Παλεύω ένα χρόνο με τους μύκητες

Απάντηση από τον γυναικολόγο του ‘Α, μπα’, Νίκο Αθανασόπουλο

Καλησπέρα, θα ήθελα να απευθύνω την ερώτηση στον γυναικολόγο της σελίδας, Νίκο Αθανασόπουλο. Θα ήθελα να ζητήσω την γνώμη σας σχετικά με το πώς η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών μπορεί να προκαλέσει μύκητες. Είμαι ευπαθής στους μύκητες από όταν πρωτοξεκίνησα τα αντισυλληπτικά, πριν επτά χρόνια περίπου. Ο γυναικολόγος μου δεν μου τα άλλαξε, παρότι παραδέχτηκε ότι ίσως αυτά ευθύνονται, μεταξύ άλλων. Όταν λέω ευπαθής, εννοώ ότι θα πάθαινα μύκητες μια φορά στα 1-2 χρόνια. Πριν ένα περίπου χρόνο εμφάνισα ξανά μύκητες, με τους οποίους παλεύω μέχρι και σήμερα. Μένω πια στην Αγγλία, οπότε πηγαίνω από γιατρό σε γιατρό εδώ, προκειμένου να βρω σωστή θεραπεία. Ο τελευταίος γιατρός που ήταν και ο μόνος που πραγματικά ασχολήθηκε, μου πρότεινε θεραπεία με χάπια για περίπου ένα εξάμηνο. Δείχνει να δουλεύει προς το παρόν. Το θέμα είναι το εξής. Μέσα στην απελπισία μου αποφάσισα μόνη μου να κόψω τα αντισυλληπτικά, γιατί φοβόμουν (και οι γιατροί εδώ έδειξαν να το θεωρούν πολύ πιθανό) ότι ευθύνονται κι αυτά. Έχω σταθερό σύντροφο, δεν θέλουμε να κάνουμε παιδί άμεσα, άρα πλέον χρησιμοποιούμε προφυλακτικό. Ήμουν πολύ πιο άνετη με την χρήση των αντισυλληπτικών χαπιών, αλλά τρέμω στην ιδέα να τα ξανααρχίσω και να εμφανιστούν πάλι μύκητες. Με έχουν ταλαιπωρήσει πολύ. Είναι παράλογος φόβος; Επίσης, ένας από τους γιατρούς που με είδε με ενημέρωσε για κάποια αντισυλληπτικά χάπια που κυκλοφορούν εδώ στην Αγγλία και δεν προκαλούν μύκητες αλλά κόβουν την περίοδο εντελώς. Δε μου είπε λεπτομέρειες όμως. Ποια είναι η γνώμη σας γι’αυτά; Θα με δυσκολέψουν αν θελήσω στο μέλλον να μείνω έγκυος; Ζητώ συγγνώμη, γιατί ουσιαστικά κάνω δύο διαφορετικές ερωτήσεις. Ελπίζω, όμως, ότι και άλλες αναγνώστριες θα έχουν αντίστοιχες απορίες – και για τους μύκητες αλλά και για τρόπους αντισύλληψης που δεν γνωρίζαμε. Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Αγαπητή φίλη,

Γενικά, η λήψη των αντισυλληπτικών δισκίων δεν μπορεί να προκαλέσει μύκητες (μυκητιασική κολπίτιδα, ορθότερα). Επιπλέον η λήψη τους δεν έχει φανεί να διαταράσσει καθόλου την χλωρίδα του κόλπου, οπότε φαντάζει απίθανο να είναι αυτά που ευθύνονται για το πρόβλημά σου.

Από τα συμπτώματα που περιγράφεις φαίνεται να έχεις αυτό που ονομάζεται “χρόνια μυκητιασική κολπίτιδα”. Η χρόνια αυτή κολπίτιδα εμφανίζεται περίπου στο 5% των γυναικών, και πολλές φορές δεν ανευρίσκεται κάποια αιτία. Εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες με διαβήτη, ή σε γυναίκες που λαμβάνουν χρόνια ανοσοκατασταλτική αγωγη.

Θεραπευτικά απαιτείται η λήψη του κατάλληλου αντιμυκητιασικού φαρμάκου 1 φορά την εβδομάδα για έξι μήνες περίπου. Ακριβώς δηλαδή όπως έκανε ο τελευταίος γιατρός στον οποίο απευθύνθηκες. Επομένως η κολπίτιδα βελτιώθηκε επειδή πήρες την κατάλληλη αγωγή και όχι επειδή έκοψες τα αντισυλληπτικά. Άρα μπορείς ελεύθερα να τα ξαναξεκινήσεις, εφ’ όσον δεν υπάρχει κάποια άλλη αντένδειξη, και δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να φοβάσαι.

