Ο κάζουαλ σεξισμός της ημέρας: Οι άντρες έχουν πιο ανεπτυγμένες αυτές τις ικανότητες από τη φύση τους

Στη σχολή που σπουδάζω έχω έναν καθηγητή που κάνει τα βασικότερα μαθήματα του τμήματος, με τον οποίο τσακώνομαι σχεδόν σε καθημερινή βάση για τη σεξιστική και γενικότερα αντιεπαγγελματική του συμπεριφορά. Δυστυχώς είμαι η μόνη που αντιδρά (είμαι η μεγαλύτερη γιατί είναι το δεύτερο πτυχίο μου, επίσης διαβάζω χρόνια Α,Μπα κι αυτό μου έχει ανοίξει το μυαλό) και ένας παραπάνω λόγος που γίνομαι δυσάρεστη είναι για να αφυπνίσω και τα υπόλοιπα κορίτσια του τμήματος, τα οποία ο συγκεκριμένος καθηγητής χειρίζεται με γλοιώδη κομπλιμέντα και υποτιθέμενη γοητεία (μπλιαξ).

Μια μέρα, λοιπόν, μας μιλούσε για τις βασικές δεξιότητες του ατόμου. Σημειωτέον, εκείνη τη μέρα ήμασταν μόνο γυναίκες στο μάθημα. Κάποια στιγμή φτάσαμε και στην ικανότητα προσανατολισμού.

“Οι γυναίκες από τη φύση σας έχετε θεματάκι με τον προσανατολισμό.  Αυτό είναι ολοφάνερο και από τη δυσκολία που έχετε στην οδήγηση”.

Μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι και ξεκινάω τον παρακάτω διάλογο:

– Συγγνώμη, αυτό που λες τώρα είναι επιστημονικό; Υπάρχουν έρευνες που το αποδεικνύουν;

– Μα είναι ολοφάνερο, δε χρειάζονται έρευνες. Θα σας το αποδείξω αμέσως. (προς όλες τις φοιτήτριες, φωναχτά) Ποια από εσάς ξέρει αυτή τη στιγμή πού είναι ο Νότος; (προς εμένα) Είδες; Καμιά σας δεν απαντάει.

– Δηλαδή θες να μου πεις ότι αν υπήρχαν αγόρια μέσα στην τάξη αυτομάτως θα ήξεραν να σου πουν πού είναι ο Νότος.

– Μα φυσικά! Οι άντρες έχουν πιο ανεπτυγμένες αυτές τις ικανότητες από τη φύση τους.

– Λυπάμαι, αυτό που λες είναι αντιεπιστημονικό και βαθιά μισογυνιστικό.

– Εγώ μισογύνης; Όχι βέβαια! Ίσα ίσα, λατρεύω τις γυναίκες. Η καλύτερή μου είναι όταν κάνω μάθημα αποκλειστικά σε γυναίκες, όπως σήμερα. Είστε, βλέπεις, τόσο γοητευτικές! (σημ. Την έχει πέσει σε όλες σχεδόν μέσα στο τμήμα)

Δε λυπάμαι γι’ αυτόν, μόνο θυμό νιώθω. Λυπάμαι όμως για τις συμφοιτήτριές μου. Λυπάμαι κάθε φορά που ακούω “έλα μωρέ, μην είσαι υπερβολική, για πλάκα τα λέει/ είναι και κούκλος άρα όλα του τα συγχωρούμε/ εδώ που τα λέμε έχει κι ένα δίκιο, εμείς οι γυναίκες έχουμε για όπλο τη γοητεία μας κι ας υστερούμε στα υπόλοιπα” κλπ.

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

51 points
Upvote Downvote

74
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
20 Θέματα σχολίων
54 Απαντήσεις θεμάτων
6 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
39 Συντάκτες σχολίων
PJ Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
PJ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Το μόνο θετικό με τα γελοία επιχειρήματα είναι ότι κάνουν τους γελοίους ανθρώπους να ξεχωρίζουν.

Δε θα το έκανα σε άνθρωπο που έχει εξουσία πάνω μου, αλλά όσον αφορά το βορρά και το νότο θα έμπαινα στον πειρασμό να πω ότι προσωπικά έχω πρόβλημα με την πυξίδα μου γιατί αυτή τη στιγμή βρίσκεται μέσα σε ισχυρό μαλακομαγνητικό πεδίο.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Ο τύπος δεν είναι απλώς μισογύνης, είναι σεξουαλικός παρενοχλητής αφού είναι καθηγητής και την πέφτει στις φοιτήτριες στις οποίες κάνει μάθημα.

