in

Πως επιλέγουμε έναν ψυχολόγο;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Πώς επιλέγουμε τον ψυχολόγο; Από πού θα τον βρούμε; Και άμα τον βρούμε από το διαδίκτυο και μετά δεν μας αρέσει από κοντά; Πρέπει να πηγαίνει κάποιος κάθε βδομάδα; Άμα δεν έχει κάποιος την οικονομική δυνατότητα να πηγαίνει κάθε βδομάδα; Μπορεί κάθε δύο ή κάθε μήνα; Από πότε ξεκινάει η ψυχοθεραπεία να έχει κάποιο βάθος; […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

shutterstock 341276576

Πώς επιλέγουμε τον ψυχολόγο; Από πού θα τον βρούμε; Και άμα τον βρούμε από το διαδίκτυο και μετά δεν μας αρέσει από κοντά; Πρέπει να πηγαίνει κάποιος κάθε βδομάδα; Άμα δεν έχει κάποιος την οικονομική δυνατότητα να πηγαίνει κάθε βδομάδα; Μπορεί κάθε δύο ή κάθε μήνα; Από πότε ξεκινάει η ψυχοθεραπεία να έχει κάποιο βάθος; Φαντάζομαι στην πρώτη συνεδρία γίνεται κάποια γνωριμία.

Να πω προκαταβολικά, πως όσα θα γράψω δηλώνουν καθαρά τη δική μου αντίληψη για την ψυχοθεραπεία. Κανόνες υπάρχουν σαφώς, ανάλογα και την ψυχοθεραπευτική σχολή που ακολουθεί ο καθένας, αλλά αυτά που γράφω αφορούν περισσότερο την προσωπική μου εμπειρία, τόσο από τη μεριά του ψυχοθεραπευτή, όσο και από τη μεριά του ψυχοθεραπευόμενου, μιας και έχω υπάρξει και στις δύο θέσεις. Κάποιοι συνάδελφοι μπορεί να διαφωνούν με τις θέσεις μου.

Από που θα βρούμε ψυχολόγο: Μπορούμε να βρούμε σαφώς τυχαία από το ίντερνετ, κάποιοι έχουν σελίδες για να προωθήσουν τη δουλειά τους, κάποιοι απλώς αγγελίες, αλλά μπορούμε να ρωτήσουμε γνωστούς ή φίλους αν έχουν κάποιον να μας συστήσουν. Τίποτα δεν μπορεί να μας εγγυηθεί την αποτελεσματικότητα της θεραπείας ή το ταίριασμα με τον ψυχοθεραπευτή. Κάποιος ψυχοθεραπευτής που για τον φίλο/γνωστό μας είναι εξαιρετικός, για εμάς μπορεί να είναι μέχρι και άχρηστος. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους. Οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί, τα αιτήματα είναι διαφορετικά, αλλά και η σχέση που θα δημιουργηθεί είναι διαφορετική με κάθε άνθρωπο, ακόμα και όταν ο ψυχολόγος προσπαθεί να διατηρήσει ουδετερότητα.

Πως επιλέγουμε τον ψυχολόγο: Αν υπάρχει οικονομική δυσκολία, η απάντηση είναι πολύ εύκολη, και στην ουσία απαντάει και στις παρακάτω ερωτήσεις. Επιλέγουμε τον ψυχολόγο που η τιμή του μας επιτρέπει να δεσμευτούμε. Αν δεν υπάρχει οικονομικό θέμα, τότε επιλέγουμε όπως θεωρήσουμε εμείς σωστό. Για παράδειγμα μπορούμε να διαβάσουμε τα διαφορετικά είδη ψυχοθεραπειών, και να βρούμε τον ψυχολόγο που ακολουθεί αυτή που μας αρέσει. Αλλά βασικά αν δεν υπάρχει οικονομικό θέμα, τότε αυτομάτως υπάρχει πληθώρα επιλογών, αλλά και σαφώς δυνατότητα να αλλάξουμε μέχρι να καταλήξουμε σε αυτόν που μας αρέσει.

Άμα δεν μας αρέσει από κοντά: Αν δεν μας αρέσει από κοντά, πληρώνουμε, ευχαριστούμε για τον χρόνο που διέθεσε και συνεχίζουμε το ψάξιμο.

