Ο κάζουαλ σεξισμός της ημέρας: Το κόκκινο ποτάμι

Ο Μίλτος μετανιωμένος μετά από απιστία βρίσκεται μέρες κάτω από το σπίτι της Ιφιγένειας και περιμένει με υπομονή να κατέβει και να δεχτεί τα λουλούδια που της έχει πάρει. Βγαίνει από το σπίτι η θεία της, τον κατσαδιάζει που δεν είναι αρκετά τολμηρός και του λέει το θεϊκό “Ο άντρας που σιωπά αρνείται, η γυναίκα που σιωπά συναινεί”.

Γνωρίζω πως πρόκειται για σειρά εποχής και σε γενικές γραμμές είμαι σύμφωνη με το να περιγράφονται οι κοινωνικές αντιλήψεις ακριβώς όπως ήταν, αλλά το πόσο άσχημα μου ακούστηκε αυτή η φράση, και μάλιστα σε ένα ρομαντικό δήθεν πλαίσιο, δεν περιγράφεται. Θυμήθηκα όλα τα λάθος πρότυπα που μου πέρασαν μεγαλώνοντας όλες οι τηλεοπτικές εκπομπές και με έπιασε ένα άγχος για όλα τα παιδιά που αφελώς θα παρακολουθήσουν αυτή τη σκηνή, πολλές φορές χωρίς καν να το επιλέξουν, και θα τους αποτυπωθεί αυτή η φράση με αποτέλεσμα στη συνέχεια να φερθούν αναλόγως στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Η καταλληλότητα της συγκεκριμένης σειράς είναι άνω των 12 ετών, όμως προβάλλεται σχετικά νωρίς, στις 9 το βράδυ.

Η συνέχεια: ο Μίλτος ακολουθεί την εκπληκτική συμβουλή της θείας, αρπάζει την Ιφιγένεια και τη φιλάει παρά τη θέληση της και αφού εκείνη πρώτα αντιστέκεται στη συνέχεια παραδίνεται και χαρούμενοι πια και οι δύο τα ξαναβρίσκουν. Άρα το ηθικό δίδαγμα είναι πως είχε δίκιο η θεία…

in

Αξιολογήστε το άρθρο

19 points
Upvote Downvote