Ο κάζουαλ σεξισμός της ημέρας: «Βάλανε γυναίκα να παρκάρει με την όπισθεν»

Ενώ προσπαθώ να περάσω απέναντι σε δρόμο με καθημερινή τρελή κυκλοφοριακή συμφόρηση ακούω αρσενικό οδηγό να μουρμουράει «εε ρε βάλανε γυναίκα να παρκάρει με την όπισθεν». Διότι δεν ευθύνονταν τα 20 αυτοκίνητα που οδηγούσαν αρσενικοί οδηγοί για το χαμό αλλά το ένα που είχε θηλυκιά.

Συν 1: έχω βάλει σκοπό να πάρω δίπλωμα φέτος και ένας φίλος είναι πεπεισμένος ότι θα οδηγώ χάλια… γιατί άραγε;

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

24 points
Upvote Downvote

32
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
8 Θέματα σχολίων
24 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
19 Συντάκτες σχολίων
miss lemonivaggelisαστροπελέκιQueen of spadesGhostwriter Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
αράχνη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Το στερεότυπο ότι η γυναίκα δεν το ‘χει με την οδήγηση, όπως δεν το ‘χει με τα μαθηματικά, με τα μαστορέματα αλλά και με τη λογική σκέψη είναι από τις μεγαλύτερες κοινωνικές αδικίες που αντιμετωπίζουμε. Στην πραγματικότητα, και πιο προσεκτικές είμαστε συνήθως και προκαλούμε λιγότερα ατυχήματα στατιστικά.

Νeli, με το καλό το δίπλωμα και μη μασάς από “φίλους” πεπεισμένους ότι θα οδηγείς χάλια. Κράτα με θάρρος το τιμόνι κι άλλαξε φίλους.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Στις ανθρωπογνωστικές επιστήμες που κάναμε στη σχολή, είχαμε μάθει ότι οι άντρες έχουν καλύτερη αίσθηση του χώρου σε σχέση με τις γυναίκες. Αυτό τους κάνει εν μέρη καλύτερους οδηγούς (όταν υπάρχει ίδια παιδεία και εμπειρία). Ωστόσο δεν είναι ο κανόνας. Η αίσθηση του χώρου καλιεργείται και όπως είπες οι γυναίκες είναι πιο προσεκτικές οδηγοί. Αυτό με την στατιστική το έχεις δει κάπου; Εγώ είχα ακούσει ότι οι γυναίκες προκαλούν πιο πολλά ατυχήματα (μικρές βλάβες) σε αντίθεση με τους άντρες που προκαλούν λίγα μεν αλλά σφοδρά δε – δυστυχήματα. Προσωπικά πιστεύω (Αποψάρα μου), ότι οδηγώς δεν γεννιέσαι αλλά γίνεσαι μετά από… Διαβάστε περισσότερα »

αράχνη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Οι άνδρες οδηγοί εμπλέκονται περισσότερο σε ατυχήματα από τις γυναίκες σε όλες τις ηλικίες • 63% περίπου των ανδρών έχουν αποκλειστική υπευθυνότητα ή συνυπευθυνότητα για τα ατυχήματα στα οποία ενεπλάκησαν ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες οδηγούς είναι περίπου 55% • Οι άνδρες οδηγοί αναπτύσσουν μεγαλύτερη ταχύτητα και οδηγούν πιο “επικίνδυνα”, ενώ οι γυναίκες οδηγοί κάνουν περισσότερα λάθη στην οδήγηση και έχουν συχνότερα αποσπασμένη την προσοχή τους αλλού https://www.nrso.ntua.gr/geyannis/wp-content/uploads/geyannis-cp329.pdf Όσον αφορά στην επίδραση του φύλου στους τραυματισμούς από τροχαία ατυχήματα, σε μια μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ το 1995 βρέθηκε ότι οι άνδρες παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων… Διαβάστε περισσότερα »

Ghostwriter
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Οι ασφαλιστικές χρεώνουν χαμηλώτερα ασφάλιστρα στις γυναίκες οδηγούς. Αυτό το είχα ακούσει απο καθηγητή Ασφαλιστικής επιστήμης στο ΠΑ.ΠΕΙ. πριν περίπυ 15 χρόνια και μου το είχε πει ασφαλιστής στην Ελβετία προπερσι. Λόγω λιγότερων ατυχημάτων (στατιστικά).

