Πώς ένα περιστατικό της εφηβείας με έκανε να σκεφτώ τη βάση της κουλτούρας του βιασμού

Μερικές σκέψεις με αφορμή το Big Brother

Με αφορμή το Big Brother και όσα διαβάζουμε και παρακολουθούμε αυτές τις μέρες, αποφάσισα να μοιραστώ και εγώ κάποιες σκέψεις αναφορικά με την καλλιέργεια της κουλτούρας του βιασμού και τη στάση μας απέναντι της.

Όταν ήμουν στο Λύκειο, μια φίλη μου βίωσε το εξής περιστατικό, το οποίο ακόμα και σήμερα επανέρχεται σποραδικά σε συζητήσεις μας. Περπατούσε στο δρόμο, όχι βράδυ, (λογικά γυρνούσε σπίτι από το φροντιστήριο) όταν ένα μικρό αγόρι (δεν ήταν πάνω από 12 ετών), πέρασε με το ποδήλατο και τη χούφτωσε. Η φίλη μου άρχισε να φωνάζει και να βρίζει, ενώ το παιδί απομακρύνθηκε γρήγορα με το ποδήλατο. Λίγο πιο πίσω, ήταν ένας συμμαθητής μας, ο οποίος είχε πέσει κάτω από τα γέλια.

Το περιστατικό αυτό μας το διηγήθηκε η φίλη μας την επόμενη μέρα και το έχουμε αναφέρει από τότε πολλές φορές. Από εκείνη την πρώτη φορά που το άκουσα, κάτι μου «κλωτσούσε», κάτι δε μου άρεσε. Καταλάβαινα ότι αυτό το κάτι δεν ήταν η πράξη του παιδιού ούτε το πόσο γελάσαμε όλοι με την αντίδραση της φίλης μας, η οποία είχε τη φήμη της «υστερικής» και γενικότερα των έντονων αντιδράσεων. Ναι, και εγώ γέλασα τότε, παρά την ενόχληση μου. Σταμάτησα να γελάω μετά από χρόνια, όταν κατάλαβα τι ακριβώς σημαίνει σεξουαλική παρενόχληση, όταν τη βίωσα και εγώ και όταν συνειδητοποίησα ότι όλες οι γυναίκες την έχουν βιώσει σε μικρότερο ή  μεγαλύτερο βαθμό.

Ωστόσο, μόλις πρόσφατα κατάλαβα τι «κλωτσούσε» μέσα μου τόσα χρόνια. Με αφορμή το περιστατικό στο big brother όπου δύο παίκτες έμειναν αμέτοχοι και σιωπηλοί ακούγοντας το συμπαίκτη τους να μιλάει για βιασμό, και με αφορμή κάποια σχόλια που διάβασα στα social media, επιτέλους κατάλαβα. Ήταν η αντίδραση του συμμαθητή μας, το γέλιο του, αυτό που μου «κλωτσούσε». Και αυτό γιατί, σε συνδυασμό με τα μετέπειτα γέλια όλων μας, συμβάλλει  στην ανάπτυξη και διάδοση της κουλτούρας του βιασμού. Η πράξη αυτή θεωρήθηκε φυσιολογική και αστεία, χωρίς κανείς να σκεφτεί το πως ένιωσε η φίλη μας, κυρίως ο συμμαθητής που ήταν και αυτόπτης μάρτυρας. Τα γέλια αυτά δίνουν πάτημα σε κάθε 12χρόνο αγόρι να δικαιολογήσει παρόμοια συμπεριφορά, ή ακόμα χειρότερα, να προβεί σε κάποια πιο επικίνδυνη. Δίνει πάτημα στο να το απωθούμε στη σκέψη μας ως κάτι φυσιολογικό ή υπερβολικό, γιατί «έλα μωρέ, παιδάκι ήταν». Και ακριβώς εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα: δε φταίει το ίδιο το παιδί, φταίει η κοινωνία στην οποία μεγάλωσε, τα πρότυπα που δέχεται και φυσικά η οικογένεια. Αν όλοι οι παραπάνω φορείς διδάξουν στα παιδία την έννοια του σεβασμού, της συναίνεσης, της ισότητας, αν τα κάνουν να καταλάβουν από μικρή ηλικία τι εστί βιασμός και σεξουαλική παρενόχληση και ότι αυτές οι πράξεις δε δέχονται καμία δικαιολογία, κανένα γέλιο, καμία σιωπή, τότε και μόνο τότε  θα υπάρχει ελπίδα για πραγματική αλλαγή.

