην καταλαβαίνω. Είναι σαν να λέμε ότι επειδή μπορώ να δώσω φόρμουλα πρέπει να δίνω. Θα συμφωνήσουμε να διαφωνούμε σε αυτό το κομμάτι.
Μπουρμπούληθρα, όχι δεν είναι σαν να λέμε αυτό που έγραψες. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι πρέπει να δώσεις φόρμουλα. Κανένας δεν το λέει αυτό, και ούτε εγώ το υποστηρίζω.
Μάλλον πρέπει να συμφωνήσουμε στο ότι δεν έχετε κατανοήσει αυτά που γράφω και αυτό που σας παρέθεσα από την ακαδημία παιδιάτρων, και θα πρέπει να τα ξαναδιαβάσετε.
Αρχικά, λέτε ότι ο ΠΟΥ κάνει τις συστάσεις που κάνει έχοντας υπόψη τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Άρα, ο λόγος που συστήνει “περισσότερο” θηλασμό, είναι ότι σε αυτές τις χώρες λόγω υγιεινής στην παρασκευή φόρμουλας και έλλειψης στερεών τροφών, ο θηλασμός συμβάλει στην μείωση της θνησιμότητας. Άρα, στις δυτικές κοινωνίες που δεν έχουμε τέτοια προβλήματα, ο θηλασμός δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο έναντι της φόρμουλας από 6-24 μηνών. Εγώ αυτό καταλαβαίνω από το σύνολο των σχολίων σας. Αυτό είναι το κομμάτι που διαφωνώ. Πιστεύω με βάση τα όσα έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια ότι ο θηλασμός έχει κάτι παραπάνω να προσφέρει… Διαβάστε περισσότερα »
Όπως γράφω και στο πρωτο πρώτο σχόλιο που είναι καρφιτσωμενο για να το βλέπουν όλοι: Το μητρικό γάλα είναι βιολογικα ανώτερο. Χωρίς αμφιβολία Τα πλεονεκτήματα του μητρικού απέναντι στη φόρμουλα στον δυτικό κόσμο δεν είναι τόσο σημαντικά όσο στις αναπτυσσόμενες χώρες. Παρ όλα αυτά υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα και ειναι σαφώς τεκμηριωμένα. Υπάρχει η περιρρέουσα αντίληψη και η πίεση από την κοινωνία ότι όντως το μωρό γίνεται υποδεέστερο γιατί δεν λαμβάνει τον “υγρό χρυσό” όπως ανέφερε και μια φίλη στα σχόλια. Αυτόν τον μύθο προσπάθησα να καταρρίψω. Το ότι στην δική σας αντίληψη έχει ορθοτατα καταρριφθει ηδη δεν σήμαινει ότι το… Διαβάστε περισσότερα »
Δυστυχώς το κίνημα του θηλασμού στην Ελλάδα παρουσιάζει τα στοιχεία διαφορετικά από τις άλλες χώρες.
Το μήνυμα σου είναι 1000% σωστό.
Οι διεθνείς εταιρείες αυτό που λένε είναι ότι επειδή είναι βιολογικά ανώτερο το μητρικό γάλα αξίζει τον κόπο μια προσπάθεια για θηλασμό, προκειμένου να λυθεί η παρεξήγηση της δεκαετίας του 70-80 που ήθελε να μην θηλάζει καμία γυναίκα.
Ε τώρα αν για οποιοδήποτε λόγο δεν τραβάει,ε, δεν έγινε και τίποτα.