Ghostwriter
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης στο ΠΑ.ΠΕΙ. πριν 15 χρόνια, και ασφασλιστής στη Γενεύη πριν 4 χρόνια είπαν ότι τα ασφάλιστρα για γυναίκες οδηγούς είναι χαμηλότερα γιατι θεωρούνται (στατιστικά) καλύτερες οδηγοί. Τώρα ‘καλή οδηγός’ φαντάζομαι δε σημαίνει αυτή που σπινιάρει στα Λιμανάκια αλλά αυτή που προκαλεί ή που εμπλέκεται σε λιγότερα ατυχήματα.

Queen of spades
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Συγνωμη, αλλα κανεις ενα λογικο αλμα απ την καλυτερη αντιληψη του χωρου μεχρι το καλυτεροι οδηγοι. Παραβλεπεις ολα τα cognitive functions που απαιτει η οδηγηση και γενικα τετοιο συμπερασμα δεν προκυπτει απο πουθενα. Βασικα καμια σοβαρη ερευνα ποτε, πουθενα, δε θα σου βγαλει συμπερασμα ετσι, οτι δηλαδη παρατηρουμε καποιες διαφορες στο spatial perception μεταξυ φυλων, αρα οι αντρες ειναι καλυτεροι οδηγοι.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Προτείνω να σταματήσεις να τόν έχεις φίλο.

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει κάτι που δεν καταλαβαίνω; Λέμε για τις γυναίκες πως ανατρέφονται, γαλουχούνται στο πετσί τους από την ώρα που γεννιούνται με την αίσθηση πως πρέπει να είναι υπάκουες, να μην φέρνουν αντιρρήσεις, να είναι καλές νοικοκυρές, να μην τις πειράζει που για ίδια εργασία αμείβονται λιγότερο, να σκέφτονται πριν μιλήσουν, να κάθονται με κλειστά πόδια, να προσέχουν μην αναπνεύσουν και τα πάρει ο ανήρ, να είναι καλές νοικοκυρές, εργαζόμενες, μάνες, ερωμένες, κόρες, να ανταποκρίνονται με επιτυχία σε πολλαπλούς ρόλους προς ξεκούραση και τέρψη του άνδρα και και και… Και προσπαθούμε να τις αφυπνίσουμε ώστε να καταφέρουν… Διαβάστε περισσότερα »

Γβρμ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Ω ναι τσουβαλιάζεις! Αν ήταν να κρίνω από το δικό μου δείγμα στην κορυφή των οδηγών «ταλιμπαν κι όποιον πάρει ο χάρος» είναι 2 γυναίκες. Όχι απρόσεκτες/προσεκτικές αλλά με θράσος και τσαμπουκά. Κακές οδηγοί.
Επίσης με διαφορα ο χειρότερος, νευρικοτερος/πιο αγχωμένος/«προσεκτικός»/χωρις την παραμικρή αίσθηση του δρόμου και του χώρου οδηγός είναι άνδρας.
Νομίζω πως είναι ξεκάθαρα θέμα χαρακτήρα. Η γυναίκα οδηγός που ξέρω με τα στερεοτυπικά χαρακτηριστικά «γυναίκας οδηγού» (κακή οδηγός) το είχε αποφασίσει από πολύ πριν κάτσει στο τιμόνι ότι θα είναι χάλια. Οπερ και εγενετο. Αυτό ναι, το βλέπεις πολύ λιγότερο συχνά (αν όχι ποτέ) σε άνδρα.

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Φυσικά είναι θέμα χαρακτήρα. Ο χαρακτήρας των γυναικών όμως, πέρα από την ιδιοσυγκρασία και τις περιβαλλοντικές επιδράσεις, δεν διαμορφώνεται και εν μέσω πατριαρχικών ‘μπουνιών’ κάθε μα κάθε μέρα; Και βέβαια, το κυριότερο, πατριαρχικό τρόπο ανατροφής από κούνια; Δεν το δεχόμαστε αυτό; Ξεκινώντας λοιπόν από αυτή την παραδοχή, μπορούμε να μην δεχόμαστε θεωρητικά, αλλά και στην πράξη, δηλαδή σε αυτό που συναντάμε κάθε μέρα ως οδηγοί, ότι οι γυναίκες οδηγούν συχνά, πολύ συχνά, λες και θα σπάσουν τα αυγά;. Ακριβώς αυτό που λέει η Granita Lemoni, ότι αγχώνονται, φοβούνται, τρέμουν μην ενοχλήσουν τον μάγκα, τον λεβέντη, τον καραμπουζουκλή. Ασφαλώς υπάρχουν γυναίκες… Διαβάστε περισσότερα »

