in

Ωφελεί η ψυχοθεραπεία ή σε βάζει σε ένα ατέρμονο κύκλο ανάλυσης των πάντων;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Η μητέρα μου αντιμετώπιζε παλαιότερα κάποια προβλήματα ψυχικής υγείας και παρακολουθείτο από ψυχίατρο. Μιλώ σε παρελθοντικό χρόνο, διότι δυστυχώς η μαμά μου δεν είναι πια στη ζωή. Πολλές φορές μιλούσα στο γιατρό της, μου έδινε οδηγίες για διάφορα θέματα που άπτονταν του θέματος της μαμάς μου. Μια φορά, επειδή ήταν μιά περίοδος που σκεφτόμουν ότι […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

mipos exete antistasi psyxotherapeia apantiste erotiseis

Η μητέρα μου αντιμετώπιζε παλαιότερα κάποια προβλήματα ψυχικής υγείας και παρακολουθείτο από ψυχίατρο. Μιλώ σε παρελθοντικό χρόνο, διότι δυστυχώς η μαμά μου δεν είναι πια στη ζωή. Πολλές φορές μιλούσα στο γιατρό της, μου έδινε οδηγίες για διάφορα θέματα που άπτονταν του θέματος της μαμάς μου. Μια φορά, επειδή ήταν μιά περίοδος που σκεφτόμουν ότι θα ήθελα κάποια στιγμή στη ζωή μου να κάνω ψυχανάλυση, είχα ρωτήσει τον ψυχίατρο ποια είναι η γνώμη του για την ψυχανάλυση και εάν πίστευε ότι θα ήταν καλή ιδέα να κάνω κάποια στιγμή. Η απάντησή του ήταν πολύ διαφορετική από αυτή που ανέμενα. Μου είπε ότι δεν βρίσκει λόγο να κάνω κάτι τέτοιο και ότι γενικώς ότι ” το να σκαλίζεις και υπεραναλύεις κάποια πράγματα, δεν είναι πάντα καλό”. Αυτό με αποθάρρυνε και μέχρι στιγμής δεν έχω κάνει ψυχοθεραπεία.Τα ερωτήματά μου είναι τα εξής, δεδομένου και του ότι πολύ συχνά παροτρύνεις πολλούς από αυτούς που σου γράφουν να πάνε σε ψυχολόγο. Στο σημείο αυτό, να πω βέβαια ότι αναφέρομαι στα πιο ‘απλά’ προβλήματα και όχι βέβαια σε θέματα που χρήζουν κλινικής παρακολούθησης απο ψυχίατρο. Τελος πάντων, από το κοντινό μου περιβάλλον βλέπω ότι άνθρωποι που έχουν κάνει χρόνια δουλειά με ψυχολόγο ή με ψυχίατρο, έχουν φτάσει πια στο άλλο άκρο, να υπεραναλύουν τα πάντα σε σημείο που μόνο αναλύουν και λίγα κάνουν. Μπορούν να σου εξηγήσουν πολύ ωραία τα πάντα. Όταν πρέπει να δράσουν, τη θεωρία δεν την κάνουν πράξη. Από την άλλη, σαφώς αντιλαμβάνομαι ότι το να έχεις απτά προβλήματα και να μην κάνεις τίποτα για να βρεις από που πηγάζουν, είναι το άλλο άκρο. Το ερώτημα μου είναι, πρώτον, πως σου φάνηκε η απάντηση του ψυχιάτρου; Δεύτερον, πως μπορεί ένας άνθρωπος να καταλάβει πότε η οποιαδήποτε θεραπεία, αντί να τον βοηθάει τον βάζει σε έναν ατέρμονο κύκλο ανάλυσης των πάντων; Μήπως καμιά φορά ίσως να ισχύει και το ‘ σκάσε και κολύμπα’; Ελπίζω να είναι σαφή τα ερωτήματά μου και ανυπομονώ να διαβάσω την άποψή σου. Καλή συνέχεια!

 

Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία και η ψυχανάλυση είναι είδη θεραπείας που λίγο έχουν να κάνουν έτσι και αλλιώς με τα κλινικά σημεία, και περισσότερο έχουν να κάνουν με την κατανόηση του εαυτού και των άλλων. Σίγουρα μέσα από την ψυχανάλυση κάποιος μπορεί να βελτιώσει τη ζωή του, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της βαθύτερης γνώσης του εαυτού, που επέρχεται με τη θεραπεία. Παρόλα αυτά σαν μέθοδος θεραπείας συνεχίζει να είναι αρκετά ακριβή και χρονοβόρα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται πολλοί να την ακολουθήσουν. Αν σε ενδιαφέρει η ψυχανάλυση, μπορείς να ψάξεις πάντα για ψυχανάλυση χαμηλού κόστους, που προσφέρουν οι πιο γνωστές εταιρίες ψυχανάλυσης στην Αθήνα.