Κύριε αθανασοπουλε αυτό που λέτε για τον who ότι απευθύνεται στις χώρες του 3ου κόσμου που ακριβώς είναι γραμμένο? Όταν εκφράζουμε τις απόψεις μας καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε την αυθεντία που και καλά μας δίνει η ιδιότητα του γιατρού. Δεν μεταφέρετε τεκμηριωμένη γνώση στην προκειμένη περίπτωση. Μόνο την υποκειμενική σας άποψη. Δεν φαίνεστε γνωστής του θηλασμου οταν τον σχολιάζετε σαν κατι υπερεκτιμημενο και όταν μιλάτε για κίνημα.. Τι κίνημα? καμία γυναίκα δεν θηλάζει στην Ελλάδα. 0,9% είναι το ποσοστό πέραν του 6μηνου και φταίμε κι εμείς οι γιατροί γιαυτό.γιατί δεν δίνουμε σωστές οδηγίες και γιατί δεν δημιουργούμε υποστηρικτικο περιβάλλον.… Διαβάστε περισσότερα »
Αγαπητή TM 1) το ύφος της απάντησης σας με δεδομένο το είστε γιατρός είναι επιεικως απαράδεκτο. Λυπάμαι που δεν μπορείτε να κρατήσετε ακαδημαϊκό επίπεδο και να απευθυνθείτε σε συναδελφό κοσμια . 2) θα σας συνιστούσα πριν μου συστησετε να ενημερωθώ να ανοίξετε τα guidelines της Αμερικανικής Ακαδημίας παιδιάτρων και να τα διαβάσετε λέξη προς λέξη. Επίσης θα σας συνιστούσα να διαβάσετε και τα nice guidelines. Γενικά στην πρακτική μας ως γιατροι καλό είναι να διαβάζουμε τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. 3) πουθενά δεν αμφισβητω τα οφέλη του θηλασμού. Σας συμβουλεύω να ξαναδιαβάσετε το κείμενο, και το πρώτο σχόλιο. 4) πουθενά στο… Διαβάστε περισσότερα »
Ποι@ θυμάται;… Nestlé boycott (Baby milk controversy) https://en.wikipedia.org/wiki/Nestl%C3%A9_boycott …εκτός από το θέμα της αποστείρωσης και της μη πρόσβασης σε καθαρό νερό που αναφέρει ο κος Αθανασόπουλος υπάρχει και το θέμα της εξοικονόμησης, στα φτωχά νοικοκυριά και δη των αναπτυσσόμενων χωρών, της (ακριβής) φόρμουλας με το να διαλύεται μικρότερη ποσότητα σκόνης απ’ την απαιτούμενη για την υγιή ανάπτυξη του βρέφους. Πάντως, και σε σχέση με τα λεγόμενα τ@ tm ένα κάποιο κίνημα πρέπει να υπάρχει και στην Ελλάδα, καθώς η αύξηση θηλασμού εντός του πρώτου 6μηνου -σε μία δεκαετία μόνο- δεν την λέμε και αμελητέα. το 2007 την 1η ημέρα ζωής… Διαβάστε περισσότερα »
Για να το γράψω συνοπτικά, προκειμένου να αποφεύγονται παρεξηγήσεις: 1)το μητρικό γάλα ειναι βιολογικα ανώτερο από το συμπλήρωμα γάλακτος και στις χώρες του δυτικού κόσμου έχει τεκμηριωμένα οφέλη όταν χρησιμοποιείται για το πρώτο εξάμηνο. Μετά το εξάμηνο η υγεία του παιδιού εξαρτάται και από τις άλλες τροφές που λαμβάνει και το γάλα έχει μικρότερο ρόλο. 2) είναι επιθυμητός ο αποκλειστικός θηλασμός σε αυτό το εξάμηνο, αλλά σε περίπτωση που για κάποιους λόγους αυτό δεν είναι εφικτό, δεν χάλασε και ο κόσμος. Το παιδί ακόμα και έτσι θα λάβει οφέλη. 3) υπάρχουν κάποια οφέλη και μετά το εξάμηνο και για αυτό… Διαβάστε περισσότερα »
Συγγνώμη τι σημαίνει το παιδί βολεύεται? Μετά το 6 μηνό δεν συστήνεται χορήγηση γάλακτος? Ναι συστήνεται. Μετά το 6 μηνό το παιδί από μόνο του δεν αποζητά το γάλα? Ναι το αποζητά. Δεν βολεύεται. Αυτή είναι η φυσιολογική εξέλιξη. Έχετε ασχοληθεί καθόλου με την φυσιολογία του ανθρώπου κ με τον θηλασμό? Πιθανότατα το σχόλιο μου φαίνεται ειρωνικό αλλά δυστυχώς το να γράφονται ανακρίβειες είναι το χειρότερο μου . Εσείς δεν ενημερώνετε σωστά αυτήν την στιγμή. Άλλο μια γυναίκα δεν θέλει να θηλάσει κ άλλο με το που γεννάει ακούει ένα σωρό ανακρίβειες. Η κάθε μία θα θηλάσει όσο θέλει κ… Διαβάστε περισσότερα »
Γιατί τα άλλα θηλαστικά δεν έχουν τη δυνατότητα να δώσουν μπιμπερό αντί για βυζί.
