Ο κάζουαλ σεξισμός της ημέρας: Τα στοιχεία της μητέρας

Πριν λίγες ημέρες στο νηπιαγωγείο της κόρης μου μας μοίρασαν κάποια ερωτηματολόγια. Από ό,τι διάβασα στην εισαγωγή κάποια φοιτήτρια μεταπτυχιακού ελληνικού πανεπιστημίου ήθελε να συλλέξει στοιχεία για τη διπλωματική της εργασία. Ξεκίνησα λοιπόν να συμπληρώνω το ερωτηματολόγιο με πολύ όρεξη να βοηθήσω.

Ανοίγω την πρώτη σελίδα όπου ζητάει δημογραφικά και κοινωνικά στοιχεία των γονέων. Πρώτα ζητάει στοιχεία του πατέρα: ηλικία, τρέχουσα οικογενειακή κατάσταση, εθνικότητα, μορφωτικό επίπεδο, επαγγελματική κατάσταση. Στη συνέχεια ζητάει στοιχεία της μητέρας. Κάτι λείπει όμως! Διπλοκοιτάζω μήπως μου έχει παραπέσει κάποια σελίδα. Και όμως…στο πεδίο της μητέρας δε ζητάει καθόλου στοιχεία για τη μόρφωση και την επαγγελματική κατάσταση.

Συνεχίζω λίγο μαγκωμένη. Από τη μια σκέφτομαι ότι είναι κάποια παράλειψη, δεν μπορεί να έχει γίνει αυτό συνειδητά. Από την άλλη λέω ότι -και πάλι- έπρεπε να είναι πιο προσεκτική στην έρευνά της.

Το επόμενο section είναι ερωτήσεις που αφορούν κάποια χαρακτηριστικά  και συμπεριφορές των παιδιών. Στο πάνω μέρος της σελίδας οι οδηγίες λένε: Αγαπητή μητέρα, οι ερωτήσεις αυτές μπλα μπλα μπλα.

Το συμπλήρωσα το ερωτηματολόγιο, αλλά φρόντισα να γράψω πάνω και τις παρατηρήσεις μου πριν το επιστρέψω. Αν με έβρισκε σε άλλη φάση και δεν πνιγόμουν στη δουλειά, θα είχα φροντίσει να επικοινωνήσω και με τη φοιτήτρια και με τους επιβλέποντες προσωπικά για να τους το θέσω.

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

77 points
Upvote Downvote

16
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
7 Θέματα σχολίων
9 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
15 Συντάκτες σχολίων
papiaMarinaKMitsiΤο παπί. Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Καλέ αυτό ήταν τραγική παράλειψη, δεν μπορώ να πιστέψω ότι έγινε σκόπιμα. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια (και γυναίκα και μεταπτυχιακή), να αφήσει την εκπαίδευση και την εργασία εκτός ηθελημένα; Ότι τι, οι γυναίκες που είναι μητέρες δεν έχουν μόρφωση, δεν δουλεύουν, ή δεν μας αφορά;

Το άλλο πάλι, ότι απευθύνεται μόνο στη μητέρα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρωθεί και από πατέρα, πώς να το σχολιάσω; Προχειροδουλειές η φοιτήτρια, καλά έκανες και το σχολίασες.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Για τη δουλειά και το μορφωτικό επίπεδο των μητέρων συμφωνώ απόλυτα. Για το ότι έλεγε αγαπητές μητέρες διατηρώ επιφυλάξεις, μπορεί το ερωτηματολόγιο για κάποιο λόγο να απευθυνόταν αποκλειστικά στις μητέρες για κάποιο λόγο σχετικό με την έρευνα.

Μάνα Κουράγιο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Άμα είσαι Μητέρα,
Τί τη θέλεις την καριέρα
(συνεχίστε ελεύθερα)

Penthesilea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Άμα έχεις δυό παιδιά
δε θες άλλη γιατρειά
(Νόμπελ Λογοτεχνίας το λιγότερο)

Το παπί.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Κι έναν άντρα για αφεντη
Δουλευτη μα και λεβεντη

MarinaK
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Σ αγαπαει, σε προσέχει, μα και το καημό του έχει. Θέλει νά βρει φαγητό, το παιδί του καθαρό/ μα εσύ δεν τον ακούς, που θα πει:τον παρακους! Για πτυχία του μιλάς και για την δουλειά που πας.

Rubia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Έλεος! Η έρευνα έρχεται από το 1950; Ή τα μυαλά του καθηγητή της; Ακόμα και έτσι όφειλε η φοιτήτρια να φτιάξει λίγο το ερωτηματολόγιο. Και εγώ θα σημείωνα τις εξής ερωτήσεις στο φύλλο: 1. Θεωρείτε ότι η μόρφωση και το επάγγελμα της μητέρας δεν παίζει κανένα ρόλο στην ανατροφή του παιδιού;
2. Θεωρείτε ότι ο πατέρας είναι ανίκανος να παρατηρήσει τις συμπεριφορές του παιδιού;

