Πώς να αντιμετωπίσω την δυσμηνόρροια;

Απάντηση από τον γυναικολόγο του “Α μπα” Νίκο Αθανασόπουλο

Θα ήθελα να ρωτήσω το γυναικολόγο του Α μπα, κύριο Αθανασόπουλο, ποια η γνώμη σας για την αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας;; Και εξηγούμαι: Από μαθήτρια είχα πολύ μεγάλο πρόβλημα την πρώτη μέρα της περιόδου, ξεκινώντας από φρικτούς πόνους στη μέση και την κοιλιά, και μερικές ώρες αργότερα κατέληγα σε εμετούς (έχω λιποθυμήσει κιόλας 2 φορές). Όλο αυτό το μαρτύριο είχε διάρκεια περίπου ένα 8ωρο, οπότε καταλαβαίνετε ότι έχω χάσει από μαθήματα στο σχολείο, υποχρεώσεις, ώρες ξεκούρασης και αργότερα μέρες στο πανεπιστήμιο. Έχω επισκεφτεί πολλούς γυναικολόγους κατά καιρούς, οπότε λάμβανα την απάντηση: “Οι περισσότερες γυναίκες έχουν τέτοια προβλήματα”, “τι να κάνουμε”, “μετά τη γέννα θα βελτιωθούν τα πράγματα” (πολύ ελπιδοφόρο για ένα κοριτσάκι 16 ετών). Τελικά τη λύση μου έδωσε ο φαρμακοποιός που μου σύστησε αντιφλεγμονώδη φάρμακα με την πρώτη υποψία πόνου (με το ένα μάτι ανοιχτό κοιμάμαι τις μέρες που περιμένω περίοδο). Αυτό με βοηθάει πάρα πολύ και πλέον καταφέρνω τουλάχιστον να είμαι λειτουργική, να πηγαίνω στη δουλειά μου κανονικά κοκ με σχετικά ήπια συμπτώματα. Ήθελα λοιπόν να ρωτήσω, υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσα να κάνω ή είμαι καταδικασμένη στα αντιφλεγμονώδη μέχρι την κλιμακτήριο;

Αγαπητή φίλη,

κατ’ αρχήν ας πούμε για άλλη μια φορά, πως σε μια γυναίκα (αλλά και σε οποιονδήποτε ασθενή) που πονάει, απαντήσεις του στυλ: “κι άλλες πονάνε δεν κάνουν έτσι”, “τι να κάνουμε τώρα”, καθώς και άλλες παρόμοιες, δεν είναι επ’ ουδενί αποδεκτές. Είναι λοιπόν απαραίτητο να βρεθεί μια λύση προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής σου και να μην χάνεις στιγμές από τη ζωή σου υποφέροντας.

Είναι αλήθεια πως σχεδόν κάθε γυναίκα πονάει στην περίοδο και αυτό οφείλεται σε κάποιες ουσίες που παράγονται στο ενδομήτριο κατά τις ημέρες της περιόδου και ονομάζονται προσταγλανδίνες. Μερικές φορές όμως τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής της γυναίκας, οπότε η κατάσταση ορίζεται ως πρωτοπαθής δυσμηνόρροια. Χαρακτηριστικά τα πρώτα συμπτώματα εφανίζονται στις πρώτες περιόδους στην εφηβεία και όσο περνάνε τα χρόνια τείνουν να γίνονται ηπιότερα. Επίσης, ο πόνος εμφανίζεται με την έναρξη της εμμήνου ρύσεως και διαρκεί για δύο-τρεις ημέρες.

Όσον αφορά στη θεραπεία:

1) Ο φαρμακοποιός σου έχει απόλυτο δίκαιο. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (neurofen, voltaren κ.λ.π) έχουν την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αν ληφθούν με το που ξεκινήσει η περίοδος και πριν ακόμα κάνει την εμφάνισή του ο δυνατός πόνος, ενώ η διάρκεια λήψη είναι δύο με τρεις ημέρες. Δρουν αναστέλλοντας την έκκριση των προσταγλανδινών και συνεπώς μειώνοντας τον πόνο.  Είναι σχετικά ασφαλή φάρμακα, ειδικά σε αυτές τις δοσολογίες, και ίσως είναι άδικο να λες πως είσαι “καταδικασμένη στη χρήση τους”. Επίσης όπως προαναφέρθηκε, με τα χρόνια η δυσμηνόρροια τείνει να βελτιώνεται οπότε είναι απίθανο να υποφέρει μια γυναίκα μέχρι την κλιμακτήριο.

2) Μια εναλλακτική λύση είναι η χρήση των αντισυλληπτικών δισκίων (στα οποία έχουμε αναφερθεί πολλές φορές) και τα οποία προκαλούν ατροφία του ενδομητρίου μετά από το πρώτο τρίμηνο χρήσης, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων. Επίσης, όπως έχουμε αναφέρει ξανά εδώ, μπορούν να χορηγούνται συνεχόμενα προκειμένου η γυναίκα να έχει μια περίοδο ανά δίμηνο ή και σε ακόμα πιο αραιά διαστήματα.

3)  Όπως και το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, έτσι και η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια έχει μία σημαντική ψυχολογική συνιστώσα. Έτσι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με ισορροπημένη διατροφή και καθημερινή ήπια άσκηση μπορεί να οδηγήσει στην βελτίωση της διάθεσης και του well-being, και συνεπώς στην βελτίωση της βαρύτητας των συμπτωμάτων. Πολλές γυναίκες ανακουφίζονται με τη χρήση θερμών επιθεμάτων. Ειδικά τα κορίτσια εφηβικής ηλικίας βρίσκουν πολύ χρήσιμα τα διάφορα μαξιλάρια/αρκουδάκια/bean-bags που μπαίνουν στον φούρνο μικροκυμάτων για μερικά λεπτά και τα οποία παίρνουν αγκαλιά στο κρεβάτι για να τους ζεσταίνουν την κοιλιά.

Όσα αναφέρονται παραπάνω ισχύουν για την πρωτοπαθή δυσμηνόρροια, δηλαδή για τον πόνο ο οποίος δεν οφείλεται σε κάποιο παθολογικό άιτιο. Σε περίπτωση πόνου που ξεκινάει μερικές μέρες πριν την περίοδο, που με τα χρόνια χειροτερεύει, που συνοδεύεται από πόνο κατά την σεξουαλική επαφή, ή που εκδηλώνεται σε ημέρες ανεξάρτητα από την περίοδο, είναι απαραίτητο να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις προκειμένου να αποκλειστούν αίτια όπως η ενδομητρίωση και η πυελική φλεγμονώδης νόσος.

Περισσότερες πληροφορίες (στην αγγλική γλώσσα) είναι διαθέσιμες εδώ και εδώ

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

52 points
Upvote Downvote