Ωδή στο καλό παιδί

Όλοι μας ξέρουμε τα καλά παιδιά. Τα καλά παιδιά είναι παντού

Το καλό παιδί έχει, απ’ ότι φαίνεται, πολλές έννοιες στα μυαλά ετούτης της κοινωνίας. Πολύ απασχόλησε το μυαλό μου τελευταία το καλό παιδί, και κάπου ήθελα να μοιραστώ τις σκέψεις μου και νομίζω πώς βρήκα την κατάλληλη παρέα. Μμμ, από πού να αρχίσω… Μάλλον με μερικές από τις αγαπημένες μου εμπειρίες.

Καλό παιδί. Ο νέος ο οποίος, εκ πρώτης όψεως, ικανοποιεί τα αιτήματα της κοινωνίας. Είναι ευγενικός, χαμογελαστός, έχει μια συμβατική εμφάνιση και εργάζεται σε ένα τίμιο πόστο. Ή μπορεί και να μην εργάζεται, αλλά τα υπόλοιπα φτάνουν. Εντάξει, εντάξει, ούτε χαμογελαστός μπορεί να είναι πάντα, άνθρωπος είναι άλλωστε. Όσο για την εμφάνισή του, κι εδώ οι απόψεις διίστανται, μια που το ποιες εμφανίσεις είναι αποδεκτές και ποιες όχι είναι ένα πολύ μεγάλο debate χρόνια τώρα. Ωραία, οπότε το ευγενικός μας αρκεί. Και το να μην κάνει φανερά κάτι κακό.

Με αυτόν τον κανόνα λοιπόν, είναι όλοι καλά παιδιά. Ο γείτονας, που σου κράτησε την πόρτα και δεν έχει δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα στην πολυκατοικία, ο χαμογελαστός μπαρίστα, ο κομμωτής σου, ο ταμίας στο σούπερ μάρκετ. Ο νεαρός δάσκαλος του παιδιού σου που τόσο πολύ φαίνεται να αγαπά τα παιδιά. Ποιο είναι το κοινό όλων αυτών; Ότι τους γνωρίζουμε μόνο μέσω ενός ρόλου τους. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν κι άλλες, αθέατες στο ευρύ κοινό, πλευρές. Και να που κάποια στιγμή όλοι γνωρίζουμε ένα καλό παιδί πιο προσωπικά, ούτως ή άλλως μάλλον μόνο όποιος μας φαίνεται καλό παιδί κερδίζει την συμπάθειά μας. Κι εδώ είναι που τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πιο πολύπλοκα.

Ζητάς συμβουλή για τα ερωτικά σου, από ένα φίλο σου (καλό παιδί) που είναι τύπος και υπογραμμός (γι’ αυτό είναι καλό παιδί) και ξέρεις ότι ήταν καλός με τις κοπέλες του και αυτές τον αφήσανε “οι κάρχιες”, και σου λέει “κοίτα να δεις, έτσι που συμπεριφέρεσαι κάνεις τους άλλους να πιστεύουν ότι είσαι χαμηλών ηθών, οπότε γι’ αυτό και σου φέρονται έτσι αλλά εσύ σίγουρα δεν είσαι, είσαι το καλύτερο κορίτσι”. Κι αργότερα, που θα έχεις περάσει τα πρώτα άντα και θα του λες ότι το βιολογικό σου ρολόι δεν έχει χτυπήσει ακόμη και πώς είσαι μια χαρά στη ζωή σου όπως είσαι, αρχίζει να σου λέει ότι μια μέρα αυτή σου τη στάση θα την μετανιώσεις στα σίγουρα. Κι αν του πεις ότι κι ο Τάκης είναι σύμφωνος θα σου πει “ο Τάκης είναι άντρας και δεν είναι το ίδιο, φυσικά και δεν θέλει ευθύνες, άσε που επειδή είναι άντρας κάνει παιδιά άμα το έχει τόσο καημό και στα εξήντα του”. Κι έρχεται κι εκείνος ο φίλος ο πιο free spirit o οποίος αυτός κι αν είναι καλό παιδί, ο καλύτερος από όλους, ο φεμινιστής, που συζητάτε χωρίς κολλήματα και ταμπού, για τα πάντα και που κάποια στιγμή σου εκμυστηρεύεται ότι προσπαθεί να πείσει να τις κοπέλες να κάνουν σεξ μαζί του χωρίς προφυλάξεις γιατί θα τις ειδοποιήσει εγκαίρως και το έχει ξανακάνει πολλές φορές και δεν έχει τίποτα. Κι εκείνος ο φίλος σου που συμπαθεί η μαμά σου γιατί έχει όλα τα καλά της κοινωνίας και σου λέει όλη την ώρα πράγματα “Είναι τόσο καλό παιδί ο Αλέξης, γιατί δεν τα φτιάχνεις με τον Αλέξη;” και “έναν σαν τον Αλέξη να βρεις”, μόνο που εσύ δεν θα τα φτιάξεις με τον Αλέξη, ούτε με έναν σαν τον Αλέξη, πόσο μάλλον να παντρευτείς κιόλας γιατί ξέρεις όλα τα άπλυτα του Αλέξη, εκείνα που δεν ξέρει η μαμά σου και τον έχει για καλό παιδί. Φυσικά και δεν χαλάς τη φαντασίωση της μαμάς σου και της απαντάς κάθε φορά με ένα “μα δεν είναι ο τύπος μου” το οποίο εν μέρει ισχύει.

