Πιστεύω ότι το πορνό είναι πρόβλημα

Ένας άντρας γράφει τη γνώμη του για την πορνογραφία

Photo by René Ranisch on Unsplash

Με λύπη διαβάζω ιστορίες κακοποιητικών σχέσεων, με χαρά από την άλλη βλέπω πως όλο και περισσότερο γυναίκες αντιδρούν σε κάθε μορφής έλλειψη σεβασμού.

Είμαι άντρας σε μία σχέση μακρόχρονη, με οικογένεια σε μία ηλικία σχετικά ώριμη να δώ ψύχραιμα μερικά πράγματα μέσα μου και γύρω μου. Γράφω για να τονίζω μία πτυχή της «αντρικής» (δείτε το… φυσιοκρατικά ή πολιτισμικά, δεν με ενδιαφέρει-πιστεύω παίζουν και τα δύο ρόλο) σεξουαλικότητας η οποία συχνά διαφεύγει είτε ως ταμπού είτε ως κάτι που θεωρείται πολύ… φυσιολογικό για να αναλύσουμε παθογένειες του. Το πορνο. Θεωρώ πως υπήρξα στο παρελθόν εξαρτημένος όχι ποσοτικά (ώρες) αλλά ποιοτικά. Ασυναίσθητα, το πορνό επηρεάζει την ερωτική ζωή των ανθρώπων υποσυνείδητα σε βαθμό που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Ενίοτε, σχεδόν καταστρεπτικά. Το πρόβλημα, κατ εμέ, έγκειται στην φαντασίωση -ερήμην της συντρόφου.

Oι στάσεις είναι εκεί τέλειες αλλά οπτικοποιούνται στο μυαλό μου. Ψεκάστε σκουπίστε τελειώσαμε; Νομίζω όχι. Εδώ αρχίζει το πρόβλημα. Μία ιδανική κατάσταση έχει αποτυπωθεί και αναμένει την σύνδεση της με την πραγματικότητα. Που το κακό; Στο θέμα μας, στις κατηγορίες, των χιλιάδων site: forced-abused-deepthroat-pain-crying (και σε ερασιτεχνική έκδοση).

Μα, πόσοι «ανώμαλοι» γουστάρουν να βλέπουν μία κοπέλα να φθάνει στα όρια της (brutal) ή να την κοροϊδεύεται on camera τάζοντας της καριέρα μοντέλου (fake cast), χασκογελώντας έπειτα λέγοντας «θα σε ειδοποιήσουμε» πετώντας της τα ρούχα στα μούτρα ή να τελειώνουν στα μούτρα και στο στόμα απροειδοποίητα χωρίς να θέλει (unwilling cum); Ξανά και ξανά; Βασικά, εκατομμύρια…

Και δεν μιλάω για darkweb. Θα σου πουν βέβαια, χαλάρωσε πως είναι σκηνοθετημένο κλπκλπ. Το θέμα της ανάρτησης μου όμως δεν είναι η πραγματικότητα ή το fake αυτών των χιλιάδων βίντεο: Είναι ο χρήστης, που ολοένα ψάχνει το πιο «γνήσιο» και δεν ικανοποιείται με τα «απλά». Είναι σαν αρρώστια. Και το βιώνουν ξαναλέω, νομίζω, πάρα πολλοί άντρες. Αυτά τα εκατομμύρια, βέβαια δεν είναι εξωγήινοι. Έχουν συντρόφους.

Μπορεί όντως να τις αγαπούν (ναι!! ), να έχουν μία καθημερινότητα, παιδιά, κύκλο κλπ. Αλλά η νοσηρή φαντασίωση, ως απόλυτα κρυφό και προσωπικό κακό κομμάτι του εαυτού υποβόσκει και μπορεί να περιμένει το «πάνω στην φάση», όπου οι αναστολές χαλαρώνουν. Μπορεί και όχι, αλλά απλά κοιμάται στο υποσυνείδητο: Η εικόνα είναι καρφωμένη, εκεί.

