Πρέπει στον τοκετό να είμαι ξαπλωμένη ανάσκελα;

Αυτή η θέση κάνει το “μαρτύριο” του τοκετού ακόμα χειρότερο

Είμαι έγκυος και ενώ γέννησα φυσιολογικά τα 2 προηγούμενα παιδιά σε δημόσιο μαιευτήριο, σκεφτόμουν πλέον το ιδιωτικο. Ο λόγος δεν είναι οι εγκαταστάσεις, τα δωμάτια και η εξυπηρέτηση, αλλά το γεγονός ότι και στις δύο τοκετούς (χαμηλού κινδύνου) με ανάγκαζαν να ξαπλώσω ανάσκελα, κάτι το οποίο έκανε το μαρτύριο ακόμα χειρότερο. Τους εξηγούσα ότι δεν αντέχω έτσι και εκείνοι τον χαβά τους, ότι θέλουν να έχουν τον καρδιοτοκογράφο και ότι αλλιώς δεν μπορούσαν να ακούσουν το μωρό. Θα ήθελα να ξέρω, αν υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο στα δημόσια μαιευτήρια, βάσει του οποίου οι γυναίκες που γεννούν πρέπει να βρίσκονται ξαπλωμένες ανάσκελα!

 

Αγαπητή φίλη,

θα ήθελα να σου πω πως έχεις απόλυτο δίκαιο να εκφράζεις παράπονα για αυτή σου την εμπειρία. Ειδικά σε περίπτωση που δεν έχεις κάνει επισκληρίδιο είναι αδύνατον να κάτσεις “ανάσκελα” για όλη τη διάρκεια του τοκετού.  Η θέση αυτή είναι μια εντελώς αφύσικη θέση η οποία έχει τις ρίζες της στα (πάρα πολύ) παλιά συγγράμματα μαιευτικής. Φυσικά και δεν διευκολύνει καθόλου τον τοκετό. Η γυναίκα πρέπει να ενθαρρύνεται να αλλάζει θέσεις κατά τη διάρκεια του τοκετού, να χρησιμοποιεί ίσως κάποια μπάλα τοκετού, ή ακόμα καλύτερα αν υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την “μπανιέρα”. Σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι απολύτως απαραίτητο να έχει μια αποκλειστική μαία που θα βρίσκεται δίπλα της όλη την ώρα προκειμένου να την υποστηρίζει – καθώς εκείνη την ώρα είναι αδύνατον για μια γυναίκα να κάνει μόνη της ακόμα και την πιο απλή κίνηση.

 

Στο μήνυμα σου ουσιαστικά θίγεις το βασικότερο πρόβλημα των δημόσιων μαιευτηρίων, το οποίο είναι η έλλειψη μαιών. Σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο η παροχή αποκλειστικής μαίας στην γυναίκα για όλη τη διάρκεια του τοκετού θεωρείται απολύτως απαραίτητη. Η δουλειά της πέρα από την υποστήριξη της γυναίκας και την παροχή φροντίδας είναι να παρακολουθεί τους παλμούς του εμβρύου προκειμένου να βεβαιώνεται ότι δεν “στρεσάρεται” από την διαδικασία του τοκετού. Αυτό σε περίπτωση τοκετού χαμηλού κινδύνου μπορεί να γίνει με περιοδική ακρόαση παλμών (ανά τέταρτο, ανά πεντάλεπτο ή και συχνότερα, ανάλογα τη φάση του τοκετού).  Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η σύνδεση με τον καρδιοτοκογράφο. 

Όταν υπάρχει διαθέσιμη αποκλειστική μαία τότε ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να παρακολουθεί τους παλμούς του εμβρύου με περιοδική ακρόαση, είτε να βεβαιώνεται ότι ο αισθητήρας του καρδιοτοκογράφου δεν χάνει καθόλου το σήμα από την καρδιά του εμβρύου, όσο αλλάζει θέσεις η γυναίκα. Στις περιπτώσεις που το μαιευτήριο δεν έχει δυνατότητα παροχής αποκλειστικής μαίας για την πραγματοποίηση περιοδικής ακρόασης, αναγκαστικά ακολουθείται η λύση του καρδιοτοκογράφου για όλες τις γυναίκες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χάνεται το σήμα από την καρδιά του παιδιού και η γυναίκα έχει κάποια ελευθερία κινήσεων. Δυστυχώς μερικές φορές το παιδί είναι σε δύσκολη θέση ή το μηχάνημα είναι παλαιότερης τεχνολογίας και η ακρόαση γίνεται εξαιρετικά δυσχερής. 

