in ,

Οι 7 γυναίκες εξερευνήτριες που μας εμπνέουν περισσότερο στην ιστορία

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για γυναίκες που εξερεύνησαν τον κόσμο

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για γυναίκες που εξερεύνησαν τον κόσμο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

queen of the desert 2015 005 nicole kidman desert 1000x750 CROP
Η Nicole Kidman στο Queen of the Desert στο ρόλο της Gertrude Bell

 Urlike Lemmin-Woolfrey στο TRAVEL AWAITS( https://amp.travelawaits.com)

Μετάφραση: Κική Αραβίδου

Όλοι γνωρίζουμε τους τολμηρούς και πολυταξιδεμένους άντρες εξερευνητές: Μάρκο Πόλο, Τζέιμς Κουκ, Μαγγελάνο, Χριστόφορο Κολόμπο… Ταξίδεψαν την γη για να ανακαλύψουν, διεκδίκησαν εκτάσεις για τις χώρες τους, εμπορεύτηκαν και εξερεύνησαν. Ξεκίνησαν  με τις ευχές των αρχηγών του κράτους τους και καθώς αποκτούσαν φήμη και κάποιες φορές περιουσία, έφεραν εις πέρας αυτό που ήταν αναμενόμενο για αυτούς και το έκαναν με όλη τη  βοήθεια που μπορούσαν να τους παρέχουν στις μέρες τους.

Ταυτόχρονα όμως υπήρξαν γυναίκες που έκαναν λίγο πολύ το ίδιο – χωρίς όμως αποδοχή ή βοήθεια. Το έκαναν από αγάπη για την περιπέτεια και πάρα τις χαμηλές προσδοκίες εκείνων των χρόνων για τις γυναίκες. Ανέτρεψαν τις συμβάσεις και βγήκαν να γνωρίσουν τον κόσμο με τους δικούς τους όρους. Μερικές από αυτές τις γυναίκες εξερευνήτριες είναι αρκετά γνωστές- πχ Amelia Earhart. Έκανα μια λίστα από αυτές που δεν είναι τόσο γνωστές αλλά δικαιούνται να γίνουν. Αυτές οι επτά γυναίκες με έχουν εμπνεύσει στην ζωή και τα ταξίδια μου και ελπίζω να το κάνουν και για εσάς.

1.Gudrid ThorbjarnardottirIceland (980-1019)

Καθότι ταξιδεύτρια και απόδημη και εγώ, θα ήθελα πολύ να μάθω πως προσαρμόστηκε και ζούσε η Gudrid  στην Vinland αλλά δυστυχώς λίγα είναι γνωστά.

Η Gudrid, με το παρατσούκλι «Gudrid, η μακριά ταξιδεμένη»,  γεννήθηκε στην Ισλανδία στο τέλος του ένατου αιώνα και ήταν η κόρη ενός αρχηγού των Βίκινγκ. Αν και οι γυναίκες στους Βίκινγκς έπαιζαν σημαντικό ρόλο στις κοινότητές τους,  η Gudrid  φαίνεται να ταξίδεψε περισσότερο από τις υπόλοιπες. Πήγε στην Γροιλανδία, Νορβηγία, ακόμη και στην Aμερική όταν ακόμη ονομαζόταν Vinland, χρόνια πριν άλλοι Ευρωπαίοι πατήσουν το πόδι τους στις ακτές της.  Λέγεται ότι έφερε στον κόσμο έναν γιο στην Αμερική, κάνοντάς τον, τον πρώτο Ευρωπαίο που γεννήθηκε στην ήπειρο αυτή.

Μετά από μία περιπετειώδη ζωή πήγε για προσκύνημα στην Ρώμη και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της σαν καλόγρια στην Ισλανδία.

Περισσότερα: Gods Daughter από την Heather Day Gilbert που ζωντανεύει τον θρύλο της.

2. Gertrude Bell, United Kingdom (1868-1926)

Έζησα στην Μέση Ανατολή για 12 χρόνια και θαυμάζω απεριόριστα την Gertrude Bell για τα ταξίδια της μέσα σε τρομερά τοπία, τον εναγκαλισμό της με τους πολιτισμούς και την πολυεπίπεδη ικανότητά της.

