Ο κάζουαλ σεξισμός της ημέρας: Οπλοστάσιο μάγισσας

Διάβασα το παρακάτω ενδιαφέρον άρθρο στην lifo για τα ευρήματά ανασκαφών στην Πομπηία. Το άρθρο καταλήγει ότι έχουν βρεθεί κοσμήματα ευτελή και εικάζεται ότι δεν χρησιμοποιούνταν για λόγους κομψότητας αλλά θρησκευτικούς. Συνεχίζει ότι ήταν το οπλοστάσιο μιας μάγισσας. Δεν ξέρω τι λέξεις χρησιμοποίησε όντως ο αρχαιολόγος αλλά ειναι τεράστιο λογικό άλμα που βασίζεται στις προσωπικές πεποιθήσεις του να υποθέτει ότι μια γυναίκα δεν θα μπορούσε να είναι πχ ιέρεια ή πίστη που “άναβε το καντηλάκι της” αλλά μόνο μάγισσα. Κρίμα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

-85 points
Upvote Downvote

13
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
9 Θέματα σχολίων
4 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
9 Συντάκτες σχολίων
leascyoraAlouteroEleni Pe Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Shadow play
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αδυνατώ να καταλάβω που έγκειται ο σεξισμός. Στο παραπάνω συμπέρασμα, προφανώς, ο αρχαιολόγος έφτασε έχοντας κάνει έρευνα. Προφανώς και είτε στηρίχτηκε σε κείμενα της εποχής / μελέτες / κοσμήματα που είχαν βρεθεί σε άλλες ανασκαφές κλπ και διατύπωσε το παραπάνω συμπέρασμα. Δε μπορώ να βρω κάτι σεξιστικό προσωπικά.

Κένταυρος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Ο αρχαιολόγος δεν βασίστηκε σε προσωπικές του πεποιθήσεις για να φτάσει σε αυτο το συμπέρασμα αλλά στα ευρήματα. Το μόνο που δεν διαφαίνεται στο άρθρο είναι το γιατί θεωρεί δεδομένο ότι το σπιτι ανήκε σε γυναίκα.

Mirka Janic
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Λίγο δύσκολο οι ιέρειες να χρησιμοποιούσαν ευτελή αντικείμενα.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Φαντάζομαι ότι ο αρχαιολόγος ερμήνευσε αυτά που είχε μπροστά του. Βασιζόμενος σε μεγέθη και είδη και σε προηγούμενα ευρήματα .Υπάρχει κι εκεί ενός είδους “πρωτόκολλο” δεν κατεβάζεις απ το κεφάλι σου πράγματα διότι κρίνεσαι και μάλιστα αυστηρά από άλλους επιστήμονες. Σε εκείνες τις εποχές το επάγγελμα ανθούσε.Και στις μετέπειτα βέβαια , στη Βυζαντινή πχ. Και όντως ήταν περισσότερες οι γυναίκες που επιδίδονταν σε τελετουργίες τέτοιου είδους.Μέχρι και το 19ο αι. και στις αρχές του 20ου ο λαϊκός κόσμος κατά κύριο λόγο και πίστευε και εκτελούσε ” μαγικά “: εξορκισμούς επικλήσεις, έθαβε διάφορα συμβολικά στις αυλές των εχθρών, χρησιμοποιούσε φυλαχτά, κι… Διαβάστε περισσότερα »

chrissie spanikou
Επισκέπτης
Συμμετέχων
chrissie spanikou

Κιωρα η καλη, για καποιο λογο τις γουιτσεζ κ τις μπιτσεζ τις σκεφτομαι πια με θετικο η ουδετερο προσημο, δηλ δυνατες/δυναμικες/assertive, δεν εχουν πλεον αρνητικο connotation, imao, φυσικα.

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Έχουμε σαλτάρει μου φαίνεται.

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Βρε παιδιά, πώς μπορούμε να ξέρουμε πού βασίστηκε ο αρχαιολόγος για να βγάλει τα πορίσματα του; Η αρχαιολογία είναι μια επιστήμη που όχι μόνο πρέπει να έχει κανείς γνώσεις για τα διεπιστημονικά κριτήρια με τα οποία οι αρχαιολόγοι καταλήγουν σε συμπεράσματα (πρέπει να ξέρουν και στρωματογραφία, ανασκαφική, μεθόδους χρονολόγησης, ιστορία, ιστορία της τέχνης, αρχιτεκτονική κτλ) αλλά και να παρακολουθούν τις εξελίξεις της επιστήμης που συνεχώς ανατρέπει δεδομένα. Εδώ πρόσφατα βρέθηκε εύρημα που ανατρέπει τη χρονολόγηση της εξημέρωσης του αλόγου σε περίπου 5.000 χρόνια πριν από αυτό μέχρι σήμερα ίσχυε! Είναι τεράστιας σημασίας ανακάλυψη και φαντάζομαι θα έχουν αλλάξει τα εγχειρίδια… Διαβάστε περισσότερα »

Eleni Pe
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν λέει πουθενά στο άρθρο ότι η ιδιοκτήτρια του σπιτιού ήταν μάγισσα, η λέξη μπαίνει σε εισαγωγικά. Λέει απλά ότι βρέθηκε πλήθος αντικειμένων σε ένα δωμάτιο, τα οποία ήταν φυλαχτά και χρησιμοποιούνταν σε ιεροτελεστίες και ότι προφανώς έχουν ξεκάθαρα “μαγικό” χαρακτήρα.