Ο καζουαλ σεξισμός της ημέρας: Δεν δέχτηκα σεξουαλική παρενόχληση γιατί δεν έδινα δικαιώματα

Σε πρόσφατη συνέντευξη της  η δημοσιογράφος Όλγα Τρέμη δηλώνει: “Σεξουαλική παρενόχληση δεν έχω βιώσει, σε βαθμό που άρχισα να ανησυχώ. Μέχρι και με τον Στρος-Καν βρέθηκα δίπλα-δίπλα, συντονίζοντας μια εκδήλωση και το μόνο που έλαβα ήταν παντελή αδιαφορία… Το λέω και γελάω. Ίσως με απασχολούσε πολύ να μην δίνω δικαιώματα, γιατί ήθελα να καταλάβουν όλοι ότι αυτό που έκανα το πίστευα, επιθυμούσα να προχωρήσω, το έκανα με σοβαρότητα και συστηματικότητα.”

Πρώτον, με το να λέει, έστω και χιουμοριστικά, ότι ανησυχούσε που δεν την παρενοχλούσαν σεξουαλικά, υποστηρίζει την άποψη ότι η σεξουαλική παρενόχληση δείχνει ερωτικό ενδιαφέρον. Όμως, όπως έχουμε πει πολλές φορές, αυτό δεν ισχύει: η σεξουαλική παρενόχληση (όπως και ο βιασμός) δείχνει την επιθυμία του θύτη να κάνει κακό στο θύμα.

Δεύτερον, πιστεύει και αυτή, όπως και η Κάτια Δανδουλάκη,  ότι δεν δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση επειδή δεν έδωσε δικαιώματα. Δηλαδή, κατηγορεί τις γυναίκες που υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση ότι έδωσαν δικαιώματα και γι αυτό παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά! Η αλήθεια βέβαια είναι ότι οι γυναίκες που δεν έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά απλά έχουν υπάρξει, μέχρι στιγμής, τυχερές. Επίσης, κάποιες γυναίκες (όπως η Όλγα Τρέμη και η Κάτια Δανδουλάκη) υπήρξαν παντρεμένες με άντρες οι οποίοι είχαν υψηλές θέσεις στον ίδιο επαγγελματικό χώρο με αυτές. Υπάρχει λοιπόν σοβαρή πιθανότητα να μην δέχτηκαν σεξουαλική παρενόχληση γιατί υπήρχε σεβασμός προς τους συζύγους τους και όχι προς αυτές. Το θέμα είναι όμως μια γυναίκα να μην χρειάζεται να την στηρίζει ένας ισχυρός άντρας (πατέρας, σύζυγος, αδερφός, γιός) για αποφύγει την σεξουαλική παρενόχληση. Και, εμπάς η περίπτωση, θα ήθελα να παρακαλέσω πάρα πολύ όλες τις γυναίκες που λένε ότι απέφυγαν την σεξουαλική παρενόχληση επειδή “δεν έδωσαν δικαιώματα” να βγουν δημοσίως και να δώσουν οδηγίες προς τις γυναίκες: πώς στο καλό δεν δίνεις δικαιώματα! Να μάθουν δηλαδή οι άπειρες γυναίκες που δέχονται σεξουαλική παρενόχληση πως μπορούν να την αποφύγουν, εφόσον υπάρχουν τόσο συγκεκριμένες και αποτελεσματικές οδηγίες!

in

Αξιολογήστε το άρθρο

78 points
Upvote Downvote