Κύρια, με την οποία συνεργάζομαι σε ένα γραφείο, μιλάει στο κινητό με το γιο της που είναι 12 χρόνων και βρίσκεται στο σπίτι. Του ζητάει να πάει να βρει την τσάντα της και την ταυτότητα της για να της πει τον αριθμό, καθώς δεν τον θυμάται.
Του περιγράφει την τσάντα και το παιδί φαίνεται να της κάνει μια ερώτηση για το χρώμα, ώστε να τη βρει. Η απάντηση της συνοδευόμενη από γελακι τύπου τι θα καταλάβεις και να σου πω “τι να σου πω βρε παιδί μου τώρα, είσαι και αγόρι.. λαδί είναι”.
Ότι δηλαδή δε φταίει η συμπεριφορά σου που απαξιώνεις το γεγονός ότι ένα αγόρι μπορεί να ξέρει ονομαστικά μια ευρεία γκάμα χρωμάτων, αλλά από τη φύση τους οι άντρες δεν τα ξέρουν γιατί τι άντρες θα ήταν άραγε αλλιώς; Χρωματιστοί; Απαπα..
Όπως καταλαβαίνετε, ξερασα λίγο μέσα μου, αναρωτήθηκα αν χάρηκε ή στεναχωρέθηκε που τελικά το παιδί της τη βρήκε την τσάντα και άρχισα να γράφω το παρόν.
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News
Φαίνονται στα αγόρια τους, σαν να είναι κατώτερης νοημοσύνης και δεν καταλαβαίνουν τα βασικά. Το ίδιο και με το νοικοκυριό, με το μαγείρεμα, κτλ. Δύο μέτρα και δύο σταθμά για αγόρια και κορίτσια.
Στις θέσεις εξουσίας όμως τα καταφερνουν θεωρουν!
Είναι λίγο σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία ένα πράμα..Τους φέρονται σαν να είναι κατώτερης νοημοσύνης οπότε και αυτά φέρονται ανάλογα αφού αυτό αναμένεται από αυτά. Οπότε εν τέλει γίνονται ενήλικες άντρες που δεν ξέρουν από χρώματα, μαγείρεμα κλπ και άρα καταλήγει η κοινωνία στο συμπέρασμα ότι οι άντρες δεν ξέρουν από αυτά!
Ένας φαύλος κύκλος με λίγα λόγια! 🙄
Εντωμεταξύ, πολύ δύσκολο, να μαντέψεις τι χρώμα μπορεί να είναι το λάδι… Εγώ δυσκολεύομαι πραγματικά τρομερά με κάτι σιέλ, τιρκουαζ, εκρου, κτλ. Κάτι μελιτζανί, δαμασκανηνι, μπορντοροδοκοκκινα, λιλά κτλ τα βρισκω πιο εύκολα 😂
Χτες έμαθα από τη μάνα μου το τσαγαλί. Που είναι λέει το χρώμα που έχει το άγουρο αμύγδαλο που λέγεται και τσαγαλο και εξ ου και το χρώμα. Της είπα αν κανείς άλλος το ξέρει αυτό το χρώμα και εκνευρίστηκε, που είναι πασίγνωστο αφού. Για να κάνουμε ένα poll ποιος το έχει ξανακουσει
Πώς φαίνεται η Βόρεια Ελλάδα βρε παιδί μου! Ξέρει το τσαγαλί αφού!
Εγώ λοιπόν το είχα ακούσει, αλλά νόμιζα οτι ήταν το χρώμα του τσαγιού, τσάι άρα τσαγαλί, χαχα
Εγω ξερω το τσαγαλο το οποιο ειναι και πεντανοστιμο αλλα δεν ειμαι σιγουρη για το χρωμα. Πρασινο ανοιχτο;
Γελάω με το τσαγαλί γιατί κι εγώ πρώτη φορά από την καλύτερή μου φίλη το έμαθα και μου το ανέλυσε με τόση φυσικότητα ωσάν να μιλάμε για το μπλε ή το πράσινο πχ. Είναι επιστήμη, μην το γελάτε. Αφού αν τη ρωτήσεις τι χρώμα είναι κάτι, ένα παντελόνι ας πούμε, σπάνια θα πει ένα σκέτο χρώμα. Με κάτι πρέπει να παραλληλίζεται. Αφήστε που το έχω κολλήσει κι εγώ πια το θέμα.
Mitsi να σαι καλά, πνίγηκα, το χα ακούσει κ εγώ απτη μητερα μου κ μου την ελεγε κιόλας πώς γίνεται να μην το ξέρω!
Κι εμένα η μαμά μου αρέσκεται στα περίεργα γαλλικά ονόματα χρωμάτων, που τα ήξερε από μικρή όταν οι αδερφές της δούλευαν μοδίστρες: Εκάιν, σικλαμέν, σομόν, γκρενά, τιρκουάζ, κλπ. και εννοείται τσαγαλί!
Ω θεοί, τι είναι το εκάιν, το σικλαμεν και το γκρενά; Το τσαγαλί αν έχω καταλάβει σωστά είναι το ανοιχτό πράσινο
Σωστά για το τσαγαλί. Το σικλαμέν είναι το χρώμα του κυκλάμινου, δηλ. ανοικτό μόβ. Το γκρενά και το εκάιν (ή εκάι) είναι μπορδοροδοκόκκινα γενικώς.
