Πρωί Πέμπτης. Κανείς δεν προσέχει το ομολογουμένως πάρα πολύ βαρετό μάθημα του καθηγητή, ο οποίος εκείνη τη στιγμή μιλάει για το οικογενειακό δίκαιο παλαιότερα και για το πως η γυναίκα δεν είχε δικαιώματα επί των παιδιών της, αν δεν είχε ενταχθεί στην οικογένεια του άντρα της. Μέχρι εδώ όλα καλά, μέχρι που κάποιος φοιτητής θέτει στη διάρκεια του διαλείμματος στο τσατ το πλέον εμπρηστικό ερώτημα : γιατί πρέπει να γίνονται οι εκτρώσεις; Το έμβρυο έχει και αυτό δικαιώματα!
Και μετά από αυτό, το χάος… Ξεκινά μια συζήτηση, στην οποία από τη μια μεριά είναι -προφανώς- η μεγαλύτερη μερίδα των ανδρών συμφοιτητών μου (δυστυχώς μαζί τους συντάσσονται και αρκετές φοιτήτριες!) και από την άλλη φοιτήτριες με κάποιους άντρες συμμάχους. Οι πολέμιοι της έκτρωσης αρνούνται να καταλάβουν γιατί πρέπει να γίνονται οι εκτρώσεις, γιατί οι εξελίξεις στην Πολωνία πρέπει να μας προκαλούν φόβο, γιατί πρέπει να “σκοτώνουμε μια ανθρώπινη ζωή, εξάλλου η εκκλησία λέει ότι το έμβρυο δεν είναι μόνο κύτταρα, είναι και ψυχή και νους, οπότε νιώθει τον πόνο και δεν μπορούν όλες να ρίχνουν τα παιδιά τους μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν νευρικό σύστημα”, γιατί η έκτρωση δεν είναι θέμα ηθικής και, στο κάτω κάτω, σε όποια τυχαίνει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, της αξίζει, γιατί δεν πρόσεχε! Φυσικά, εξαιρούνται οι περιπτώσεις βιασμού, αλλά και αυτές πρέπει να ελέγχονται πολύ προσεκτικά, αφού μια κοπέλα μπορεί να κάνει σεξ με κάποιον το ένα βράδυ και μετά να αποφασίσει ότι τη βίασε, εφόσον δεν της άρεσε η επαφή. Και το κορυφαίο: γιατί να σκεφτόμαστε τα δικαιώματα των γυναικών; Το έμβρυο δεν έχει δικαιώματα;
Η άλλη πλευρά, με πολύ σωστά και δομημένα επιχειρήματα εξηγεί τα αυτονόητα αλλά ποιος την ακούει… Όταν μάλιστα μια κοπέλα παίρνει τον λόγο και καταδικάζει τα όσα ειπώθηκαν, λέγοντας ότι αισθάνεται ότι εκπροσωπεί τη φεμινιστική κοινότητα της σχολής μας, μόνο που δεν έπεσαν να τη φάνε, καθώς ο φεμινισμός δεν έχει καμία μα καμία σχέση με το θέμα μας! Ευτυχώς μετά μπήκε ο καθηγητής και όταν ρωτήθηκε, δήλωσε απερίφραστα ότι κάθε γυναίκα έχει και πρέπει να έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει με το σώμα της. Η συζήτηση έληξε εκεί.
Εγώ δε μίλησα, ήμουν από την πλειοψηφία που δεν πήρε θέση. Δεν άντεχα να μπλεχτώ σε αυτόν τον βούρκο μισογυνισμού, ήξερα εξάλλου ότι τα λόγια μου στον βρόντο θα πήγαιναν. Θα ήθελα όμως να έχω το θάρρος της κοπέλας που μίλησε και μας υπερασπίστηκε, μακάρι να άντεχα να μιλήσω κι εγώ. Πρέπει κάποια στιγμή να αποκτήσω το θάρρος της γνώμης μου. Αλλά τα σκοταδιασμένα μυαλά δε δέχονται καμία αχτίδα φωτός…
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News
Αυτό που είναι το πιο λυπηρό από όλα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι οι μελλοντικοί δικηγόροι και δικαστες…
Mitsi, Πολύ σωστά. Άρα, προφανώς και όταν θα δικάζουν οι αποφάσεις τους θα είναι μισογυνίστικες πχ. Μπορεί να δεχτούν ως ελαφρυντικό για ένα βιαστή το ότι το θύμα φορούσε κοντή φούστα.
Το χα πει σε προηγουμενο σχολιο και θα το ξαναπω: Ρε που παμε; Που παμε;
Και γιατροι δυστηχως που θα αρνουνται να κανουν εκτρωση. Οπως στο δημοσιο νοσοκομειο ενος νησιου ( δεν θυμαμαι πιο) που οι γυναικολογοι γιατροι ανακοινωσαν οτι για λογους ηθικης δεν θα κανουν εκτρωσεις..
Όχι ότι χρειαζόμασταν το σημερινό, φαίνεται διαχρονικά το πράγμα από κάτι θεοσεβούμενες αποφάσεις για την υπόθεση Βατοπεδίου, τον Παστίτσιο, τις εικόνες στα σχολεία, τα θρησκευτικά και πρόσφατα την αθώωση του μητροπολίτη Κέρκυρας.
Χρόνια και χρόνια τώρα διαγωνίζονται στη Νομική ποιανού ο Γιακουμής είναι μεγαλύτερος. Ποτάμια τεστοστερόνης. Κι όποια αντιδράσει είναι είτε φεμιναζί είτε “δεν έχει χιούμορ η ξινή” ή αγ@@@τη. Χαίρομαι τόσο πολύ που ο καθηγητής μίλησε ξεκάθαρα και που τουλάχιστον πλέον υπάρχουν φοιτητές και φοιτήτριες που αντιδρούν.