Πριν 200 χρόνια πάντως θεωρούνταν απολύτως φυσιολογικός ο θηλασμός τώρα μας ξυνιζει τον θεωρούμε μόδα κλπ . Πολύ συζήτηση για το τίποτα. Σε λίγο θα αναλύουμε κ τον λόγω που πάμε τουαλέτα!
Και τώρα φυσιολογικό τον θεωρούμε, μόνο που εδώ δεν συζητάμε τη “φυσιολογικότητα” του θηλασμού αλλά την ελευθερία κάθε μητέρας να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να συγκρίνεται με αγελάδα.
Γιατί τα παιδιά των άλλων θηλαστικών, όπως και τα παιδιά των ανθρώπων 200 χρόνια πριν αν δεν φάνε σωστά, ΠΕΘΑΊΝΟΥΝ. Οπως πέθαιναν σωρηδων τα παιδιά των προπαππουδων μας. Όπως πεθαίνουν τα παιδιά στις χώρες του τρίτου κόσμου
Pent katsepa, λυπάμαι πάρα πολύ που ξοδεύετε χρόνο να γράφετε μήνυματα σε αυτό το ύφος αντί να διάβασετε το κείμενο και τα σχόλια λέξη προς λέξη, και να προσπαθήσετε να κατανοήσετε αυτά που γράφονται. Μηνύματα από μακροχρόνια θηλάζουσες,οι οποίες αποτελούν το 3% των γυναικών σε αυτό το ύφος είναι αυτά τα οποία δημιουργούν τα αισθήματα ενοχής σε όλες τις υπόλοιπες γυναίκες. Το μήνυμά σας και ο τρόπος που γράφετε είναι ο λόγος ύπαρξης του κειμένου μου, και ο λόγος υπεράσπισης των υπόλοιπων γυναικών. Υ.Γ.: γράφετε στο μήνυμα σας:”η καθεμία θα θηλάσει όσο θέλει και αντέχει”. Υπάρχει έστω και ένα σημείο… Διαβάστε περισσότερα »
“Έχω δει άπειρα ντοκιμαντέρ. ”
Αυτό
Επειδή αναφέρθηκε και εδώ και σε άλλα σχόλια το “ξένο” γάλα, θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση σχετικά με το θηλασμό τα χρόνια πριν τις φόρμουλες. Υπάρχει η παρανόηση ότι πριν τις φόρμουλες η μητέρα θήλαζε το μωρό αποκλειστικά. Αυτό δεν ισχύει. Υπήρχαν οι “wet nurses” τις οποίες προσλάμβαναν οι γυναίκες που δε μπορούσαν να θηλάσουν. Μάλιστα στα ανώτερα στρώματα ήταν πολύ διαδεδομένη πρακτική ανεξάρτητα από τη δυνατότητα της μητέρας να θηλάσει. Αλλά και στις κατώτερες τάξεις συνέβαινε συχνά, γιατί οι γυναίκες έπρεπε να δουλέψουν. Καλό είναι να το έχουμε και αυτό υπόψη μας. Για τα υπόλοιπα είμαι ακατάλληλη να… Διαβάστε περισσότερα »
Penny Katsepa απαραδεκτο το υφος σου.
Λυπαμαι που μπαινω στο Αμπα για να διαβασω μηνυματα σαν το δικο σου.
Προ στιγμην νομισα οτι διαβαζα μαμαδογκρουπ στο φεις.
@ Peny Katsepa
Πριν το ξένο γάλα τι έπινα τα παιδιά;
Ψάξτε στο ίντερνετ την λέξη «τροφός» και αν δεν σας πείσει, ψάξετε την φράση «προϊστορικό μπιμπερό». ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ~ 5000 π.Χ., την Νεολιθική περίοδο.
