Περί πριγκιπισσών και μισογύνηδων

Ο κόσμος αλλάζει και η κόρη μου πλέον έχει επιλογές. Δεν την περιορίζει κανείς. Θα αρπάξει τη ζωή από τα μαλλιά

Με την πρώτη ματιά θα έλεγες ότι δεν είναι απλά είναι μισογύνης αλλά και κακοποιητικός. Με την γυναίκα του έχουν χτίσει μια σχέση μοιράζοντας τους ρόλους στα πατριαρχικά πρότυπα. Αυτός δουλειά και πορτοφόλι, αυτή σπίτι χωρίς οικονομική ανεξαρτησία. Η δουλειά του απαιτεί βαριά σωματική καταπόνηση για 12ωρα, χειμώνα καλοκαίρι, και εάν δεν δουλέψει έτσι υποφέρει από στεναχώρια. Της έχει ζητήσει να αναλάβει το σπίτι και να τον βοηθά όποτε χρειάζεται. Ούτως ή άλλως προσλαμβάνει προσωπικό εποχιακά και αυτή δεν έχει σπουδάσει άρα θα μπορούν να δουλεύουν μαζί. Για λίγους μήνες την θέλει μαζί του και φυσικά όταν η δουλειά δεν είναι βαριά. Στο σπίτι αυτός δεν έχει απαιτήσεις το μόνο που ζητά, διατάζει θα έλεγα, είναι ζεστό, υγιεινό φαγητό και σαλάτα καθημερινώς. Πάντα σαλάτα. Αυτή δεν ενδιαφέρεται για το νοικοκυριό σχολαστικά και αναγκαία. Δηλαδή δεν θα σιδερώσει τα σεντόνια και τις πετσέτες της κουζίνας. Δεν θα τρίβει τις πόρτες και τα ντουλάπια κάθε βδομάδα ούτε καν κάθε 15. Θα φτιάξει μαρμελάδες όμως και πίτες γιατί ξέρει ότι του αρέσουν και τα παίρνει μαζί του στη δουλειά.

Αυτός έχει μια ιδιαίτερη στάση ζωής που δεν συμβαδίζει με τον κοινωνικό περίγυρο. Απεχθάνεται τις παραδόσεις, τα καθωσπρέπει, τον καταναλωτισμό και την επίδειξη, είναι άθρησκος και αντικομφορμιστής. Αγαπά τις φυσικές επιστήμες και τις τέχνες ενώ δεν είναι μορφωμένος. Με την τεχνολογία δεν τα πάει καλά και δέχεται μόνο το φυσικό και το ακατέργαστο.

Αυτή δηλώνει ότι συμφωνεί με τη στάση ζωής του. Της ταιριάζει λέει. Η ίδια είναι ολιγαρκής, συμπονετική, αθεράπευτα ρομαντική. Πιστεύει στην αγάπη, στην καλοσύνη των ανθρώπων. Της αρέσει η εσωτερική αναζήτηση και o διαλογισμός. Γρήγορα θα έλεγες ότι είναι μια ευαίσθητη ψυχή, μια αδύναμη. Αλλά όχι είναι πολύ δυνατή. Μόνο μια τεράστια δύναμη ψυχής θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτόν με χαμόγελο, χιούμορ και διαύγεια. Ξέρεις, αυτός της έχει απαγορεύσει να βάφεται γιατί υποστηρίζει ότι το έντονο μακιγιάζ είναι για αυτές που γέρασαν ή θέλουν να κρύψουν ατέλειες. Αυτή δεν χρειάζεται φτιασίδια. Της έχει απαγορεύσει να φοράει μαύρες μπλούζες γιατί δεν ταιριάζουν με το σκούρο δέρμα της. Ούτε άρωμα φοράει, τον ενοχλούν και οι έντονες μυρωδιές. Δεν έχει καλλυντικά και κοσμήματα όπως όλες οι γυναίκες.

