in

Πώς να βοηθήσω το παιδί στο διάβασμα;

Η φιλόλογος Εύα Ευσταθιάδου γράφει στο Α,μπα

Αν επιλέξεις ξενόγλωσσο δημοτικό σχολείο για το παιδί σου όταν ο ίδιος δε μιλάς τη συγκεκριμένη γλώσσα θα είναι πιθανό να υπάρχει πρόβλημα στην ομαλή πορεία του παιδιού αν οι γονείς δε μπορούν να το “διαβάσουν”; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καταγραφή 7

Ερώτηση για την εκπαιδευτικό της στήλης: Αν επιλέξεις ξενόγλωσσο δημοτικό σχολείο για το παιδί σου όταν ο ίδιος δε μιλάς τη συγκεκριμένη γλώσσα θα είναι πιθανό να υπάρχει πρόβλημα στην ομαλή πορεία του παιδιού αν οι γονείς δε μπορούν να το “διαβάσουν”;. Για Γερμανικά μιλώ, αλλά είναι γενική ερώτηση.

Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, Η μελέτη στο σπίτι είναι υποχρέωση του μαθητή, πράγμα που σημαίνει ότι ο ρόλος του γονιού είναι αυτός του συμπαραστάτη και εμψυχωτή. Στην Ελλάδα, είναι συνήθης τακτική να φορτώνουμε τα παιδιά με φυλλάδια για το σπίτι, πρακτική από την οποία δεν ξεφεύγουν ούτε τα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις οι ίδιοι οι γονείς θεωρούν ως κριτήριο ποιότητας την ύπαρξη συνοδευτικών ασκήσεων για το σπίτι.

Οι σύγχρονες παιδαγωγικές θεωρίες προτείνουν ο μαθητής να ορίζει τη μάθηση του, πράγμα που σημαίνει πως οι γονείς πρέπει να ξεφύγουν από την λογική του “κρατάω βιβλίο” ή “βοηθώ” το παιδί στις ασκήσεις που έχει. Το παιδί πρέπει να μπορεί να τα λύσει μόνο του ή με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση και αν δεν μπορεί, να ξέρει που να ψάξει. Αν πάλι δεν μπορεί να βρει την λύση, προτιμότερο είναι να πάει άγραφο και να ζητήσει από τον εκπαιδευτικό να το εξηγήσει, έχοντας το θάρρος να παραδεχθεί ότι κάπου χωλαίνει αλλά είναι πρόθυμο να μάθει.

Είναι συχνό φαινόμενο στο σχολείο, τα τετράδια όλης της τάξης να είναι άψογα και τα παιδιά να μην μπορούν να απαντήσουν ούτε σε ευκολότερη αλλά ούτε σε παραπλήσια άσκηση. Δεν είναι κρίμα;

Children reading books

Οπότε, μην εστιάζεις στο ότι δεν ξέρεις γερμανικά, δεν είσαι εσύ η μαθήτρια για να είσαι υποχρεωμένη να ομιλείς την γλώσσα. Αν χρειαστεί να δώσεις κάποια κατεύθυνση μπορείς να το κάνεις στα ελληνικά και να το μεταφράσει το παιδί. Αν δεν μπορεί να το μεταφράσει, μπορείς να το δώσεις ένα καλό λεξικό και να το υποστηρίξεις όσο ψάχνει και ξεφυσάει.

Οι γονείς μπορείτε να εστιάσετε στο να δημιουργήσετε στο παιδί αγάπη για την μάθηση, να του δώσετε κίνητρο να είναι καλός μαθητής ή να μάθει γερμανικά, να καταλάβει τα οφέλη του συγκεκριμένου σχολείου, να οργανώνει το χρόνο και το διάβασμα του. Βοηθήστε το να γίνει μεθοδικό και στοχοπροσηλωμένο και δεν θα χρειαστεί ποτέ ιδιαίτερη βοήθεια για το διάβασμά του.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

33 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Rubia
Rubia
4 χρόνια πριν

Ε να αγιάσει το στόμα σου! Πες τα πια. Έχω βαρεθεί να ακούω για γονείς που κάθονται και “διαβάζουν” τα παιδιά τους 3 ώρες κάθε μέρα στο δημοτικό, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι δεν τους κάνουν χάρη έτσι. Και φυσικά ανατροφοδοτούν οι ίδιοι αυτή την κατάσταση, καθώς ούτε να βρούν τι έχουν να διαβάσουν από μόνα τους μπορούν. Όλα μασημένη τροφή.

luckystrike
luckystrike
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Rubia