Δεν λέω πως ένας τέτοιος άνθρωπος είναι σώνει και ντε βιαστής-κακοποιητικός. Λέω, πως ο εθισμός μπορεί να έχει κάποιες κλινικές προδιαγραφές αλλά η συντριπτική πλειοψηφία που βιώνει την άνωθεν εξάρτηση σαφώς και ΔΕΝ τοποθετεί εαυτόν στην κλινική περίπτωση του εθισμένου. Επαναλαμβάνω τα κριτήρια είναι ποιοτικά, όχι απαραίτητα μόνον ποσοτικά και άρα δυσκολότερο να ανιχνευτούν ειδικά εάν κάποιος δεν προβληματίζεται με τον εαυτό του και την σχέση του ή, καταπνίγει συστηματικά τις διαθέσεις του.

Μιλάμε όμως για υλικό (ναι, στην βάση του «πατριαρχικό» αν θέλετε) που είναι εκεί, προσβάσιμο-δωρεάν-εύχρηστο και στο οποίο μυούνται αγόρια από την προ-εφηβεία: Κάθε λέξη αυτής την πρότασης είναι μία εφιαλτική πραγματικότητα. Πολλές φορές οι φωνές που το επισημαίνουν κατηγορούνται ως ηθικιστικές/συντηρητικές, στα πλαίσια μίας δήθεν ελευθεριότητας: σιγά, πορνό είναι. Το πρόβλημα έτσι κουκουλώνεται. Τι μπορεί να γίνει; Βασικά, ας το παραδεχτούμε. Δεύτερον ας το κουβεντιάσουμε. Τρίτον, ας κοιτάξουμε κατάματα τις συνέπειες.

Επικοινωνία, χωρίς ταμπού. Μετά, βλέπουμε. Αλλά τουλάχιστον να ξέρουμε τι μας γίνεται.. Εγώ, το κατάλαβα κάποτε ευτυχώς πριν κάνω κακό σε κάποιον, πριν διαλύσω την σχέση μου. Και αγωνιστικά πολύ, δεν έχει σημασία πώς. Διαβάζοντας όμως το site πολλοί εκεί έξω μάλλον το αγνοούν παθολογικά..

-Ανώνυμος… αλκοολικός

O φίλος μας εδώ αναλύει την κατάσταση ως εξής: στην αρχή ήταν το πορνό. Οι άντρες παρακολουθούν πορνό από μικρή ηλικία και επηρεάζονται. Μεγαλώνουν και εξαιτίας του γίνονται κακοποιητικοί.

 

Η Λένα απαντά:

Άρα, αν με ένα μαγικό τρόπο εξαφανιζόταν το πορνό, θα εξαφανιζόταν και οι κακοποιητικοί άντρες;
Όχι βέβαια.

Το πορνό δεν είναι η αφετηρία. Το πορνό (το πορνό στην πλειοψηφία του με το βασικό του σενάριο που είναι από την αντρική πλευρά και μόνο αυτή) είναι η αντανάκλαση της θέσης του άντρα και της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία. Το πορνό, τελικά, είναι μια επιχείρηση.

Ως επιχείρηση δίνει στον πελάτη αυτό που ο πελάτης θέλει, για να πουλήσει. Ο φίλος μας εδώ δεν σκέφτηκε ότι μπορεί να ασκήσει βία και εξουσία σε μια γυναίκα επειδή είδε πορνό. Το πορνό του έδωσε το άλλοθι που ήξερε ήδη ότι έχει. Το πορνό οπτικοποίησε αυτό που ήδη ήξερε. Το ήξερε από τότε που του είπαν ότι οι άντρες δεν κλαίνε, ότι οι άντρες παίζουν πόλεμο, οι άντρες οδηγούν γρήγορα αυτοκίνητα και είναι καλοί στα μαθηματικά. Οι άντρες διοικούν, εξουσιάζουν και αποφασίζουν. Αυτό εκφράζει το πορνό.

