in ,

Ο κάζουαλ σεξισμός της ημέρας: Χοντροφοβία

Mόλις είδα τη διαφήμιση της Ελληνικής Κυβέρνησης για το Μένουμε Ασφαλείς, όπου η γνωστή ηθοποιός Βίκυ Σταυροπούλου μας δείχνει πώς να φτιάξουμε μια μάσκα χρησιμοποιώντας ύφασμα από ένα μπλουζάκι. Ξεκινάει να εξηγεί κ φτάνει στο σημείο που λέει πως πάιρνουμε ένα ύφασμα βαμβακερό, για παράδειγμα από μία παλιά μπλούζα / κ δείχει ένα μωβ τ […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

b004cbee9ac6f6a2d7bfc14d9b958afe

Mόλις είδα τη διαφήμιση της Ελληνικής Κυβέρνησης για το Μένουμε Ασφαλείς, όπου η γνωστή ηθοποιός Βίκυ Σταυροπούλου μας δείχνει πώς να φτιάξουμε μια μάσκα χρησιμοποιώντας ύφασμα από ένα μπλουζάκι. Ξεκινάει να εξηγεί κ φτάνει στο σημείο που λέει πως πάιρνουμε ένα ύφασμα βαμβακερό, για παράδειγμα από μία παλιά μπλούζα / κ δείχει ένα μωβ τ σερτ που έχει, με το σχόλιο “και ναι καλά βλέπετε, αυτό είναι η μπλούζα μου κ όχι σεντόνι”, με το γνωστό αυτοσαρκαστικό της ύφος. Μου χτύπησε πολύ άσχημα, απτην μια την έχουμε συνηθίσει να αυτοσαρκάζεται έτσι, από την άλλη δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό θεωρείται αστείο, γιατί πρέπε σώνει κ ντε να ειπωθεί η ατάκα αυτή από μια γυναίκα στην τηλεόραση; Θεωρώ πως θα μπορούσε να πει κάτι χιουμοριστικό γενικά, κ όχι ειδικά για το βάρος της πχ. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά αν μιλάμε για θέμα αντιπροσώπευσης της γυναίκας στην τηλεόραση (κ γενικά στα μίντια), το μήνυμα του ότι είτε πρέπει να σαι (λεπτή) σέξι είτε εύσωμη αυτοσαρκαζόμενη που δεν διστάζεις να κοροιδέψεις τον ίδιο σου τον εαυτό, για να σε πουν κ κουλ, δεν μου αρέσει.

Για μένα και κάζουαλ σεξισμός και κάζουαλ χοντροφοβία φυσικά.

ΥΓ. Πολλοί θα πείτε πως ίσως ήταν κ ατάκα της ίδιας της ηθοποιού ή πως γενικά έτσι αυτοσαρκάζεται η συγκεκριμένη, ειδικά μετα τον ρόλο της στο Είσαι το ταίρι μου. Εγώ κοιτάω το αποτέλεσμα όμως και το μήνυμα που περναει.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

15 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Louk Ritia
Louk Ritia
3 χρόνια πριν

Βλέποντας σε επανάληψη το είσαι το ταίρι μου πρόσφατα, κατάλαβα ότι πολλά από αυτά με τα οποία γελούσα τότε (στα 14 μου) σήμερα δε θα ανεχόμουν να τα ακούσω στην τηλεόραση (αλλά και πουθενά). Στο σποτάκι της Σταυροπούλου και μένα μου χτύπησε άσχημα η συγκεκριμένη ατάκα και άνθρωποι όπως αυτή θα μπορούσαν να βάλουν ένα λιθαράκι στο δημόσιο διάλογο για το θέμα. Η χοντροφοβία είναι τόσο πραγματική…χθες μου έλεγε ο πατέρας μου για την υπάλληλο του pet shop στο οποίο πηγαίνει και πόσο εξυπηρετική είναι και τελείωσε “είναι χοντρούλα αλλά καλή κοπέλα”… ε βέβαια, του είπα, γιατί είναι γνωστό ότι… Διαβάστε περισσότερα »

