in

Όταν είσαι γυναίκα, είσαι πάντα γραμματέας

Αν ρωτήσεις «τη διοίκηση» για όλα αυτά, απλά θα λάβεις την απάντηση ότι είναι θέμα τύχης και ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες προϊστάμενοι. Αν επιμείνεις σχετικά με το πως συμβαίνει και κανένας άντρας τυχαία δεν γίνεται προϊστάμενος γραμματείας αλλά αυτό τυχαίνει κατά κανόνα στις γυναίκες, απλά δεν σου απαντάνε ή  σου λένε πως τοποθετούνται σύμφωνα «με τις γνώσεις τους» αφού οι περισσότερες γυναίκες τοποθετήθηκαν και ήταν αναγκασμένες εξαρχής να εργάζονται σε καθήκοντα γραμματείας και άρα αποκτούσαν εμπειρία στις θέσεις αυτές ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

6249fdec48b061d631d829cb6267e50c

Είμαι γυναίκα οικονομολόγος με μεταπτυχιακό, μιλάω τέσσερις ξένες γλώσσες, έχω προϋπηρεσία στα οικονομικά και εργάζομαι εδώ και 14 χρόνια στο δημόσιο ως υπάλληλος (ΠΕ Οικονομικού – Διοικητικού) αλλά επί 5 χρόνια (όχι τα πρώτα που ήμουν δόκιμη ή «νέα» υπάλληλος) τα καθήκοντά μου ήταν μόνο να πρωτοκολλώ έγγραφα, να πληκτρολογώ τα χειρόγραφα κείμενα άλλων (κατά κύριο λόγο αντρών) υπαλλήλων που βαριούνται να γράψουν στον Η/Υ και να συμπληρώνω τα στοιχεία τους στις υπεύθυνες δηλώσεις και τις αιτήσεις που θέλουν να υποβάλλουν. Στο ακριβώς απέναντι γραφείο από εμένα επί χρόνια κάθονταν άντρας με απολυτήριο λυκείου (ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων) ο οποίος ασχολούνταν με την οικονομική διαχείριση του τμήματος! Πριν από εμάς έμαθα πως στη θέση του βρίσκονταν πάντα ένας άντρας ΔΕ ενώ στη «δική» μου θέση βρίσκονταν πάντα μία γυναίκα διάφορων ειδικοτήτων και εκπαιδευτικών επιπέδων από ΔΕ μέχρι ΠΕ.

Εκτός από τον προφανή σεξισμό αυτής της κατανομής εργασιών, όταν (επανειλημμένως) αιτήθηκα την τοποθέτησή μου σε θέση και αντικείμενο σύμφωνα με τα προσόντα μου και την ειδικότητά μου (ως υπάλληλος, όχι ως προϊσταμένη), ανώτερος (άντρας) υπάλληλος του φορέα μου απάντησε απλά «θα τα καταφέρετε;»  και το θέμα έληξε εκεί. Όταν άρχισα να διαμαρτύρομαι για την αβάσιμη έλλειψη εμπιστοσύνης και να ρωτάω τι εχέγγυα ικανότητας είχαν οι άντρες που τοποθετούνταν σε διάφορες μη γραμματειακές θέσεις, αυτός απλά δεν απάντησε.

Όταν τελικά (με τα πολλά) τοποθετήθηκα σε οικονομικό αντικείμενο, στο τμήμα δεν υπήρχε προϊστάμενος παρά μόνο εγώ και μία άλλη γυναίκα. Και οι δύο είχαμε οικονομικά πτυχία και ειδικότητα ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού. Παραμείναμε «ακέφαλες» επί μερικούς μήνες έως ότου βρέθηκε άντρας με πτυχίο από γυμναστική ακαδημία και σεμινάρια λογιστικής και τοποθετήθηκε προϊστάμενός μας.

Επίσης «όλως τυχαίως» οι γυναίκες που αποκτούν θέση προϊσταμένης  στον φορέα όπου εργάζομαι τοποθετούνται κατά κύριο λόγο προϊστάμενες γραμματείας και ελάχιστες σε άλλα τμήματα. Αντίθετα, κανένας άντρας προϊστάμενος δεν έχει βρεθεί ποτέ «τυχαία» προϊστάμενος γραμματείας.

Αν ρωτήσεις «τη διοίκηση» για όλα αυτά, απλά θα λάβεις την απάντηση ότι είναι θέμα τύχης και ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες προϊστάμενοι. Αν επιμείνεις σχετικά με το πως συμβαίνει και κανένας άντρας τυχαία δεν γίνεται προϊστάμενος γραμματείας αλλά αυτό τυχαίνει κατά κανόνα στις γυναίκες, απλά δεν σου απαντάνε ή σου λένε πως τοποθετούνται σύμφωνα «με τις γνώσεις τους» αφού οι περισσότερες γυναίκες τοποθετήθηκαν και ήταν αναγκασμένες εξαρχής να εργάζονται σε καθήκοντα γραμματείας και άρα αποκτούσαν εμπειρία στις θέσεις αυτές.

Το φαινόμενο «Πώλα» σε πλήρη εξέλιξη! ( βλ.  https://wp.me/p6wK7K-jM ) Τώρα που το σκέφτομαι, όλη αυτή η ιστορία μπορεί να μην είναι τελικά «κάζουαλ» σεξισμός αλλά απλά καραμπινάτος old school σεξισμός.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News