Ποια η καθημερινότητά μου ως κωφό άτομο και ποιες δυσκολίες συναντώ στην κοινωνία μας;

‘Προσβασιμότητα για εμένα σημαίνει γραπτός λόγος παντού μαζί με νοηματική γλώσσα’

Η Ισμήνη, αναγνώστρια του Α,ΜΠΑ, είχε την καλοσύνη να γράψει για μας ένα άρθρο στο οποίο παραθέτει ορισμένες από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ως κωφό άτομο τόσο στην καθημερινότητα όσο και στην εργασία της ενώ παραθέτει προτάσεις που θα έκαναν τη ζωή των κωφών ατόμων πιο εύκολη, ιδίως στην εποχή του κορονοϊού. 

Θέλουμε να σας ζητήσουμε να στείλετε τα εργαλεία που ξέρετε ότι υπάρχουν με σκοπό τη διευκόλυνση της απομαγνητοφώνησης τα οποία θα πρέπει να δέχονται αρχεία στην ελληνική γλώσσα και ταυτόχρονα να δέχονται αρχεία άνω των 30 λεπτών. Θέλουμε να μεταφέρουμε όλα τα podcasts του Α,ΜΠΑ στο γραπτό λόγο. Αν ξέρετε κάτι σχετικό που πληροί αυτές τις δύο προϋποθέσεις, στείλτε μέιλ στο liakakou@lifo.gr .

 

Είμαι η Ισμήνη και έχω έλλειψη ακοής, γεννήθηκα με βαριά βαρηκοία – πρακτική κώφωση κι επικοινωνώ με προφορικό λόγο και χειλεανάγνωση. Είμαι αρχιτέκτων μηχανικός και δουλεύω στον δημόσιο τομέα. Μεγάλωσα σε περιβάλλον ακουόντων και φοράω ακουστικά από την ηλικία των τριών χρονών. Μόλις τα φόρεσα τα ακουστικά ξεκίνησα μαθήματα λογοθεραπείας και όταν ήρθε η ώρα πήγα σε σχολείο ακουόντων.

Εδώ πρέπει να πω ότι είμαι αυτό που θα μπορούσε κανείς να πει, προφορίστρια κωφή, δηλαδή κωφή που επικοινωνεί με προφορικό λόγο και χειλεανάγνωση. Υπάρχουν και οι νοηματίζοντες κωφοί – βαρήκοοι που επικοινωνούν με νοηματική, όπως και άνθρωποι που έχουν χάσει την ακοή τους από κάποια ηλικία και μετά και έχουν επιλέξει είτε προφορικό λόγο είτε νοηματική ανάλογα με τις ανάγκες τους. Φαντάζομαι ότι θα έχει γίνει κατανοητό ότι τώρα με τον κορονοιό που είμαστε αναγκασμένοι να φοράμε όλοι μας μάσκες, είναι η χειρότερη εποχή για μένα.
Αναγκάζομαι να κυκλοφορώ παντού με σημειωματάριο και στυλό για να μου γράφουν τι λένε, στην περίπτωση που δεν μπορούν να βγάλουν την μάσκα για να διαβάσω το στόμα τους.

Αυτό γίνεται περισσότερο στα καταστήματα όπου είναι σχετικά απλά τα πράγματα διότι ο εκάστοτε υπάλληλος που δεν πρέπει να βγάλει την μάσκα θα μου γράψει συνοπτικά στο σημειωματάριο μου ότι θέλει και έτσι γίνεται κάποια συνεννόηση. Στην περίπτωση όμως που είναι διαφορετικό το περιβάλλον, πχ στην δουλειά μου ή κάτι παρόμοιο, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν.

Εδώ επαφίεμαι στην καλή θέληση του συνομιλητή μου, αλλά και των ανθρώπων γύρω.

Σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιοι, κρατώντας απόσταση, βγάζουν την μάσκα για να μπορώ να τους βλέπω και μπορούμε να συζητήσουμε εκτενώς το θέμα μας. Στην περίπτωση όμως που δεν θέλουν με τίποτα να βγάλουν την μάσκα, επιστρατεύω το σημειωματάριο, αλλά τότε η συζήτηση προχωράει με πολύ κόπο για εμένα κυρίως.