luckystrike
luckystrike
3 χρόνια πριν

Δε θα το χαρακτήριζα κάζουαλ σεξισμό. Έχοντας υπάρξει άτομο με παραπάνω κιλά και αυτοσαρκαζόμενη γι’αυτά, έχει να κάνει ξεκάθαρα με το μηχανισμό άμυνας που έχεις αναπτύξει. Με το να αυτοσαρκάζεσαι αφαιρείς τη δύναμη από τους άλλους να σε πληγώσουν. Ή τουλάχιστον αυτό προσπαθείς.

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  luckystrike

Παραπάνω κιλά εδώ luckystrike! Τα σουτιέν μου γίνονται άνετα μάρσιπος για δίδυμα. Αυτοσαρκάζομαι και δε νιώθω καν ότι αυτοσαρκάζομαι, βέβαια δεν είχα παραπάνω κιλά μικρή, ούτε έχω τραύματα. Αλλά ναι φυσικά, συχνά το κάνω για να πω στους άλλους ότι ξέρω τι σκέφτηκαν και τους έχω γραμμένους. Είναι τόσο κάζουαλ κατά τη δική μου γνώμη, όσο το “ζητείται νεαρή κοπέλα για εργασία με γνώσεις καφέ”, που είχε ανεβάσει ο I am the law προ μηνών. Κάζουαλ του στυλ “να κάνουμε μωρέ κάτι να’χει λίγο χιούμορ μέσα, μην είναι αποστειρωμένο. Α, να βάλουμε τη Σταυροπούλου που αυτοσαρκάζεται πετυχημένα; Τελεια ιδέα, βρείτε… Διαβάστε περισσότερα »

Entropy
Entropy
3 χρόνια πριν

Πολλές φορές αναρωτιέμαι, εάν είναι εφικτό το χιούμορ να υπάρχει χωρίς να κρύβει κάτι από πίσω του.

Ευνοούμενη
Ευνοούμενη
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Entropy

Έχω ακριβώς τον ίδιο προβληματισμό. Όσο πιο πολύ το σκέφτομαι καταλήγω ότι τα περισσότερα αν όχι όλα τα αστεία κρύβουν ρατσιστικά, σεξιστικά ή άλλα στερεότυπα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να βρεις ένα αστείο να γελάσεις ελεύθερα. Ελεύθερα εννοώντας χωρίς να σκέφτεσαι ότι προσβάλεις κάποιον ή αναπαράγεις στερεότυπα.

Αποδημητικό Πτηνό
Αποδημητικό Πτηνό
3 χρόνια πριν

“Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά αν μιλάμε για θέμα αντιπροσώπευσης της γυναίκας στην τηλεόραση (κ γενικά στα μίντια), το μήνυμα του ότι είτε πρέπει να σαι (λεπτή) σέξι είτε εύσωμη αυτοσαρκαζόμενη που δεν διστάζεις να κοροιδέψεις τον ίδιο σου τον εαυτό, για να σε πουν κ κουλ, δεν μου αρέσει”. Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που λες. Επισης, οι ηθοποιοί με παραπάνω κιλά είναι τις περισσότερες φορές σε ρόλους κωμικούς ή σε ρόλους ανθρώπων που είναι χαζούληδες και αδέξιοι και υποτίθεται προκαλούν γέλιο κ ελαφραίνουν το κλίμα. Ούτε εμένα Μ αρέσει αυτό. Για την συγκεκριμένη διαφήμιση όμως, αν και στην αρχή… Διαβάστε περισσότερα »

Dogmother
Dogmother
3 χρόνια πριν

Και εμένα μου κακοφάνηκε αυτή η ατάκα. δεν χρειαζόταν..