Ποιο δημοτικό! Και στο γυμνάσιο. Και μετά στο λύκειο δεν έχουν τις γνώσεις και ή θα πάρουν για όλα τα μαθήματα καθηγητές ή το παιδί θα πατώσει. Ουκ ολίγα τα παραδείγματα

no_roots
no_roots
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  luckystrike

Και στο γυμνάσιο, ναι. Φίλη μου ξενυχτάει διαβάζοντας στο ιnternet για να μπορεί να “διαβάσει” το παιδί της 1η γυμνασίου. Αφού πλέον κουράστηκε (η φίλη μου) θα πάρει καθηγητή για 1 μήνα για να το διαβάζει για τις εξετάσεις. Η διακιολογία της είναι “δεν μπορείς να αφήνεις το παιδί σου έτσι”.

Rubia
Rubia
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

Έλεος!

Εντελβάις
Εντελβάις
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  luckystrike

Παιδιά είχα συμφοιτητές στο πανεπιστήμιο που στην εξεταστική ερχόταν η μάνα τους να τους διαβάσει τι λέμε τώρα!

Rubia
Rubia
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Ξαναέλεος!

Cloud on Toast
Cloud on Toast
4 χρόνια πριν

Το ρήμα διαβάζω πάντως στην ελληνική γλώσσα δεν είναι μεταβατικό. Κοινώς δεν διαβάζω κάποιον (εκτός αν τον διαβάζουμε για να τον καταλάβουμε φυσικά). Διαβάζω κάτι και το κάνω για μένα. Η εξέλιξη της γλώσσας δείχνει και την εξέλιξη της κοινωνίας. Έτσι καταλήξαμε να διαβάζουμε τα παιδιά μας, και να μην μαθαίνει κανείς τίποτα.

Γοργονάκι
Γοργονάκι
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Cloud on Toast

Εξαιρετικό σχόλιο!

Elfa
Elfa
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Cloud on Toast

Αχ δε βρίσκω καρδούλα να βάλω!!!

Zouzouna Goutsouna
Zouzouna Goutsouna
4 χρόνια πριν

Απο τις καλυτερες απαντησεις στο Α,μπα!

Πραγματικα ειναι μαστιγα να γυρνα η μητερα( ποιος αλλος !) κουρασμενη απο τη δουλεια με ενα κεφαλι καζανι και χιλιες δυο σκοτουρες και να πρεπει να διαβασει το παιδι.
Μετεπειτα το παιδι θα χρειαζεται μονιμως δασκαλο στο σπιτι και φροντιστηρια για να ανταπεξελθει ακομα και ως φοιτητης στο πανεπιστημιο αφου δεν θα μπορει να διαβασει μονο του.

Rubia
Rubia
4 χρόνια πριν

Επίσης να ζητήσω να μας γράψετε την άποψή σας για τα ιδιωτικά σχολεία; Θα με ενδιέφερε πολύ να τη διαβάσω.

Εντελβάις
Εντελβάις
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εύα Ευσταθιάδου

Κι εγώ θα ήθελα ένα άρθρο σας για τα ιδιωτικά σχολεία (στην Ελλάδα κυρίως). Μετά τις εξετάσεις μη μας ξεχασετε!! 😊

Acroposthion
Acroposthion
4 χρόνια πριν

Μήπως πρέπει το βάρος των μαθημάτων να μεταφερθεί στο σχολείο και να φύγει από το σπίτι;
Μήπως φορτώνουμε τα παιδιά με τα απωθημένας ΜΑΣ σε υπερβολικό βαθμό και γι’αυτό κλατάρουν στο τέλος;
Καλή και η (ξερή) γνώση αλλά μήπως να μάθουμε στα παιδιά μας πρώτα να σκέφτονται και να φέρνται;

leas
leas
4 χρόνια πριν

Εξαιρετική απάντηση!

Påskeegg
Påskeegg
4 χρόνια πριν

Συμφωνώ απόλυτα με το να μην διαβάζουμε τα παιδιά στο σπίτι. Άλλο να τους δείξουμε πώς να οργανώνουν τον χρόνο και το διάβασμά τους ή να απαντήσουμε σε μια απορία που έχουν εκείνη τη στιγμή, αν ξέρουμε και μπορούμε κι άλλο να καθόμαστε και να τους λύνουμε όλες τις ασκήσεις. Βέβαια δουλεύοντας όλα τα φοιτητικά μου χρόνια σε σπίτια προσέχοντας παιδιά πολλά από τα οποία πήγαιναν σχολείο και διάβαζαν όσο ήμουν εγώ εκεί, θα πω ότι υπάρχουν και πολλοί δάσκαλοι/καθηγητές που δεν έχουν μπει καν στον κόπο να εξηγήσουν και που ακόμα και μετά που τα παιδιά ξαναρωτάνε πάλι δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Λουκρητί@
Λουκρητί@
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εύα Ευσταθιάδου