Κάποια στιγμή κατάλαβε τι του έλεγαν τόσα χρόνια και κατάφερε να απαρνηθεί κάποια από τα δικαιώματα του – προνόμια του – και φυσικά δεν ήταν εύκολο, του κόστισε. Εμείς, εδώ, το κουβεντιάζουμε, στην ουσία του, από τους κάζουαλ σεξισμούς μέχρι τις κακοποιητικές σχέσεις με «ιδανικά θύματα». Όποιος θέλει, μπορεί να συμμετέχει στη συζήτηση.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

21 points
Upvote Downvote

9
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
9 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
9 Συντάκτες σχολίων
VictoriaSotEverybody should be a feministPonemenosspourgitis Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
μιμόζα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Η ακραία πορνογραφία υπάρχει επειδή υπάρχουν οι πελάτες της. Η παιδική πορνεία υπάρχει επειδή υπάρχουν οι πελάτες της. Οι πελάτες υπάρχουν γιατί κυρίως ΕΣΕΙΣ, οι άντρες, πιστεύετε πως είσαστε καμπόσοι. Βλέπετε το υλικό που ταιριάζει στις αντιλήψεις σας. Δεν το αγνοούμε καθόλου το θέμα ούτε εδώ. Ούτε στην καθημερινότητά μας, με σεξουαλικούς συντρόφους που δεν ξέρουν που παν τα τέσσερα, που είναι βίαιοι ή που θα ήθελαν να είναι βίαιοι, αλλά με το ζόρι κρατάν τους τύπους. Ελπίζω αυτά που έστειλες εδώ να τα συζητάς και με τους άντρες φίλους σου. Εμείς τα ξέρουμε, εσείς;

Scarlet Witch
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Scarlet Witch

Συμφωνώ με την Λένα. Κακοποιητικοί άντρες υπήρχαν πάντα, δηλαδή την δεκαετία του ’50 που δεν υπήρχε η ελεύθερη αυτή πρόσβαση (βασικά δεν υπήρχε καν το ιντερνετ) δεν υπήρχαν όλοι αυτοί οι wannabe εξουσιαστές της κακιάς ώρας; Φυσικά και υπήρχαν. Απλά δυστυχώς αντί να αμβλυνθεί όλο αυτό με την πάροδο των χρόνων γιατί οι κοινωνίες εξελίχθηκαν, το πορνό αποτέλεσε έναν από τους παράγοντες που οδήγησε σε επιδείνωση αυτής της εξουσιαστικής διάθεσης. Και προς μεγάλη μου απογοήτευση, αν και άπειρη ακόμα σε αυτόν τον τομέα, διαπιστώνω από άλλες περιπτώσεις ότι υπάρχει ΜΕΓΑΛΗ σύγχυση της πραγματικότητας με αυτές τις ταινίες και τα βίντεο.… Διαβάστε περισσότερα »

Ponemenosspourgitis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Μακάρι να ήταν η αιτία το πορνό. Η κακοποίηση ξεκινάει από την μανούλα ή τον πατερούλη που ξεχωρίζουν τις καλές και τις άλλες τις ‘’πουτάνες’’, συνεχίζει τα πρώτα χρόνια στο σχολείο με τις ‘’βρώμικες συμαθήτριες’’ που δεν μπορούν να μπουν στο ιερό της εκκλησίας, την έλλειψη σεξουαλικής αγωγής, και τα ‘’κακοποιημένα αντικείμενα ’’ που νομίζεις ότι κάνεις σεξ μαζί τους για δέκα ευρώ. Και αφού μάθεις ότι υπάρχουν άνθρωποι αντικείμενα με λιγότερα δικαιώματα και ικανότητες, προσθέτεις και τον απάνθρωπο τρόπο που μεγαλώνουν και εσένα μαζί με την γενική ατιμωρησία και συγκάλυψη της κοινωνίας και είσαι έτοιμος. Έτοιμος για να παραδεχτείς… Διαβάστε περισσότερα »

