Ο κάζουαλ σεξισμός της ημέρας

Τρομακτικά κάζουαλ σεξισμός

Τις προάλλες, σε προβολή καλτ ταινίας τρόμου του 1968, σε σκηνή όπου ο πρωταγωνιστής μετά το χαστούκι που τρώει από τη συμπρωταγωνίστρια της ρίχνει μπουνιά και τη βγάζει νοκ-άουτ, το τι ακολούθησε μας άφησε να κοιταζόμαστε έντρομες. Φωνές (νομίζω αποκλειστικά αντρικές) γηπέδου, χειροκροτήματα, σχόλια του στυλ “ν’αγιάσει το χέρι σου”, “καλά της έκανε ο μαν” κι άλλα όμορφα. Σε επόμενη αντίστοιχη σκηνή, όπου τη μπουνιά την έφαγε άντρας, ακουστήκαμε μόνο εμείς καθώς με τη παρότρυνση της φίλης ξεκινήσαμε να επευφημούμε κοροϊδευτικά, μπας και ακούσει κανείς το σεξισμό του.

Σημ 1. Η ταινία κρίνεται με τα δεδομένα της εποχής της και θέλω να πιστεύω ότι αν η παραγωγή ήταν σύγχρονη η εν λόγω σκηνή θα είχε κριθεί ως αναίτια.

Σημ 2. Προς υπεράσπιση του πρωταγωνιστή, είχε εκφράσει αντιρρήσεις για τη μπουνιά οι οποίες απορρίφθηκαν από τον σκηνοθέτη.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

-24 points
Upvote Downvote

5
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
2 Θέματα σχολίων
3 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
5 Συντάκτες σχολίων
Queen of HeartsAlouteroMaggie Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Ακόμη και η ταινία μυστηριώδης; Είπαμε κρυβουμε επαγγελματα, χώρες, πεθερές, αλλά και τίτλους ταινιών;

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Μιας που μιλάμε για 1968, είναι βασικά βέβαιο ότι μιλάει γι’αυτή τη διαβόητη σκηνή από το Night of the Living Dead https://www.youtube.com/watch?v=NjURs1dG1eA Μπορώ να δείξω μια πολύ μικρή κατανόηση επειδή ο συγκεκριμένος χαρακτήρας (minor spoilers ahead), σε μια πολύ κρίσιμη φάση με τεράστια αγωνία έχει σπάσει πραγματικά τα νεύρα του πρωταγωνιστή (και των θεατών) ουρλιάζοντας να κάνουν κάτι εμφανώς χαζό και επικύνδυνο, ενώ αυτός κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την διάσωσή τους. Ωστόσο δικαιολογείται, έχει περάσει ένα τεράστιο σοκ και δεν είναι σε νορμάλ κατάσταση. Αλλά σου τεντώνει τα νεύρα. Κι εγώ φώναζα της φώναζα να σκάσει (σπίτι μου)… Διαβάστε περισσότερα »

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Πες τα ρε Maggie! Δηλαδή… Eleos kapu

Queen of Hearts
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

“Night of the living dead” φαντάζομαι
https://youtu.be/_d68kyNY0jI?t=10

straight white male
Επισκέπτης
Συμμετέχων
straight white male

Σίγουρα υπάρχει μισογυνισμός και γενικά τα χειροκροτήματα και οι επευφημίες που περιγράφονται προβάλουν εναν ιδαίτερο “μίσος” προς την συνπρωταγωνίστρια, πράγμα που μου προκαλεί αηδία.

Γενικά όλες αυτές οι αντιδράσεις αδικαιολόγητης βίας, είτε ενάντια σε γυναίκες είτε ενάντια σε άντρες ειναι μορφές toxic masculinity.

Βέβαια σε περίπτωση που κάποιος μου επιτεθόταν με πρόθεση να μου προκαλέσει σωματική βλάβη (και ας μην λειτουργεί το bold), μπουνιά θα έτρωγε είτε και αν ήταν γυναίκα είτε και αν ήταν άντρας.