Πήγαινε πανεπιστήμιο είπαν, θα γνωρίσεις πολιτισμένο κόσμο είπαν και αντ’ αυτού πρέπει ακόμα να υπερασπιστούμε τα αυτονόητα. Είμαι μαθήτρια της Γ’ λυκείου και μάλιστα της θεωρητικής κατεύθυνσης φριττω στην ιδέα ότι σε λίγο καιρό ενδέχεται να συγχρωτιζομαι με τέτοια άτομα. Σε καμία περίπτωση το δημόσιο ελληνικό σχολείο δεν είναι καλύτερο αλλά εντάξει λες είναι σχολείο τώρα μιλάμε για πανεπιστήμιο ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ. Μάλλον η Margaret Atwood δεν έγραψε για αυτά που έγιναν αλλά για αυτά που θα γίνουν.
Μα όχι, αυτός είναι όντως ο πιο “πολιτισμένος” κόσμος που διαθέτουμε! Παραέξω είναι ακόμα χειρότερα!
Καταλαβαίνω οτι ειναι δυσκολο και κουραστικό να υπερασπιζόμαστε αυτά που πιστεύουμε αλλά προσπάθησε την επόμενη φορά να μιλήσεις μόνο και μόνο για να υπερασπιστείς αυτούς που βγαίνουν μπροστά μόνοι τους.
Και κάποια χρόνια αργότερα θα μπει αυτός ο τύπος και οι οι όμοιοι του σε κάποια αίθουσα δικαστηρίου και θα εκφράσει τη χαρά του βλέποντας άντρες δικαστές.
Και για όσους δεν ξέρουν, να θυμήσουμε το περιστατικό: https://ampa.lifo.gr/koinotita/o-kazoyal-sexismos-tis-imeras-sto-dikastirio/
Δεν ξέρω αν έχει να κάνει και με το ίδρυμα ή το είδος της Σχολής και με ποιους τρόπους επηρεάζεται το πώς συγκεντρώνονται οι συγκεκριμένοι καθηγητές κάθε φορά σε κάθε μέρος. Πάντως, προερχόμενη από θετική σχολή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που δεν είχα ποτέ ιδιαίτερα παράπονα στα “φεμινιστικά” θέματα, βρέθηκα κάποτε τυχαία σε δύο διαλέξεις δύο διαφορετικών καθηγητών του Παντείου. Θυμάμαι είχα φρίξει. Το ένα σεξιστικό χαστούκι μετά το άλλο, χωρίς να έχει να κάνει και με το αντικείμενο της διάλεξης. Είχα σιχαθεί.
Θα ήθελα με αφορμή το σχόλιο σου να αναφερθώ σε μια προηγούμενη ερώτηση που ήταν σχετική με μπούλινγκ και μια καθηγήτρια είπε στην κοπέλα που δέχτηκε το μπουλινγκ απο μια ομάδα αγοριών “κάνε τα στραβά μάτια,αγόρια είναι”. Πως γίνεται καθηγητές/τριες μορφωμένοι υποτίθεται,καλλιεργημένοι,που έρχονται σε επαφή με παιδιά η φοιτητές και να εκφράζουν τέτοιες απόψεις. Μου φαντάζει αδιανόητο
Είναι άξιο απορίας πραγματικά… εδώ γνωστή μου μου είχε μεταφέρει για Παιδαγωγικό τμήμα ότι σε διάλεξη καθηγήτρια τους είπε (με αφορμή ότι ήταν σχεδόν αποκλειστικά γυναικείο το ακροατήριο): “ήρθατε εδώ για να βολευτείτε, να γίνεται δασκάλες και να κάθεστε το μισό χρόνο, έτσι είναι, να κάνετε και τα παιδάκια σας”. Δηλαδή, διανοείσαι να στο λέει αυτό καθηγήτρια της επιστήμης που ξεκίνησες που σπουδάζεις;
Αναρωτιεμαι αν ολοι αυτοι οι φανατικοι κατα της εκτρωσης φορανε προφυλακτικο ή “χαλαει την απολαυση ρε φιλε!!” Και επισης αναρωτιεμαι αν σε ανεπιθυμητη εγκυμοσυνη ποσο θα στηριζανε την συντροφο τους. Κατι μου λεει πως θα εξαφανιζονταν την επομενη μερα ενα μεγαλο ποσοστο απο αυτους..Ειναι κατα των εκτρωσεων…για τους αλλους
“Γιατί να σκεφτόμαστε τα δικαιώματα των γυναικών; Το έμβρυο δεν έχει δικαιώματα;”
Με αυτή τη λογική, αντίστοιχα εάν εγώ χρειάζομαι το νεφρό σου για να ζήσω, μπορώ να το πάρω παρά τη θέλησή σου.
Γιατί να σκεφτόμαστε το δικαίωμά σου, εγώ δεν έχω δικαιώματα;
Το δικαίωμά μου στη ζωή υπερισχύει στο δικαίωμά σου να κάνεις ότι θέλεις με το σώμα σου.
Μια ομορφιά.
Είναι ανατριχιαστικό εν έτει 2020 να ακούγονται τέτοιες απόψεις από νεαρά άτομα, και ειδικά σε περιβάλλοντα όπως οι νομικές σχολές. Πραγματικά ανατριχιαστικό. Και πίστευα ότι από τη δική μας τη γενιά θα έρθει σιγά σιγά η αλλαγή… Είναι σαν να ζούμε σε έναν digital Μεσαίωνα.