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
3 χρόνια πριν

Καθόλου υπερβολική δεν είσαι. Την πρώτη φορά που είδα τη διαφήμιση, το σημείο που λέει “ναι, αυτή είναι η φανέλα μου”, πίστευα ότι θα πει “ναι αυτή είναι φανέλα” και θα κάνει κάποιο αστείο για το ότι στην πραγματικότητα δείχνει μια πετσετέ μπλούζα και όχι μια “φανέλα”. Εμένα πείτε υπερβολική γιατί φανέλα λέμε τα άσπρα σκέτα μπλουζάκια που φοράμε ως εσώρουχα, όχι όλες τις 100% βαμβακερές μπλούζες. Οικονομία στις λεξεις έκαναν και δεν έδωσαν παραδείγματα βαμβακερών χοντρών υφασμάτων; Συνεπώς μου ήρθε διπλό νταμπλάς γιατί όχι μόνο έπεσα έξω αλλά άκουσα και κάτι που ήταν εντελώς αποπροσανατολιστικό, περιττό, ξεκούδουνο. Δε νομίζω… Διαβάστε περισσότερα »

Kimono-girl
Kimono-girl
3 χρόνια πριν

Όντως είναι χοντροφοβία και αν δεν ζούσαμε σε κοινωνία τόσο σκληρή με τα άτομα με παραπάνω κιλά η συγκεκριμένη ηθοποιός, που πραγματικά τη λατρεύω, ίσως δεν θα είχε ανάγκη να κάνει γενικά τέτοιο χιούμορ.

Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Kimono-girl

Το χιούμορ και η κωμωδία είναι μορφές τέχνης, και για να μεγιστοποιήσουν το συναίσθημα στον αποδέκτη πάντα, όπως όλες οι μορφές τέχνης, έχουν σαν αιχμή το παράλογο και το υπερβολικό. Είναι παράλογο και υπερβολικό ένα μπλουζάκι να το περνάς για σεντόνι, και ευτυχώς που είναι αυτοσαρκασμός, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν το λιγότερο, εμετικά χοντροφοβικό. Από το εισαι το ταίρι μου μου έμεινε σαν σειρά, ένας αγώνας ενάντια στα στερεότυπα, και πιστεύω ότι ήταν μια αρκετά καλή σειρά. Ακόμα και ένα πίνακα του Ρόθκο αν προσπαθήσεις να τον κρίνεις παραβλέποντας ότι είναι ένα έργο τέχνης, άρα παράλογο και υπερβολικό,… Διαβάστε περισσότερα »

despoina85
despoina85
3 χρόνια πριν

Νομίζω ότι ερμηνεύεις τελείως λάθος το μήνυμα της διαφήμισης. Προσωπικά δε με ενοχλεί καθόλου ο αυτοσαρκασμός, αντιθέτως τον βρίσκω και αστείο και πολύ κουλ. Αυτό που με ενόχλησε είναι το αρχικό μήνυμα ότι θα κρύψει τέτοια ομορφιά με τη μάσκα, “πρόβλημα” που έχω δει να αποδίδεται σε πολλές γυναίκες που και καλά δεν μπορούν να κάνουν το μακιγιάζ τους και να προβληθούν όπως θέλουν λόγω μάσκας και άρα αντιστέκονται στην χρήση της.

Μιμομι
Μιμομι
3 χρόνια πριν

Πωπω και εγώ αυτό σκέφτηκα ακριβώς .. και δεν είχα δώσει καμία σημασία στο θέμα της διαφήμισης.την πρώτη φορά που το είδα σκεφτόμουν τουλάχιστον μισή ώρα .. γιατί η Βίκυ το έκανε αυτό; Να αστειεύεται δηλαδή με τον εαυτό της.. για να μας χαροποιησει.. ;

Leave it to Beaver
Leave it to Beaver
3 χρόνια πριν

Απλά αυτοσαρκάζεται για κάτι που μειονεκτεί, όπως κάνουμε πολλοί ο καθένας για τα δικά του μειον και δε βλέπω κανένα πρόβλημα σε αυτό.