Oι ανεπιθύμητες dick pics πρέπει να ποινικοποιούνται

…και όχι να χλευάζονται

Κάθε single γνωρίζει ότι η εύρεση συντρόφου τον 21ο αινώνα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση που στην ουσία μοιάζει με ναρκοπέδιο. Είτε σας αρέσει είτε όχι, εφαρμογές γνωριμιών όπως το Τinder και το Βumble που έχουν ως στόχο να διευκολύνουν την επικοινωνία, φέρουν επίσης το κίνδυνο ανεπιθύμητων και ενοχλητικών αλληλεπιδράσεων.

Η αυθαίρετη και ανεπιθύμητη αποστολή εικόνων ή βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου από άντρες σε νεαρές γυναίκες, γνωστές και ως «dick pics» είναι πάρα πολύ συνηθισμένη. Ακόμη και αν δεν έχετε λάβει οι ίδιοι εικόνα των γεννητικών οργάνων ενός ξένου ανθρώπου, σίγουρα γνωρίζετε κάποιον που του έχει συμβεί. Στη πραγματικότητα, με την τεχνολογία να διεισδύει σε κάθε πτυχή της ιδιωτικής μας ζωής, αυτή η ανεπιθύμητη αποστολή φωτογραφιών από ξένους άνδρες έχει γίνει τόσο φυσιολογική- όπως το σφύριγμα στο δρόμο- που συχνά αγνοείται, απαξιώνεται και σε πολλές περιπτώσεις καγχάζεται ως κάτι αστείο. Τέτοιες φωτογραφίες όμως δεν είναι αστείο. Είναι μια συμπεριφορά παραβίασης που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και δεν πρέπει ποτέ να κανονικοποιηθεί.

Αυτήν την εβδομάδα μια ομάδα βουλευτών στο κοινοβούλιο κάνει έκκληση για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αποστολής ανεπιθύμητων εικόνων και της δημόσιας προβολής πορνογραφικού υλικού. Τα μέτρα είναι απολύτως απαραίτητα και έχουν καθυστερήσει αρκετά. Όπως το upskirting και η εκδικητική πορνογραφία- ζητήματα που είτε αποτελούν ήδη ποινικό αδίκημα είτε υπόκεινται σε κυβερνητικό έλεγχο – η μη συναινετική αποστολή εικόνων σεξουαλικού περιεχομένου θα πρέπει να έχει σοβαρές συνέπειες για τον δράστη.

Τα περισσότερα από τα θύματα είναι γυναίκες και νεαρά κορίτσια. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 41% των γυναικών ηλικίας 18 εώς 36 ετών έχει λάβει φωτογραφίες χωρίς συναίνεση, εκ των οποίων το 23% δήλωσε ότι είναι πολύ ενοχλητικό και τρομακτικό ενώ το 17% ένιωσε ότι απειλείται. Η έκθεση ενός γυμνού σώματος στο δρόμο είναι ανάρμοστη- γιατί θα πρέπει να δικαιολογείται στο διαδίκτυο; Φαίνεται πως η αποστολή φωτογραφιών και η επικοινωνία στο διαδίκτυο πολλές φορές μας κάνει να ξεχνάμε ότι το ίντερνετ προσφέρει μια αίσθηση διαχωρισμού μεταξύ πραγματικού και μη πραγματικού. Συχνά ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν ή να πουν πράγματα που δεν θα το έκαναν από κοντά.

Δεν με νοιάζει αν στέλνετε την φωτογραφία ως μια άσχημη, ατυχή προσπάθεια να φλερτάρετε ή χειρότερα ως σκόπιμη προσπάθεια να τρομάξετε και να εκφοβίσετε. Με αυτόν τον τρόπο επαναβεβαιώνετε την πατριαρχική ιδέα, ότι εμείς οι γυναίκες είμαστε μονίμως σε ετοιμότητα να δεχτούμε την άμεση πρόσκληση σας για σεξ. Και αν η κοινωνία κανονικοποιεί αυτή τη συμπεριφορά σε τόσο μικρή ηλικία- περίπου το 1/2 από τις γυναίκες που λαμβάνουν ανεπιθύμητες εικόνες είναι 18 ετών- τότε ενδέχεται στο μέλλον να απαξιούν και για άλλα πιο σημαντικά ζητήματα.

Μόνο και μόνο επείδη μάθαμε λανθασμένα ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι φυσιολογικές δεν σημαίνει ότι είναι και επιτρεπτές. Επειδή η τεχνολογία δείχνει να μας προστατεύει με ένα αόρατο πέπλο, δεν σημαίνει πως οι άντρες που κρύβονται πίσω από αυτό δεν πρέπει να τιμωρηθούν.

Η άνοδος των σαιτ γνωριμιών, σε συνδυασμό με την ασυνεπή τιμωρία τέτοιων αδικημάτων δημιουργεί εστία για σεξουαλικές παραβιάσεις κατά των γυναικών. Οι άντρες πρέπει να μάθουν ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι φυσιολογικές και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές. Ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται οι διαδικτυακές σεξουαλικές αλληλεπιδράσεις και η αποστολή ανεπιθύμητων εικόνων καθιστά πολύ σημαντικό να τεθεί σε λειτουργία ένα αξιόπιστο και λειτουργικό σύστημα που προστατεύει τα θύματα και κοινοποιεί με σαφήνεια την τιμωρία για τους δράστες.

Δεν είναι απλά μια ακίνδυνη φωτογραφία του πέους- dick pic. Πρόκειται για μορφή ιντερνετικής σεξουαλικής παρενόχλησης που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γυναίκες. Tο θέμα είναι να δώσουμε τη δύναμη και τη δυνατότητα στα θύματα να δράσουν, να καταγγείλουν, να αντισταθούν στους παρενοχλητές τους, να αποκτήσουν τον έλεγχο σε έναν κόσμο που μας λέει ότι η συναίνεση δεν έχει σημασία.

Η Sophia Ankel είναι freelance δημοσιογράφος

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

22 points
Upvote Downvote

1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
1 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
1 Συντάκτες σχολίων
sonetharp Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
sonetharp
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σύμφωνοι με το άρθρο . Όμως δεν αναφέρετε τίποτα και για την αλήθεια στην άλλη πλευρά , ότι δηλαδή δεν είναι και λίγες οι 35νταρες 40νταρες + που στέλνουν προκλητικές και γυμνές φωτογραφίες σε αγόρια 18-19-20+ ετών οι οποίες μπορεί να είναι και δεσμευμένες και θέλουν να συνευρεθούν με τον νέο άμεσα στα κρυφά . Και δεν νομίζω ότι είναι λίγες οι περιπτώσεις αυτές .