Αγαπητή Εύα πολύ καλά τα λες, αλλά οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που είναι σε θέση να συζητήσουν θέματα περί διαδικασίας είναι αυτοί που είναι ήδη ψαγμένοι και τις περισσότερες φορές έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα πολύ πριν φτάσει ο γονιός στο σχολείο. Για τους υπόλοιπους, η απάντηση επί της ουσίας είναι, όχι απαραίτητα με αυτά τα λόγια, “δεν θα μας πεις εσύ πως θα κάνουμε τη δουλειά μας”. Οπότε δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης. Προσωπικά, έχω παραιτηθεί από δασκάλους και καθηγητές που δεν θέλουν να καταλάβουν ή να προσπαθήσουν. Και όχι, δεν το παίζω έξυπνη, απλά τους ρωτάω πράγματα που… Διαβάστε περισσότερα »

Marina
Marina
4 χρόνια πριν

Συμφωνω εντελως! Ομως οπου διαβάζω και σχετικά άρθρα μας λένε (στους γονείς) αυτο που αναφέρατε κι εδώ στην πολύ ωραία απαντησή σας, να μαθαίνουμε στα παιδιά πως να οργανώνουν το χρόνο τους και να αγαπούν το διάβασμά και τις γνώσεις , αλλά πουθενά δεν διαβάζω το πώς.
Πώς θα μάθω στο παιδί μου να αγαπήσει τα μαθήματα του σχολείου? Να μπαίνει στο σπίτι και να λέει “θα κάνω τα μαθήματά μου πρώτα και μετά θα παίξω”?

Marina
Marina
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εύα Ευσταθιάδου

Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σας! Και θα ήταν πολύ ενδιαφέρον ένα σχετικό άρθρο σας! Το χτίσιμο απο την περίοδο που είναι μωρό προσπαθούμε να το δουλεύουμε και το σκέφτηκα μετά που έστειλα οτι είναι το πρωτο και πολύ σημαντικό βήμα. Διαβάζουμε πάρα πολύ κι έχει ήδη παρα πολλά βιβλία στη διάθεσή της. Επιπλέον σε διάφορες απορίες κοιτάζουμε τις εικόνες ή ψάχνουμε χάρτες (σε παιδική μορφή που υπάρχουν σε σχετικά παιδικά βιβλία) ή κουβεντιάζουμε που ζουν διάφορα ζωα κτλ Βέβαια φαντάζομαι οτι παίζει και σημαντικό ρόλο όπως έχουμε ξαναδιαβάσει κι εδώ , να μάθει το παιδί πώς να… Διαβάστε περισσότερα »

Marina
Marina
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εύα Ευσταθιάδου

ααα σας ευχαριστω και πάλι για την απάντηση σας!! Μου δίνει κι άλλες ιδεες και την οριοθετηση και οταν εχω γραψιμο και για το μαζεμα των παιχνιδιων! Πηγαινουμε πολλά θεατρα καθε χρονο, τα λατρευουμε οικογενειακως και προσφατα κάναμε και μια ομαδουλα απο τον παιδικο σταθμο και παμε πολλα παιδακια και γονεις μαζι! Τα θέατρα και κάποια παιδικά της τηλεόρασης, εχουν βοηθήσει πολύ και στο λεξιλόγιο της και στην ανάπτυξη της φαντασίας της. Φετος πήγαμε και σε δυο μουσεια -το ενα ειναι το μουσείο ψευδαισθήσεων και το συστήνω και για μικρά παιδάκια. Ρωτάει πολύ για πολλά, ακόμα και για το δρόμο… Διαβάστε περισσότερα »

MarinaK
MarinaK
4 χρόνια πριν

Πολύ σωστή και κατατοπιστική η απαντηση σας. Υπάρχει όμως και ένα θέμα εδώ. Η ύλη του γυμνασίου πια, έχει μετατοπιστεί προς τα κάτω, στις τελευταιες τάξεις του δημοτικού. Αυτό το συζητουν οι δασκαλοι με εμάς τους γονείς, αναγνωρίζοντας πάντα οτι ειναι ένα μεγάλο λάθος του εκπαιδευτικου συστήματος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα μαθήματα να είναι πολύ απαιτητικά στα παιδια της Δ,Ε,ΣΤ τάξης. “Μένουν¨ πολύ λίγο στα κεφάλαια, λογω ελλειψης χρόνου για να βγει η ύλη γιατι πιεζονται από τις οδηγίες του υπουργείου και πολλες φορές έχουν τμηματα των 23-24 παιδιών! Πώς να μην βοηθήσεις-διαβάσεις ένα παιδι γνωριζοντας όλα τα παραπάνω;… Διαβάστε περισσότερα »