@ Peny Katsepa Η κολλητή μου σταμάτησε τον αποκλειστικό θηλασμό όταν το μωρό ήταν 5 μηνών. Ήταν μέσα στην οικονομική κρίση, ήταν ενάμιση χρόνο άνεργη και βρήκε δουλειά με σύμβαση 2 χρόνων. Δεν μπορούσε να πάει αργότερα στη δουλειά. Η φίλη μου η Κατερίνα σταμάτησε τον θηλασμό όταν το μωρό ήταν 6 μηνών. Είχε ανεβάσει πυρετό (μάλλον από τα δόντια) και για πολλές ημέρες δεν έτρωγε. Η Κατερίνα έπαθε μαστίτιδα που δεν μπόρεσε να την ξεπεράσει. Η φίλη μου η Μαρία, το δεύτερο μωρό το θήλασε 3 ημέρες. Δεν είχε αποκολληθεί σωστά ο πλακούντας, έπαθε μια καραμπινάτη σηψαιμία και έμεινε… Διαβάστε περισσότερα »
Γέννησα πριν 40+ μέρες το πρώτο μας παιδί. Μετά από αγώνα με εξωσωματικές. Είμαι 40 χρόνων πλέον και ήξερα ότι γενικά τα πράγματα είναι δύσκολα. Πριν γεννήσω η ερώτηση που βαρέθηκα να απαντάω ήταν το αν θα θηλάσω. Και από τα πρώτα πράγματα που με ρώτησαν μετά την γέννα ήταν το, αν θηλάζω. Και αφού θηλάζω μπράβο. Και ήθελα τόσο πολύ να τους πω, δηλαδή αν δεν θήλαζα? Προτίμησα να σταματήσω να απαντάω και να απολαύσω το χρόνο με το παιδί μας. Όμως πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τί κόλλημα τραβάνε με κάτι στην τελική που δεν τους αφορά, και… Διαβάστε περισσότερα »
Θήλασα τα δίδυμα παιδιά μου για τρεις μήνες. Έκανα υπερπροσπάθεια και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αρρωστήσω 4 φορές από μαστίτιδα ενώ είχα μείνει 45 κιλά και δε μπορούσα με τίποτα να πάρω βάρος. Όσο εγώ μίκραινα λοιπόν τα παιδιά μεγάλωναν. Και φυσικά ήμουν χαρούμενη και φυσικά ήμουν αποφασισμένη να συνεχίσω τουλάχιστον μέχρι να γίνουν 6 μηνών. Αλλά μετά την 4η μαστίτιδα (είναι χάλια κατάσταση η μαστίτιδα, υψηλός πυρετός, πόνος και αδυναμία φοβερή) όταν για ακόμη μία φορά δεν είχα δύναμη ούτε να τις πάρω αγκαλιά, ο παιδίατρος των παιδιών και ο γυναικολόγος μου, μου είπαν και οι δύο ότι… Διαβάστε περισσότερα »
έτσι!
και -πραγματικά- την σήμερον ημέρα αισθάνομαι πως η πίεση και η γκρίνια αφορά στις γυναίκες που δεν (μπορούν να) θηλάζ(σ)ουν (ειδικά μιλώντας για διάστημα έως 6 μήνες ή ένα χρόνο) και ουχί το αντίθετο.
Ομοιοπαθούσα εδώ.Θήλασα το παιδί μου και εγώ τρεις μήνες, γιατί μέσα σε αυτό το διάστημα έπαθα 3 φορές βαρβάτη μαστίτιδα, λόγω υπερπαραγωγής γαλακτος. Τι και αν έβαζα θηλαστρο μετά απο κάθε θηλασμό,το πρόβλημα εμφανιζόταν ξανά και ξανά. Μέχρι που ο γιατρός μου μετά την τελευταία μαστίτιδα,που ήταν και η χειρότερη, μου είπε οτι πρέπει να διακόψω το θηλασμό, γιατί αν συνεχιστεί αυτό κάποια στιγμή θα φτάσω σε σημείο να χρειαστώ χειρουργείο. Απίστευτη ταλαιπωρία και για εμένα και για το παιδί,με αποκορύφωμα βέβαια οτι την τελευταία εβδομάδα πριν διακόψω το θηλασμό,ζυγισαμε το παιδί,και ενω φυσιολογικα θα έπρεπε να ειχε πάρει τουλάχιστον… Διαβάστε περισσότερα »
Αυτό με την προλακτίνη είναι ένα λάθος που αναπαράγεται από κάποιους γυναικολόγους. Άσχετα με αυτό, φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση κατάθλιψης – διακοπής θηλασμού:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3449190/
Χρειαζόταν έρευνα για να διαπιστωθει αυτό; Προφανώς και συσχετίζεται, αφού έχουμε δώσει τόσο τεράστιο βάρος στο θέμα.