Γεννημένη σε μια εύπορη οικογένεια της Βόρειας Αγγλίας, η Gertrude  ήταν ελεύθερο πνεύμα εξ’ αρχής. Ευτυχώς είχε έναν ανοιχτόμυαλο πατέρα που επέτρεψε και ίσως μάλιστα ενθάρρυνε την κόρη του να χαράξει την δική της πορεία.  Η Gertrude πήγε στην Οξφόρδη να σπουδάσει ιστορία και μετά την αποφοίτηση της με άριστα, ταξίδεψε στην Τεχεράνη και έζησε με τον θείο της, έναν Βρετανό διπλωμάτη.

Η Gertrude  ερεύνησε την τοπική ιστορία, έμαθε αραβικά και φαρσί και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της αναμεμειγμένη με την πολιτική της Μέσης Ανατολής.  Ταξίδεψε μέσα σε έρημα κράτη, δημιουργώντας χάρτες σε προηγούμενες αχαρτογράφητες περιοχές, υπηρέτησε σαν αρχαιολόγος και δούλεψε για τον Ερυθρό Σταυρό στην διάρκεια του πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Στον ελεύθερο χρόνο της έγραφε βιβλία και ήταν μια από τις πιο διάσημους ορειβάτες της εποχής της.

Περισσότερα: Gertrude BellQueen of the DesertShaper of Nations από την Georgina Howell σε μια ευκολοδιάβαστη βιογραφία της Gertrude Bell.

3.Nellie Bly, United States (1864-1922)

Νομίζω ότι η Nellie Bly θα μπορούσε να είναι αδελφή μου! Ήταν δημοσιογράφος και ταξιδεύτρια, οπαδός του Ιουλίου Βερν και λάτρευε τις προκλήσεις.

Η Nellie  γεννήθηκε σαν Elizabeth Jane Cochran  σε μια εργατική οικογένεια στην Πενσυλβανία. Tης δόθηκε δουλειά σαν δημοσιογράφος στην εφημερίδα Pittsburgh Dispatch, μετά από μια απάντηση που έδωσε σε ένα άρθρο. Κατόπιν δούλεψε στην εφημερίδα New York World του  Joseph Pulitzer,  όπου κέρδισε επαίνους για αποκαλύψεις  σχετικές με ένα ίδρυμα ανιάτων.

Στη συνέχεια έθεσε σαν πρόκληση ζωής την νουβέλα του Ιουλίου Βερν, «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» και ξεκίνησε να γυρίσει τον κόσμο. Όχι μόνο κατάφερε να κάνει τον γύρο του κόσμου σε 72 μέρες, 6 ώρες, 11 λεπτά και 14 δεύτερα -κυρίως μόνη- αλλά συναντήθηκε και με τον ίδιο τον Βερν όταν ταξίδευε στην Γαλλία.

Περισσότερα: Nellie Bly: Daredevil, Reporter, Feminist  Brooke Kroeger  και η αυτοβιογραφία της Nellie Bly,  Around the World in Seventy-Two Days

4.Jeanne Baret, France (1740-1807)

Πρώτη φορά άκουσα για την Jeanne Baret  στην Γαλλία και την θαύμασα για την αν-υπάρχει-θέληση-υπάρχει-τρόπος,  στάση της.

Δεν γνωρίζουμε πολλά για την αρχή της ζωής της. Γεννήθηκε στην Βουργουνδία  σε μια φτωχή οικογένεια, όμως το πώς εκπαιδεύτηκε, έγινε οικιακή οικονόμος, ερωμένη και μετά γυναίκα του βασιλικού βοτανολόγου  Philibert Commerson είναι μάλλον φήμες παρά γεγονότα.

Είναι γνωστό  όμως, ότι όταν ο Commerson  προσκλήθηκε να πάρει μέρος σε μια αποστολή με τον Κόμη του Bougainville, πολύ γνωστό καπετάνιο και εξερευνητή,  η Jeanne ήταν ήδη γνωστή στην Βοτανολογία. Μεταμφιέστηκε σε άντρα για να συνοδέψει τον Commerson και έγινε η πρώτη γυναίκα που περιέπλευσε την γη. Αυτή και ο Commerson προμήθευσαν την Γαλλία με χιλιάδες νέα είδη φυτών.

Αν και το τέχνασμά της αποκαλύφθηκε όταν η ομάδα έφτανε στην Ταϊτή , αντί να την τιμωρήσουν, τιμήθηκε σαν εξαιρετική βοτανολόγος και εξερευνήτρια και της δόθηκε μισθός από τον βασιλιά για τις υπηρεσίες της.