Πάντως, ακόμα και στα ιδιωτικά μαιευτήρια δεν προβλέπεται παροχή αποκλειστικής μαίας στο “πακέτο” του τοκετού. Αυτό γίνεται μόνο σε συνεννόηση με τον γιατρό, και συνεπάγεται επιπλέον κόστος. Υπάρχει η -λανθασμένη- νοοτροπία ότι εφόσον κάνεις επισκληρίδιο και ούτε πονάς ούτε μπορείς να κουνηθείς, δεν χρειάζεται αποκλειστική μαία. Είναι όμως γενικά αποδεκτό πως από την μαία εξαρτάται σημαντικά το πώς θα βιώσει η γυναίκα την εμπειρία του τοκετού, και πως αυτές οι μνήμες μένουν χαραγμένες στο μυαλό για μια ζωή. 

Γενικά αυτό που θα μπορούσες να κάνεις είναι να μιλήσεις με τους γιατρούς και τις μαίες στο μαιευτήριο σχετικά με την προηγούμενη σου εμπειρία και να δείτε αν αυτή τη φορά μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικά. Επιπλέον, είναι άδικο να γενικεύουμε για τις συνθήκες που επικρατούν στα μαιευτήρια της χώρας. Υπάρχουν κλινικές που ακόμα και με ελάχιστο προσωπικό δίνουν αγώνα προκειμένου η εμπειρία του τοκετού να είναι ευχάριστη για τις γυναίκες. Σε κάθε περίπτωση – δημόσιο ή ιδιωτικό μαιευτήριο- είναι πολύ σημαντικό μια γυναίκα να αφιερώσει αρκετό χρόνο ώστε να επιλέξει προσεκτικά τους ανθρώπους που θα της παρέχουν φροντίδα πριν, κατά τη διάρκεια, καθώς και μετά τον τοκετό. Επίσης είναι εξαιρετικά σημαντικό να δοθεί στην γυναίκα η δυνατότητα να έχει δίπλα της κατά την διάρκεια του τοκετού τον άνθρωπο που επιθυμεί (π.χ. σύντροφος, μητέρα, αδερφή).

 

Υ.Γ.: Ευχαριστούμε πολύ την μαία Παρασκευή Γιαξή για τη πολύτιμη συμβολή της σε αυτή την απάντηση.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

56 points
Upvote Downvote

13
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
7 Θέματα σχολίων
6 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
9 Συντάκτες σχολίων
αζιμούθιοΣοκοφρέταΜπουρμπουλήθραVector Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μάνα Κουράγιο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Η χειρότερη εμπειρία μου, απάνθρωπη αντιμετώπιση, αδιαφορία, ειρωνίες και ψέματα ήταν στη γέννηση του πρώτου μου παιδιού σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Πάτρας. Πήγα σε παλιά κλινική για τους επόμενους δύο τοκετούς και πέρασα ζάχαρη.

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Κι εγώ βρήκα απαράδεκτο το πασίγνωστο ιδιωτικό μαιευτήριο που γέννησα. Αν κάνω ποτέ δεύτερο παιδί θα πάω σε δημόσιο. Δεν ξέρω τι αντιμετώπιση θα έχω εκεί – δε νομίζω χειρότερη – αλλά τουλάχιστον δε θα έχω πληρώσει ένα σκασμό λεφτά.

Σοκοφρέτα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Θα συμφωνήσω με το γιατρό, ο γυναικολόγος σου έχει τεράστια σημασία.
Γέννησα σε μεγάλο ιδιωτικό αλλά είχα δίπλα μου συνέχεια το γιατρό μου και τη συνεργάτιδα μαία του. Ένιωθα ασφαλής και χαλαρή. Επίσης, οι μαιες του μαιευτηρίου ήταν καταπληκτικές ενώ τις περίμενα πιο διεκπεραιωτικες.