Για εμένα θα ήταν πάρα πολύ βοηθητικό να υπάρχουν παντού διαφανείς μάσκες για να μπορώ να βλέπω το στόμα του συνομιλητή μου. Υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση σχετικά με τις διαφανείς μάσκες. Οι περισσότεροι άνθρωποι, για να μην πω σχεδόν όλοι, νομίζουν ότι τις συγκεκριμένες μάσκες τις θέλουμε εμείς οι κωφοί – βαρήκοοι για να μπορούμε να επικοινωνούμε. Λάθος μεγάλο, τις θέλουμε εμείς οι κωφοί – βαρήκοοι, για να τις φοράτε εσείς που ακούτε για να μπορούμε εμείς να
καταλαβαίνουμε εσάς.

Κάτι που δεν γίνεται αντιληπτό, είναι ότι ακριβώς επειδή έχω αντικαταστήσει τα αυτιά μου με τα μάτια μου, κουράζομαι εύκολα. Αν είναι να παρακολουθήσω μια διάλεξη ή ομιλία μέσα σε ένα τέταρτο, το πολύ εικοσάλεπτο, κουράστηκα ήδη και κοιτάζω αλλού. Αν έχω όμως το κείμενο του ομιλητή και το διαβάζω, για μένα είναι πιο ξεκούραστο, ευχάριστο και καταλαβαίνω καλύτερα. Αυτή η τακτική θα έπρεπε να είναι σε όλα τα πανεπιστήμια απαραιτήτως για όλους τους κωφούς – βαρήκοους σπουδαστές. Μια ακόμα διευκόλυνση θα ήταν ο ζωντανός υποτιτλισμός (speech to
text) που στο εξωτερικό χρησιμοποιείται ευρέως τόσο στην τηλεόραση στις live εκπομπές, όσο και στα πανεπιστήμια. Εδώ στην Ελλάδα είμαστε πάρα πολύ πίσω όσον αφορά την προσβασιμότητα κωφών – βαρηκόων σε σεμινάρια, σπουδές,μαθήματα κλπ.

Πολλές φορές υπάρχει παρεξήγηση σχετικά με το πώς μπορεί κάποιος που δεν με γνωρίζει, να επικοινωνήσει μαζί μου. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι θα έχουν πρόβλημα μαζί μου. Μου έχει συμβεί να γίνει η αρχική συνεννόηση για την συνάντηση από το τηλέφωνο μέσω άλλου ανθρώπου και συνήθως ρωτάνε «και πως θα επικοινωνήσουμε μαζί της;». Σε όλες τις περιπτώσεις δίνεται η εξήγηση ότι μιλάω και ότι αν βλέπω το πρόσωπο του συνομιλητή μου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Άλλη παρεξήγηση που υπάρχει, αλλά σπανίως, είναι σχετικά με την αντίληψή μου.
Ευτυχώς αυτό δεν το έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι και οι λίγοι, οι μετρημένοι σταδάχτυλα του μισού χεριού, μου μιλούν πολύ απλά, σαν να είμαι παιδάκι, για να τους καταλάβω.

Ευτυχώς που όλους σχεδόν δεν τους έχω ξαναδεί ποτέ. Προφανώς δεν
τους άρεσε που δεν ήμουν παιδάκι η αντιμετώπισή μου ως ενήλικας προς ενήλικα.
Ευτυχώς αυτοί οι άνθρωποι με τα χρόνια σπανίζουν.