Μάνα Κουράγιο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Χαρά στο κουράγιο σου. Μερικές φορές χρειάζεται μεγάλη δύναμη για να βγεις από την πόρτα το πρωί και μα πέσεις με τα μούτρα στον Κόσμο.

papia
Επισκέπτης
Συμμετέχων
papia

Μπορεί και κάποιοι/ες να το άκουσαν και να είχαν την ίδια γνώμη, ή και κάποια που διαφωνούσε, το άκουσε πρώτη φορά απο σενα, αν το ακούσει και άλλες φορές για σεξισμό κλπ και κάποια στιγμή κάνει τη σύνδεση να αλλάξει σκέψη. Οπότε και το οτι είπες τη γνώμη σου καλό.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γιατί να μπλέκουμε με θεωρίες συνομωσίας και να παλεύουμε για συνδέσεις που τελικά δεν υπάρχουν;
Πόσο καλό είναι να έχεις γνώμη για ένα θέμα που δε γνωρίζεις, ειδικά όταν αυτή είναι αντίθετη με του δασκάλου που σου μαθαίνει το θέμα;

Κοντεύουμε 2020, έχουμε στο χέρι μας ένα μπλιμπλίκι που μας δίνει πρόσβαση σε όλη τη γνώση του κόσμου. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να μάθεις πως είχε δίκιο ή για να στήσεις λαϊκό δικαστήριο μαζί με τους άλλους που προτίμησαν την άγνοια.

Dioni
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Άντε και να δεχτούμε (με ένα μεγάλο ερωτηματικο) ότι οι άνδρες εν γένει εχουν καλύτερο προσανατολισμό από τις γυναίκες. 
Τι σημαίνει αυτο; Είναι στην φύση τους; Θα πρέπει να τους πω μπράβο γι’ αυτό; Και οι γυναικες μπορουν να κυοφορησουν, γιατι ειναι στην φυση τους!
Θα παιξουμε το παιχνιδι βρες τις διαφορες; Έχει νόημα κανένα αυτό;
Εκτός και αν βάλουμε κάτω τις διαφορές μας και καταλήξουμε ότι είναι οντως ανώτεροι μας και… συγγνώμη κιόλας που πήγαμε να πιστέψουμε ότι είμαστε ισάξιες τους… ηταν μια πλάνη!

Πολύχρωμο καλειδοσκόπιο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

“Ισχυρίζεστε ότι οι γυναίκες έχουν πρόβλημα προσανατολισμού ενώ δεν ήρθε κανένας άνδρας στο μάθημά σας. Μήπως η απουσία τους αποτελεί εμπειρικό δεδομένο υπέρ της άποψής μου ή είστε τόσο βαρετός που προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν τις ιδιαίτερες ικανότητές τους για να πάνε κάπου αλλού;’
Α win win situation. 🙂

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Κοίτα αυτό που λέει έχει βάση. Από την εποχή που ήμασταν κυνηγοί ο άνδρας ως κυνηγός έφευγε σε μεγάλες αποστάσεις να κυνηγήσει. Προκειμένου να γυρίσει στην ομάδα του έπρεπε να αναπτύξει την αίσθηση του προσανατολισμού. Τουλάχιστον από την ιστορία αυτό γνωρίζω. Δεν είναι μισογυνιστικό όσο αναφέρεται απλά ως απλό συμβάν. Είναι μισογυνιστικό όταν αναφέρεται με σκοπό να δείξει πόσο άχρηστες είμαστε. Αντιστοίχως, οι ιστορικοί υποψιάζονται πως ήταν η γυναίκα αυτή στην οποία οφείλεται η γεωργική επανάσταση γιατί ως πιο στατική λόγω της ανατροφής των παιδιών μπόρεσε να παρατηρήσει την φύση. Ο καθηγητής σου το είπε με προφανη διάθεση να μειώσει… Διαβάστε περισσότερα »

Λένα Φουτσιτζή
Editor
Συντονιστής Κοινότητας
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Περιεχομένου
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Θρύλος

Αυτά με τους κυνηγούς είναι χαζομάρες. Δεν έχουν αποδειχτεί ποτέ, αντιθέτως δεν έχει αποδειχτεί μεγάλη διαφορά σε αυτή την ικανότητα. Κυκλοφορούν ως “γνώση” που έχουμε πιστέψει γιατί είναι “λογικό” να ισχύει. Και οι γυναίκες διένυαν μεγαλες αποστάσεις όταν ήταν όλοι οι άνθρωποι κυνηγοί.
https://science.sciencemag.org/content/348/6236/796

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Πρέπει να κάνω sign in για να διαβάσω ολόκληρο το άρθρο. Μόνο το abstract μου επιτρέπει δυστυχώς. Θα το διαβάσω όμως. Ποτέ δεν είναι αργά να φρεσκάρουμε το μυαλό.