αζιμούθιο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γέννησα πριν 4 χρόνια. Στην εγκυμοσύνη με παρακολουθούσε γιατρός σε δημόσιο μαιευτήριο. Περίπου στον πέμπτο μήνα είχα κάνει σεμινάριο με μαίες του μαιευτηρίου μαζί με τον άντρα μου, για να πάρουμε ένα χαρτί που θα του επέτρεπε να παρίσταται στον τοκετό. Στο σεμινάριο μας μίλησαν για διαφορετικές στάσεις στον τοκετό, ασκήσεις, μπάλα, για να καταλήξουν πως δυστυχώς δεν γίνονται αυτά ακόμα στο μαιευτήριο αν και θα έπρεπε. Αυτό που εμένα με φρίκαρε περισσότερο ήταν πως βάσει πρωτοκόλλου θα έπρεπε με το που γίνει η εισαγωγή να κάνω κλύσμα και ξύρισμα, και περινεοτομή στον τοκετό και ράματα μετά, ακόμα και αν… Διαβάστε περισσότερα »

Artzibal
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γεννησα πρόσφατα σε ιδιωτικό μαιευτήριο όπου ξεκινήσαμε για φυσιολογικό τοκετό και μετά από 2,5 ώρες εξωθήσεων, καταφύγαμε στην καισαρική. Δεν είχα δική μου μαία, οπότε με τις αλλαγές της βάρδιας πέρασα κάποιο χρόνο με 3-4..καμία με ιδιαίτερη ενσυναίσθηση ή διάθεση να σε κάνουν να αισθανθείς καλύτερα και να ηρεμήσεις..και να πω ότι εκείνες τις ώρες ήμαστε μόνο 2-3 γυναίκες που είχαμε ξεκινήσει τη διαδικασία του τοκετού.. Η τελευταία με την οποία και πέρασα το στάδιο των εξωθησεων, στο τέλος μου έλεγε ότι εμείς κάναμε ότι μπορούμε, τώρα είναι στο χέρι σου και κάτι τέτοια ωραία εμψυχωτικά (;;;) που με γέμιζαν… Διαβάστε περισσότερα »

Vector
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σας ευχαριστώ πολύ γιατρέ. Εγώ έστειλα την ερώτηση. Έχω πλέον γεννήσει. Τα συζήτησα αυτά με τον γιατρό μου και για τοκετό στο νερό, μήπως βοηθήσει με τους πόνους, αλλά δεν αναλαμβάνει. Τον επέλεξε όμως μετά από πολλή έρευνα και η εμπειρία μου από τα 2 προηγούμενα στο ιατρικό κομμάτι ήταν εξαιρετική. Του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και δεν θα σκεφτόμουν να τον αλλάξω λόγω αυτού. Όσο για μαία, δυστυχώς δεν μπορούσα να έχω εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών. Τελικά όλα πήγαν καλά, κανείς δεν μου είπε να ξαπλώσω-στριφογυριζα στο κρεβάτι μόνη μου, δεν είχα δυνάμεις να σηκωθώ. Το μωράκι είναι απόλυτα υγιές και… Διαβάστε περισσότερα »

Eliza T.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Συμμετέχων

Δεν νομίζω ότι και στα ιδιωτικά θα δεις διαφορά ως προς αυτό το θέμα. Εγώ γέννησα και τα δύο παιδιά σε ιδιωτικό με φυσιολογικό τοκετό και με μαία που είχε η γιατρός μου. Βέβαια και τις δύο φορές μου είχαν βάλει τεχνητούς πόνους οπότε έπρεπε (;) να είμαι συνεχώς στον καρδιοτοκογράφο. Αλλά και με άλλες γυναίκες που το έχουμε συζητήσει, δεν έτυχε να βρω μία να μου πει ότι έκανε όλα αυτά που ορθώς αναφέρονται παραπάνω -αλλαγές στάσης κτλ.

Μπουρμπουλήθρα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγώ γέννησα σε δημόσιο νοσοκομείο πριν λίγα χρόνια. Πήγα τελευταία στιγμή, οπότε δεν πέρασα πολύ ώρα του τοκετού εκεί. Καταλαβαίνω όμως την γράφουσα γιατι πραγματικά όλες τις ώρες του τοκετού στο σπίτι η χειρότερη στάση όλων ήταν το να ξαπλώσω ανάσκελα στο κρεβάτι. Έκανα όλων των ειδών τα ακροβατικά και ήμουν οκ, ανάσκελα πονούσα. Είναι χρήσιμο να βλέπετε αν το νοσοκομείο που σας ενδιαφέρει έχει μαθήματα ψυχοπροφυλακτικής (ανώδυνου τοκετού). Μαθαίνετε πως λειτουργεί το συγκεκριμένο νοσοκομείο και συνήθως μπορείτε να δείτε και τις εγκαταστάσεις από πριν. Εγώ π.χ. ήξερα ότι θα υπήρχε διαθέσιμη μπάλα κτλ. Πάντως, κι εγώ που είχα έναν… Διαβάστε περισσότερα »