Και πάμε τώρα στον κολλητό (άρα και στο πιο καλό παιδί από όλα). Που πήγες σπίτι του να αράξετε λίγο πριν βγείτε και σε υποδέχτηκε με την πυτζάμα και όταν ήρθε η ώρα να φύγετε ήρθε και άλλαξε μπροστά σου για να μην διακόψετε και την κουβέντα. Και που μια μέρα σου έριξε και μια μπάτσα στον κώλο, φιλική, πολύ φιλική. Την οποία εσύ δικαιολογείς για συναισθηματικούς λόγους, κι εκείνος την δικαιολογεί επειδή τα ξέρει όλα για σένα σαν κολλητός και ξέρει τι π***άκι είσαι και ότι δεν θα κολλήσεις στα καβλαντίσματά του και φυσικά και θα σου καθότανε, είσαι τρελό γκομενάκι άλλωστε, αλλά είσαι και κάτι άλλο (το προαναφερθέν) και δεν γίνεται η δική του η κοπέλα να είναι αυτό το κάτι άλλο.

Μα πιο δίπλα κι από τους φίλους έρχονται οι εκάστοτε σύντροφοι κι εδώ αρχίζει το Γκραν Σουξέ. Δεν είναι τυχαία η ονομασία μιας άλλης αγαπημένης σελίδας “Να του πάρουμε μια πάστα.”. Στο όνομα του καλού παιδιού (και της αγάπης) έχουν λάβει χώρα μερικά από τα πιο απαράδεκτα περιστατικά.

Ο αγαπημένος τύπος, της μοδός τελευταία, είναι ο “ας το πάμε χαλαρά και βλέπουμε”. Βλέπουμε γιατί οκ, κοιτάξετε να δείτε οι άνθρωποι θέλουν χρόνο να γνωριστούν, μην δημιουργήσουμε και προσδοκίες, κρίμα είναι. Κι είμαστε και γκόμενοι με απαιτήσεις, δεν συγκινούμαστε δα και εύκολα ή είμαστε πληγωμένοι και δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε εύκολα. Η τελευταία κατηγορία μάλιστα μπαίνει στον κατάλογο με τα καλά παιδιά με σειρά προτεραιότητας, για ευνόητους λόγους. Και κάπως έτσι δικαιολογούν την καταπίεση που γουστάρουν να ασκούν. Και φυσικά όλα αυτά λαμβάνονται ως πολύ νορμάλ από όλους τους φίλους/ες. Ναι, ναι είναι πολύ καλό παιδί, τι ήθελες, κανένα λιγούρι, που όπου υπάρχει γκόμενα κάθεται; Εσύ έχεις αξία κορίτσι μου! Και το μόνο που μένει φυσικά είναι φας τη χυλόπιτα από τον αξία. Την οποία φυσικά και θα φας γιατί οι εν λόγω τύποι αποχωρούν λίαν συντόμως, όταν θα έχουν βαρεθεί ή θα έχουν βρει κάτι καλύτερο. Ή φεύγουν μετά από κάτι μήνες στους οποίους εσύ φυσικά και νόμιζες ότι είχατε σχέση αλλά δεν είχατε και “νομίζω αυτά τα είχαμε ξεκαθαρίσει”.