Elfa
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Το έχω το άρθρο… δεν ξέρω πώς μπορώ να ανεβάσω ένα pdf ή αν θες μπορώ να σου πω πώς να το βρεις μόνη σου με βάση το DOI… μόνο που είναι σχετικά παράνομο να συζητάμε αυτά τα πράγματα δημόσια :/

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Δεν ξερω πως μπορεις να μου το στειλεις.

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

Χωρίς να απορρίπτω την “βιολογία”, στις κοινωνίες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, αν δεν απατώμαι, θεωρείται πλέον μάλλον αποδεκτό πως τον ρόλο των τροφοσυλλεκτών το είχαν οι γυναίκες (χωρίς να αποκλείεται το κυνήγι μικρότερων θυραμάτων, μέχρι και σήμερα γίνεται αυτό άλλωστε π.χ. γυναίκες αβοριγίνες αυστραλίας) και, όντως, διήνυαν κι αυτές κάποιες αποστάσεις, παρέχοντας στην ομάδα την πλειονότητα (θερμιδικά) της καθημερινής τροφής της ομάδας. Τα (μεγαλύτερα) θυράματα των ανδρών (που ήταν treat, αλλά και σπάνια, ταυτόχρονα, κι αν βασίζονταν σε αυτά θα λειμοκτονούσαν) αλλά και οι πόλεμοι που διεξήγαγαν [αυτός ο υπέροχος (not) τρόπος “ρύθμισης” πληθυσμού-πόρων-γης] τους “χάρισε” το πρεστίζ, μέχρι πολύ πρόσφατα τουλάχιστον, και… Διαβάστε περισσότερα »

Leave it to Beaver
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Πάντως Λένα σε αυτό το τηλεοπτικό “πείραμα” που είχε γίνει από τον γνωστό για τις εκπομπές επιβίωσης Bear Grylls (και ειρωνικά μάλιστα με αφορμή οτι είχε κατηγορηθεί από φεμινίστριες πως δεν εμφανίζονται γυναίκες
στην εκπομπή του), όπου ξεχωριστές ομάδες αντρών και γυναικών κλήθηκαν να επιβιώσουν σε έρημα νησιά, οι γυναίκες απέτυχαν ολοκληρωτικά στο συγκεκριμένο κομμάτι (και όχι μόνο φυσικά αφού κινδύνεψε σοβαρά και η ζωή κάποιων λόγω αδυναμίας να προσαρμοστούν σε συνθήκες ζωής χωρίς τις ανέσεις του συγχρονου πολιτισμού, σε αντίθεση με τους άντρες που δεν είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα).

https://www.youtube.com/watch?v=nLFLORx6xsU

Λένα Φουτσιτζή
Editor
Συντονιστής Κοινότητας
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Περιεχομένου
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Θρύλος

Προτιμώ να εμπιστευτώ επιστημονικές μελέτες από την τηλεόραση

Leave it to Beaver
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Συμφωνώ στη βάση αυτού που λες, όμως δεν μπορώ παρά να παρατηρήσω οτι οι μελέτες που επικαλείσαι, στην προκειμένη είναι η εξής μια μελέτη που μιλάει για εντελώς άλλο πράγμα από τις δυνατότητες προσανατολισμού ανδρών ή γυναικών. Αντίθετα στο, έστω τηλεοπτικό, “πείραμα” του Bear Grylls οι γυναίκες αποτυπώνεται οτι αποτυγχάνουν οικτρά σε αυτό το πολύ συγκεκριμένο κομμάτι χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας. Προφανώς ένα τηλεοπτικό πείραμα δεν είναι πανάκεια, είναι όμως πολύ καλύτερο από το τίποτα που αντιπαραβάλλεις. Α και στις πρωτόγονες κοινωνίες οι (νέοι) άνδρες ήταν κυνηγοί όχι όλοι οι άνθρωποι όπως αναφερείς, οπωσδήποτε όχι οι γυναίκες, και όλη… Διαβάστε περισσότερα »

Cloud on Toast
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Οι γυναίκες στις οποίες αναφέρεσαι και μάλλον με αυτές έγινε το πείραμα είναι μεγαλωμένες στη δική μας κοινωνία. Κοινώς έχουν μάθει από μικρες πως οι άντρες είναι καλύτεροι στην επιβίωση, δεν έχουν διδαχτεί από μικρές να ειναι στη φύση, γιατί συνήθως οι άντρες πάνε στους προσκόπους, τα κορίτσια παίζουν τις κουμπάρες. Αυτό που θέλω να πω ειναι πως στην κοινωνία μας υπάρχουν ήδη τα στερεότυπα που εξηγούν αυτή την αποτυχία. Το φύλο ειναι κοινωνικό κατασκεύασμα για αυτό το λόγο και υπάρχουν διαφορές. Αν μεγαλώναμε όλοι με τον ίδιο τρόπο δεν θα υπήρχαν.

