Πόσο ευαίσθητη είναι η “ευαίσθητη περιοχή”;

Illustration: Ruth Basagoitia

Ερώτηση για το γυναικολόγο της παρέας μας, τον κ.Αθανασόπουλο (ή δρ.Αθανασόπουλο; δεν ξέρω αν η προσφώνηση «κύριος» είναι δόκιμη): Οι μόνιμες αποτριχώσεις με λέιζερ που κάνουμε πολλές γυναίκες στο αιδοίο μας (εκτός από τα πόδια, μασχάλες κτλ.), μπορεί μακροπρόθεσμα να μας βλάψει, να μας αφήσει «απροστάτευτες» σε μολύνσεις, ίσως να έχει κάποιες επιπτώσεις μετά την εμμηνόπαυση; Χρόνια ψάχνω μια σαφή απάντηση σε αυτό αλλά δε βρίσκω. Κι ένα ακόμη αιώνιο ερώτημα που έχω, αν μου επιτρέπεται να στείλω δύο σε μία: κάποιοι γυναικολόγοι ισχυρίζονται ότι το αιδοίο πρέπει να πλένεται μόνο με νερό(εμένα στην περιοχή που μένω το νερό έχει γύρω στο 7,7ph που το μέτρησα με ένα μηχανηματάκι) , άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι μία φορά την ημέρα καλύτερο είναι να χρησιμοποιείται σαπουνάκι με χαμηλό ph. Ό,τι διαβάζω στο ίντερνετ για το ph, λένε για τον κόλπο, δηλ εσωτερικά τα γεννητικά όργανα(εγώ προσωπικά δεν τα έχω πλύνει ποτέ). Τι γίνεται με τα εξωτερικά; Τι ph έχουν σε όλες της φάσης του κύκλου ή σε απουσία εμμηνόρρυσης; Τελικά κάνουν καλό ή κακό τα εξειδικευμένα σαπούνια;  

Αγαπητή φίλη,

νομίζω πως στο πλαίσιο της συζήτησης μέσα από αυτή τη σελίδα η προσφώνηση Νίκος είναι η πιο δόκιμη. Όσον αφορά τώρα στις ερωτήσεις που θέτεις:

1) Η αποτρίχωση γενικά στα έξω γεννητικά όργανα είναι πρακτική που ακολουθείται από τα πολύ αρχαία χρόνια. Είναι μια ασφαλής πρακτική η οποία δεν θεωρείται ότι αφήνει την γυναίκα απροστάτευτη σε μολύνσεις. Η αποτρίχωση με laser (και όλες τις συναφείς μεθόδους) γενικά θεωρείται απόλυτα ασφαλής και αποδεκτή μέθοδος από μεγάλους ιατρικούς οργανισμούς, αρκεί φυσικά να γίνεται από ανθρώπους με κατάλληλη εκπαίδευση και κατάλληλο εξοπλισμό.  Μάλιστα επειδή δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνεται όσο συχνά επαναλαμβάνονται οι άλλες μέθοδοι (ξυραφάκι, κερί) αποφεύγονται οι ερεθισμοί, οι δερματικές λοιμώξεις και οι τραυματισμοί στην περιοχή.

2) Όσον αφορα στην υγιεινή των γεννητικών οργάνων δεν χρειάζεται τιποτα παραπάνω από ένα καθημερινό μπάνιο με  απλό αφρόλουτρο και τα έξω γεννητικά όργανα δεν χρειάζονται παραπάνω καθαρισμό από τις άλλες περιοχές του σώματος. Η μεγάλη πλειονότητα των γυναικών μπορεί να χρησιμοποιεί το ίδιο αφρόλουτρο που χρησιμοποιεί και για το υπόλοιπο σώμα χωρίς προβλήματα. Μερικές φορές, αν εμφανιστεί ερεθισμός και κάποια αντίδραση στο αφρόλουτο, τότε μπορεί να χρησιμποιηθεί κάποιο άλλο υποαλλεργικό (π.χ. βρεφικό) σαπούνι χωρίς αρωματικές ουσίες. Δεν χρειάζεται ούτε εντατικός καθαρισμός ούτε υπερβολές. Άλλωστε η υπερβολική χρήση των σαπουνιών  απομακρύνει τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς.

3) Το φυσιολογικό pH του κόλπου είναι κάπου γύρω στο 3.5 με 4 και υπο φυσιολογικές συνθήκες αυτορρυθμίζεται. Δεν υπάρχει κανένα νόημα να χρησιμοποιούνται σκευάσματα καθαρισμού για τα έσω γεννητικά όργανα. Οι κολπικές εκκρίσεις είναι αρκετές για να καθαρίζουν τον κόλπο και να διατηρούν το pH στα φυσιολογικά επίπεδα ανάλογα και με τη φάση του κύκλου. Η χρήση σαπουνιών και αντισηπτικών εσωτερικά το πιο πιθανό είναι να οδηγήσει σε διαταραχή της χλωρίδας του κόλπου και τελικά στην ανάπτυξη κολπίτιδας. Οτιδήποτε pH και να έχει το νερό της βρύσης στην περιοχή σου, είναι απόλυτα κατάλληλο για χρήση στο μπάνιο και μάλλον δεν χρειάζεται να πραγματοποιούνται μετρήσεις στο σπίτι.

Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με την υγιεινή των γεννητικών οργάνων υπάρχουν (στα αγγλικά δυστυχώς) οι πολύ ενημερωτικές σελίδες του Βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας και του Αμερικανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων (εδώ  και εδώ) . Οι ελληνικές σελίδες συνήθως είναι διαφημίσεις προϊόντων.

Η πιο σημαντική πράξη που μπορεί να κάνει μια γυναίκα όσον αφορά στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου λοιμώξεων δεν είναι ούτε να αγοράζει ειδικά σαπούνια ούτε να χρησιμοποιεί κολπικά αντισηπτικά. Η καλύτερη παρέμβαση είναι να πραγματοποιεί μια φορά τον χρόνο τον προσυμπτωματικό έλεγχο για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, και ειδικότερα για τα χλαμύδια και τον γονόκκοκο, καθώς η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση σημαντικών επιπλοκών που επηρρεάζουν την γονιμότητα της γυναίκας (π.χ. εμφάνιση υδροσάλπιγγας).

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

73 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
  Εγγραφείτε  
Ειδοποίηση για