Τα αντισυλληπτικά δισκία για τα οποία σε ενημέρωσαν είναι τα mini-pills, στα οποία αναφερθήκαμε ΕΔΩ και τον τελευταίο καιρό είναι – επιτέλους- διαθέσιμα και στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι δεν κόβουν εντελώς την περίοδο, αλλά την μειώνουν δραστικά. Το πρόβλημά τους είναι ότι αυτή η μειωμένη περίοδος εμφανίζεται σε απρόβλεπτα διαστήματα και αυτό μερικές γυναίκες το βρίσκουν ενοχλητικό. Γενικά πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει η ιδανική μέθοδος αντισύλληψης. Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσει διάφορες μεθόδους προκειμένου να βρεί αυτή που της ταιριάζει.

Τέλος πρέπει να επισημανθεί ότι τα αντισυλληπτικά δισκία (τόσο τα συνδυασμένα όσο και τα mini pills) δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση να δυσκολέψουν οποιαδήποτε γυναίκα μελλοντικά όταν θα θελήσει να μείνει έγκυος. Η μέθοδος αυτή της αντισύλληψης είναι απόλυτα αναστρέψιμη και δεν επηρεάζει καθόλου τη γονιμότητα.

Υ.Γ. Εάν έχετε απορίες σχετικές με τη χρήση των αντισυλληπτικών δισκίων, μπορείτε να τις γράψετε απο κάτω στα σχόλια και θα ακολουθήσει σύντομα ένα κείμενο με όλες  τις απαντήσεις συγκεντρωμένες.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

-27 points
Upvote Downvote

43
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
23 Θέματα σχολίων
20 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
27 Συντάκτες σχολίων
MafaldapapercutδήθενAphelia Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Aphelia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εμ, μου έκανε εντύπωση η απάντηση μιας και οι ορμονικές αλλαγές είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την χλωρίδα του κόλπου και κάθησα λίγο να το ψάξω βάζοντας στο google αναζήτηση “candida contraceptive pill” και το αντίθετο “contraception pill does not cause candida” και όσα αποτελέσματα μου βγάζει αναφέρουν ότι το αντισυλληπτικό χάπι προκαλεί σε κάποιες γυναίκες μυκητίαση. Τα αποτελέσματα είναι από αξιόλογα ιατρικά site, κυβερνητικές σελίδες, άρθρα σε journal από έρευνες και γενικά όχι από περίεργες πηγές. Ποιες έρευνες λένε ότι δεν προκαλεί το αντισυλληπτικό χάπι μυκητίαση και καμία αλλαγή στην χλωρίδα του κόλπου;

δήθεν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Έχω την ίδια ακριβώς απορία, δε μπορώ να βρω κάποια πηγή που να φαίνεται αξιόπιστη και να αποκλείει τόσο ξεκάθαρα τη σύνδεση αντισυλληπτικών με τις μυκητιάσεις σε κάποιες γυναίκες.

Θα ήθελα να ζητήσω γενικότερα, αν γίνεται σε τέτοια άρθρα/απαντήσεις να δίνονται κάποιες πηγές που να υποστηρίζουν την απάντηση και να δίνουν περισσότερες πληροφορίες σε όσους ενδιαφέρονται. Ειδικά όταν η απάντηση αντιβαίνει τις συνηθισμένες οδηγίες γιατρών/γυναικολόγων και είναι τόσο κατηγορηματική.

Seira
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πάντως και εγώ τον έναν χρόνο που έπαιρνα αντισυλληπτικά εμφάνιζα συνέχεια μυκητιάσεις, κάθε μήνα σχεδόν, ενώ χρησιμοποιούσα κανονικά και προφυλακτικό γιατί δεν είχα σταθερή σχέση.
Τα τέσσερα πέντε χρόνια που τα σταμάτησα δεν είχα ούτε μια φορά.

Ευαγγελία Σχοινά
Μέλος
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Περιεχομένου
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Θα ήθελα να γράψω κ γω ένα σχόλιο, αν μου επιτρέπει ο Κος Αθανασόπουλος μια guest εμφάνιση σε δικό του άρθρο 🙂 Αυτή η οδηγία (που την ακούω χρόνια από παντού) για τη διακοπή της ζάχαρης, δεν έχει νόημα κ δεν είναι επίσημη. Οι μύκητες χρειάζονται γλυκόζη για να τραφούν, ναι, αλλά σε γλυκόζη μετατρέπονται ΟΛΟΙ οι υδατάνθρακες που τρώμε. Είτε φάμε ζάχαρη, είτε φακές, είτε μακαρόνια, είτε μήλο, το σάκχαρο θα ανέβει ούτως ή αλλως. Τη γλυκόζη τη χρειάζονται τα δικά μας κύτταρα πρωτίστως, οπότε δε γίνεται να μην φάμε υδατάνθρακα. Επίσης, σχετικά με τα προβιοτικά (απο κεφίρ ή… Διαβάστε περισσότερα »