Ε ναι. Πάντα χρειάζεται έρευνα. Αλλιώς είναι απλά μια παρατήρηση.
Χωρίς έρευνα ειναι απλά αποψάρα.
Η διαπίστωση χωρίς ερμηνεία δεν λέει και πολλά.
Λέει. Ότι υπάρχει συσχέτιση. Και ότι δεν είναι η τρελή του χωριού η κάθε γυναίκα που λέει ότι δε νιώθει καλά μετά τη διακοπή του θηλασμού. Το να βρεθεί και να αποδειχτεί ο μηχανισμός πίσω από αυτή τη συσχέτιση είναι αντικείμενο άλλων ερευνών.
Καταλαβαίνω το νόημα της έρευνας. Δεν αμφισβητώ το γεγονός. Άλλο είναι αυτό που σχολιάζω.
Γενικά, εδώ στο site κατά καιρούς έρχονται ερωτήσεις για τον θηλασμό. Σε όλες υπάρχει μια “αύρα” για την πατριαρχική κοινωνία που μας αναγκάζει να θηλάζουμε. ΝΑΙ, είναι υπαρκτό πρόβλημα. ΑΛΛΑ, νιώθω ότι υπάρχει μια μονόπλευρη παρουσίαση. Υπάρχουν και γυναίκες που θέλουν να θηλάσουν και δεν υποφέρουν λόγω αυτού. Που έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον, έχουν άδεια μητρότητας, έχουν χίλια προνόμια και θέλουν και μπορούν. Σε ΑΥΤΕΣ, πρέπει να τους πούμε ότι με ‘γεια τους με χαρά τους, μπορούν να το κάνουν. Όχι να τις κάνουμε να νιώθουν οι περίεργες που τραβάνε τις συστάσεις στα άκρα. Μην πάμε να λύσουμε το πρώτο θέμα… Διαβάστε περισσότερα »
Συμφωνώ πάρα πολύ με το σχόλιό σου. Δε μου επέβαλε κανείς να θηλάσω. Ίσα ίσα που δέχτηκα και σχόλια τύπου “πότε θα σταματήσεις να μπορούμε να το ταίσουμε και εμείς”.
Επέστρεψα στη δουλειά όταν η μικρή ήταν 3,5 μηνών. Δε λέω ότι δεν ήταν δύσκολο. ΄Ηταν πάρα πολύ. Αλλά ήθελα και το έκανα. Αποθήλασε 3,5 χρονών μόνη της.
Chandler κανεις δεν λέει ότι έκανες κάτι κακό. Ούτε το κείμενο υποστηρίζει ότι δεν έπρεπε να συνεχίσεις να θηλάζεις.
Το κείμενο υποστηρίζει ξεκάθαρα και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι πρέπει να στηρίζουμε τις γυναίκες στις επιλογές τους, να μην δημιουργούμε ενοχές είτε προς τη μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση.
Επίσης να ενημερώνουμε αντικειμενικά τις γυναίκες πέρα από δογματισμους βάσει έρευνων και μελετών που εχουν πραγματοποιηθεί σε κατάλληλο αντιπροσωπευτικό δείγμα
Μπουρμπούληθρα, Όχι μόνο με γεια σου και χαρά σου. Μπράβο για την υπομονή σου, και μπράβο για το περιβάλλον που σε στηρίζει. Χίλια μπράβο. Μακάρι να είχαν όλες οι γυναίκες την τύχη σου, να τους πάει τοσο καλά ο θηλασμός. Η κριτική δεν είναι σε εσένα. Είναι στον φορέα που έγραψε τις οδηγίες, και στους διάφορους “υπεύθυνους” που γυρνάνε από εδώ και από εκεί και παραφουσκωνουν τα δεδομένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο “καθηγητής πανεπιστημίου” – βουλευτής που αναφέρεται σε προηγούμενο ποστ που γράφτηκε στις 19/12. Απέναντι σε αυτούς παλεύουμε. Απέναντι στην δημιουργία ενόχων. Όχι απέναντι σου. Απεναντίας, παλεύουμε ώστε γυναίκες όπως… Διαβάστε περισσότερα »
Νίκο, δεν μου πήγε τόσο καλά ο θηλασμός όσο νομίζεις. Αλλά αυτό είναι άσχετο.
