Ο κάζουαλ σεξισμός της ημέρας

Νομίζω ότι πρόκειται για τόσο κάζουαλ περίπτωση σεξισμού που κι εγώ δεν την αντιλήφθηκα παρά μετά από λίγη ώρα.

Βρίσκομαι σε κατάστημα με χαλιά και μοκέτες σε μυστηριώδες μεγάλο αστικό κέντρο της Ελλάδας. Αφού έχω εξηγήσει τον τύπο του χαλιού που θέλω, μου λένε πως υπάρχουν διάφορα σχέδια και ποιότητες και μάλιστα μπορούν και να μου το ετοιμάσουν σε ό,τι διάσταση θέλω. Ένας κατά τα άλλα ευγενέστατος και εξυπηρετικότατος κύριος αρχίζει να μου δείχνει διάφορα δείγματα για να διαλέξω και σε κάποια φάση με ρωτάει πόσο μεγάλο χαλί θέλω. Του λέω, «Σκέφτομαι τόσο επί τόσο» και τoν ρωτάω για κάποια δείγματα που μου άρεσαν τι τιμή είχαν. Μου λέει αυτά πάνε με το τετραγωνικό, και μου λέει τις τιμές. Του λέω επειδή κάποια δείγματα που μου άρεσαν περισσότερο ήταν πιο ακριβά σκέφτομαι μήπως πάρω ένα μικρότερο σε μέγεθος αλλά σε καλύτερη ποιότητα, οπότε θα πάω να ξανατσεκάρω τις διαστάσεις. Και μου λέει:

«Θα μετρήσεις φάρδος και μήκος και μετά θα τα πολλαπλασιάσεις μεταξύ τους και μετά επί την τιμή του μέτρου για να δεις πόσο θα σου κοστίσει το χαλί.» Δηλαδή μου εξήγησε πώς θα βρω το εμβαδόν ενός ορθογωνίου (Τρίτη δημοτικού?) και μετά πώς θα βρω συνολικά την τιμή του χαλιού.

Είμαι σίγουρη πως ποτέ δεν θα εξηγούσε κάτι τέτοιο σε έναν άνδρα.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

-94 points
Upvote Downvote

15
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
9 Θέματα σχολίων
6 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
13 Συντάκτες σχολίων
Mrs DallowayEmaeromongrelBabyDollChublis Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Bomba
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Δε νομίζω οτι ήταν σεξισμός. Δεν φαντάζεσαι πόσος κόσμος δεν μπορεί να κάνει τέτοιου είδους υπολογισμούς, άνδρες και γυναίκες. Είναι απαράδεκτα πολλοί για το μορφωτικό επίπεδο του κοινωνικού συνόλου (συντριπτική πλειοψηφία με απολυτήριο δημοτικού). Σίγουρα του εχει τύχει άπειρες φορές να του λένε οτι τους κλέβει, γιατί δεν ξέρουν πώς να τα υπολογίσουν… Άμα μου λες ότι ήταν και με το τετραγωνικό, απλά συμπάσχω στο δράμα του!

peanuts8965
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μη σου πω τι γίνεται με τη μέθοδο των τριών…

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Εγω πάντως είμαι σε φάση “μάθαμε να υπολογίζουμε εμβαδόν ορθογωνίου στο σχολείο;” #ειμαι_της_θεωρητικης

Ederra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καλό θα είναι να εμπλουτίσουμε λίγο το λεξιλόγιο μας λέγω εγώ. Δεν είναι όλα σεξισμός, δεν είναι δεδομένο ότι όλοι ξέρουν να κάνουν απλές μαθηματικές πράξεις (χαλιά αγοράζουν και άνθρωποι που μπορεί και να μην ξέρουν να γράφουν, όχι να βγάζουν εμβαδόν επιφάνειας) και αν θίχτηκες επειδή ίσως να σε ενέταξε στην κατηγορία αυτή μάλλον δικό σου πρόβλημα είναι. Ο άνθρωπος τη δουλειά του έκανε. ¨Εδωσε τη συμβουλή που δίνει σε ένα σωρό κόσμο.

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Advocate

Δεν κατάλαβα ποιο ήταν το σεξιστικό. Επίσης προσπαθώ ποιος ήταν ο τύπος του εμβαδού, γιατί σίγουρα το είχα κάνει στη Δευτέρα ή στην Τρίτη Δημοτικού και μετά στο Λύκειο.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Εγώ πάλι σκέφτομαι ότι αν είχε δώσει αυτές τις οδηγίες σε έναν άντρα, ο άντρας θα τού έλεγε μισοθυμωμενα – μισοειρωνικα: “Ξέρω αριθμητική.” Και εννοείται, όλοι θα τόν δικαιολογούσαν ενώ αν είχε την ίδια αντίδρασης μια γυναίκα θα έλεγαν: “Αμάν πια κι αυτή, πολύ μυγιαγγιχτη είναι, οδηγίες τής είπε ο άνθρωπος.”.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Εδώ που τα λέμε όμως το εμβαδόν ανήκει στη γεωμετρία,όχι στην αριθμητική.