Κλείνοντας, ίσως αναρωτηθείτε γιατί επέλεξα να αναφέρω αυτό το περιστατικό, αντί για κάποιο προσωπικό βίωμα ή ακόμα και πιο σοβαρό βίωμα φίληςγνωστής. Η απάντηση είναι πως, όσο απλό και να μοιάζει, κρύβει, κατ’ εμέ, όλη την ουσία και τα θεμέλια της κουλτούρας του βιασμού: την ανοχή σε τέτοιου είδους πράξεις και την προσπάθεια κανονικοποίησης ή δικαιολόγησης τους. Μακάρι, λοιπόν,  να μάθουμε να μιλάμε και να μάθουμε στα παιδιά μας να μιλάνε ώστε να πολεμήσουμε τη βάση του κακού.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

34 points
Upvote Downvote

14
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
10 Θέματα σχολίων
4 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
10 Συντάκτες σχολίων
sternimougnosiTumbleweedSunny-dayCloud on ToastEva Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
phychodelico
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Όταν ήμουν 16 χρονών προχωρούσα με τις τότε συμμαθήτριες μου στη παραλία του Λευκού Πύργου όταν κάποιος πέρασε από δίπλα μου και με χούφτωσε. Η αντίδραση μου ήταν να φωνάξω ”με χούφτωσε” και να γυρίσω πίσω να δω ποιος ήταν βλέποντας κάποιον να χαχανίζει. Δεν ήξερα τι να κάνω. Οι κοπέλες που ήταν μαζί μου δεν είπαν τίποτα. Ντρεπόμουν να το πω στην οικογενεία μου. Όμως κάτι μου κλωτσούσε. Στα 28 μου , δουλεύοντας στην Αγγλια μου συνέβη το ίδιο εν ώρα δουλειάς. Το κατέγραψε κάμερα το περιστατικό. Κρλατησα τη ψυχραιμία μου και έστειλα email στη manager εξηγόντας τι έγινε… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Αν ο σεξουαλικός παρενοχλητής είναι μικρός, λένε «έλα μωρέ, παιδάκι ήταν». Αν είναι ηλικιωμένος, λένε “έχει ξεμωραθε, μην δίνεις σημασία”. Αν είναι ενήλικας, λένε “Άντρας είναι, έχει ορμές.” Γενικά, για κάθε ηλικία του άντρα υπάρχει και μια δικαιολογία. Άρα τελικά το ζητούμενο είναι με άλλοθι την ηλικία, να αθωωθεί ο άντρας για την σεξουαλική παρενόχληση.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πριν 25 χρόνια περίπου, όταν πήγαινα στο γυμνάσιο, κάποια αγόρια της τάξης, 12-13 χρονών δηλαδή,για ένα διάστημα το είχαν σαν παιχνίδι να περνάνε από δίπλα μας σε ανύποπτη στιγμή, να μας φουντώνουν και να τρέχουν μακριά μας γελώντας!Φυσικά για εμάς δεν ήταν καθόλου αστείο. Το έκαναν σε μένα και μια άλλη συμμαθήτρια μου ,όποτε μας έβλεπαν μαζί στα διαλείμματα!Είμασταν θυμάμαι από τα κορίτσια που κάνανε παρέα με αγόρια και είχαμε μια πιο άνετη σχέση μαζί τους από οτι άλλα κορίτσια.Αυτό τους έκανε να νομιζουν οτι μάλλον μας αρέσει να ασχολούνται έτσι μαζί μας και εμένα με έκανε να νιώθω ότι… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

“δε φταίει το ίδιο το παιδί, φταίει η κοινωνία στην οποία μεγάλωσε”
Εννοείται ότι φταίει και η κοινωνία, αλλά μην βγάλουμε και αθώο τον τύπο. Υπάρχει και η ατομική ευθύνη, πολύ περισσότερο όταν στην συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για μια παράνομη πράξη. Αν ήταν μόνο θέμα κοινωνίας, τότε όλοι οι άντρες θα ήταν βιαστές.

Ponemenosspourgitis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Δεν είπα ότι δεν φταίει ούτε είναι αθώος. Χρησιμοποίησε βία και προγραμματισμένη κιόλας. Από κάπου όμως έμαθε ότι αυτό που κάνει είναι μαγκιά, κάπου έμαθε ότι δεν πειράζει μωρέ γυναίκα είναι το ήθελε.
Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κορονοιός, ότι η γη είναι επίπεδη, ότι μας ψεκάζουν, πάντα θα υπάρχουν βλάκες και βίαιοι άνθρωποι ότι και να κάνουμε, αλλά τουλάχιστον η κοινωνία πρέπει να προσπαθήσει τουλάχιστον να τους ενημερώσει ότι η γη είναι στρογγυλή, και ότι η γυναίκα δεν είναι πράγμα.