Δεν είπα ότι μου κάνει κανείς κριτική. Νομίζω ότι όλοι θέλουμε να έχουν οι γυναίκες την επιλογή, αλλά στην προσπάθεια αυτή, πολλές φορές τονίζουμε τόσο πολύ το ότι δεν χρειάζεται να θηλάσουν που, εν τέλει, πολλές να νιώθουν ότι θηλάζοντας (ιδιαίτερα μακροχρόνια) κάνουν κάτι αφύσικο. Αυτό λέω, αλλά μάλλον δεν γίνομαι κατανοητή.
Έφ όσον η μητέρα και το παιδί είναι καλά και ο θηλασμός είναι αποτέλεσμα ελεύθερης επιλογής της μαμας τότε ναι ειναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό, και δεν χρειάζεται η μαμά να νιώθει εξωγήινη.
Καταλαβαίνω απόλυτα τι εννοείτε.
Όσες μα όσες φορές κι αν τεθεί αυτό το ζήτημα εδώ, θα λέγονται τα ίδια και τα ίδια γιατί πολλές που θηλάζουν δεν κατανοούν ότι εκτός από τις ίδιες, που κάνουν αυτό που θεωρείται φυσικό, φυσιολογικό και αναμενόμενο από μια μητέρα, χρειάζονται στήριξη και οι άλλες, που για τους δικούς τους λόγους δεν θήλασαν. (Σημείωση: θηλάζω εδώ και 14 μήνες).
Στήριξη σε ΌΛΕΣ τις νέες μητέρες. Ενθάρρυνση των επιλογών τους, είτε κάνουν την “καλύτερη” και κορυφαία επιλογή, είτε την αμέσως καλύτερη.
Κύριε Αθανασοπουλε, το συγκεκριμένο άρθρο σας αλλά και οι απαντήσεις σας με έχουν στεναχώρησε και απογοητεύσει πολύ. Δεν περίμενα σε μια τέτοια σελίδα να γίνεται τέτοιου είδους προπαγάνδα κατά του θηλασμού με σκοπό να προστατεύτουν οι γυναίκες που για οποιαδήποτε λόγο δεν θήλασαν. Με ένα 3% γυναικών που θηλάζουν, ουσιαστικά μια μειονότητα, με φοβερές δυσκολίες κοινωνικής φύσεως, πόλεμο από οικογένεια, επαγγελματίες υγείας και απαρχαιωμένες αντιλήψεις, μετά από 3 γενιές τουλάχιστον συστηματικου πολέμου κατα του θηλασμού σε σημείο να πρέπει οι γυναίκες από το μηδέν να μάθουν τα αυτονόητα για την τεχνική του θηλασμού (από που όμως?!?) το θεωρώ τουλάχιστον άδικο… Διαβάστε περισσότερα »
Γράψατε ένα τεράστιο σχόλιο ενώ ήδη από την πρώτη πρόταση σας έχετε λάθος. Δεν γίνεται ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ προπαγάνδα κατά του θηλασμού.
Επίσης στο πρώτο σχόλιο πάνω πάνω γράφω αυτολεξεί.
“Το μητρικό γάλα είναι βιολογικά ανώτερο.”
Δεν μίλησα πουθενά ούτε για φεμινισμό ούτε για πατριαρχία.
Θα σας παρακαλούσα να διαβάσετε προσεκτικά το κείμενο.
Οι λέξεις είναι διαλεγμενες και προσεγμένες μια προς μια.