Συχνότητα της θεραπείας: Σε αυτό είμαι κάθετη. Η θεραπεία πρέπει να γίνεται τουλάχιστον κάθε εβδομάδα, ειδικά στην αρχή. Αν μια θεραπεία οδηγείται στη λήξη της, μπορούμε να αραιώσουμε τις συναντήσεις, με αποτέλεσμα το κλείσιμο να είναι πιο ομαλό, αλλά αυτό δεν πρέπει να παίρνει πολύ χρόνο, καθώς τότε στην ουσία απλώς δεν κάνουμε θεραπεία, αλλά συντήρηση.  Αν δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα, παραπέμπω σε αυτό που λέω παραπάνω, ότι η τιμή του θεραπευτή πρέπει να είναι προσιτή για εμάς. Τα χρήματα είναι ταμπού, αλλά μην ντραπείτε ούτε για μια στιγμή να ρωτήσετε την τιμή της συνεδρίας, καθώς έτσι θα γνωρίζετε εκ των προτέρων αν μπορείτε να δεσμευτείτε στη θεραπεία. Θα γλιτώσετε χρόνο και χρήμα και από εσάς, αλλά και από τον υποψήφιο ψυχοθεραπευτή σας. Η συνέπεια είναι τρομερά σημαντική για την ψυχοθεραπεία.

Πότε ξεκινά η ψυχοθεραπεία να έχει κάποιο βάθος: Όταν αποφασίσετε να δεσμευτείτε σε αυτή και να δεν αποφεύγετε τα θέματα που σας απασχολούν πραγματικά. Και όταν νιώσετε εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του ψυχολόγου.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

8 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
lee
lee
4 χρόνια πριν

Να μην ακολουθεί κάποιο ψυχοπαθολογικό μοντέλο που σας βάζει σε καλούπια. Να μην έχει συντηρητικές απόψεις για να μπορεί να σας ακούει χωρίς προκαταλήψεις. Εγώ δυστυχώς επέμεινα για χρόνια με μία ψυχοθεραπεύτρια που εκ των υστέρων κατάλαβα ότι μου έκανε κακό επειδή ήταν πολύ συντηρητική και με γέμιζε ενοχές υπογείως. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να νιώσετε άβολα ή ότι κρίνεστε. Ρωτήστε την για τη διαδικασία. Μάθετε και διαβάστε ό,τι μπορείτε για την ψυχοθεραπεία. Δείτε το βιογραφικό της. Δυστυχώς πάρα πολλοί είναι ακατάλληλοι για τη δουλειά αυτή, έχει τύχει να γνωρίσω πολλούς προσωπικά στους κύκλους που κινούμαι και αδυνατώ να… Διαβάστε περισσότερα »

Tropique
Tropique
4 χρόνια πριν

Η δουλειά του ψυχολόγου είναι 50′ και συχνά τιμολογείται παραπάνω απο το ημερομίσθιο άλλου πτυχιούχου επιστήμονα. Συνήθως η αμοιβή κυμαίνεται μεταξύ €50-100 ενώ αρκετοι δεν κόβουν ούτε απόδειξη. Γιατί συμβαίνει αυτό, υπάρχει η λογική ότι αν δεν το ακριβοπληρώσεις δε θα δεσμευτείς; Υπάρχει τόση ζήτηση που εκτοξεύει τις τιμές; Ο κόσμος εναποθέτει τόσο πολύ τον εαυτό και τις προσδοκίες του στον ψυχολόγο που είναι διατεθειμένος να μη φάει για να πάει, και φυσικά να αγνοήσει και το μαύρο χρήμα,, που το πληρώνουμε όλοι μας (οκ όχι μόνο από τον ψυχολόγο, είναι και άλλοι) γιατί “πέφτει στην ανάγκη”;

Elenalda
Elenalda
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tropique

Δεν καταλαβαίνω τι θες να πεις. Ο καθένας κοστολογεί τη δουλειά του όσο θέλει. Όσοι ψυχολόγοι ξέρω, παίρνουν 40€/συνεδρία, αλλά λίγη σημασία έχει αυτό. Επίσης, η δική μου τουλάχιστον ψυχολόγος κόβει απόδειξη ΠΑΝΤΑ χωρίς να της το ζητήσω. Αν θες την απόδειξη, ζήτα τη. Αν σου φαίνεται ακριβός/ή ένας/μία ψυχολόγος, άλλαξέ τον/την.