Κάτι που έχω παρατηρήσει και ανάλογα τον συνομιλητή μου, τους διορθώνω. Οι περισσότεροι άνθρωποι για να με βοηθήσουν, προσπαθούν να μιλάνε ανοίγοντας πολύ το στόμα τους και κάνουν πολλές κινήσεις ταυτόχρονα. Εδώ τους κόβω σχεδόν αμέσως και εξηγώ ότι αυτό τα κάνει χειρότερα για μένα, τότε είναι που δεν τους καταλαβαίνω. Προτιμώ ο καθένας να μιλάει όπως συνήθως και αν δεν καταλάβω κάτι, τότε θα ρωτήσω. Φυσικά ζητώ την υπομονή του συνομιλητή μου σε περίπτωση
που δεν καταλάβω κάτι. υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα αν είναι άγνωστός μου να μην έχω συνηθίσει τον τρόπο που μιλάει και να χρειαστώ παραπάνω χρόνο να τον κατανοήσω. Επίσης μπορεί κάποιες λέξεις να με μπερδέψουν καθώς μοιάζουν μεταξύ τους στην προφορά. Φυσικά ζητώ διευκρινίσεις και αν ο συνομιλητής μου δεν έχει υπομονή είτε για τις διευκρινήσεις είτε γενικώς, τότε καταλαβαίνω πολλά για το ποιόν έχω απέναντί μου και αναλόγως πράττω.

Τώρα βέβαια με τον κορονοιό δεν κάνω πια συζητήσεις, μόνο ότι είναι απαραίτητο γιατί με τις μάσκες όπως είπα ήδη, δεν γίνεται. Είμαι πολύ χαρούμενη που ζω στην εποχή μας γιατί με την τεχνολογία έχω προσβασιμότητα που δεν την είχα ως παιδάκι. Θυμάμαι ότι σαν παιδάκι αν ήθελα να βρεθώ με τους συμμαθητές μου έπρεπε να πάρει τηλέφωνο η μαμά μου για να κανονίσει την συνάντηση. Χαίρομαι πολύ που τα νέα κωφά – βαρήκοα παιδιά που έχουν αυτή την προσβασιμότητα με το e-mail, sms, messenger, viber κλπ για να μιλάνε μεταξύ τους και να κανονίζουν τις συναντήσεις τους χωρίς την παρέμβαση γονέων πέρα από το απαραίτητο. Τα κινητά και τα κομπιούτερ και τα τάμπλετ για τους ανθρώπους με πρόβλημα ακοής δεν είναι gadget, είναι εργαλεία επικοινωνίας και προσβασιμότητας.

Ωστόσο παρόλο που είναι τόσο προχωρημένη η τεχνολογία στην εποχή μας, δεν υπάρχει πλήρης προσβασιμότητα και μέριμνα για τα άτομα με πρόβλημα ακοής, ειδικά εδώ στην Ελλάδα. Προσβασιμότητα για εμένα σημαίνει γραπτός λόγος παντού μαζί με νοηματική γλώσσα για τους νοηματίζοντες κωφούς. Υπότιτλοι στην τηλεόραση σε όλες τις ειδήσεις, σε όλες τις ελληνικές μαγνητοφωνημένες εκπομπές, και ζωντανός υποτιτλισμός (speech to text) σε όλες τις live εκπομπές. Επίσης υπότιτλους σε όλα τα ελληνικά dvd (είναι δυνατόν στα ξένα dvd να υπάρχει μέριμνα για κωφά – βαρήκοα άτομα κι εδώ να μην υπάρχει;).

Υπότιτλοι ακόμα και στο ιντερνέτ, στα διάφορα βίντεο που κυκλοφορούν (ας μην μιλήσω για τα ελληνικά tedx, παρακολουθώ τα ξένα tedx που όλα σχεδόν έχουν υπότιτλους για τους κωφούς της χώρας τους και κάποια από αυτά έχουν και ελληνικούς υπότιτλους, πόσο προχωρημένοι είναι τελικά στο εξωτερικό σε αυτό το κομμάτι). Επίσης υπέρτιτλοι σε όλα τα θέατρα και παραστάσεις, και ιδίως για τους θρησκευόμενους κωφούς θα ήθελα να υπήρχαν υπέρτιτλοι στις εκκλησίες για να μπορούν να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία κωφοί – βαρήκοοι που δεν γνωρίζουν νοηματική γλώσσα.