Αυτή είναι η καλύτερη φίλη και παρέα για την κόρη τους. Της αρέσει να παίζει, να διαβάζει και να συζητά με το κορίτσι της. Αγαπημένη στιγμή όταν κάθονται μαζί και τρώνε πατατάκια μιλώντας. Αυτός είναι περήφανος για το πόσο καλή μαμά είναι και δεν θα το αμφισβητούσε ποτέ. Μαμά και κόρη μαλώνουν σπάνια και όταν γίνεται αυτός στεναχωριέται πολύ. Δεν αφήνει καμία άλλη γυναίκα, όπως τη μαμά του και την αδερφή του να θίξουν τη γυναίκα και την κόρη του.

Αυτός δεν συμμετείχε σε καθημερινή βάση στην ανατροφή της κόρης του. Είχε θέσει έναν απαράβατο νόμο όμως μέσα στο σπίτι, η κόρη πρέπει να ανταποκρίνεται πάντα στις υποχρεώσεις του σχολείου. Η μόρφωση είναι η υποχρέωση ενός παιδιού. Και οι δυο μαζί έκαναν την εκπαίδευση, ευχαρίστηση και το κοριτσάκι απολάμβανε τη μάθηση και τη γνώση.

Όταν ήταν 6 χρονών ήθελε να ντυθεί πριγκίπισσα της απόκριες. Αυτός την κοίταξε με έκπληξη και είπε οτι δεν πρόκειται να της αγοράσει τέτοιες βλακείες. Η μαμά της στεναχωρήθηκε και μαζί με τη θεία της μικρής ξετρύπωσαν το φόρεμα των αρραβώνων της θείας, το άσπρο με τις χρυσές ραφές, το μεταποίησαν και έφτιαξαν φόρεμα στο κορίτσι. Της έβαλαν και λουλούδια στα μαλλιά. Αυτός δεν είπε κάτι και την πήγε στο πάρτι του σχολειού με το αμάξι.

Το καλοκαίρι θα πήγαινε το κορίτσι κατασκήνωση και πήγε αυτός και της ψώνισε παντοφλάκια με τους Simpsons, μια τζιν βερμούδα και ένα κίτρινο πουκάμισο με μικρούς Garfield. Αχχχ το κορίτσι ήθελε κάτι πιο πριγκιπικό…όπως τα άλλα κοριτσάκια.

Τα Χριστούγεννα του ίδιου χρόνου της πήρε δώρο μια κονσόλα ΑΤΑRΙ. Ρώτησε στο μαγαζί με τα παιχνιδια τι ταιριάζει σε 6 χρονών κορίτσι αλλά δεν του άρεσαν αυτά που του έδειξαν. Τα επόμενα, όταν ήταν 7, της πήρε το Scramble. Τα μεθεπόμενα, της πήρε όλους τους τόμους “Oι μυστικοί 7”. Στα γενέθλια της, της έδωσε μια μεγάλη κούτα γεμάτη κόμικς.  Το κορίτσι ξετρελάθηκε. Ήταν φανατική αναγνώστρια. Όταν ήταν 10, διαφήμιζε η τηλεόραση μια ροζ γραφομηχανή παιχνίδι. Αχ πόσο την ήθελε το κορίτσι γιατί θα γινόταν συγγραφέας. Αυτός της πήρε μια αληθινή γραφομηχανή. Το κορίτσι πετούσε από χαρά. Μετρημένα ήταν τα παιχνίδια της. Είχε 3 κούκλες, μια από τη νονά, μια από τη θεία και μια από τη γιαγιά. Καμία από τους γονείς της.