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Πρόσφατη εμπειρία. Είμαι στην άνοδο της Κηφισίας, στο ύψος των εμπορικών κέντρων (avenue, golden hall), στη μέση της λεωφόρου, στο κυκλάκι όπου περιμένεις για αναστροφή, για να μπεις στην κάθοδο της Κηφισίας χωρίς φανάρι. Επειδή είναι μια διαδρομή που κάνω 2-3 φορές το μήνα, ξέρω πως το φανάρι της καθόδου σε όσους κατεβαίνουν από πάνω ανάβει συχνά κόκκινο με αποτέλεσμα να έχω αποφασίσει πως πάντα θα περιμένω να τους πιάσει κόκκινο για να μπω στην κάθοδο. Πίσω μου ένας ταξιτζής. Κολλάει στον προφυλακτήρα μου, μου κορνάρει και κάνει χειρονομίες τύπου ΄άντε προχώρα’. Εν μέρει έχει δίκιο γιατί αν θέλω, μπορώ… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Όχι δεν κάνεις τσουβάλιασμα, αυτή είναι μια δομικιστική ανάλυση μιας εξουσιαστικής δομής. Ακριβώς έτσι λειτουργεί ένα σύστημα εξουσίας, διαπλάθει συνειδήσεις. Ξεκινά από μια αφετηρία και κλιμακώνεται. Αυτή η κλιμάκωση έχει επιρροή σε κάθε μικρό κοινωνική αλληλεπίδραση του ατόμου με το περιβάλλον, με τις δομές αυτού. Θα ήταν παράλογο μια εξουσιαστική δομή να σταματάει κάπου και μάλιστα αναποτελεσματικό. Η πατριαρχεία για παράδειγμα, που σταματάει, που φτάνει η επιρροή της; Γιατί να μην επηρεάζει και τον τρόπο οδήγησης; Εμείς θα (επί)βάλουμε το πλαφόν στην κλιμάκωση της πατριαρχικής δομής; Έχουμε τέτοιο δικαίωμα; Σαφώς όχι. Οι από τα κάτω δεν μπορούν να κάνουν κάτι… Διαβάστε περισσότερα »

miss lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Έβγαλα δίπλωμα πρόσφατα και παραπονιέμαι ότι δε θέλω να παίρνω το αμάξι στο κέντρο, γιατί σε αντίθεση με το εκπαιδευτικό, είναι πολύ μεγάλο και δε μπορω να το παρκάρω. Απαντάνε τουλάχιστον 3 διαφορετικά άτομα: «Ε και πως κανεις έτσι; Καμία γυναίκα δεν ξέρει».

Haifischnet
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

1. Πάρε μικρότερο αμάξι.
2. Στο κέντρο βρίσκεις να παρκάρεις;
3. Είναι καγκουριά να χρησιμοποιείς αμάξι στο κέντρο εφόσον από εκεί περνάνε ΟΛΑ τα ΜΜΜ.
4. Μην κάνεις τέτοιου είδους παράπονα σε μισογύνηδες. Αν είναι και φίλοι σου, χώρισέ τους.

miss lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

1)Δεν είναι καγκουρια, δεν είμαι Αθήνα, μένω 10 χιλιόμετρα απ τη δουλειά μου και δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ ΜΜΜ που να περνάει από το σπίτι μου.
2)Όταν θα έχω λεφτά για αμάξι θα πάρω μικρό. Προς το παρόν εξυπηρετούμαι με το οικογενειακό.
3)Επειδή εγώ ακόμα δυσκολεύομαι δε σημαίνει ότι η δυσκολία μου είναι γυναικείο χαρακτηριστικό. Δυσκολεύομαι και να κάνω τσάκιση στα παντελόνια μου επίσης.