Αυτά είναι τα πιο ουσιαστικά που θα μπορούσα να πω σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζω καθημερινά ως άτομο με έλλειψη ακοής. Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε κάποιο θέμα, έλλειψη ή οτιδήποτε, συνεπώς όλοι μας αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, είτε μεγάλες, είτε μικρές. Το ζήτημα είναι πως τις αντιμετωπίζουμε και πως τις διαχειριζόμαστε.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in , , ,

Αξιολογήστε το άρθρο

115 points
Upvote Downvote

39
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
10 Θέματα σχολίων
29 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
19 Συντάκτες σχολίων
Isminisalt and pepperCycling in the rainΣεξτίνα Ακουαφίνα Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Karlee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Χωρις εργαλείο, απλα ακούγοντας και.καταγραφοντας προτιθεμαι να απομαγνητοφωνησω podcast του α,μπα. Αν μαζευτουμε κι αλλοι, θα γινει και πιο γρηγορα. 😊 πειτε μου εσεις και ξεκινάω!

Λασκαρίνα Λιακάκου
Editor
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Karlee καλησπέρα! Έχω ξεκινήσει και γω την απομαγνητοφώνηση της Cycling in the rain οπότε αν όντως μπεις στη διαδικασία, πιάσε ένα από τα υπόλοιπα. Πολύ πολύ ευγενικό εκ μέρους σου, να είσαι καλά! 😀

Eva
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Eva

Για δείτε και αυτό
oTranscribe
Και το
Ζωντανή απομαγνητοφωνηση στο google store

Συγνώμη για την διαφήμιση αλλα πως αλλιώς… αυτά ξέρω εγώ αλλά αν ψάξετε στο διαδίκτυο για απομαγνητοφωνηση είμαι σίγουρη ότι θα βρείτε κάποιο για αυτό το σκοπό.

Karlee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Ευχαριστουμε eva!

chinΦλουρ
Μέλος
Συμμετέχων

Μπορώ και εγώ να βοηθήσω!! Πως το οργανώνουμε;

Λασκαρίνα Λιακάκου
Editor
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Καλησπέρα! Το o Transcribe είναι εργαλείο απομαγνητοφώνησης απ’όσο το πάλεψα πριν κάποιες εβδομάδες, σου δίνει μία φόρμα που βοηθά μεν, πρέπει να τη γράψεις εσύ δε. Αν δεν το κατάλαβα σωστά, διορθώστε με. Η προηγούμενη απομαγνητοφώνηση είχε γίνει με το Vocalmatic που κάνει μία δωρεάν απομαγνητοφώνηση ως 30 λεπτά αλλά είναι αρκετά κοστοβόρο γιατί πάει με την ώρα. Θα δοκιμάσω το ΄ζωντανή απομαγνητοφώνηση’ αλλά αν έχετε όρεξη να συμβάλλετε, μπορείτε να γράψετε εδώ ποιο διαλέγετε. Εγώ πήρα Cycling in the rain για πρώτο και της Mitsi είναι ήδη απομαγνητοφωνημένο. Συνολικά είναι 12, επισυνάπτω link. Είστε και οι δύο ευγενέστατες 💕

https://ampa.lifo.gr/category/podcast/

Ismini
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Είσαστε όλες υπέροχες! Δεν έχω λόγια να σας ευχαριστήσω! Ανυπομονώ να διαβάσω τι λέτε στα podcasts! Στεναχωριέμαι μόνο που σας κουράζω με την διαδικασία απομαγνητοφώνησης. Σχετικά με το transcribe προσπάθησα να το δοκιμάσω όταν μου μιλάνε και δεν βλέπω το στόμα τους, αλλά δεν τα μεταφέρει σωστά και το αποτέλεσμα είναι να μπερδεύομαι. Και πάλι σας ευχαριστώ όλες για την προθυμία σας. Εισαστε υπέροχες. <3

Karlee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Ωπ τωρα το.ειδα λασκαρινα, προτεινα κ παραπανω να τα παιρνουμε με τη σειρα γ να μη μπερδευτουμε. Εγω παιρνω ποντια, προτεινα σε chinφλουρ το επομενο, δλδ I am the law. Επισης, στο λινκ των podcasts δε μ εμφανιζει το πρωτο. Γιατι?

chinΦλουρ
Μέλος
Συμμετέχων

Ξεκινάω με Τσιτσίγκειο πένα..