Ponemenosspourgitis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Είναι η πολύ βαθειά πατριαρχία που αντικειμενοποιεί κάθε γυναίκα, Μαζί με το φασισμό που κρύβουμε όλοι μέσα μας. Και μάντεψε, φταίμε όλοι μας. Δεν είναι η ανοχή σε αυτές τις πράξεις που τις δικαιολογούν και τις κανονικοποιούν, αλλά το προϋπάρχον καθεστώς και συμπεριφορές που απενοχοποιούν Ή μάλλον οπλίζουν όλο το κοινωνικό πλέγμα για να βιάσει. Οπλισμός για βιασμό είναι το ότι δεν έχουμε σωστή σεξουαλική αγωγή στα σχολεία από μικρή ηλικία, οπλισμός είναι και ο ρόλος της εκκλησίας για το ρόλο της ενάρετης ανέραστης γυναίκας που πειθήνια υπακούει στις προσταγές του πατέρα της και του άντρα της, Και που δεν… Διαβάστε περισσότερα »

sternimougnosi
Μέλος
Συμμετέχων

“Οπλισμός για βιασμό είναι το ότι δεν έχουμε σωστή σεξουαλική αγωγή στα σχολεία”
Δεν είναι σωστή ή λάθος η σεξουαλική αγωγή… απλά δεν υπάρχει

Izabel
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Τι μου θύμισες…Δεκαετια του ’90 σε κατασκήνωση της Χαλκιδικής. Βραδια ντισκο. Τα αγόρια κουβεντιαζαν για το πως θα μας χουφτωσουν κι εμείς πως θα προστατευτουμε.

Cloud on Toast
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Εμεις ίδια περίοδο στην πέμπτη δημοτικού, τα αγόρια ανέπτυσσαν στρατηγική στο σχολείο για να μας χουφτώσουν, και εμεις παρκουρ για να πηγαίνουμε οπου θελουμε χωρις να ξεκολάει ο πισινός μας απο τον τοίχο. Και όλα αυτά μας φαινόταν νορμαλ.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

“χωρίς κανείς να σκεφτεί το πως ένιωσε η φίλη μας”
Η φίλη σας είναι γυναίκα. Και όσο οι γυναίκες θεωρούμαστε κατώτεροι ανθρώποι, θα θεωρούνται κατώτερα και τα συναισθήματα μας.

Eva
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Σε αυτό συμβάλλει και ο μύθος της μυστήριας γυναίκας, που κανείς (άντρας) δεν μπορεί να καταλάβει πώς σκέφτεται και τι θέλει, που άλλα λέει κι άλλα κάνει και γενικά είναι ένας γρίφος για τους άντρες. Λες και είμαστε εξωγήινες ας πούμε κι όχι άνθρωποι. Και δίνει και την τέλεια δικαιολογία σε κάθε παρενοχλητή και βιαστή “Νόμιζα ότι το ήθελε, παρεξήγησα τα σημάδια, πού να καταλάβω ότι δεν το ήθελε, είναι ένα μυστήριο οι γυναίκες άλλωστε”

Sunny-day
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ναι, ναι συνέβη και σε μένα , γύρω στα 20 περπατώντας σε αντίθετη κατεύθυνση στο πεζοδρόμιο, με χουφτωσε στο στήθος 10χρονο.
Με αιφνιδίασε, ήθελα να του ρίξω σφαλιάρα, αλλά προφανώς δεν πρόλαβα γιατί έφυγε τρέχοντας. Ήξερε πολύ καλά τι έκανε…

Tumbleweed
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μένοντας στο κέντρο της Αθήνας (Κεραμεικός) έχω να παραθέσω τα εξής: 7χρονό αγόρι σε ποδήλατο με τσιγάρο στο χέρι εγώ 15, ένιωσα τέτοια ντροπή εάν είδε κανείς το περιστατικό γιατι πίστευα πως θα με θεωρούσε χαζή που κατάφερε το μικρό να χουφτώσει. Μετά από δύο χρόνια περνούσαν μεθυσμένοι 4 τύποι σε ένα αμάξι, στην κεντρική πλατεία του Γκαζιού (ώρα 9 μ.μ) και βγάζουν από το αμάξι δύο μπουκάλια μπύρα και τα ρίχνουν πάνω μου. Τα νεύρα και το κλάμα που έριξα μέχρι να γυρίσω σπίτι δεν θα τα ξεχάσω ποτέ. Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι αυτά τα περιστατικά τα δικαιολογούσα εγώ η… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

*φουντώνουν-χουφτώνουν ήθελα να γράψω!🙂