Είναι οι τύποι που σε ελεύθερη μετάφραση, θέλουν απλά σεξ αλλά έχουν κι έναν κώδικα ηθικής για να μην φαίνονται τελείως σάπιοι στον εαυτό τους και στους απέξω, αλλά και για να κάνουν ευκολότερα τη δουλειά τους στην ηθικολόγα κι ανελεύθερη κοινωνία στην οποία ζούμε. Το παραπάνω φαινόμενο είναι τόσο μα τόσο συχνό, που όταν εμφανιστεί ένας τύπος που όντως θέλει απλά σεξ και συμπεριφέρεται ανάλογα τρίβουμε τα μάτια μας κι αρχίζουν άλλα περίεργα. Όπως το “μα καλά τι έχω και δεν με θέλει, πρέπει να τον κάνω να με θέλει”. Ή η αγιοποίηση του συγκεκριμένου γιατί κράτησε τα προσχήματα και έκανε ακριβώς ότι είχατε συμφωνήσει χωρίς να αφήνει υποσχέσεις. Είναι εκείνος που θυμάσαι κάθε φορά που σου τυχαίνει ένας σαν αυτούς της προηγούμενης παραγράφου. Ειδικά αν τα είχατε ταιριάξει πολύ ωραία. Και φυσικά οι φίλες σου θα σου πουν ότι αυτός ο τύπος δεν είναι καλό παιδί, κι αυτό που κάνετε είναι πολύ ρηχό και οι φίλοι σου θα σου πουν ότι πολύ καλά κάνει το παιδί και μπράβο του, αλλά εσένα θα σε κατατάξουν κάπου. Εδώ που τα λέμε, κι οι φίλες σου κάπου εκεί σε κατέταξαν. (Άλλαξε παρέα. ΧΘΕΣ).

Και το καλύτερο το φύλαξα για το τέλος. Έρχεται κάποια στιγμή, ένα παιδί της διπλανής πόρτας. Όχι κάτι πολύ ιδιαίτερο, ψιλοενδιαφέρον τύπος και καλό παιδί. Που σου χαρίζει και κάποιες χαριτωμένες στιγμές φλερτ. Και που δεν ξέρεις αν σε νοιάζει ή δεν σε νοιάζει ακόμα, αλλά το φλερτ είναι χαριτωμένο και σεμνό και το αποδέχεσαι, άλλωστε αυτά τα πράγματα έχουν πλάκα. Τέλος πάντων, λες να δώσεις μια ευκαιρία να τον δεις καλύτερα για να αποφασίσεις αν θες το πράγμα να περάσει σε τίποτα περισσότερο από φλερτ, οπότε αποδέχεσαι την πρόταση του να βγείτε. Βγαίνετε, φλερτάρετε, αλλά κάπου εκεί αποφασίζεις ότι δεν σου κάνει, οπότε αραιώνεις λίγο ως πολύ το φλερτ συνεχίζοντας το ραντεβού σου και φεύγεις έχοντας κάνει σαφείς τις προθέσεις σου. Οι οποίες μάλλον δεν λήφθηκαν υπόψιν γιατί αφού αποδέχτηκες την πρόταση του να βγείτε πρέπει να του κάτσεις κιόλας.  Γι’ αυτό και σε βουτάει. Αλλά εσύ δεν του αστράφτεις καμιά ανάποδη, γιατί είναι καλό παιδί και δεν θέλεις να δημιουργήσεις διπλωματικό επεισόδιο, οπότε τον σταματάς και του εξηγείς, αλλά εκείνος  δεν καταλαβαίνει και συνεχίζει την παρενόχληση συνοδευόμενη από φράσεις του τύπου “η φάση είναι τώρα” και “δεν είναι τίποτα αυτό που συμβαίνει μεταξύ μας, μην αγχώνεσαι” και “τώρα είναι η ευκαιρία σου, θα το μετανιώσεις”.  Και δεν τον καταγγείλεις, γιατί όποτε το συζητάς με δικούς σου ανθρώπους σου λένε ότι τα ‘θελες και τα πάθες. Και τους πιστεύεις, γιατί είναι κι αυτοί καλά παιδιά και καλά κορίτσια. Μεγάλη απάτη το καλό παιδί της κοινωνίας, τελικά.