Περισσότερα: The Discovery of Jeanne Baret: A Story of Science, the High Seas, and the First Woman to Circumnavigate the Globe  από την Glynis Ridley.

5.Mary Kingsley, United Kingdom (1862-1900)

Πρωτοέμαθα για την Mary Kingsley όταν σε βιβλιοπωλείο μεταχειρισμένων βιβλίων, τυχαία έπεσα πάνω σε ένα βιβλίο με τις ανακαλύψεις της στην Αφρική. Μια, όσο cool μπορεί να γίνει,  γυναίκα της Βικτωριανής εποχής στην ζούγκλα.

Η Mary, ανιψιά του συγγραφέα Charles Kingsley ήταν η κόρη ενός πολυταξιδεμένου γιατρού, αλλά έλεγε ότι κληρονόμησε την τάση για περιπέτεια από την μαμά της. Την ενδιέφερε ιδιαίτερα η Αφρική και όταν πέθαναν οι γονείς της ξόδεψε την περιουσία που κληρονόμησε, ταξιδεύοντας μόνη της στην ήπειρο αυτή. Εκπαιδευμένη στην ιατρική και με έντονο ενδιαφέρον για τα ψάρια, τα έντομα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της Αφρικής, ταξίδεψε την δυτική και την ισημερινή Αφρική ντυμένη με παραδοσιακή βικτωριανή φορεσιά.

Ήρθε σε επαφή με γορίλες, λεοπαρδάλεις, ιπποπόταμους και κροκόδειλους που όμως δεν μείωσαν στο ελάχιστο την αγάπη της για καθετί αφρικανικό, όπως αποδεικνύουν τα ημερολόγια της.

Περισσότερα: Mary Kingsley’s Travels in West Africa and A Voyager Out: The Life of Mary Kingsley  από την Katherine Frank.

6.Ida Pfeiffer, Austria (1797-1848)

Νομίζω ότι η ιστορία της Ida Pfeiffer  αγγίζει αρκετές γυναίκες που αφιέρωσαν τον χρόνο τους να κάνουν οικογένεια και ξαναβρήκαν τον εαυτό τους όταν τα παιδιά τους μεγάλωσαν και έφυγαν από το σπίτι.

Σαν την Gertrude Bell, η Ida γεννήθηκε σε μια εύπορη οικογένεια με έναν ανοιχτόμυαλο πατέρα  που της έδωσε  την ίδια εκπαίδευση με τα αγόρια αδέλφια της και την μεγάλωσε αντισυμβατικά, πολλές φορές ντυμένη με αγορίστικα ρούχα και κάνοντας σπορ.

Μετά τον θάνατο του πατέρα της, ανέλαβε η πιο παραδοσιακή μητέρα της και η Ida έζησε πιο συμβατική ζωή. Παντρεύτηκε, γέννησε δύο γιους και τους φρόντισε όσο πήγαιναν σχολείο. Όταν όμως αυτοί τακτοποιήθηκαν, ταξίδεψε πολύ, συμπεριλαμβανομένου και του  γύρου της γης δύο φορές. Ήταν η πρώτη γυναίκα που οι ταξιδιωτικές της εντυπώσεις μεταφράστηκαν σε διάφορες γλώσσες και έγινε μέλος των Γεωγραφικών Εταιρειών (Geographical Societies) του Βερολίνου και του Παρισιού (όχι του Λονδίνου όμως, που τότε δεν δέχονταν γυναίκες).

Περισσότερα: Wanderlust: The Amazing Ida Pfeiffer, the First Female Tourist  από τον John van Wyhe.

7.Aimee Crocker, United States (1864-1941)

Όταν άκουσα την ιστορία της Aimee Crocker , αμέσως σκέφτηκα ότι αν υπήρχε Instagram στις μέρες της, θα ήταν η υπέρτατη Influencer.

H Aimee ήταν κληρονόμος αν και αμφιλεγόμενη. Ταξίδεψε ανάμεσα σε ηπείρους, σε κοινωνικές τάξεις και πολιτισμούς από νεαρή ηλικία, αποδεχόμενη άλλες θρησκείες και ερχόμενη λίγο πιο κοντά με μερικούς όμορφους νεαρούς στα ταξίδια της, δημιουργώντας το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο. Και μετά τα κατέγραψε όλα αυτά στο πρώτο από τα πολλά βιβλία της.

Περισσότερα:  Η αυτοβιογραφία της  Aimee Crocker, And I’d Do It Again: The Extraordinary Adventures of an Edwardian Heiress, and Aimee Crocker’s Refined Vaudeville  από K.M. Taylor.