Το κορίτσι τον φοβόταν όμως γιατί πάντα μιλούσε απότομα στη μαμά. Και η μαμά τον φοβόταν. Μπορούσες να αντιληφθείς το άγχος της όταν αυτός δεν είχε καλή διάθεση. Καμία φορά τον ακουγαν να έρχεται σπίτι και πετάγονταν ασυναίσθητα πάνω να κάνουν καμία δουλειά. Γιατί αυτός θα ήταν ιδρωμένος, κατάκοπος και αυτές δεν ήθελαν να κάθονται. Μια μέρα που τον άκουσαν η μαμά έβγαλε τη σιδερώστρα και η κόρη το ξεσκονόπανο και καλά. Ήταν πάλι διακοπές Χριστουγέννων. Αυτός έριξε μια ματιά αμίλητος και έφυγε. Πήραν και οι δυο για δώρο μια στίβα βιβλία εκείνες τις γιορτές. Αυτός θεώρησε ότι βαριούνται στο σπίτι γι αυτό και κάνουν ανούσιες δουλειές.

Το κορίτσι μεγάλωσε και ήταν πάντα καλή μαθήτρια. Πριν ξεκινήσει το λύκειο, ο μπαμπάς της απαίτησε να βοηθά και το κορίτσι στη δουλειά του, δύσκολη δουλειά. Όταν τελείωσε το καλοκαίρι, της είπε οτι το έκανε για να της δώσει να καταλάβει ότι εάν δεν πάει καλά στο σχολείο και εάν δεν έχει φιλοδοξίες, η ζωή της θα είναι δύσκολη, όπως είναι η δικιά του και της μαμάς. Της είπε ότι η μεγαλύτερη αρετή είναι η ελευθερία. Να μην εξαρτάσαι οικονομικά και συναισθηματικά από κανένα. Πρέπει να παλέψει στη ζωή. Στο λύκειο δεν ήταν άριστη αλλά καλή. Πέρασε σε καλή σχολή θετικών επιστήμων. Τα χρόνια των σπουδών το κορίτσι ξεσάλωσε. Ήταν ομορφούλα και σύντομα κατάλαβε οτι η εμφάνιση τη βοηθά. Φορούσε βαθύ ντεκολτέ και γελούσε σαρκαστικά με τους άντρες που της έκαναν όλα τα χατήρια επειδή ήταν όμορφη. Της φαινόταν αδιανόητο αλλά και αστείο πως ένας άνθρωπος αλλάζει συμπεριφορά προκειμένου να σε ρίξει στο κρεβάτι. Στις σχέσεις της επέλεγε τα καλά, ήσυχα παιδιά που την αγαπούσαν πολύ. Ερωτευόταν όμως μόνο ευφυείς άντρες, εργασιομανείς. Δεν δεχόταν ποτέ από κανέναν κέρασμα. Έτσι της είχαν μάθει. Να έχεις λεφτά πάντα στην τσέπη σου και εαν δεν έχεις απλά δεν απολαμβάνεις αγαθά.

Έκανε και μεταπτυχιακό δουλεύοντας σκληρά, και μετά; Τι κάνουμε τώρα; Κάλεσε τον μπαμπά για καφέ και του ανακοίνωσε ότι θέλει να φύγει στο εξωτερικό, να κάνει διδακτορικό. Ποια είναι η γνώμη του; “Εγώ μαζί σου πάντα. Θέλεις να μείνεις να παντρευτείς και να μας κάνεις κανένα εγγονάκι; Τέλεια. Εαν ήμουν στη θέση σου πάντως εγώ εννοείται θα πήγαινα για διδακτορικό”

Έκανε και διδακτορικό. Ο άντρας της είναι ευφυής και εργασιομανής. Ήταν και σεξιστής. Δεν το είχε καταλάβει όμως. Δεν ήξερε ότι το κορίτσι δεν πρόκειται να μαζέψει ποτέ τα δικά του πεταμένα άπλυτα από το μπάνιο, ότι το κορίτσι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πια ρούχα του θέλουν πλύσιμο, ότι δεν θα ζητήσει τη βοήθεια του να αλλάξει λάμπα. Το κορίτσι προσπαθεί και έχει καταφέρει να τον αλλάξει. Γιατί ούτε καν από τον μπαμπάς της δεν άκουσε ποτέ …επειδή είσαι γυναίκα…Γιατί το κορίτσι έχει φιλοδοξίες και θέλει να εξελίσσεται. Και ο άντρας της τελικά προτιμά να τη βλέπει να εξελίσσεται. Καμιά φορά θέλει να τον περιποιηθεί με ζεστό φαγητό και σαλάτα αλλά αυτός θέλει να πάρει αυτή και την κόρη τους και να τους μάθει σκι.