(Φυσικά και υπάρχουν και πραγματικά καλά παιδιά. Αλλά δεν ήταν μέσα στο θέμα για σήμερα)

in

Αξιολογήστε το άρθρο

47 points
Upvote Downvote

11
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
8 Θέματα σχολίων
3 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
11 Συντάκτες σχολίων
Λευκός ΣίφουναςBombaNeverlanderGeorgia Kidril Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Neverlander
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Απολαυστικότατη Jelly Roll! Να πούμε και για το καλό παιδί που είναι καταπληκτικός με όλους και όλοι λένε πόσο τυχερή είσαι και μετά ανακαλύπτεις κανά εξάμηνο μέσα στη σχέση ότι μαζί σου ”είναι ο εαυτός του” και εσύ πρέπει να τον καταλαβαίνεις και να μην του ζητάς να σου φέρεται όσο ωραία φέρεται στους φίλους του, στην οικογένεια του και στους γύρω του, γιατί μαζί σου ”δεν χρειάζεται να πιέζεται”. Και μετά εσύ θες να είστε μόνο φίλοι, μπας και σου φερθεί κι εσένα τόσο όμορφα όσο σε όλους τους άλλους.

Bomba
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Εεεε μα πχιά! Και οι χειρότεροι είναι αυτοί που αυτοχρίζονται Καλά Παιδιά και ειναι οι μεγαλύτεροι μαλάκες, μισογύνηδες που σου κάνουν την τιμή να είναι μαζί σου, ακόμα και αν δεν είσαι και η καλύτερη κοπέλα, ισάξια του Καλού Παιδιού. Όμως τι να γίνει; Σε αγαπήσανε και (θα ρίξουν το επίπεδό τους για να) είναι μαζί σου. Τυχερήηηηη…

Λευκός Σίφουνας
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ντάξει, λάτρεψα <3
Είναι μάστιγα αυτά τα "καλουπιασμένα" καλά παιδία, "αχ κοίτα τι καλός που είμαι κι εγώ έκανα *αυτό* για εσένα" υποννοώντας ότι τους χρωστάς κιόλας. Καλέ πριτς κοκό!

eraki
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σε πολλά δεν έχεις άδικο. Αυτοί που αβασάνιστα λένε « αυτός είναι καλό παιδί, γιατί δεν τα φτιάχνεις μαζί του;;;» συνήθως δεν έχουν ιδέα. Αλλά και γιατί να τους ακούσεις; Ποιος θα μου πει εμένα και γιατί να τον ακούσω! Αμα δε δοκιμάσω…
Ωστόσο υπάρχουν πραγματικά τα καλά παιδιά, διαμάντια σκέτα. Γι αυτούς συνήθως όμως δε λέει κανείς τίποτα.