Τώρα όσον αφορά την ψυχοθεραπεία γενικώς, γιατί μίλησες για ψυχανάλυση μεν, αλλά πολλοί μπερδεύουν τους όρους (η ψυχοθεραπεία είναι ο όρος ομπρέλα που περιλαμβάνει τα διάφορα είδη θεραπείας, όπως γνωσιακή/συμπεριφοριστική, ψυχαναλυτική, συστημική, προσωποκεντρική, gestalt, κ.α.), ισχύει πάνω κάτω ό,τι είπα για την ψυχανάλυση, με εξαίρεση ίσως τη γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία που είναι αρκετά εστιασμένη στο μοντέλο πρόβλημα à επίλυση, που σημαίνει με λίγα λόγια πως δεν θα σου την πρότεινα αν δεν έχεις κάποιο εστιασμένο πρόβλημα στη ζωή σου, το οποίο θέλεις να επιλύσεις.

Όσον αφορά το «σκάσε και κολύμπα», κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές αντοχές και διαφορετικά εφόδια. Μερικές φορές είναι καλύτερο να ζητήσεις βοήθεια κάποιου ειδικού, παρά να βαλτώνεις σε καθημερινά προβλήματα. Το πόσο θα αξιοποιήσεις την ψυχοθεραπευτική σου εργασία προς όφελος σου ή προς ατέρμονη ανάλυση χωρίς ουσία, είναι καθαρά στο χέρι σου και τον χαρακτήρα σου.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

11 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
So_OS
So_OS
4 χρόνια πριν

Μα συχνα ο ρολος του θεραπευτή ειναι να σε βγαλει απο μια συγκεκριμένη λούπα για να μπορέσεις τελικά να κανεις κατι και να συνειδητοποίησεις οτι πλεον οτι εισαι υπευθυνος για τις πραξεις σου και για την αλλαγη (με λιγα λογια να ωριμασεις).
Ο θεραπευτής ειναι σαν το δασκαλο. Μπορεί να σου μαθει πραγματα και να σε καθοδηγήσει αλλα τελικα ο θεραπευόμενος/μαθητής πρεπει να βαλει τον κωλο του κατω και να κανει τη δουλεια.

Τετράγωνη Λογική
Τετράγωνη Λογική
4 χρόνια πριν

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν οι ενδιαφερομενοι πώς η ψυχανάλυση και η ψυχοθεραπεία δεν είναι το ίδιο. Βλέπω συχνα στο σαιτ αυτό το λάθος να επαναλάμβανεται. Είναι όπως τα λέει η ψυχολόγος, η ψυχαναλυση είναι μέθοδος ψυχοθεραπείας. Μπορει λανθασμένα ο γιατρός να θεώρησε ότι ξέρεις τη διαφορά και αν του μίλησες για ψυχαναλυση να σε απέτρεψε κρίνοντας ότι δεν κάνει για εσενα; Δεν είμαι ειδική, αλλά δεν έχω ξανά ακούσει γιατρό να προτείνει σε κάποιον να μη κάνει ψυχοθεραπεία εφόσον το επιθυμεί. Αλλά έχω ακούσει πολλούς να αναφέρουν ότι η ψυχανάλυση είναι μια θεραπεία που δεν ταιριάζει σε όλους.

Mikros_Beethoven
Mikros_Beethoven
4 χρόνια πριν

Εγώ κάνω γνωσιακή συμπεριφοριστική πάντως εδω και δύο χρόνια και δεν δουλεύω ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, ούτε έχω σκοπό να διακόψω ακόμα. Δεν χρειάζεται να δουλέψεις συγκεκριμένο θέμα, κι εγώ πήγα νομίζοντας ότι πρέπει να δουλέψω πχ το γιατί δεν αποφασίζω να αδυνατίσω ή να κάνω πτυχιακή και κατάλαβα ότι έχω θέματα μειονεξίας που με κάνουν πολύ αναβλητικη. Προτιμώ αυτή τη βαθύτερη δουλειά από το να κατάφερνα πχ να κάνω πτυχιακή και μόνο. Κάνω ταυτόχρονα και Ψυχόδραμα εδώ και δύο χρόνια. Είναι καταπληκτικό για να μάθεις να αφήνεσαι στο συναίσθημα και να μην υπεραναλύεις και εκλογικέυεις και το ψίχουλο. Με έμαθε… Διαβάστε περισσότερα »