Intefix
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

”Το φύλο ειναι κοινωνικό κατασκεύασμα για αυτό το λόγο και υπάρχουν διαφορές. Αν μεγαλώναμε όλοι με τον ίδιο τρόπο δεν θα υπήρχαν.”

Γουάτ δε φακ.

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

Οι κοινωνίες κυνηγών – τροφοσυλλεκτών, αναφορικά με την διατροφή τους, βασίζονταν (και βασίζονται) -τουλάχιστον- εξίσου στις γυναίκες: “According to some authors (Milton, 2000), strong evidence shows that primitive human beings were omnivorous, with a great tendency to eat many more vegetables than meat. According to others (Cordain, 2002), animals were consumed more than vegetables or at least in the same amounts as vegetables. The feeding habits of tribes that live today as hunter-gatherers and, consequently, in conditions similar to the Paleolithic period, include 30% products of animal origin and 70% products of vegetable origin when they live in tropical areas… Διαβάστε περισσότερα »

Rubia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Luckystrike δε συμφωνώ. Στη σχολή μου σε μάθημα προσανατολισμού με τοπογραφικό χάρτη του ΓΥΣ (γεωγραφική υπηρεσία στρατού) σε ομάδα 5 ατόμων (3 αγόρια κ 2 κορίτσια) πάντα πρώτη και πιο εύκολα από τους υπόλοιπους προσδιόριζα τη θέση μας και τα χαρακτηριστικά σημεία της τοπογραφίας. Ήμουν η εξαίρεση; Επίσης να σημειώσω ότι σε κλειστή αίθουσα που δεν έχω πολυπροσέξει χωροταξικά και μπαίνω 1η φορά δε μπορώ να σου πω που είναι ο βορράς αβίαστα. Αυτό για την εξυπνάδα που ειπώθηκε παραπάνω.

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Δεν το αρνούμαι. Και αν και όντως το έχω διαβάσει και ακούσει από επιστήμονες δε σημαίνει πως η επιστήμη δεν προχωρά. Εγώ είμαι κακή στον προσανατολισμό αλλα αυτό δε σημαίνει και τίποτα. Ίσως να είναι ένα απ’αυτά τα παραδείγματα που τα δεχόμαστε γιατί το είπε ο τάδε ιστορικός και επειδή έχει λογική το καταπίνουμε. Αυτό που λέει η Λένα. Δεν μου αρεσει καθόλου που φάνηκα μπουμπούνας αλλά θα το καταπιώ και θα μελετήσω παραπάνω. Ευκαιρία είναι.

Rubia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Όχι όχι luckystrike μόνο μπουμπούνας δε φαίνεσαι και αυτό είναι εμφανές από όλα τα σχόλιά σου. Επίσης ο προσανατολισμός εκτός από το “διαισθητικό” ,να το πω έτσι, κομμάτι, μαθαίνεται όπως όλα με εξάσκηση.

Påskeegg
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Δεν είσαι η εξαίρεση. Κι εγώ είμαι πολύ καλή στον προσανατολισμό σε αντίθεση με τον σύντροφό μου που όποια φορά τον έχουμε ακούσει, το’χουμε μετανιώσει. Πριν μερικές εβδομάδες ήμασταν σε μία βόρεια περιοχής της Νορβηγίας και το Google maps δεν μου φαινόταν ότι δίνει σωστές οδηγίες. Πήρα την ευθύνη και μας οδήγησα εγώ, αντίθετα από κει που έδειχνε το κινητό και είχα απόλυτο δίκιο. Αλλά όχι δεν ξέρω σε κάθε δεδομένη στιγμή πού είναι ο βορράς αν δεν βρίσκομαι σε γνωστό μέρος. Αν το ήξεραν οι άντρες, φαντάζομαι δεν θα υπήρχε λόγος να έχουμε πυξίδες.