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Advocate

Εξαρτάται τι ακριβώς ήθελε να μελετήσει και ποια ήταν τα ερευνητικά της ερωτήματα. Κανονικά στο ερωτηματολόγιο αναγράφονται ξεκάθαρα οι στόχοι της έρευνας σε ένα μικρό εισαγωγικό σημείωμα, πράγμα το οποίο δεν γίνεται πάντα. Αν το σημείωμα ήταν λίγο άλλα ντ’ άλλων ή οι ερωτήσεις δεν ανταποκρίνονταν στους αναφερόμενους στόχους, τότε η ευθύνη είναι του επιβλέποντα. Μην πυροβολούμε τη φοιτήτρια. Εκείνη έφτιαξε ένα ερωτηματολόγιο με βάση κάποια πράγματα που έχει διαβάσει, αλλά ο επιβλέπων καθηγητής είναι αυτός που πρέπει να κάνει τις διορθώσεις και να δώσει το τελικό ΟΚ. Μην νομίζεις ότι κάθονται όλοι να ασχοληθούν σοβαρά. Πολλές φορές ο φοιτητής… Διαβάστε περισσότερα »

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Αν υποθέσουμε ότι το δείγμα που ήθελε να συλλέξει ήταν απαντήσεις από ΜΗΤΕΡΕΣ (εξ ου και το “αγαπητή μητέρα…”) δεν θα έπρεπε να συλλέξει τα δημογραφικά στοιχεία των συμμετεχόντων; Αντ’ αυτού επέλεξε να ρωτήσει για το πλήρες προφίλ του πατέρα/συζύγου και να αφήσει έξω σημαντικές πληροφορίες για τις μητέρες στις οποίες και απευθυνόταν το ερωτηματολόγιο. Άρα ότι και να ήθελε να μετρήσει προφανώς και θα πρέπει να καθορίσει επακριβώς τα χαρακτηριστικά του δείγματός της. Παράδειγμα: “Πόσο επηρεάζει ο χρόνος που περνούν οι μητέρες με τα παιδιά τους, τη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών;” Σε ένα τέτοιο ερευνητικό ερώτημα (που αφορά μόνο… Διαβάστε περισσότερα »

demonoula
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Να μην την πυροβολούμε αλλά όχι ότι είναι και στο απυρόβλητο και για όλα φταίνε οι κακοί επιβλέποντες. Μιλάμε για μεταπτυχιακή φοιτήτρια που κάνει τη διπλωματική της, όχι δευτεροετή που σήκωσε copy-paste ότι βρήκε μπροστά του…

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Όντως, είναι πάρα πολύ εκνευριστικό! Για τον πατέρα μας νοιάζουν τα επίσημα στοιχεία (μορφωτικό επίπεδο, επαγγελματική κατάσταση) αλλά την “λάντζα” για το παιδί (το να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο, στην συγκεκριμένη περίπτωση) θεωρούμε δεδομένο ότι θα την κάνει η μητέρα. Άλλο εκνευριστικο είναι ότι, παραδοσιακά, το επώνυμο του πατέρα δίνεται στα παιδιά και αναγράφεται στο κουδούνι του σπιτιού ενώ ο πατέρας δεν ασχολείται ούτε με τα παιδιά ούτε με το σπίτι!

papia
Επισκέπτης
Συμμετέχων
papia

Αυτό με το κουδούνι πολλοί θεωρούν οτι παρέχει ασφάλεια, έχω και γνωστές που βάζουν αντρικό όνομα ή μόνο το επίθετο του μπαμπά τους. Πχ αν βάλω το όνομά μου θα δουν οτι μένει γυναίκα ‘μόνη της’, ενώ με όνομα άντρα θα φοβηθούν να κλέψουν κλπ. Τραγική λογική, πρέπει να υπάρχει αρσενική παρουσία ώστε να είμαι ασφαλής; Μου φαίνεται λίγο ευνουχιστικό, λες και δεν είναι αρκετή η ύπαρξή μου.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Το ξέρω ότι γίνεται και για λόγους ασφάλειας, αλλά ακόμα και σε ένα σπίτι που μένουν άντρας και γυναίκα μαζί βάζουν μόνο το επώνυμο του άντρα ή αν βάλουν και τα δύο βάζουν πρώτο του άντρα ανεξάρτητα αν πχ. αλφαβητικά προηγείται η γυναίκα.

no funny business
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αχ, τώρα χτύπησες ευαίσθητη πληγή καθώς περίμενα πάνω από μήνα για να εγκριθούν τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσω στην έρευνά μου για τη συλλογή δεδομένων. Κανονικά αυτά πρέπει να περάσουν από έγκριση κάποιας επιτροπής του πανεπιστημίου. Τώρα τι συμπεράσματα θα βγάλει με λοιπά στοιχεία από έναν γονέα, αυτό είναι άλλο θέμα. Το αγαπητή μητέρα ως οδηγία για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου ίσως θα ήταν σωστό εάν ο στόχος της έρευνας ήταν να μελετήσει το πώς συγκεκριμένα οι μητέρες των παιδιών αντιλαμβάνονται ορισμένα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους.

Bomba
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Πολύ καλά έκανες. Κι εγώ θίγω παρόμοια θέματα σε παρόμοια ερωτηματολόγια, ειδικά φοιτητικά. Παλιά απορούσα πως δεν το σκέφτηκαν οι καθηγητές ή οι ίδιοι οι φοιτητές.. Μετά θυμήθηκα πόσο λιγη σημασία δίνουν οι μεν στους προπτυχιακούς και τις εργασίες τους και όσα λίγα ξέρουν οι δε… Θυμάμαι τις δικές μου προπτυχιακές εργασίες και γελάω… Και μετά σκέφτομαι οτι θα προτιμούσα κάποιος να έρθει τότε να μου επισημάνει τα λάθη και τις παραλείψεις, παρά να μου κάνει πατ πατ στην πλάτη και να μου πει “τοσο ήξερες, τόσο έκανες, δεν πειράζει”