(παρεμπιπτόντως, έχουν τρομερό ενδιαφέρον οι ονομασίες των χρωμάτων στα χρωματιστά μολυβια της Φάμπερ, που έχουν απίστευτη διαβάθμιση, βρίσκεις ό,τι θες από χρώμα και είναι τέλεια) https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.pinterest.cl%2Fpin%2F555490935267016733%2F&psig=AOvVaw15brPecXehqRTQjlpxSHEn&ust=1603277405178000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCPi-1_P_wuwCFQAAAAAdAAAAABAi
Εκάιγ (εκ του γαλλικού écaille = λέπι). Οσο για το όντως ανοιχτοπράσινο τσαγαλί, πασίγνωστο.
Και τα τσάγαλα επίσης.Στις δικές μας τις λαϊκές αγορές, κάτω από το Σχηματάρι, οι μανάβηδες φωνάζουν συχνά: “τσάγαλα τα αγγουράκια!”
Κι εγώ το έχω ξανακούσει, η μητέρα μου ξέρει τα πιο απίθανα χρώματα. Το ξέρετε το μπρικ;
Κι εγώ πρόσφατα το έμαθα!
Πριν από πολλλά χρόνια, όταν δεν υπήρχε ακόμη το Α,μπα υποστήριξα αυτή τη βλακεία σε ένα τμήμα στο φροντιστήριο. “Τι είναι αυτά που λέτε κυρία, ότι δεν ξέρουμε τα χρώματα? Δοκιμάστε μας!” Ε λοιπόν τους δοκίμασα, τι κοραλί, τι φυστικί, τι κεραμιδί, τα αγόρια μου ήξεραν όλα τα χρώματα και εγώ η δασκάλα με το στερεότυπο αναγκάστηκα να παραδεχθώ δημοσίως το λάθος μου.
Σου στέλνω μια c10%m100% y90% s5% καρδιά
Πάντως, το ίδιο το αγόρι την ρώτησε για το χρώμα της τσάντας και το ίδιο το αγόρι τελικά βρήκε την τσάντα όταν του είπε το χρώμα. Άρα μάλλον κάτι ξέρουν και οι άντρες από χρώματα.
Αναρωτιέμαι τι ακριβώς στην έννοια των χρωμάτων αποκλείει τους άντρες από το να τα ξέρουν; Και άμα τα ξέρουν τους κάνει αυτόματα γκέι; Ποια είναι η ποιότητα αυτή που έχει ένα χρώμα που δε συνάδει με τον ανδρισμο; Και συγκεκριμένα κάποια χρώματα όπως το λαδι την έχουν αλλά το άσπρο και το μαύρο και το μπλε όχι ας πούμε;;
Α, αυτή την απορία μου την είχε λύσει ένας πρώην. Υπάρχουν λέει μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες τα οπτικά νεύρα των ανδρών είναι διαφορετικά από αυτά των γυναικών με αποτέλεσμα οι άνδρες να ξεχωρίζουν μόνο τα βασικά χρώματα. Αυτό έγινε πολλλύυυυ παλιά, στην προ Α,μπα εποχή.
Αλλά οι γκέι άνδρες τα αναγνωρίζουν οπότε εκεί τι γίνεται; Έχουν αλλά οπτικά νεύρα; Το οποίο καταρρίπτει την πεποίθηση τους ότι γίνεσαι γκει αν σου βάλει η μάνα σου ροζ , αν παίξεις με κούκλες ή επειδή είναι της μόδας ας πούμε. Η μήπως τα οπτικά νεύρα αλλάζουν άμα αλλάξει ο σεξουαλικός σου προσανατολισμός;
Εγω παντως μερικες φορες νομιζω οτι καποιοι δεν θελουν να καταλαβαινουμε οι υπολοιποι οτι ασχολουνται (και πολλες φορες με χαρα) με “γυναικεια” θεματα, οπως χρωματα, υφασματα κτλ για να μην τους παρεξηγησουμε, μην τους βγει κανενα περιεργο ονομα..if you know what i mean.
Αν νιώσεις ότι είσαι γκέι τότε τα οπτικά σου νεύρα υφίστανται μια σπάνια μετάλλαξη και οι οπτικές σου ίνες μετατρέπονται στο χρώμα του ουράνιου τόξου. Και ξαφνικά εκεί που τα ‘βλεπες όλα κόκκινα, ξαφνικά αρχίζεις σαν android να μιλάς για γκρενά, κόκκινο του κρασιού, βουργουνδί και ακαζού.
True story, επιβεβαιώνω από προσωπική πείρα. Καταπίνεις το χρωματολόγιο της βίτεξ.
(Τι άλλο θα ακούσουμε πχια;)
Α, ώστε από κει προκύπτει και η σημαία ουράνιο τόξο!
Παρεμπιπτόντως, αν δει κανείς αναγεννησιακά πορτραίτα ανδρών (πριν το αντρικό γούστο καθοριστεί από την πουριτανική βικτωριανή Αγγλία) θα δει τους άντρες ντυμένους με ρούχα όπου κυριαρχεί το γκρενά, το κόκκινο, το μωβ, το χρυσό…
Το τσαγαλί το ξέρω, είμαι από Λοκρίδα, εδώ τα αμύγδαλα τα λέμε τσάγαλα.
Εγώ πάντως περιγράφω το λαδί ως χρώμα απόβλητων μετά που τρώς σπανάκι.
Τα φαγητο-χρώματα είναι περίεργα, για παράδειγμα το σάπιο μήλο. ‘Αλλες φορές είναι σχεδόν πορτοκαλί και άλλες είναι σχεδόν μωβ.
Επίσης κατανοώ δυσκολίες με χρώματα γαλλικής ετιμολογίας..εκρού, μπέζ, κτλ.