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Δεν ξέρω, αντιμετωπίζω τα επιχειρήματα που αναφέρονται στους ανθρώπους των σπηλαίων με σκεπτικισμό γιατί έχουν περάσει κάτι χιλιάδες χρόνια από τότε. Θέλω να κάνω ένα πιο εκτενές ψάξιμο/διάβασμα πάνω σε αυτό, πάντως στην εξελικτική βιολογία που έχω σπουδάσει και αγαπώ δε θυμάμαι ποτέ να έχω διάβασει κάτι τέτοιο.

Scotland for Holidays
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Lucky, σε πρωτη φαση δεν ειμαι σιγουρη οτι ευσταθει το επιχειρημα “οι αντρες εχουν καλυτερο προσανατολισμο διοτι ως κυνηγοι διενυαν μεγαλες αποστασεις”. Αναφερεται σε κατι που (πιθανως εσκεμμενα) αφηνει εξω απο την αφηγηση το γεγονος οτι και γυναικες κυνηγουσαν και, ακομα και αν υποθεσουμε οτι ισχυει ιστορικα, μιλαμε για κατι που συνεβαινε πριν δυο εκατομμυρια χρονια. Ποσο καθοριστικο μπορει να ειναι κατι που συνεβαινε τοσο παλια (αν οντως συνεβαινε οπως περιγραφεται) στην διαμορφωση τωρινων χαρακτηριστικων; Δεν πιστευω καν πως ο καθηγητης εκανε τετοια συνδεση στο κεφαλι του. Πιο πιθανο μου φαινεται οτι απλως επαναλαμβανε το γνωστο στερεοτυπο περι δυσκολιας προσανατολισμου… Διαβάστε περισσότερα »

Peggy Olson
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Όποτε ακούω επιχείρημα του τύπου “οι άντρες/γυναίκες από τη φύση τους/ από την εποχή των σπηλαίων …. (συμπληρώστε)” πραγματικά θέλω να κλάψω. Λες και είμαστε ζώα, προνεωτερικές κοινωνίες, άβουλα πλάσματα στο έλεος των ορμονών τους. Λες και δεν εξελιχθήκαμε ποτέ, δεν περάσαμε Αναγέννηση και Διαφωτισμό. Σκέτη θλίψη. Ο άνθρωπος έχει υποτάξει τη φύση, πετάμε με αεροπλάνα, θεραπευουμε αρρώστιες, μπορούμε με ένα κλικ να μιλήσουμε με την άλλη άκρη του πλανήτη, αλλά όχι, όταν έρχεται η συζήτηση στα δύο φύλα, είμαστε όλοι άνθρωποι των σπηλαίων. Μάιστα. (Σήμερα, σε συζήτηση με φίλους, έμαθα ότι υπάρχει καθηγητης ψυχιατρικής σε πανεπιστήμιο, ο οποίος προσπαθούσε… Διαβάστε περισσότερα »

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Έχεις δίκιο νομίζω μόνο εν μέρει. Ο άνθρωπος έχει υποτάξει τη φύση, εν μέρει πάλι, αποδείχθηκε πανέξυπνο ον πλην όμως δεν παύει να είναι αποτέλεσμα μίας εξελικτικής διαδικασίας. Εκτός κι αν πιστεύουμε πως μας έκανε κατευθείαν ο θεός κατι χιλιάδες χρόνια πριν. Ο μηχανισμός του φόβου είναι προαιώνιος. Ο μηχανισμός που θα σε κάνει ν’αποφασίσεις αν θα εμπλακείς σε μία επικίνδυνη κατασταση ή όχι στηρίζεται σε ένα ένστκτο που μάλλον δημιουργήθηκε τότε που ο άνθρωπος ήταν μέσα στη φύση, τότε που ακόμη έπρεπε να αποφασίσει αν άξιζε να αναμετρηθεί με το ζώο ή όχι. Το λάθος μας, και στη συγκεκριμένη… Διαβάστε περισσότερα »

Gaea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

είμαι 45χρονη γυναίκα κ με λένε το “ανθρώπινο GPS” ενώ ο αδερφός μου αν βγει από την συγκεκριμένη πορεία, τον ψάχνουμε σε άλλη γη σε άλλα μέρη. η ικανότητα προσανατολισμού δεν είναι κομμάτι του dna – είναι επίκτητη και έχει, στις ημέρες μας, κοινωνική ρίζα, κατά τη γνώμη μου. Τα αγόρια κάνουν τις παρέες τους και βγαίνουν βόλτα στις γειτονιές – κ ενθαρρύνονται κιόλας να το κάνουν, να “ξεδόσουν” και να χρησιμοποιήσουν την ενέργειά τους. Κανείς δεν τα αποτρέπει γιατί είναι αγόρια κ δεν διατρέχουν “κίνδυνο”. Αντιθέτως, τα κορίτσια όταν κάνουν τις παρέες τους ενθαρρύνονται να μείνουν κοντά στο σπίτι,… Διαβάστε περισσότερα »

