O κάζουαλ σεξισμός της ημέρας: Το Αγοροκόριτσο στο Μοντάζ

Δουλεύω στον χώρο του μοντάζ, ο οποίος θα έλεγα ότι είναι αρκετά ανδροκρατούμενος τομέας.
Η τακτική ανάγνωση κάζουαλ σεξισμών εδώ στο Α,μπα ξέβρασε πρόσφατα την ανάμνηση μίας συζήτησης με τους γονείς μου πριν δέκα χρόνια, όταν έπιασα την πρώτη μου δουλειά σε ένα τηλεοπτικό κανάλι. Η ανάμνηση αυτού του σύντομου διάλογου με κάνει σήμερα και ανατριχιάζω όταν συνειδητοποιώ πόσος σεξισμός είχε χωρέσει σε τρεις μόνο ατάκες και πόσο οι γονείς μου όσο κι εγώ τότε δεν είχαμε καμία συνείδηση του πόσου προσβλητικά ήταν αυτά που λέγαμε για τις γυναίκες.

Ο διάλογος πήγε ως εξής:

Μαμά (σε εμένα): Γιατί δεν βάζεις βρε παιδί μου λίγο μακιγιάζ, μία μάσκαρα, ένα κραγιόν, ένα τακουνάκι, μία φούστα, κάτι, να νιώσεις πιο θηλυκιά; Όλο με τζιν και ολσταράκια είσαι.
Εγώ: Άσε με ρε μαμά, δεν είναι το στυλ μου, μου αρέσει να ντύνομαι χαλαρά. Άσε που και στην δουλειά αν εμφανιζόμουν με φρου φρου και ιστορίες δεν θα με παίρνανε στα σοβαρά, τεχνικός ρόλος είναι, τους εμπνέω περισσότερη εμπιστοσύνη αν ντύνομαι σαν αγοροκόριτσο.
Μπαμπάς (στην μαμά): Δίκιο έχει. Και την καταλαβαίνω.

Χάρη στο Α,μπα, σήμερα χαίρομαι να βλέπω γυναίκες βαμμένες, άβαφτες, με δεκάποντο, με ολσταράκι, με τζιν, με φούστα, με φόρμα, με φόρεμα με ουρά σε όλες τις καταστάσεις και σε όλα τα επαγγέλματα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

56 points
Upvote Downvote

7
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
2 Θέματα σχολίων
5 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
4 Συντάκτες σχολίων
Σεξτίνα ΑκουαφίναKirkiPonemenosspourgitisIliodoro Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Iliodoro
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ακριβώς! Εγώ χάρη στο αμπα τσακώνομαι σφόδρα με όποιον/α σχολιαζει “χαλαρα” ή “για πλάκα” την εμφάνιση των άλλων και τι φοράνε κλπ. Και η αντίδραση που δέχομαι είναι αυτό του “ψαρώματος” ή το “δεν το πιστεύω ότι κάποιος δεν συμφωνεί με τις σεξιστικές μου μαλακίες”. Όπως ακριβώς δηλαδή το περιέγραφαν οι άλλες σχολιάστριες του αμπα μέχρι που το είδα με τα μάτια μου.

Και κάτι άλλο που έχω παρατηρήσει είναι ότι τα ίδια άτομα μόνα τους μπορεί να είναι ευγενικά ή ανοικτά σε άλλες απόψεις αλλά μέσα σε παρέες όπου κυριαρχεί αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν “καφρίλα” συμμετέχουν και χασκογελάνε.

Ponemenosspourgitis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Δεν καταλαβαίνω ειλικρινά, δηλαδή πριν 10 χρόνια δεν χαιρόσουνα για το τι φόραγαν οι γυναίκες μέσα σε ένα κανάλι ή σε μια εταιρεία παραγωγής?
Tελείωσες προφανώς την Σχολή Σταυράκου και είχες αυτές τις απόψεις?
Και όχι δεν είναι ’’τεχνικός ρόλος ‘’ το μοντάζ. Είναι το ίδιο σημαντικό σχεδόν με την σκηνοθεσία, γι’ αυτό οι σκηνοθέτες περνάνε χιλιάδες ώρες μαζί με τους μοντέρ στο μοντάζ (αν δεν το κάνουν οι ίδιοι/ες).

Kirki
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Άσχετο αλλά θα μπορούσες να μου γράψεις κάποιες λεπτομέρειες για το επάγγελμά σου, όπως σπουδές, επαγγελματικές δυνατότητες, ικανοποιητικές απολαβές, απαιτήσεις κλπ;; Είμαι σε φάση αλλαγής καριέρας και το μοντάζ είναι το χόμπι που θα ήθελα να κάνω επάγγελμα! Εννοείται το έχω γκουγκλάρει αλλά θα με ενδιέφερε και μια προσωπική εμπειρία, πόσο μάλλον γυναίκας! 🙂