μ_αρεσει_να_χορευω
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Λασκαρίνα ξεκίνησα την απομαγνητοφώνηση της Μιμόζας, οκ;

Karlee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Chinφλουρ προτεινω να τα παρουμε με τη σειρα για να μη χαθουμε, παιρνω ποντια, παρε I am the law. Και να συζηταμε σ αυτο το thread για τα επομενα. Οκ??

chinΦλουρ
Μέλος
Συμμετέχων

Έγινε!!

Διάφανο Σελοφάν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Έχουν μείνει δηλαδή τα podcast: Μαρίνα Μπούζη, lioness, origami lover, Λασκαρίνα, Εξωγήινη και Μαύρο Γατί. Σωστά; Θέλετε να ξεκινήσω της Μαρίνας Μπούζη;
Επίσης μπορούμε ν’ ανοίξουμε θέμα στο φόρουμ για να μη χάσουμε την μπάλα εδω, αλλά και αν χρειάζεται κάποια κάτι να βοηθάμε (γιατί σε μερικά ο ήχος δεν είναι πολύ καθαρός) ή και για τα επόμενα, όποια έχει το χρόνο και την όρεξη.

Λασκαρίνα Λιακάκου
Editor
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Διάφανο Σελοφάν, φοβερή ιδέα! Το φτιαξα κιόλας. Έγραψα ποια πήρε τι και τι μένει. https://ampa.lifo.gr/forums/topic/apomagnitofoniseis-podcast-toy-a-mpa/

Ας μετακομίσουμε εκεί αλλά αν κάποια προτιμά να μου στείλει κάτι στο μέιλ, το ξαναγράφω:liakakou@lifo.gr

Τσουμπλέκια
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Γεια σου Ισμήνη! Επιτέλους κάποιος έγραψε συμπυκνωμένα όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζω κι εγώ 😬 είμαι εκ γενετής βαρήκοη, φόρεσα ακουστικά στα 5 μου, δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με τη νοηματική, ακούω όσο ακούω και διαβάζω τα χείλη. Προσωπικά πιστεύω πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι αυτή η αναπηρία δεν έχει “επικοινωνηθεί” (συγγνώμη για τη λέξη, δεν ξέρω πώς αλλιώς να το πω) στο ευρύ κοινό, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα καν ότι υπάρχουν κωφοί/βαρήκοοι που διαβάζουν τα χείλη και τι πρέπει να κάνουν για να συνυπάρξουν με αυτούς. Ας πούμε, στη Γερμανία που ζω εγώ, έχουν… Διαβάστε περισσότερα »

Ismini
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Αγαπητή Τσουμπλέκια χαίρομαι πολύ που σου άρεσε το κείμενό μου. Βλέπω ότι και στην Γερμανία τελικά παρολο που είναι πολύ μπροστά σε σχέση με την Ελλάδα στο τομέα της προσβασιμότητας, υπάρχουν θέματα. Κρίμα. Αλλά αυτό με το τηλέφωνο, ομολογώ ότι μου έχει συμβεί. Κάθε φορά που συμβαίνει ρωτάω “και πως να πάρω τηλέφωνο;” και τότε βλέπω το μυαλό τους να παιρνει στροφές και να αντιλαμβάνονται τι μου είπαν και ζητάνε συγνώμη. Αλλά δεν είναι δυνατόν η υπάλληλος του ΟΑΕΔ να γνωρίζει καλά την κατάσταση και να επιμένει να σε παίρνει τηλέφωνο! Με κάποιο τρόπο πρέπει να της το ξεκόψεις. Κάπως… Διαβάστε περισσότερα »

Fenia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Είναι ισως η μοναδική αναπηρία που μπορεί να προκαλέσει τοσα ειρωνικά αστειάκια! Απειρες φορες δεν με πιστεύουν καν ότι δεν ακούω… αλλες φορες το συνδέουν με νοητική υστέρηση (ευτυχως σπάνια)… Έχω κλάψει τόσο για όλο αυτό! Για το ότι δεν μπορώ να συμμετέχω σε παρέα αν ο φωτισμός δεν είναι κατάλληλος ή είναι πολλά τα άτομα ή βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο ή είναι βράδυ και μιλάνε όλοι χαμηλόφωνα… ακόμα κι με ακουστικά το θέμα δεν λύνεται! Μόνο οποίος φοράει το καταλαβαίνει! Nevermind πια το έχω αποδεχτεί κάπως.. 🙂🙃