Femme Farfalle
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

👏🏼👏🏼👏🏼

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ελάτε βρε Gaea, που 45 χρόνων άνθρωπος έχετε δει μόνο ένα ζευγάρι, να οδηγεί γυναικα! Και γενικότερα όλο το σχόλιο σας, με παρωχημένες απόψεις για την “κοινωνική θεση” των αντρών, και την κοινωνική ρίζα του προσανατολισμού, και όλα αυτά γιατί; Για να δικαιολογήσετε γιατί οι άντρες έχουν καλύτερο προσανατολισμο από τις γυναίκες; Μα αυτό δεν ισχύει. Με την ευκαιρία να διευκρινίσω ότι είναι άλλο πράγμα ο προσανατολισμός πώς θα πάω από δω εκει χωρίς χάρτες και λοιπά εφόδια (πού είναι και λίγο ταλέντο, και δεν ξέρω να υπάρχει διαφορά ικανότητας αναλόγως φυλου) και άλλο ο προσδιορισμός των σημείων του ορίζοντα,… Διαβάστε περισσότερα »

Femme Farfalle
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Χαίρομαι Mr Darth που αναγνωριζετε ότι δεν υπάρχει θέμα διαχωρισμού φύλου στο θέμα του προσανατολισμου. Παρόλα αυτά το θέμα επεκτάθηκε από ότι βλέπετε. Ξεκινήσαμε από τα σημεία του ορίζοντα (που ειλικρινά θα ήθελα να μάθω πως εντοπίζουμε βορρά και νότο χωρις τη βοήθεια του ήλιου ή της σκιάς) και καταλήξαμε στο θέμα του προσανατολισμου στην οδήγηση. Διότι σε αυτό το θέμα έχουμε υποστεί τρομερό bullying σχεδόν όλες μας. Κι έχουμε ακούσει από πατεραδες, συντρόφους, φίλους ότι ως γυναίκες δε μπορούμε να προσανατολιστουμε, για αλλού θα ξεκινήσουμε και αλλού θα βρεθούμε. Έχει πολύ μεγάλη βάση το σχόλιο της Gaea. Για τον… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν κατάλαβα, αγαπητή Femme Farfalle, ακριβώς γιατί χαίρεστε. Ειχατε λόγο να πιστεύετε το αντίθετο, ότι δηλ. θα υποστήριζα ότι υπάρχει διαφορά στην ικανότητα προσανατολισμού λόγω φύλου, και μαλιστα εις βάρος των γυναικών; Δεν έχω δει καμία επιστημονική άποψη να το υποστηρίζει αυτό. Μόνο ο καραγκιοζάκος καθηγητής της κοπέλας το λέει, που το συνδέει μαλιστα, άσχετα τελείως, με….την ικανότητα οδήγησης.Ούτε κανένας άντρας φίλος, συγγενής, γνωστός, κλπ δεν έχω ακούσει να το υποστηρίζει, και σας το λεω τελείως ειλικρινά. Δεν πιστεύω δηλ. ότι υπάρχει γενικώς bullying γι αυτό το θέμα.Ο προσανατολισμός , υπό την έννοια του πώς θα πάω πού, είναι όπως… Διαβάστε περισσότερα »

Zouzouna Goutsouna
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Zouzouna Goutsouna

Παιδια ολα αυτα περι εξελικτικης ανθρωπολογιας και συγκεκριμενα χαρακτηριστικα του εγκεφαλου των αντρων επειδη καποτε ηταν κυνηγοι ειναι ανοησιες γιατι καταρριπτονται ολα απο τους νομους της κληρονομικοτητας και των γονιδιων.
Η ευφυια ή τα ειδη ευφυιας ειναι κληρονομισιμα ΚΑΙ απο τους ΔΥΟ γονεις. Αρα η εξελιξη δεν ευνοει τους αντρες σε συγκεκριμενα χαρακτηριστικα τους λογω ιστορικης πορειας!!
Και αν δεχτουμε οτι οι αντρες κυνηγοι για λογους επιβιωσης ΕΙΧΑΝ καποτε αναπτυξει συγκεκριμενη ευφυια , αυτη ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι κληρονομηθηκε και απο τους θηλυκους απογονους.

Femme Farfalle
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Αγαπητή Darth μόλις βρήκα έναν λόγο να χαίρομαι. Είστε πολύ τυχερός άνθρωπος που περιβαλλεστε από άτομα που δεν έχουν αρνητική άποψη για τον γυναικείο προσανατολισμο και τη γυναικεία οδήγηση. Μακάρι το περιβάλλον σας να αποτελεί την πλειοψηφία και το δικό μου τη μειοψηφία.