Haifischnet
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

1) Σόρι για την παρανόηση – όταν διαβάζω “κέντρο” μού ‘ρχεται η Αθήνα. Κανένας συνδυασμός αμαξιού-ΜΜΜ δεν υπάρχει για να εξυπηρετηθείς; Η ταλαιπωρία της κίνησης δεν πληρώνεται με τίποτα. (Πάντως, για την Αθήνα ΕΙΝΑΙ καγκουριά, λόγω της ύπαρξης των ΜΜΜ.) 2) Αχ, αυτή η οικογένεια με τις μαούνες. Κι ο πατέρας μου ένα τέτοιο είχε αλλά δεν το έδινε ποτέ σε άλλον! 3) Δεν λέω ότι η δυσκολία στο παρκάρισμα είναι γυναικείο χαρακτηριστικό. Λ.χ., όταν είμαι ξεκούραστη, παρκάρω με 2 κινήσεις και στην πιο στενή θέση. Όταν, όμως, τα νεύρα μου είναι τσατάλια, μπορεί να μην μπορώ να το ισιώσω… Διαβάστε περισσότερα »

miss lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Είναι πολύ δύσκολος και ο συνδυασμός ΜΜΜ και αυτοκινήτου επίσης, τα δρομολόγια στην επαρχία είναι αρκετά αραιά, το κόστος δεν πολυσυμφερει και βραδινά δεν υπάρχουν. Το βασικό μου όμως εμένα πρόβλημα στο όλο θέμα είναι το εξής: κάθε φορα που παραδέχομαι ότι δεν είμαι καλή σε κάτι, πρέπει να «χρεώνεται» όλο το γυναικείο φύλο. Όταν αποδεικνύω ότι είμαι πολύ καλή σε κάτι άλλο (πχ απόλυτη ψυχραιμία, διαχείριση πολύ έντονης επαγγελματικής πίεσης κλπ) οκ, ετυχε… Γενικά είμαι είμαι καλή σε κάποια πράγματα και σε αλλα όχι, όπως όλοι μας. Δεν έχω πρόβλημα να το παραδεχτώ, ούτε θα μπω στη διαδικασία να… Διαβάστε περισσότερα »

Jelly Roll
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Βρίσκεις να παρκάρεις κέντρο, αν ξέρεις καβάτζες και αν έχεις υπομονή. Δεν νομίζω ότι είναι και τόσο καγκουριά βέβαια αν θες να γυρίσεις κατά τις 3 τη νύχτα ανεξάρτητη, σώη και αβλαβής σπίτι σου.

αράχνη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Στις νυχτερινές εξόδους οι γυναίκες προτιμούν ιχ αμάξι και για την ασφάλειά τους. Για να μην εκτεθούν σε κίνδυνο περπατώντας έξω μόνες τους και για να μην μπουν σε αυτοκίνητο άλλου οδηγού που ενδεχομένως έχει καταναλώσει αλκοολ. Παλιότερα ήταν επικίνδυνο ακόμα και να πάρει ταξί αργά τη νύχτα μια κοπέλα και δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις παρενόχλησης ή και επίθεσης από ταξιτζήδες. Αυτό, ευτυχώς, έχει περιοριστεί πολύ γιατί και οι οδηγοί ταξί είναι είναι πια πιο ευγενικοί και καλύτεροι άνθρωποι αλλά και γιατί υπάρχει κάποια εγγύηση από τις εταιρείες ραδιοταξί.

Haifischnet
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Δεν μιλάω για νύχτα. Την πολύβουη μέρα εννοούσα.

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Σιχαίνομαι αυτό το στερεότυπο, και είναι από τις πρώτες μου προσωπικές μάχες με το μισογυνισμό. Πάντα τονίζω ότι είναι θέμα προσωπικών δεξιοτήτων και πείρας, καμία σχέση με το φύλο του κάθε οδηγού. Είναι πάντως τελείως μεικτά τα μηνύματα που λαμβάνουμε. Θυμάμαι χρόνια τον πατέρα μου να βρίζει ανυπόμονα και να υποτιμά γυναίκες οδηγούς. Όμως με έμαθε να οδηγώ ο ίδιος, με υπομονή και προσδοκώντας ότι θα μάθω εύκολα και σωστά. Από την άλλη πλευρά, η μητέρα μου έδωσε τις εξετάσεις πάρα πολλές φορές για να πάρει δίπλωμα, κοβόταν σε μικρολεπτομέρειες, και την πείραζε συνεχώς, αλλά αρνούνταν να την βοηθήσει να… Διαβάστε περισσότερα »