Ismini
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Αγαπητή Fenia στεναχωριέμαι που έχεις περάσει δύσκολα. Εμένα όταν είπαν στην μαμά μου ότι είμαι κωφή, νόμιζε ότι θα είμαι καθυστερημένη. Τότε που γεννήθηκα δεν υπήρχε πληροφόρηση γενικά για τους κωφούς και φυσικά ούτε ειδήσεις στη τηλεόραση με νοηματική όπου έστω καταλαβαίνει κάποιος άσχετος με την κώφωση ότι υπάρχουν κωφοί που επικοινωνούν με την δική τους γλωσσα. Το ζήτημα είναι κατά την γνώμη μου η αυτοαποδοχή του εαυτου μας και όπως είπα να το διαχειριζόμαστε όπως μπορούμε έτσι ώστε να είμαστε καλά εμείς οι ίδιοι. Ανθρωποι που κάνουν ειρωνικά αστειάκια ή που δεν δέχονται να είμαστε σε χώρο με φως… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Οι διαφανεις μάσκες είναι απαραίτητες και στα σχολεία. Ειδικά εγώ που κάνω μικρές τάξεις πολλές φορές δεν καταλαβαίνω τι λένε τα παιδιά και αν δεν βλέπω τα χείλη τους δύσκολα καταλαβαίνω τι λένε. Και φυσικά όταν διδάσκουμε γράμματα ή συμπλέγματα είναι πολύ βασικό τα παιδιά να βλέπουν τις κινήσεις του στόματος και των χειλιών και της γλώσσας για να τα μάθουν σωστά. Τώρα με τις μάσκες θα έχουμε μεγάλο θέμα. Δεν έχω ελπίδες να βάλουν τα παιδια διαφανή μάσκα, αλλά ψάχνω να αγοράσω για μένα , και δεν βρίσκω. Αν ξέρει κανείς που πουλάνε να μας πει στα σχόλια. Γιατί… Διαβάστε περισσότερα »

Wanderlust
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

https://pennie.gr/Προστασία–Υγιεινή/Μάσκες-Προσωπίδες, δείτε κ εδώ, «μασκες ανεμποδιστης επικοινωνίας» λέγονται! Έχει αρκετή ποικιλία ! Ελπίζω να φανεί χρήσιμο..

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Ευχαριστώ!

Sally Spectra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Καλημέρα Μήτση, μήπως γνωρίζεις αν οι προσωπίδες θα επιτρέπονται στα παιδιά (αντί για μάσκα, εννοω;)

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Σε καταλαβαίνω , ένας από τους καλύτερους μου φίλους, είναι στη θέση σου και μάλιστα είναι και αυτός αρχιτέκτονας. Στο τέλος της αφήγησης σου είπες το πιο σημαντικό.. πως διαχειριζόμαστε τις ελλείψεις μας …. Έλα ντε;

Ismini
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι διαχείρισης των ελλείψεων. Αρκεί να το θέλουμε και θα βρούμε τρόπο. Αν κάτι θέλουμε όλα γινονται. Αυτό νομίζω τουλάχιστον. 🙂