Chublis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ήμαρτον βρε φωτεινήποιος σεξισμός πάλι?. Πραγματικά τι μύγα έχεις και μυγιαζεσαι με το παραμικρό. Απορώ στη καθημερινότητα σου Έτσι θυμωμένη είσαι και βλέπεις σεξισμό στα πάντα? Δηλαδή αν σου αποδείξει ότι το λέει και σε άντρες θα είσαι οκ? Εγώ δηλαδή αν πάω να αγοράσω ντομάτες και μου πει ο μανάβης μη πάρεις αυτές πάρε εκείνες που είναι πιο καλές θα πω ότι είναι δεξιά της επειδή θεωρεί ότι οι άντρες δε ξέρουν να διαλέγουν ντομάτες?

Chublis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Δεξιά της = σεξισμός. Ο δαιμον του κορεκτορα

Μάνα Κουράγιο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Αφού δεν σου είπε και πώς να βρεις πόσα ρέστα θα σου μείνουν αν δώσεις πεντακοσάευρο, πάλι καλά να λες.

Emaero
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εσείς που εξάπτεστε ότι “δεν είναι σεξισμός” και “αμάν πια, παντού βλέπετε σεξισμό”, γιατί τα παίρνετε; Γιατί δεν αναρωτιέστε “μα καλά τι άσχετο είναι αυτό; άνετα θα μπορούσε να το έχει πει σε άντρα”. Γιατί άραγε σας δημιουργείται αυτό το συναίσθημα; Γιατί η δική σας οργή για το επαναλαμβανόμενο – όπως πιστεύετε- “το ένα είναι σεξισμός και το άλλο είναι σεξισμός”, να είναι δικαιολογημενη, και όχι των γυναικών που τρώνε στη μάπα όλη τους τη ζωή ότι” οι γυναίκες δεν είναι καλές με τους αριθμούς”, πχ; Και τι είναι σεξισμός αν όχι η αναπαραγωγή στερεοτυπικών απόψεων για τις γυναίκες (όπως… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Συνεργάτης

Emaero δεν απάντησα γιατί συμφωνούσα με τους υπόλοιπους σχολιαστές. Δεν νομίζω οτι κάποιος οργίστηκε, απλά βρήκε το παράδειγμα υπερβολικό και το να μην θεωρείς κάτι σεξιστικό δεν σημαίνει οτι οι γυναίκες που τρώνε στην μάπα τον σεξισμο μια ζωή δεν μπορούν να οργιστούν. Οι περισσότερες σχολιάστριες, όπως κι εγώ, είμαστε γυναίκες και προφανώς έχουμε βιώσει κάποια μορφή σεξισμού στη ζωή μας. Δεν μας είναι κάτι άγνωστο και μακρινό που το έχουμε διαβάσει στα βιβλία γιατί και πιστεύω μπορούμε μέχρι κάποιο σημείο να διακρίνουμε τι είναι και τι όχι σεξιστικό. Το να γίνουμε θυμωμένες γυναίκες που βλέπουμε τον σεξισμό σε κάθε… Διαβάστε περισσότερα »

Emaero
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εν τω μεταξύ το “θυμωμένες γυναίκες που βλέπουμε το σεξισμό σε κάθε στροφή” είναι επίσης σεξιστικό κατά την ταπεινή μου άποψη.
Επίσης το ότι είσαι γυναίκα και έχεις βιώσει το σεξισμό δεν ξέρω γιατί το αναφέρεις. Δεν έχουμε όλες οι γυναίκες τα ίδια βιώματα προφανώς και δε χρειάζεται να ταυτιζόμαστε, αλίμονο, αλλά το να λέει μία γυναίκα ότι βίωσε σεξισμό και μία άλλη να πετάγεται για να της πει ότι είναι υπερβολική προσωπικά το βλέπω ως εσωτερικευμένο μισογυνισμό.
Τον πόλεμο με τους άντρες δεν ξέρω πού τον είδες.

mongrel
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

που, κατά πάσα πιθανότητα, ένας άντρας δεν θα ήξερε τι να κάνει!

Mrs Dalloway
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Συμμετέχων

Πού κρύβεται ο σεξισμός σε αυτή τη συζήτηση: ο υπολογισμός της τιμής του χαλιού είναι ένα πρόβλημα μαθηματικών δημοτικού, ωστόσο πολλοί δυσκολεύονται. Σαν πωλητής χαλιού θέλεις να βεβαιωθείς ότι ο πελάτης θα το κάνει σωστά. Ωστόσο 1)σεξιστικά θεωρείς ότι μια γυναίκα είναι πιο πιθανό να κάνει λάθος 2)σεξιστικά σου βγαίνει πιο φυσικά να δώσεις οδηγίες σε μια γυναίκα ως άνδρας. Το δεύτερο είναι το πιο ύπουλο, οι γυναίκες διστάζουν περισσότερο να “εξηγήσουν” κάτι σε ένα άνδρα και φυσικά οι άνδρες αντιδρούν πολύ χειρότερα όταν δέχονται οδηγίες.