Υπάρχουν και ένα σωρό άλλες φοβερές γυναίκες εξερευνήτριες και πρωτοπόροι. Μπορούμε να αναφέρουμε την Isabella Bird , που ήταν η πρώτη γυναίκα που μπήκε στην Γεωγραφική Εταιρεία του Λονδίνου, την Bessie Coleman, πρώτη Αφροαμερικάνα και ιθαγενής αμερικάνα αεροπόρος, την Louise Arner Boyd, που εξερεύνησε την Γροιλανδία και την Αρκτική, την Isaballe Eberhardt,  που  χώρεσε ένα απίστευτο αριθμό περιπετειών στα σύντομα 27 της χρόνια και την Valentina  Tereshkova,  πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα.

Για να παραφράσουμε μια γνωστή ρήση του Andre Gide: « Η γυναίκα δεν μπορεί να ανακαλύψει νέους ωκεανούς αν δεν έχει το θάρρος να χάσει από το οπτικό της πεδίο την ακτή».

Πηγή: https://amp.travelawaits.com/2496411/most-inspiring-female-adventurers/?pv=related_list&__twitter_impression=true

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

8 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
IrisPrismatica
IrisPrismatica
3 χρόνια πριν

Πολύ ενδιαφέρον! Άλλη μια περίπτωση που είχα βρει ενδιαφέρουσα ήταν της Sacagawea (https://en.wikipedia.org/wiki/Sacagawea), της 16χρονης Ινδιάνας που συνόδευσε ως οδηγός και διερμηνέας του αμερικανούς εξερευνητές Lewis και Clark κατά την εξερεύνηση και χαρτογράφηση των νεοαποκτηθέντων εδαφών της τότε λεγόμενης Λουιζιάνα (όχι της πολιτείας [μόνο]).

Katrin Tossodoula
Katrin Tossodoula
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  IrisPrismatica

Το καλό είναι οτι για την συγκεκριμένη δίνεται χρόνος στην ταινία Μία νύχτα στο Μουσείο και αναφέρεται τι έχει κάνει.
Μπορεί να μην είναι στο ιδανικό πλαίσιο, αλλά είναι καλό που την αναφέρουν και της δίνουν ρόλο. 🙂

alpha.
alpha.
3 χρόνια πριν

Ο Christopher Hitchens στην κριτική του βιβλίου της Georgina Howell (Gertrude Bell: Queen of the Desert, Shaper of Nations) κάνει και την εξής ενδιαφέρουσα παρατήρηση: It’s usually men who volunteer to go off on a desert mission at this point, but by late 1915 Gertrude was in Cairo as the first woman officer (known as “Major Miss Bell”) ever to be employed by British military intelligence. She was given this distinction because her extraordinary prewar travels and researches in Arabia Deserta had suddenly acquired strategic importance. In the film version of The English Patient, some British soldiers are scrutinizing a… Διαβάστε περισσότερα »

Anna
Anna
3 χρόνια πριν

Από τα αγαπημένα μου άρθρα νομίζω μέχρι στιγμής, η ονειροπολα πλευρά μου εμπνεύστηκε απίστευτα!
Θα ψάξω βιβλιογραφία-ελπίζω να υπάρχει και μυθιστορηματικο υλικό 👏

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Anna

Anna για βιβλια εμπνευσμένα από γυναίκες-εξερευνήτριες δες αυτά τα δυο
1. Smilla’s Sense of Snow
2. The Signature of All Things

το άρθρο μου άρεσε πάρα πολύ και αυτά τα δύο βιβλία ειναι στο τοπ10 μου (όλοι καταλάβατε ότι οι γυναίκες στην περιπέτεια είναι το αγαπημένο μου θέμα, ε;)

Anna
Anna
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Φούστα Κλαρωτή

Τέλεια, ευχαριστώ φούστα 👏👏
Ήμουν σε αναζήτηση, δεν ήξερα για τι έχω όρεξη, αλλά αυτό μου φανηκε πολυ ενδιαφέρον θέμα!

Τσιτσίγκειος Πένα
Τσιτσίγκειος Πένα
3 χρόνια πριν

Μόλις είδα τον τίτλο το μυαλό μου πήγε στην Isabella Bird, γιατί είναι και ήρωας του Top Girls της Churchill. Είδα την θεατρική παράσταση το περασμένο φθινόπωρο και ενθουσιάστηκα.