Οι Κλίμακες Μοντέρνου Σεξισμού και Νέο-σεξισμού

Με αφορμή ένα άρθρο [1] για τον σεξισμό σε εργασιακό περιβάλλον πανεπιστημίου της Δανίας, σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας την Κλίμακα Μοντέρνου Σεξισμού (ΚΜΣ), γιατί την βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Η ΚΜΣ δημοσιεύτηκε από τους Swim et al. το 1995 [2] και έκτοτε χρησιμοποιείται συχνά από ερευνητές.

Αποτελείται από 8 ερωτήσεις. Η 1η και η 6η προσαρμόζονται κάθε φορά στην χώρα που αφορά η εκάστοτε έρευνα (εδώ τις προσάρμοσα στην Ελλάδα). Οι συμμετέχοντες καλούνται να αξιολογήσουν την κάθε τοποθέτηση από 1 (διαφωνώ απολύτως) έως 7 (συμφωνώ απολύτως). Για τις ερωτήσεις 2, 6 και 7 η βαθμολογία αντιστρέφεται για να είναι σε συμφωνία με τις υπόλοιπες. Έτσι, ένα σκορ πάνω από 3.5 δείχνει συμφωνία με σεξιστικές αντιλήψεις.

Οι ερωτήσεις*:

1. Δεν υπάρχει πλέον διάκριση εναντίον των γυναικών στην Ελλάδα

2. Οι γυναίκες συχνά χάνουν καλές θέσεις εργασίας εξαιτίας διάκρισης με βάση το φύλο.

3. Σπάνια βλέπουμε γυναίκες να αντιμετωπίζονται με σεξιστικό τρόπο στην τηλεόραση.

4. Κατά μέσο όρο, η κοινωνία μας αντιμετωπίζει ίσα τους άνδρες και τις γυναίκες.

5. Η κοινωνία έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου οι γυναίκες και οι άνδρες έχουν ίσες ευκαιρίες για ανέλιξη.

6. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τον θυμό των φεμινιστών/-στριών στην Ελλάδα.

7. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι φεμινιστές/-στριες ανησυχούν ακόμα για τους κοινωνικούς περιορισμούς στις ευκαιρίες που δίνονται στις γυναίκες.

8. Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση και τα ενημερωτικά μέσα δείχνουν περισσότερη ανησυχία σχετικά με την αντιμετώπιση των γυναικών από ότι συστήνουν οι ίδιες οι εμπειρίες των γυναικών.

Υπάρχει, βέβαια, και η Κλίμακα του Νέο-σεξισμού (ΚΝΣ) δημοσιευμένη επίσης το 1995 [3]. Ο τίτλος της εργασίας είναι αποκαλυπτικός, ‘Όσο περισσότερο αλλάζουν τα πράγματα, τόσο παραμένουν τα ίδια’. Ισχύει παρόμοιο σύστημα αξιολόγησης όπως και με την ΚΜΣ συμπεριλαμβανομένου κάποιων ερωτήσεων με αντίστροφη αξιολόγηση. Οι ερωτήσεις* της ΚΝΣ:

1. Η διάκριση εναντίον των γυναικών στον χώρο εργασίας δεν είναι πλέον πρόβλημα στην Ελλάδα.

2. Θεωρώ πως το σημερινό σύστημα προσλήψεων είναι άδικο απέναντι στις γυναίκες.

3. Οι γυναίκες δεν θα έπρεπε να πιέζουν καταστάσεις για να βρεθούν εκεί που δεν είναι ευπρόσδεκτες.

4. Οι γυναίκες θα προοδεύσουν περισσότερο αν είναι υπομονετικές αντί να πιέζουν τόσο πολύ για αλλαγή.

5. Είναι δύσκολο να δουλεύεις για ένα μία αφεντικίνα.

6. Τα αιτήματα των γυναικών για ισότητα μεταξύ των φύλων είναι υπερβολικά.

7. Τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες έχουν λάβει περισσότερα από την κυβέρνηση από ότι τους αξίζει.

8. Τα πανεπιστήμια δεν θα πρέπει να δέχονται γυναίκες σε ακριβά προγράμματα όπως η ιατρική γιατί στην πραγματικότητα ένας μεγάλος αριθμός γυναικών θα αφήσει τις δουλειές τους μετά από λίγα χρόνια για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

9. Προκειμένου να μην φανούν σεξιστές, πολλοί άνδρες νιώθουν την υποχρέωση να καλύπτουν τα λάθη των γυναικών.**

10. Λόγω κοινωνικών πιέσεων, οι εταιρείες συχνά πρέπει να προσλαμβάνουν γυναίκες χωρίς να έχουν τα απαραίτητα προσόντα.

11. Σε ένα δίκαιο σύστημα προσλήψεων, οι άνδρες και οι γυναίκες θα θεωρούνταν ίσοι.

Και οι δύο κλίμακες είναι σχεδιασμένες για να φέρουν στην επιφάνεια τον σεξισμό που δεν είναι συνειδητός. Τον σεξισμό που είναι συγκαλυμμένος και που πολλές φορές ούτε το ίδιο το άτομο που φέρει σεξιστικές αντιλήψεις και προβαίνει σε σεξιστικές αντιδράσεις δεν αναγνωρίζει. Είναι και οι δύο εμπευσμένες από την έρευνα γύρω από τον ρατσισμό. Η πρώτη εστιάζει στην κοινωνία γενικότερα, ενώ η δεύτερη στο εργασιακό περιβάλλον. Φυσικά, από το 1995 που δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά οι ΚΜΣ και ΚΝΣ έχουν δημοσιευτεί πλήθος άρθρων που τις εφαρμόζουν και άλλα τόσα που συζητούν την αποτελεσματικότητά τους και προτείνουν τροποποιημένες κλίμακες. Αλλά όπως δείχνει η μελέτη των Skewes et al., ακόμα και το 2019, σε μία χώρα που φημίζεται για τις ίσες ευκαιρίες όπως η Δανία, η εφαρμογή της ΚΜΣ είναι ακόμα σε θέση να αποκαλύψει τον συγκαλυμμένο σεξισμό στον εργασιακό χώρο. Και λέω ‘φημίζεται΄γιατί οι Δανοί μόλις πριν πέντε χρόνια συνειδητοποίησαν πως έχουν πρόβλημε τον σεξισμό στους εργασιακούς χώρους.

Δοκιμάστε την ΚΜΣ / ΚΝΣ στο επόμενο οικογενειακό τραπέζι ή στο επόμενο pub quiz στο γραφείο και μοιραστείτε μαζί μας τα αποτελέσματα!

[1] Skewes, L., Skewes, J. C., & Ryan, M. K., 2019. Attitudes to Sexism and Gender Equity at a Danish University. Kvinder, Køn & Forskning, (1-2), 71-85.

[2] Swim, J. K., Aikin, K. J., Hall, W. S., & Hunter, B. A., 1995. Sexism and Racism: Old-Fashioned and Modern Prejudices. Journal of Personality and Social Psychology, 68(2), 199-214.

[3] Tougas, F., Brown, R., Beaton, A.M., & Joly, S., 1995. Neosexism: Plus ça change, plus c’est pareil. Personality and social psychology bulletin, 21(8), 842-849.

* Η μετάφραση των ερωτήσεων από τα αγγλικά στα ελληνικά είναι δική μου.

** Στα αγγλικά αυτή η ερώτηση είναι ‘In order not to appear sexist, many men are inclined to overcompensate women’. Χρειάστηκα ένα ολόκληρο απόγευμα και δύο φίλους μεταφραστές για να το μεταφράσω στα ελληνικά και ακόμα δεν είμαι σίγουρη για την ακρίβεια του νοήματος.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

18 points
Upvote Downvote