Λουκρητί@
Λουκρητί@
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  MarinaK

Ένας οργανωμένος εκπαιδευτικός μπορεί μια χαρεί να βγάλει και την ύλη και να εξηγήσει στα παιδιά. Θέλει σύστημα όμως.
Το άλλο τμήμα της Ε’-Στ’ είχε μια δασκάλα που έκανε εξαιρετική δουλειά χωρίς να φορτώνει με πολλά για το σπίτι. Της κόρης μου η δασκάλα, τους έδωσε την ύλη του 1/3 του βιβλίου των μαθηματικών της Στ’ σε φωτοτυπίες για το καλοκαίρι γιατί δεν πρόλαβε να τα κάνει. Ανέλυσε όμως όλα τα ψυχολογικά προβλήματα των μαθητών της!!!

MarinaK
MarinaK
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  MarinaK

Δεν έχω πανικοβληθεί με κάτι. Ούτε λέω πράγματα που δεν γνωρίζουν όλοι. Επίσης δεν έγραψα καπου για δάσκαλο στο σπίτι. Για την βοήθεια την δίκη μου μίλησα που κάποιες φορές είναι παραπάνω « βοηθητική». Όπως πχ στην παραγωγή λόγου, που εξηγώ τι είναι πρόλογος , τι κυρίως θέμα και τι επίλογος γιατί δεν εξηγήθηκε στην τάξη αλλά ζητήθηκε να αναπτύξουν ένα θέμα στο σπίτι. Ετσι και αλλιώς δεν μπορεί να ξέρει κάποιος πού θα πέσει. Σε ποι@ δάσκαλο- αν είναι καλ@ ή όχι και σε ποιόν γονέα- υπερβολικές απαιτήσεις /μικρός αινσταιν κτλ. Αλλά αφου δεν υπάρχει μια στάνταρ κατάσταση (… Διαβάστε περισσότερα »

MarinaK
MarinaK
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  MarinaK

Μπορεί οι φωτοτυπίες να μην σημαίνουν παραπάνω ύλη αλλά σημαίνουν πολλή ώρα διαβάσματος. Για το διάβασμα στο σπίτι άνοιξε η κουβέντα. Όταν η μιάμιση ώρα που διαβάζει η κόρη μου στην πρώτη είναι το λιγότερο δυνατό( οι άλλοι γονείς μιλούσαν για 2-3) λίγη σημασία έχει η ύλη από το υπουργείο. Ο σύμβουλος καταργήθηκε νόμιζα από φέτος. Άρα εγώ Τί να πω σε ένα παιδί 5,5 χρόνων; Απλά έτυχε να βάζει άπειρα.Και έτυχε η κόρη μου για 2 μέρες να πάει μικρή σχολείο. Θελω να πω ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες ( των δασκάλων και του όγκου) άρα ούτε… Διαβάστε περισσότερα »

MarinaK
MarinaK
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εύα Ευσταθιάδου

Έχω ενημερωθεί για το Τί πρέπει να κάνει ένας δάσκαλος στην πρώτη όντως. Όπως και κάποιοι γονείς από όσο μπορώ να γνωρίζω. Αλλά τα ίδια προβλήματα έχουμε μετά από τα εργαλεία που είχαμε στα χέρια μας. Στην αρχή έγινε σύσταση και μειώθηκε λίγο ο όγκος αλλά μετά ξανά τα ίδια. Το ίδιο και στα προηγούμενα σχολεία που δίδασκε. Αλλάζει σχολείο με το νέο έτος και ξανά τα ίδια ακριβώς ( είμαστε σε επαρχιακή πόλη και αυτός είναι ο λόγος που το ξέρω). Σε σχέση με αυτά που « περασε» στο παρελθόν με τα προηγούμενα σχολεία και γονείς, όντως, το πήγαμε… Διαβάστε περισσότερα »

Elfa
Elfa
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  MarinaK

Σε συζήτηση που είχα με δασκάλους πρόσφατα (λέω δασκάλους γιατί ήταν τρεις άντρες), μου ανέφεραν ότι η Ελλάδα έχει γενικά ένα αρκετά ¨γεμάτο” εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο δημοτικό. Σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες χώρες.
Κι αν και δεν έχω ακόμη εμπειρία ως μαμά σε ελληνικό σχολείο, βλέπω την ανιψιά μου πέμπτη δημοτικού, και δεν τρελαίνεται ούτε αυτή ούτε οι γονείς της.