Γιατί το κορίτσι έκανε και αυτό κορίτσακι. Το κοριτσάκι ζήτησε φόρεμα πριγκιπικό. Της το πήρε η μαμά της γιατί της ήρθε σαν ανάμνηση το κίτρινο πουκάμισο με τον Garfield. Ο άντρας της κοίταξε το φόρεμα με τις χρυσόσκονες και είπε τι βλακείες είναι αυτές.. και ξεκίνησε να μαθαίνει στο 4 χρονων κοριτσάκι την προπαίδεια. Το κοριτσάκι από τη χαρά της κοιμήθηκε με το φόρεμα. Το επόμενο πρωί φορώντας το ακόμα μιμούταν τον υδραυλικό που ήρθε να φτιάξει το καζανάκι. Ηταν τόσο χαρούμενη που είχε και τα εργαλεία που της πηρε ο μπαμπάς της.

Το κοριτσάκι έχει πιο πολλά παιχνίδια και φορέματα από τη μαμά της. Γιατί και ο παππούς της έφερε ωραίο φόρεμα στις γιορτές μαζί με ένα ελικοπτεράκι που μεταμορφώνεται σε ρομπότ.

Ο κόσμος αλλάζει και αυτή πλέον έχει επιλογές. Δεν την περιορίζει κανείς. Θα αρπάξει τη ζωή από τα μαλλιά. 

– Πριγκήπισσα χωρίς φόρεμα

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

53 points
Upvote Downvote

9
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
7 Θέματα σχολίων
2 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
9 Συντάκτες σχολίων
Κις ΚιςLelaDr. Arisaspin Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Papia Setsouan
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Μου άρεσε πάρα πολύ το κείμενό σου 🤗

spin
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ωραίο κείμενο,μα και θλιμμένο…Μια απορια μόνο… που είναι η γιαγια στην ζωη της εγγονής; γιατι γινεται αναφορα μονο στα δωρα του παππου; Έχω μια αίσθηση ότι παρα την κακοποιητικη του συμπεριφορα η κόρη όχι μόνο τον θαυμαζει αλλα ενδομυχα τον εχει και ως πρότυπο..

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Μα δεν κατάλαβες ότι η γιαγιά αφού δεν είναι οικονομικά ανεξάρτητη δεν κάνει δώρα;
Αυτό που θα ευχόμουν, ωστόσο, είναι το ωραίο φόρεμα να το διάλεξε τουλάχιστον η γιαγιά.
Πάντως σωστή παρατήρηση. Δυστυχώς, αν και η γιαγιά έκανε γαργάρα τη ζωή της και δέχτηκε τα πάντα για την κόρη, το πρότυπο παραμένει ο παππούς. Bloody shame!

Si shilo
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Si shilo

Πολύ ωραίο κείμενο ♥

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Πραγματικά ενδιαφέρουσα ιστορία, από αυτές που σου μένουν στο μυαλό και σε κάνουν να σκέφτεσαι.

Wolfcry
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Φανταστικό κείμενο…

Lela
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πολύ ενδιαφέρον και αληθινό. Είναι που στις καλύτερες περιπτώσεις ένας πατριαρχικός ρόλος με ένα πολύ «προχωρημένο» μήνυμα σαν στάση ζωής πηγαίνουν χέρι- χέρι. Και ξεκάθαρα επηρεάζονται και τα δυο φύλα και αυτό το κάνει όμορφο και ανοίγει την σκέψη να σπάσει τα στερεότυπα!

Κις Κις
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πολύ όμορφο κείμενο. Δεν μπορώ να πιστέψω πόσο ταυτίστηκα. Είμαστε πολλές τελικά.