Ditta
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μία ενδιάμεση δωρεάν λύση για απομαγνητοφώνηση στα Ελληνικά είναι μέσω του Google Drive. Από το Google Drive (είναι δωρεάν, χρειάζεται μόνο να δημιουργήσεις ένα λογαριασμό Google), πηγαίνεις στο Google Docs και στη συνέχεια: Tools -> Voice Typing και επιλέγεις Ελληνικά. Δεν υποστηρίζει την απομαγνητοφώνηση από audio αρχείο, αλλά μπορείς να ακούς το podcast και ταυτόχρονα να το εκφωνείς στο Google Doc. Σίγουρα δεν είναι ιδανικό, αλλά ανάλογα με το πόσο γρήγορα πληκτρολογείς, μπορεί να είναι γρηγορότερο να εκφωνήσεις το podcast και μετά να το επεξεργαστείς. Ή μπορεί να δοκιμασθεί/χρησιμοποιηθεί live κατά τη διάρκεια των επόμενων podcasts. Η απομαγνητοφώνηση ειδικά μετά… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πάντως δεν χρειάζεται να το εκφωνείς ο ίδιος, μπορείς να κάνεις reroute τον ήχο που ακούγεται στα ηχεία προς το μικρόφωνο κάπως έτσι https://www.howtogeek.com/364369/how-to-record-your-pcs-audio-with-vb-cable/
Το δοκίμασα λίγο, η απομαγνητοφώνηση δεν είναι τέλεια αλλά είναι αρκετά καλή, θέλει αρκετές διορθώσεις ειδικά σε ελεύθερο λόγο όπως είναι τα podcasts, και δεν βρήκα πως μπορείς να το κάνεις online, θα πρέπει λογικά να το ξαναπαίξεις και να κάνεις τις διορθώσεις.

Διάφανο Σελοφάν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες και έχω σκεφτεί άπειρες φορές τις χιλιάδες περιπτώσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν απλά υπότιτλοι, διερμηνείς κλπ. Επίσης, επειδή προσπάθησα ν’ ασχοληθώ κάποια στιγμή με τη νοηματική γλώσσα, έχω να πω ότι είναι αρκετά δύσκολη αλλά είναι υπέροχη. Δυστυχώς δεν υπήρχε κάποιο φροντιστήριο, αλλά και σε αυτά οι τιμές είναι κάπως υψηλές. Έτσι ξεκίνησα κάποια βίντεο και προσπάθησα να μαζέψω υλικό, αλλά σύντομα κατάλαβα ότι η νοηματική είναι πολύ παραπάνω. Καταρχάς δεν χρησιμοποιείται ιδιαίτερα το αλφάβητο, οι κινήσεις είναι πιο “συμπυκνωμένες” για να πεις μια φράση, χρειάζεται εκφραστικότητα (είναι ο λόγος που ξεκίνησα) και να καταλάβεις… Διαβάστε περισσότερα »

Ismini
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Διάφανο Σελοφάν αν μένεις Αθήνα και θέλεις, μπορείς να απευθυνθείς στην Ομοσπονδία Κωφών ή στο Ιδρυμα κωφών στους Αμπελοκήπους για μαθήματα νοματικής με χαμηλό κόστος. Στο ίδρυμα νομίζω μάλιστα ότι κάνουν δωρεάν μαθήματα αλλά έχουν λίστα και μπορεί να περιμένεις. Θα σου πρότεινα να βρεις τρόπο να ενταχθείς σε κάποια ομάδα κωφών και να ξεκινήσεις μαζί τους να μιλάς όπως μπορείς. Θα σε βοηθήσουν με την νοηματική, οι περισσότεροι αποδέχονται πλήρως τους ακούοντες που θέλουν να μάθουν νοηματική και χαίρονται πολύ για αυτό. Αν θέλεις ψάξε αυτά που σου είπα στο γκουγκλ και αν δεν βρείς άκρη, τότε στέιλε ένα… Διαβάστε περισσότερα »

Διάφανο Σελοφάν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ismini, ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ! Δυστυχώς όμως είμαι επαρχία… Επειδή όμως είναι κάτι που θα ήθελα ν’ ασχοληθώ πιστεύω ότι δε θα το αφήσω. Ελπίζω να το ξεκινήσω στο άμεσο μέλλον!

Cycling in the rain
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Ισμήνη υπεροχο το άρθρο σου. Πριν από καμία 15 χρόνια περπατούσα με την τότε συγκάτοικο μου και μια γυναίκα μας σταμάτησε και μας προσέγγισε κρατώντας ένα μπλοκακι. Εγώ απομακρύνθηκα αλλά η συγκατοίκος (που ήταν γνώστης της νοηματικής και έκανε διδακτορικό στην κοινωνιολογία με εξειδίκευση σε θέματα επικοινωνίας) αμέσως ξεκίνησε να συζητά με την γυναίκα η οποία έψαχνε μια διεύθυνση.
Ντραπηκα.