Tropique
Tropique
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Elenalda

H απόδειξη θα έπρεπε να είναι αυτονόητη και να μην έρχεται ο πελάτης στην αβολη θέση να τη ζητήσει. Κι είναι αβολη, γιατί ο θεραπευόμενος φοβάται πως θα δυσαρεστήσει τον πάροχο της υπηρεσίας που έχει πολύ ανάγκη και στον οποίο προτίθεται να παραχωρησει την κατεύθυνση της ενδοσκόπησης του.
Εννοείται πως στον καπιταλισμό δεν μπαίνουν πλαφόν στο ποσό που ζητάει κανείς. Όμως κανένας καθηγητής φυσικής ή γερμανικων που κάνει ιδιαίτερα δεν ζητά 50ευρ την σκάρτη ώρα. Άσε που πάει στα σπίτια, ενώ στον ψυχολόγο πάνε. Αναρωτιέμαι γιατί οι υπηρεσίες ψυχολόγου είναι τόσο υπερτιμημένες. Αυτό.

Now or never
Now or never
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Elenalda

35-40 παίρνουν εκείνοι που έχουν πρωτοαρχίσει το επάγγελμα, συνήθως είναι στα πενήντα ευρώ και πάνω, επίσης πενήντα ευρώ είναι χωρίς απόδειξη αν την ζητήσεις θα σου πει παραπάνω. Προσωπικά όπου και να έχω πάει είναι χωρίς απόδειξη και εννοεταί δεν μπορώ να πληρώσω 70 ευρώ την συνεδρία όπως και ο περισσότερος κόσμος, θεωρώ ότι αυτό θέλει να πει παραπάνω η tropique ότι δεν είναι σωστό το μαύρο χρήμα σε ένα τέτοιο επάγγελμα που τα χρήματα που δίνω είναι το δικό μου μεροκάματο

latro
latro
4 χρόνια πριν

Πολύ συμφωνώ με την Φαίνια, ιδίως για την συχνότητα στην αρχή. Είναι καλό να γίνεται συχνά ώστε να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη και να μπορέσει κ ο ψυχοθεραπευτής να σε γνωρίσει καλά. Να προσθέσω εδώ ότι παίζει ρόλο και τί είδους ψυχοθεραπεία ταιριάζει στον κάθε άνθρωπο και σε κάθε πρόβλημα. Έκανα χρόνια ψυχανάλυση και σε κάποια θέματα είχα κολλήσει πολύ και δεν έβλεπα βελτίωση. Μία φίλη μου σύστησε να κάνω γνωσιακή-συμπεριφορική για κάποια συγκεκριμένα θέματα. Ε, σε 5 μέρες είδα διαφορά που με την ψυχανάλυση θα έβλεπα σε 5 μήνες. Δεν είναι ότι συνιστώ την γνωσιακή-συμπεριφορική για τα πάντα. Εξαρτάται από το… Διαβάστε περισσότερα »

cat lily
cat lily
4 χρόνια πριν

Θα παραθέσω και την προσωπική μου εμπειρία για το τι έκανα. Αρχικά να πω ότι κατά τη διάρκεια των σπουδών μου είχα απευθυνθεί στο τμήμα ψυχολογικής υποστήριξης γιατί είχα άγχος σε σημείο κρίσεων πανικού. Εκεί έκανα CBT ή αλλιώς γνωστικη συμπεριφορική θεραπεία. Ήταν δωρεάν για τους φοιτητές. Όταν αργότερα κατάλαβα ότι είχα δυσκολία στις ερωτικές μου σχέσεις αποφάσισα να συνεχίσω σε ιδιωτικό ψυχολόγο. Γκουγκλαρα τις επιλογές μου και διάβασα το βιογραφικό 2-3ων. Για μένα ήταν σημαντικό αρχικά ο/η ψυχολόγος να έχει κάνει επίσημη πιστοποιημένη εκπαίδευση ψυχοθεραπευτή. Προσοχή όχι να γράφει απόφοιτος τάδε πανεπιστημίου και that’s it. Γιατί αυτό δε λέει… Διαβάστε περισσότερα »