Ο κάζουαλ σεξισμός της ημέρας: «Τα κορίτσια, ακόμη κι αν οδηγάτε, δεν έχετε ιδέα πώς δουλεύει η μηχανή του αμαξιού»

Πρώτο εξάμηνο σε ελληνικό Πανεπιστήμιο σε διάλεξη σχετική με την επιστήμη της Πληροφορικής. Ο καθηγητής παρουσιάζει το αντικείμενο του μαθήματος λέγοντας ότι θα μάθουμε όχι μόνο πώς να χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές, αλλά και από τί αποτελούνται και τον τρόπο λειτουργίας τους. Για να τονίσει την αναγκαιότητα αυτού, αναφέρει την οδήγηση, όπου δεν αρκεί να ξέρουμε να οδηγάμε το αυτοκίνητο, αλλά είναι καλό να μάθουμε και πώς δουλεύει η μηχανή του. Και εκεί που είμαι έτοιμη να συμφωνήσω, ακούω το επικό: “Φαντάζομαι βέβαια οτι τα κορίτσια, ακόμη κι αν οδηγάτε, δεν έχετε ιδέα πώς δουλεύει η μηχανή του, έτσι;”

Δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει τη φράση του και ακούγεται θύελλα από διαμαρτυρίες από πολλές γυναίκες που ήταν στο ακροατήριο (κι εμένα μαζί). Προς τιμήν τους, οι άντρες ούτε καν ακούστηκαν, αν και μερικοί κρυφογελούσαν με το φοβερό, πλην σεξιστικότατο αστειάκι. Ο καθηγητής ξαφνιάστηκε, μπέρδεψε λίγο τα λόγια του και μας ρώτησε: “Δηλαδή ξέρετε;” “Φυσικά!” ήταν η απάντηση. Αφού ξεπέρασε το σάστισμα, είπε ένα “Ωραία, πολύ ωραία” και συνέχισε γρήγορα γρήγορα τη διάλεξη. Δεν περίμενα ότι θα το έλεγα αυτό τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και στη χώρα που ζω, αλλά ένιωσα πραγματικά ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει σιγά σιγά, στη νεολαία τουλάχιστον.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

65 points
Upvote Downvote

11
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
7 Θέματα σχολίων
4 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
9 Συντάκτες σχολίων
BiskofPo the PandaxrusaCryodragonWolfcry Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Φαντάζομαι πως κάθε άντρας σε όλα τα μήκη και πλάτη αυτή της γης όταν οδηγάει ξέρει πως λειτουργεί η μηχανή. Όταν χρησιμοποιεί υπολογιστή ξέρει πως δουλεύει και παίζει και μια δυο γλώσσες προγραμματισμού στα δάχτυλα. Όταν βλέπει τηλεοραση ξέρει πώς δουλεύει. Όταν ανάβει τη λάμπα κατανοεί απολύτως τα κλειστά κυκλώματα και την φυσική πίσω από την κατασκευή της λάμπας. Τι, όχι;

Biskof
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Δεν έχω ιδέα πως λειτουργεί το αμάξι, ξέρω να βάζω το κλείδι, να πατάω πετάλια και να ανεβοκατεβαζω παράθυρα και καθίσματα. Η κοπέλα μου από την άλλη ειναι μαστορι.

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Καλέ ναι, δε θυμάστε που στις εξετάσεις για τα σήματα, τα μηχανολογικά ήταν εκτός ύλης για τις γυναίκες; 🤣

Λώνσομ Κάουμποη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

– “Φαντάζομαι βέβαια οτι τα κορίτσια, ακόμη κι αν οδηγάτε, δεν έχετε ιδέα πώς δουλεύει η μηχανή του, έτσι;”

– OK, Boomer

Cryodragon
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Οι στρειτ άντρες θεωρούν ότι το κομμάτι του αυτοκινήτου είναι κομμάτι του ανδρισμού τους και κάτι που ξέρουν ασχέτως αν δεν έχουν ιδέα. Θεωρούν ότι μόνο αυτοί και το είδος τους έχουν την ικανότητα να ξέρουν. Αστείο παράδειγμα, να είμαι σε διακοπές με την κολλητή μου (είμαι λίγο πιο ελεύθερος στις διακοπές πάντα οπότε να είμαι με βαμμένα νύχια, μολύβι και μάσκαρα), η οποία να έχει πιάσει κουβέντα με έναν τύπο ο οποίος να κάνει το mansplaining του αιώνα και να προσπαθεί να το παίξει μηχανικός και οδηγάρα κλπ… μέχρι που γυρνάει και πετάει τη φράση εντάξει αυτά είναι αντρικά… Διαβάστε περισσότερα »

Betty Boop
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Πολύ χαίρομαι με κάτι τέτοια, μπράβο!

Wolfcry
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Κύριε καθηγητά, κι εγώ άνδρας είμαι αλλά δεν ξέρω πού πάνε τα τέσσερα όσον αφορά τη λειτουργία της μηχανής. Θα συμφωνήσω ότι καλό είναι ίσως να γνωρίζουμε πέντε πράγματα αλλά η αλήθεια είναι πως δε με ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Απλά οδηγώ.

Ωστόσο, θα ήθελα να μάθω τι γνώσεις έχετε από υπολογιστές και ίσως και γλώσσες προγραμματισμού. Διότι από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου, δεν είναι πολλοί οι ακαδημαϊκοί που συμβαδίζουν με την τεχνολογία.

xrusa
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ρε κορίτσια δηλαδή εκεί βρίσκεται ο σεξισμός; Στο ότι δεν υπέθεσε σωστά ότι ξέρατε πως δουλεύει η μηχανή; Δηλαδή επειδή ξέρετε το λύσαμε; Το θέμα είναι ότι οι άντρες και οι γυναίκες θα έπρεπε να έχουν ίδια ποσοστά στο ξέρουν/ δεν ξέρουν. Δυστυχώς δεν έχουν. Κι αυτό όμως πατριαρχικό κατάλοιπο είναι, γιατί από μικρές μεγαλώνουμε θεωρώντας ότι οι άντρες είναι για τις μηχανικές και τεχνικές δουλειές κι εμείς για τη φιλολογία.