Marie
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Όσο υπάρχει πελατεια,θα υπάρχει και πορνογραφια και σεξεργασια.οπως ειπε κ η Λενα πάντοτε υπάρχαν και θα υπάρχουν κακοποιητικοι αντρες. Ξέρεις γιατί?γιατί η πατριαρχια σας διδάσκει από μωρα ότι ένας άλλος άνθρωπος μπορεί να σας ανήκει.σας διδάσκει τη δουλεία. Εσείς τα αφεντικα(αλίμονο!)και εμείς οι δουλοι.
Τώρα που σιγά σιγά το χάνεται το προνόμιο του δούλου,δε σας πολυαρεσει. Ξέρεις γιατί?γιατί ξαι ιστορικά να το δεις ,όλες οι καταπιεσμενες ομαδες(Εβραίοι,μαύροι,Ινδιάνοι κτλ)κάποτε ξυπνησαν-πολεμησαν-ανεξαρτητοποιηθηκαν. Αυτό γίνεται και θα γίνεται όσο δεν υπάρχει ισότητα και ισοτιμία. Αρα ναι,το πρόβλημα είναι η πατριαρχια-ενα σύστημα που βασίστηκε στη χρονια δουλεία των γυναικων(με οποιο τροπο) προς όφελος των αντρων.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Ενώ συμφωνώ με την απάντηση, με ξένισε ότι είναι στο τρίτο πρόσωπο ενώ συνήθως είναι σε δεύτερο. Είναι μια μορφή σκόπιμης απαξίωσης;

Entropy
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

“O φίλος μας εδώ αναλύει την κατάσταση ως εξής: στην αρχή ήταν το πορνό. Οι άντρες παρακολουθούν πορνό από μικρή ηλικία και επηρεάζονται. Μεγαλώνουν και εξαιτίας του γίνονται κακοποιητικοί.”

Με ακριβώς αυτή την λογική αποδεικνύεται, ότι η πατριαρχία δεν είναι κοινωνικό κατασκεύασμα, αλλά η μεγέθυνση, μέσω του πολιτισμού, της προϋπάρχουσας διμορφιας του είδους μας.

Everybody should be a feminist
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Δεν ξέρω κατά πόσο είναι σχετικό, αλλά στο tik tok έχει βγει ένα καινούριο τρεντ που λέγεται cancelporn και λένε για διάφορες καταστάσεις και για κορίτσια που βιάζονται και τα ανεβάζουν σε σαιτ με πορνό. Γενικά, κάποιες “ιστορίες” είναι απλώς εμετικές. Πολλές φορές απλώς σκρολάρω γιατί αυτά που λένε με κάνουν να νιώθω άρρωστη. Επίσης, κάτι άσχετο, πολλοί στο tik tok αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα ως απλά τρεντς. Για παράδειγμα, το black lives matter ήταν “τρεντ” το καλοκαίρι και τώρα πρέπει να ακολουθείς συγκεκριμένους λογαριασμούς που θα μιλάνε για αυτό. Δεν λέω πως δεν μιλάει κανείς, αλλά είναι πιο σπάνιο να… Διαβάστε περισσότερα »

Sot
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η πατριαρχεία είναι το πρόβλημα. Και το πορνό ειναι προϊόν της. Αν εξαιρέσουμε την παιδική πορνογραφία, όπου εκεί μιλάμε για σοβαρή κατά τη γνώμη μου “ψυχασθένεια” (δεν ξέρω τί λέξη να χρησιμοποιήσω), τότε ναι, εντάσσεται στο πλαίσιο της “υπεροχής” του αρσενικού

Victoria
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Επειδή είπες ότι είσαι σε μια ώριμη ηλικία θα ήθελα να σου επισημάνω ότι σου διαφεύγει κάτι που συμβαίνει στη σύγχρονη εποχή ολοένα και περισσότερο. Και οι γυναίκες βλέπουν πορνό πλέον. Δεν βλέπανε η δεν το μαρτυρούσαν ότι βλέπουνε γιατί ήταν μεγάλο ταμπού. Όσο λιγότερο θεωρείται κατακριτέο, τόσο περισσότερο μαθαίνουμε ότι οι γυναίκες παρακολουθούν πορνό επίσης. Φυσικά ψάχνουν κάτι πιο εξελιγμένο να δουν από τις ψευτιές που βλέπουν οι άντρες. Όποτε σταματά να αναλύεις αυτήν την κρυφή πτυχή της αντρικής ( φυσιοκρατικης πολιτισμικής και κουραφέξαλα) σεξουαλικότητας σαν να είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον και μυστηριώδες που μας διαφεύγει και πρέπει να… Διαβάστε περισσότερα »