Ιόλη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Από το 2000 άρχισα να παίρνω αντισυλληπτικά μέχρι το 2006 είχα 3-4 φορές πάθει μυκητιάσεις, το 2007-2010 που πήγα Αγγλία για σπουδές είχα σχεδόν κάθε δύο μήνες εκτός από τους καλοκαιρινούς που ήμουν Ελλάδα. Αυτό που παρατήρησα είναι ότι επειδή τα ρούχα και τα εσώρουχα τα έβαζα στεγνωτήριο και δεν στέγνωναν φυσιολογικά, έξω με ήλιο, μάλλον γι’αυτό πάθαινα μυκητιάσεις τόσο συχνά (μπορεί βέβαια να ήταν και τυχαίο γεγονός).Οταν επέστρεψα πια Ελλάδα από τότε μέχρι τώρα δεν θυμάμαι πάνω από δύο τρεις φορές να με έχει πιάσει και τα αντισυλληπτικά τα έκοψα το 2016. Οπότε να δεις λίγο και τα εσώρουχα… Διαβάστε περισσότερα »

Evil
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Evil

Παιρνω αντισυλληπτικα απο τα 18 μου και ειμαι 41 (με κενο μονο για συλληψη, εγκυμοσυνη και 6 μήνες ακόμα). Μυκητιάσεις πάθαινα φουλ για 5 χρόνια που ειχα γκόμενο που με κεράτωνε με το σύμπαν όλο, κατά τη διάρκεια των οποίων δοκίμασα τα πάντα χωρίς αποτέλεσμα.

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Καν’ το ταινία, να λύνουμε σιγά σιγά τα ψυχολογικά που μας δημιουργεί το Hollywood

μιμόζα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Όταν είχα παρόμοιο πρόβλημα πέρα από την αγωγή πρόσεξα και τη διατροφή μου. Πολλή βιταμίση c και καθόλου ζάχαρη. Το ίδιο κάνω όταν έχω υποψίες πως κάτι πάει να με ξαναπιάσει. Επίσης πρόσεξε οτιδήποτε μπορεί να επηρεάζει το ανοσοποιητικό σου, με πρώτο και κύριο το στρες.

Leftmind
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ωραία η ιδέα σας! Ευχαριστούμε πολύ. Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω, είμαι 37 χρόνων και δεν θέλουμε με τον άντρα μου να κάνουμε παιδιά, οπότε παίρνω αντισυλληπτικά. Ο γιατρός μου είπε ότι μέχρι τα 40 δεν έχω κανένα πρόβλημα και τα παίρνω άφοβα. Γιατί μέχρι τα 40; Και άρα μετά τα 40 τι κάνουμε;

Rainbow
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Επίσης, ο σύντροφός σου έχει ελέγξει αν έχει κ αυτός μύκητες;

Kiko
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Στο θέμα των μυκητιάσεων , η διατροφή παιζει πολύ σημαντικό ρολο. Σίγουρα μειωμένη λήψη ζάχαρης αλλά αυτό που πραγματικα μου άλλαξε εμένα τη ζωή (!) είναι τα προβιοτικα. Υπάρχουν συμπληρώματα που μπορεί να παιρνει κάποιος καθε μέρα αλλά και σε μεγάλη συγκεντρωση στο γιαούρτι και το κεφίρ. Πλεον μια μέρα να μην πιω κεφίρ νιώθω κατευθείαν φαγούρα. Ισως είναι και ψυχολογικό βέβαια. Αλλά πραγματικα το προτείνω σε όλους όσους έχουν θέμα με μυκητιάσεις. Κεφίρ κάθε μέρα . Υπάρχει σε άπειρες γεύσεις και είναι ενα απο τα πιο υγιεινα τρόφιμα. Μακάρι να το χα βρει πριν κάνω τρεις αποτυχημένα θεραπείες ππυ… Διαβάστε περισσότερα »

Mad scientist
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Χωρίς λήψη αντισυλληπτικών, εγώ ταλαιπωρήθηκα με μυκητιάσεις αρκετά, με αναποτελεσματικές μεθόδους θεραπειας.. η αντιμετώπιση του γιατρού μου ήταν να ενισχύσει τη φυσιολογική χλωρίδα του κολπου, έτσι ώστε τα ‘καλα’ βακτήρια του κόλπου να αντιμετωπισουν τους μύκητες. Άρα γιαουρτακια κάθε μέρα και υπόθετα με γαλακτικό οξύ και προβιοτικα. Αν θες ρωτά το γιατρό σου για αυτό, εμένα με βοήθησε πολύ… Καλή επιτυχία, και με υγεία από εδώ και πέρα!!