Σας ευχαριστώ επίσης και για τον σύνδεσμο που παραθεσατε.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Και γω σας ευχαριστώ.

Femme Farfalle
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Αυτοί που “λατρεύουν τις γυναίκες” τις περισσότερες φορές μου προκαλούν εμετό (τώρα θα αρχίσουν να λένε κάποιοι : πουθενά δε σας πιάνουμε). Όταν το επόμενο που ακολουθεί είναι “μα είστε τόσο υπέροχες, γοητευτικες… Με τα ναζια σας μας κάνετε ο, τι θέλετε εμάς τους άντρες) = πετυχαινετε ότι θέλετε με έμμεσο τρόπο κι όχι ξεκάθαρο = θαυμάζω (?) την πονηριά σας να ελισσεστε υπογειως = εμείς οι άντρες είμαστε θύματα σας = είμαστε τόσο αθώοι σε σχέση με σας τις καπατσες. Και ΠΏΣ γίνεται κάποιες γυναίκες να το εκλαμβανουν αυτό ως κομπλιμεντο κι όχι ως ΠΡΟΣΒΟΛΗ;;; Αντιθετως χαίρομαι τους ΑΝΘΡΏΠΟΥΣ… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Όλα καλά, αλλά πραγματικά τώρα, υπάρχουν ανθρωποι, εσείς εν προκειμένω, που αν τους ρωτήσεις δεν ξέρουν που είναι ο Βορρας και ο Νοτος;

Το παπί.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Υπαρχουν.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κι από τόσες κοπέλες, σ αυτήν την αίθουσα, που βρίσκεται στη οικεία για όλες σχολή σας, και στην οποία ( αιθουσα) θα πηγαίνετε αν όχι καθημερινά, τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα, ούτε μια δεν ήξερε να απαντήσει; Και καλά, αυτές ίσως δεν θέλησαν να σηκώσουν το γάντι, και μπορεί και καλώς, γιατί ο τύπος όλα αυτά μάλλον τα λέει για να τσιμπήσετε και σας δουλεύει, εσείς τέλος πάντων που θεωρησατε ότι πρεπει να το συζητήσετε, δεν ξέρατε να του απαντήσετε και να τον αποστομωσετε;

Femme Farfalle
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Στο σπίτι μου που ξέρω ποιο μπαλκόνι έχει περισσότερο φως το πρωί, ναι!
Έξω όταν είμαι, περπατώντας αμεριμνη, ναι!
Στο Google maps που η πρώτη πρώτη οδηγία που σου δίνει : “κινηθείτε βορειοανατολικά” πες μου ποιος είναι αυτός που ψάχνει τον ήλιο μέσα στο αυτοκίνητο , ανάμεσα από τις οικοδομες για να βρει την ανατολή και τη δύση. Όχι βρες μου έναν!

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μα στο maps στο δείχνει που είναι το βορειοανατολικά, ακόμα κι αν δεν σου δείχνει τη διαδρομή, αφού οι χάρτες έχουν πάντα συγκεκριμένο προσανατολισμό.
Ο ήλιος και τα αστέρια δεν είναι ο μόνος τρόπος να προσανατολιστείς, χωρίς χάρτη και πυξίδα, μέσα στην πόλη, τουλάχιστον όσον αφορά τα σημεία του ορίζοντα.

AllesGoed
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ανα πάσα ώρα οπουδηποτε; όχι! Οκ μπορείς να πεις που είναι ο Βορράς και ο Νοτος όταν είσαι σπίτι σου. Όταν είσαι σε νέο μέρος μεσα σε αστικό περιβάλλον μπορεις επισης να πεις δεδομένου ότι βλέπεις τον ήλιο και ξέρεις πάνω κάτω την ώρα. Αλλά στα αστικά τοπία ο ήλιος συνήθως δεν είναι ορατός και πολλές φορές δεν βλέπεις ούτε σκιές όταν βρίσκεσαι ανάμεσα από 2 πολυκατοικίες για παραδειγμα. Φυσικά όταν είσαι στην εξοχή για πεζοπορεια π.χ. μπορείς να πεις που είναι ο Βορράς λόγω της δεδομένης απλας, της ορατότητας αλλα και της χρησιμοτητας αυτής της πληροφορίας (σε αντίθεση με… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Όπως είπα και πιο πάνω, ο ήλιος δεν είναι ο μόνος τρόπος προσδιορισμού των σημείων του ορίζοντα. Αντίθετα σε μια πόλη είναι περιορισμένης, σχετικά, χρήσης.
Η χρησιμότητα της πληροφορίας δεν είναι τρόπος προσανατολισμού πάντως. Εν προκειμενω η μόνη χρησιμότητα ήταν για να απαντήσει η κοπελα, που τσίμπησε και έκρινε ότι έπρεπε να απαντήσει επι της ουσίας στην χαζή πρόκληση του τύπου.