What The Fu_rfulo!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Θα ήταν σοφό ίσως, να αναφέρουμε και την κατηγορία “καλό παιδί/άθλιος γκόμενος”. Και γίνομαι πιο συγκεκριμένη: Πρόκειται για το είδος εκείνο του άντρα που είναι αρεστός στους πάντες, σε ξεγελά με τους τρόπους του, λες “ας δώσω μια ευκαιρία”, πραγματώνεται η “ευκαιρία” με φαινομενική επιτυχία και αρχίζουν λίαν συντόμως τα παρατράγουδα που έχουν την εξήγηση τους, ακριβώς τη στιγμή που μαθαίνεις ότι έχει σταθερό-δεσμό-που-το-πάνε-σοβαρά (σοβαρά;;;;) και όταν τον ξεμπροστιάζεις σου λέει “μα, δεν είμαι κακός άνθρωπος” ή το ακόμη πχιο επιτυχημένο που μου έχει τύχει “η-σταθερή (για την οποία υπήρχε μια υποψία ύπαρξης, αλλά όταν ρωτήθηκε ευθέως το έπαιξε Κινέζος)-έμεινε-έγκυος-παντρεύτηκα-γίνομαι-μπαμπάς-οσονούπω-αλλά-εσένα-δε-σου-λέω-τίποτε-για-να-μη-σε-πληγώσω-κλατς-κλατς”.… Διαβάστε περισσότερα »

loglady
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Το λάτρεψα! Μάστιγα το τελευταίο είδος Καλού Παιδιού™. Θα προσπαθήσει να σε πείσει ότι εκείνη τη φορά που ήσασταν έξω στην ίδια παρέα και είχες πιει λίγο παραπάνω ήσουν “εκμεταλλεύσιμη”, αλλά εκείνος, ως Καλό Παιδί™, ήταν κύριος και δεν σε εκμεταλλεύτηκε. Ωστόσο, παρόλο που θυμάσαι τη συγκεκριμένη βραδιά ολοκάθαρα, εκείνος θα επιμείνει ότι του τριβόσουν, μέχρι που θα τον διαολοστείλεις, γιατί έλεος πια με τα Καλά Παιδιά™. Θα αφήσει λίγο χρόνο να (σου) περάσει και θα επανέλθει υπονοοώντας ότι σου έκανε stalking. Όταν τον εγκαλέσεις, θα παίξει το χαρτί του “ενδιαφέροντος”. Θα τον αφήσεις στο “Διαβάστηκε” και θα ξανακάνει κρούση,… Διαβάστε περισσότερα »

Georgia K
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καλά Παιδιά™ πόσο γέλασα!

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Συνεργάτης

Αχ αυτά τα “καλά” παιδιά που με το πρόσχημα του ευγενούς τζέντλεμαν έχουν την απαίτηση να δώσεις τηλέφωνο, να βγεις ραντεβού και εννοείται να τους κάτσεις. Επειδή κάποιος είναι ευγενικός δεν μας υποχρεώνει καν να συνεχίσουμε την συζήτηση μαζί του. Κι αν τολμήσεις να το κάνεις αρχίζουν τα “όλες οι γυναίκες είστε ίδιες και σας αρέσουν τα κακά παιδιά κι όσοι σας φέρονται άσχημα, κι εμείς τα καλά παιδιά μένουμε στην απ’έξω”. Υπάρχει μια κατηγορία καλών παιδιών που θεωρεί οτι όλες οι γυναίκες είναι ίδιες, έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα και προτιμήσεις κι οτι αν είσαι ευγενικός πέφτουν γιατι κυκλοφορούν πολλοί… Διαβάστε περισσότερα »

Mrs Shelby
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Υπάρχουν και τα καλά παιδιά που σε λατρεύουν σαν θεά. Και σε πνίγουν. Γιατί είναι σα να μην έχουν προσωπικότητα. Όταν τους πεις “Ρε (καλό) παιδί, δε σε θέλω. Προσπάθησα. Δε μου βγαίνει” , δώσε παρακαλητό και λίγο κλάμα. Οι φίλοι και γνωστοί σε στολίζουν και πάει η μούντζα σύννεφο. Και μετά ακούγεται και το ΑΝΕΙΠΩΤΟ “τον θέλω και λίγο μάγκα, λίγο αλήτη τον άντρα”. Το λες ναι, το χουμε πει, γιατί πραγματικά η τόση συγκατάβαση και λατρεία σε έφεραν στο αμήν. Είναι σα να έχεις φάει 7 προφιτερόλ μονομιάς και σου έρχεται αναγούλα μόνο στην θέα τους. Ε εν… Διαβάστε περισσότερα »