αστροπελέκι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

γίνεται σύγκριση ανάμεσα σε οδηγική συμπεριφορά ανθρώπων που οι μεν θεωρούνται κυρίαρχοι της ασφάλτου και οι δε, τυχερές που παραχωρήθηκε η άσφαλτος για να κινούνται, ανάμεσα σ’ αυτούς που θεωρούσαν αποκλειστικό προνόμιο την οδήγηση και το αυτοκίνητο για σχεδόν ένα αιώνα και σ’ αυτές που τα τελευταία τριάντα χρόνια προσπαθούν να επιβιώσουν στη ζούγκλα της ματσίλας, ανάμεσα σ’ αυτούς που τους μαθαίνουν να οδηγούν από τα 12 τρακτέρ και μηχανάκια και σ’ αυτές που τολμούν, αφού ενηλικιωθούν να διεκδικήσουν μια θέση στο δρόμο. Δεν είναι τυχαίο ότι το μέγιστο κοπλιμέντο θεωρείται ότι “οδηγεί σαν άντρας” ή “ξέρει τους δρόμους σαν… Διαβάστε περισσότερα »

vaggelis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

ειπαμε γυναικα στο τιμονι ο χαρος σε ζυγωνει!!
περα απο το μισογυνιστικο του πραγματος η αφορμη γι αυτου του ειδους σχολια ειναι κατι γυναικες -μπιμπο που βαφονται εν κινησει,οδηγουν νωχελικα σε κεντρικες λεοφορους αδειους και το απολυτο δεν μπορουν να παρκαρουν ουτε το smart.
Κι ομως αυτες δεν ειναι τοσο πολλες ουτε καλο ειναι να τσουβαλιαζουμε τα παντα εχω γνωρισει αρκετα καλες οδηγους και συνηθως τις προτιμω και χαιρομαι να βλεπω γυναικες σε φορτηγα -μετρο κι αλλου

cyora
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Εγώ πάλι έχω δει πάρα πάρα πολλούς άνδρες οδηγούς και μάλιστα οι περισσότεροι επαγγελματίες να οδηγούν καπνίζοντας ή στρίβοντας τσιγάρο, να οδηγούν μιλώντας ακατάπαυστα στο τηλέφωνο (ως άμυαλοι χαζοβιοληδες θα πρόσθετες εσύ), να οδηγούν έχοντας κρεμασμένο ολόκληρο το αριστερό χέρι έξω από το αυτοκίνητο και έναν να οδηγεί βλέποντας ταινία στο tablet! Στον τελευταίο που ήταν ταξιτζής του έκανα παρατήρηση και του είπα ότι η τροχαία θα του παρει το δίπλωμα και με κοιτούσε σοκαρισμένος, δεν ειχε το φανταστεί. Πάντως από αυτά ποτέ δεν έχω βγάλει συμπέρασμα για όλους τους άνδρες οδηγούς ούτε τους εχω χαρακτηρίσει οπως εσύ.

vaggelis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

συμφωνοι μα δεν ειναι ολοι οι ανδρες κακοι οδηγοι οπως και ολες οι γυναικες στα παντα ολα στη ζωη υπαρχουν κακοι και καλοι δεν εχει να κανει με το φυλο αυτο αλλα κυριως με την νοοτροπια.
εχω δει ανδρα να οδηγει θηβων τρωγοντας σουβλακι κ γυναικα στο μαρουσι να τρεχει κ να βαζει κραγιον και να μιλα κ στο κινητο.

Haifischnet
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Πόσες μπίμπο έχεις δει να βάφονται εν κινήσει, πλάκα μας κάνεις τώρα;

vaggelis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

αρκετες ειδικα σε κολονακι,μαρουσι ,ελληνικο,γλυφαδα πειραια περιστερι βρισκεις αρκετες,δεν ειναι δα και κατι σπανιο,που να δεις βεβαια και κατι ανδρες αστροπελεκια στα ιδια μερη.

Louise B.
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Γιατί ο φίλος σου είναι ένας σεξιστής και καλύτερα να μην τον έχεις πια φίλο.