AllesGoed
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Δεν έχω κάνει λυκοπουλο σορρυ. Δεν ξέρω να προσνατολιστω αλλιως όχι γιατί ειμαι εξελικτικά ριγμενη αλλα γιατί δεν μου χρειαστηκε να μάθω με άλλο τρόπο πέραν του ήλιου. Κάποιοι μπορούν να το κάνουν βάση του προς τα που χεζουν τα περιστέρια. Αυτοί οι κάποιοι κάπου το έμαθαν,δεν γεννήθηκαν με τη γνώση.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Είναι αλήθεια οτι στους/ στις προσκόπους – οδηγούς τα μαθαίνεις αυτά. Δεν είπα ότι έιναι έμφυτη ικανότητα, ούτε ενστικτώδης. Αλλά δεν είναι και το φωτοηλεκτρικο φαινόμενο. Είναι μια απλή στοιχειώδης γνώση, που τη μαθαίνεις εύκολα και που έχει πολλές πρακτικές χρήσεις.Οποτε ο θυμός σας και το σχόλιο για το πού χεζουν τα περιστέρια, άτοπα.

Πιπέρι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Υπάρχουν,είμαι μια από αυτούς, αλλά από τη στιγμή που υπάρχει το maps δεν ξέρω σε τι με βοηθάει να ξέρω που είναι ο νότος. Θα με αφήσουν στη ζούγκλα και θα πρέπει να βρω τον πολιτισμό που είναι νότια η βόρεια; Επίσης αν είσαι κάπου που φαίνεται ο ήλιος , ασχέτως αν έχεις εσωτερική πυξίδα σαν περιστέρι, είναι απλα θέμα γνώσης .θυμάσαι στο σχολείο το ποιηματάκι; Αν έχω στο δεξι μου χέρι την ανατολή και στο αριστερό η δύση, μπρος μου έχω το βορρά και πίσω μου το νότο.μεσα σε κτήριο…λοιπόν, εντελώς άχρηστη ικανότητα

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν συζητάμε τι θα γίνει θα σας αφήσουν στη ζούγκλα. Ούτε αν σας βοηθάει, εσάς ειδικώς, σε τίποτα.Ούτε αν είναι χρήσιμη ικανότητα γενικώς, και μαλιστα σε ένα κτήριο. Εγώ πιστεύω ότι είναι στοιχειώδης ανθρώπινη δεξιότητα, και είναι καλό να την αποκτά κανείς. Ωραίο και το ποιηματάκι (ποιο ποιηματάκι, αλήθεια, δεν είδα κανένα ποίημα), αλλά αυτό ακριβώς λέει. Πρεπει να ξέρεις ΕΝΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ σημείο του ορίζοντα. Αν δεν μπορείς να βρεις κανένα, πώς θα προσανατολιστεις; Και εν παση περιπτώσει, ας του έλεγε αυτά. Δεν είμαι στη ζούγκλα, δεν μου χρειάζεται, δεν πάμε τώρα στο μάθημα μας και αφήστε τα άσχετα, τι… Διαβάστε περισσότερα »

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Εσείς τη βρίσκετε στοιχειώδη ανθρώπινη δεξιότητα, και όλα τα σχόλια σας απαντούν γιατί δεν τη θεωρούν και τόσο στοιχειώδη. Άρα αυτό ακριβώς συζητάτε.

Νομίζω ότι το αρχικό σας σχόλιο ήταν περιττό και αποπροσανατολιστικό (you see what I did there). Και φαίνεται και από το γεγονός ότι ειρωνεύεστε την Ophelia πιο κάτω.

Acroposthion
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Έπρεπε να τον ρωτήσεις που ήταν η Δύση, γιατί για τον Νότο θα ήταν προετοιμασμένος. Σίγουρα θα έπρεπε να κάνει επανεκκίνηση.
Στο στρατό πάντως ήταν ελάχιστα τα φαντάρια που μπορούσαν να προσανατολιστούν με συννεφιά, το μεσημέρι ή τη νύχτα.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Άμα ήξερε που ήταν ο Νοτος, δεν θα ήξερε που είναι η Δύση;