Mikros_Beethoven
Mikros_Beethoven
4 χρόνια πριν

Έχεις δίκιο, αν μπούμε σε λεπτομέρειες ναι, δανειζόμαστε κι άλλα εργαλεία. Δεν ήξερα ότι είναι θέμα ικανότητας του Ψ, χάρηκα τώρα. Θα του πω ότι είναι πεφωτισμένος.

Evil
Evil
4 χρόνια πριν

Για να κάνεις πράξη αυτά που κατάλαβες στη θεραπεία πρέπει να ξεπεράσεις μηχανισμούς που έχουν εγκατασταθεί μέσα σου από τη βρεφική ηλικία ακόμα. Αν το θεωρείς ευκολακι τι να πω.

Zouzouna Goutsouna
Zouzouna Goutsouna
4 χρόνια πριν

Σαν ενα ακαταστατο δωματιο γεματο πεταμενα και ανακατεμενα αντικειμενα παντου.
Αν δεν βγαλεις απο μεσα σου το χαος στον ψυχοθεραπευτη σου τοτε πού θα το βγαλεις; Στον συναδελφο σου ή στο συντροφο ;
Οι σκεψεις πώς θα μπουν σε ταξη χωρις αναλυσεις επι αναλυσεων;

Henie
Henie
4 χρόνια πριν

Ξεκίνησα ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία όταν ήμουν 18 και σταμάτησα στα 26. Δε μπήκα ποτέ στην λούπα υπεραναλυσης των παντων… κάποια ζητήματα και συμπεριφορές ναι, τις αναλύεις ναι τις φιλτράρεις διαφορετικα αλλά καποιες «είναι Απλως ένα πούρο». Το σημαντικότερο ομως που κέρδισα απο αυτη την δουλεια με τον εαυτο μου ειναι πως ειμαι πιο ήρεμη, νοιώθω σα να ξεπέρασα πολλα κατάλοιπα που μου άφησαν οι γονεις μου, ισως και τους ίδιους ως απόλυτες φιγούρες. Τέλος, να τονίσω πόσο σημαντικός ειναι ο ρόλος του θεράπευτη σε αυτη τη διαδικασια καθως και το «ταίριασμα» θεραπευτή – θεραπευμένου.
Φιλιά !

curious chameleon
curious chameleon
4 χρόνια πριν

Εγώ ξεκίνησα με λακανικη ψυχανάλυση αλλά δεν μου ταίριαζε. Ένιωθα ότι μιλάω σε τοίχο, είχα ανάγκη από πιο πολλή έκφραση συναισθήματος και μια πιο κοντινή και άνετη επικοινωνία. Συνέχισα με προσωποκεντρική συμβουλευτική και μου άλλαξε τη ζωη. Σίγουρα θέλει χρόνο, υπομονή και προσπάθεια αλλά για εμένα πιστεύω ότι θα έπρεπε να είχα ξεκινήσει και νωρίτερα. Πέρασα τη φάση που ένιωθα ότι καίγονται τα εγκεφαλικά μου κύτταρα από τη σκεψη αλλά πλέον είναι πιο ήρεμη και καλά με μενα

Mikros_Beethoven
Mikros_Beethoven
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  curious chameleon

Άσε ρε, εγώ θυμάμαι τραυματικά περιστατικά από τη λακανική. Τόση ψύχρα. Καμία στήριξη. Και να μην καταλαβαίνω και τίποτα στη αρχή. Αναρωτιέμαι, έκανες ντιβάνι; Σε έδιωχνε απότομα στην πρώτη αυτοαποκάλυψη; Χωρίς συγκεκριμένο χρόνο συνεδρίας, αλλά να παίζει γύρω στο τέταρτο;

Dim Chita
Dim Chita
4 χρόνια πριν

Δεν υπάρχει μόνο η ψυχανάλυση σαν θεραπεία. Υπάρχουν κι άλλες προσεγγίσεις. Γνωστικοσυμπεριφοριστικη, ανθρωποκεντρική κ.α.