“Το δε σχόλιο της Λένας ότι τα οφέλη του θηλασμού ‘είναι ένα γνωστό προπετασμα της κοινωνίας για να χειραγώγει τις γυναίκες’ είναι τουλάχιστον απαράδεκτο. Ουσιαστικά όσες γυναικες επέλεξαν τον θηλασμό είναι θύματα της πατριαρχιας και δεν έχουν καταλάβει τπτ για τον φεμινισμο?” Πώς συνδέεται η πρόταση α με την πρόταση β, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω. Όταν λέμε “προπέτασμα” εννοούμε ακριβώς αυτό: δικαιολογία, άλλωθι, πρόσχημα. Αν κάποιος σε κριτικάρει (και σε κάνει σκουπίδι) επειδή δεν θηλάζεις, το πιθανότερο είναι πως δεν το κάνει επειδή νοιάζεται μη και τυχόν το ΔΙΚΟ ΣΟΥ παιδί δεν πάρει όλα του τα αντισώματα σε μία ρουφηξιά αλλά… Διαβάστε περισσότερα »
Βλαχάκι, αν και καταλαβαίνω γιατί λες ό,τι λες, είναι πολύ πιο ισορρoπημένη θέση μου από αυτό που λες ότι πιστεύω. Ειλικρινά όμως δεν έχω κουράγια να γράψω ένα δοκίμιο για να γίνω κατανοητή. Αλλά και να το έγραφα, πάλι δεν θα γινόμουν, πολύ φοβάμαι, οπότε παραιτούμαι. Σίγουρα δεν πιστεύω ότι όποια θηλάζει κάνει κάποιο λάθος. Μιλάω για την κοινωνική πίεση γύρω από τον θηλασμό, το φορτισμένο θέμα που προκαλεί τόσες αντιδράσεις όπως εδώ, και την πολιτική πίσω από αυτό. Επειδή ξέρω ότι είσαι σε θέση να καταλάβεις, ελπίζω να προσπαθήσεις να το κάνεις.
Πραγματικά ξαναδιαβάζω το σχόλιο σας και είναι λυπηρό. Σας παραθέτω επίσημα κείμενα των μεγαλύτερων οργανισμών του κόσμου και μου απαντάτε ότι προσωπικά υποτιμώ τον θηλασμό για να υποστηρίξω τις απόψεις μου.
Πραγματικά θα έπρεπε να το ξανασκεφτείτε λίγο το κείμενο που γράψατε και να μην προβάλλετε επάνω μου άλλες απόψεις με τις οποίες δεν έχω σχέση.
Είναι πολύ κρίμα….
Αγαπητή blue moon: Επειδή όπως έχετε αναφέρει σε προηγούμενα σχολια σας έχετε περάσει σημαντικό μέρος της ζωής σας στη Γερμανία θα ηθελα να σας μεταφέρω αυτολεξεί και αμετάφραστες (στα αγγλικά) τις οδηγίες του επίσημου φορέα της Γερμανίας BfR για τον μητρικό θηλασμό: In the opinion of the National Breastfeeding Committee, the following recommendations continue to be valid: Infants should be exclusively breastfed until at least the beginning of their fifth month of life. Even after solid foods have been introduced – no earlier than the beginning of the fifth months and no later than the beginning of the seventh month… Διαβάστε περισσότερα »
πριν κάποιο καιρό ένας συνεργάτης, στα πλαίσια μίας σχετικής συζήτησης, είπε:
αν κάποια δεν θα θηλάσει ΝΑ ΜΗΝ ΣΩΣΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΑΙΔΙ ΠΟΤΕ.
live and let live, ρε πόσο δύσκολο είναι αυτό;
Η διακοπή του θηλασμού είναι κάτι εντελώς προσωπικό για κάθε γυναίκα και για κάθε παιδί. Όπως και το αν κάποια γυναίκα αποφασίσει να θηλάσει το μωρό της και για πόσο. Εγώ θήλασα 18 μήνες και το παιδί μου αποθήλασε μόνο του, χωρίς καμία πίεση και χωρίς καμία δυσκολία κι εγώ το δέχτηκα με ανακούφιση γιατί είχα κουραστεί αρκετά. Αν όμως είχε γίνει με διαφορετικούς όρους, πιθανόν να υπήρχαν διαφορετικές αντιδράσεις. Το σημαντικό κατά τη γνώμη μου είναι η κάθε γυναίκα να μην καταπιέζεται και να κάνει αυτό που θέλει εκείνη, το αν θα θηλάσει δηλ. είναι αποκλειστικά δική της απόφαση.… Διαβάστε περισσότερα »
Ακριβώς τα ίδια βίωσα κι εγώ maroulaki επειδή επέλεξα να θηλάσω μετα το χρόνο .Με το πρώτο που είναι κορίτσι τα σχόλια ήταν πιο light .Με το 2ο που είναι αγόρι άκουσα ό,τι μ@#$$%α ήθελες.Μόνο αιμομίκτρια δε με είπαν …Οποτε το bullying είναι δεδομένο ό,τι κι αν κάνεις .