Ismini
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Αγαπητή Cycling in the rain, μην ντρέπεσαι. Ομολογώ ότι μόλις διάβασα μέχρι το “κρατώντας ένα μπλοκάκι” πίστευα ότι ήταν κάποια γυναίκα που ζητούσε χρήματα για κωφούς. Μου έχει συμβεί να με προσεγγίσουν με μπλοκ Α4 και να λένε ότι είναι κωφοί και ότι μαζεύουν χρήματα για ένα σωματείο κωφών. Όμως έπεσαν στην περιιπτωση καθώς εγώ γνώριζα ότι τα σωματεία κωφών δεν καταφεύγουν σε τέτοιες τακτικές. Έτσι λοιπόν νομίζω ότι αν έβλεπα μια κυρία με μπλοκάκι να με πλησιάζει, αυτομάτως θα την απέφευγα νομίζοντας ότι θέλει να ζητήσει χρήματα. Συνεπώς μην ντρέπεσαι, νομίζω ήταν λογικό αυτό που έκανες. Αν γνώριζες νοηματική… Διαβάστε περισσότερα »

Cycling in the rain
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Πόσο γλυκός άνθρωπος είσαι 🙂

Σεξτίνα Ακουαφίνα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Είμαι κι εγώ βαρήκοη και ταυτίζομαι απόλυτα… αχ αυτές οι μάσκες, πόσο θα ήθελα να ήταν όλες διαφανείς.

Ismini
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Μακάρι Σεξτίνα Ακουαφίνα, μακάρι! Το εύχομαι!

salt and pepper
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Καλημέρα Ισμήνη και μπράβο σου για όσα έχεις καταφέρει. Μακάρι όλοι εμείς να σε βοηθήσουμε και να ευαισθητοποιηθούμε στα θέματα των ατόμων με προβλήματα ακοής. Ένα πράγμα μόνο δεν κατάλαβα από αυτά που λες. Όταν μπαίνουν υπότιτλοι, γιατί πρέπει να μπει και νοηματική μαζί; Δεν ξέρουν να διαβάζουν τα άτομα που επικοινωνούν με νοηματική; Δεν μπορούν να διαβάσουν τους υποτίτλους;

Ismini
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Αγαπητή salt and pepper, λέω και νοηματική γιατί υπάρχουν οι νοηματίζοντες κωφοί που δεν τους βολεύει ο γραπτός λόγος, δηλαδή υπότιτλιο, και προτιμούν την νοηματική γλώσσα. Έτσι όταν λέω υπότιτλοι μαζί με νοηματική, μιλάω για προσβασιμότητα τόσο για τους κωφούς που δεν γνωρίζουν νοηματικη και επικοινωνούν με προφορικό λόγο και χειλεανάγνωση, όσο και για τους κωφούς που επικοινωνούν με νοηματική.

salt and pepper
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Αγαπητή μου Ισμήνη, τι εννοείς “δεν τους βολεύει ο γραπτός λόγος; ” Δεν ξέρουν να διαβάζουν ελληνικά; Είναι αναλφάβητοι; Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ismini
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Salt and pepper τώρα εδώ θίγεται ένα πολύ σημαντικό σημείο. Η αλήθεια είναι ότι από ότι έχω καταλάβει, μεγάλη μερίδα νοηματιζόντων κωφών, δεν γνωρίζουν πολύ καλά να διαβάζουν ελληνικά. Δεν ξέρω ακριβώς τον λόγο αλλά εικάζω ότι συμβαίνουν δυο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι η νοηματική γλώσσα έχει τελείως διαφορετική δομή και συντακτικό από ότι η ελληνική γλώσσα. Οπότε οι περισσότεροι κωφοί γράφουν σαν να μιλάνε νοηματική και αν δεν γνωρίζεις νοηματική δεν μπορείς να καταλάβεις τι γράφουν. Έχει συμβεί να μου στείλουν γραπτό μήνυμα στο κινητό και να μην καταλαβαίνω τίποτα και έξαφνα συνειδητοποίησα ότι αν διάβαζα το μήνυμα… Διαβάστε περισσότερα »