Ο κάζουαλ σεξισμός της ημέρας

Χτες στον ηλεκτρικό ήμουν μάρτυρας παρακάτω περιστατικό, που μου θύμισε ένα άλλο παλιότερο. Τα παραθέτω και τα 2.

Μπαίνει μία μαμά με μία πιτσιρίκα γύρω στα 2-3. Η μαμά κάθεται σε μία ελεύθερη θέση και παίρνει τη μικρή αγκαλιά, αλλά η μικρή αρχίζει να διαμαρτύρεται οπότε τη βάζει να κάτσει στη θέση μόνη της και την κρατάει από το χέρι. Η κυρία που καθόταν απέναντι χαμογελάει στη (γλυκύτατη) μικρούλα και λέει με συνομωτικό τόνο: “Ε βέβαια καλέ αφού είναι μια σωστή κυρία το κορίτσι θέλει να κάτσει μόνο του”. Η μαμά απαντάει κάτι του στυλ “Η κυρία όμως είναι αναποφάσιστη και δεν ξέρει τι θέλει γιατί πριν 2 λεπτά έκλαιγε ζητώντας αγκαλιά”. Και συνεχίζει η κυρία απτόητη “Ε βέβαια, έτσι είναι οι κυρίες οι σωστές, αναποφάσιστες και καπριτσιόζες” !!! Ευτυχώς η μικρή χάζευε και δε της έδινε σημασία αλλά μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι με την άνεση που πέταξε τέτοια μπαρούφα η τύπισσα, κι ας απευθυνόταν σε 2χρονο χαριτολογώντας (ή μάλλον ακριβώς επειδή απευθυνόταν σε 2χρονο).

Και θυμήθηκα ένα περιστατικό στη Γερμανία, στην εταιρεία που δούλευα προ 5ετίας. Σε τελείως διαφορετικό περιβάλλον, σε τμήμα έρευνας και ανάπτυξης εφαρμογών για μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας, στο εβδομαδιαίο meeting του γκρουπ μου που αποτελούταν από 15 άντρες και 2 γυναίκες. Και που είχε για leader έναν άντρα μεγάλο και τρανό, πανέξυπνο, φτασμένο, που πριν ήταν στη NASA κτλ κτλ (ήταν όντως πολύ καλός στη δουλειά του και από τα πιο “γρήγορα” μυαλά που έχω γνωρίσει). Η άλλη κοπέλα εκείνη την ημέρα απουσίαζε οπότε συμπτωματικά ήμουν η μόνη γυναίκα.

Και έρχεται η σειρά ενός συναδέλφου να μιλήσει για τη δουλειά του και αρχίζει να μας παρουσιάζει τα αποτελέσματα για ένα recommendation system που έφτιαχνε και που εκείνη την εβδομάδα δοκίμαζε να προβλέπει τις προτιμήσεις σε ταινίες. Έκανε την ανάλυση του σε διαφορετικές ομάδες πληθυσμού (με βάση ηλικία, χώρα, κτλ) και κάποια στιγμή μας δείχνει και ένα γράφημα με διαχωρισμό σε άντρες-γυναίκες, που έδειχνε οτι ήταν πιο εύκολο να προβλέψει την προτίμηση στους άντρες. Και σχολιάζει ο γκρουπ leader : “Καλά αυτό δε χρειαζόταν καν να μας το δείξεις, το ξέρουμε οτι οι γυναίκες είναι πιο αναποφάσιστες και δεν ξέρουν τι θέλουν!”.

Το υπόλοιπο γκρούπ βρήκε το σχόλιο άκρως διασκεδαστικό, εκτός από μένα και -ευτυχώς- τον υπεύθυνό μου, που γύρισε και του είπε πολύ ήρεμα και χαμογελαστά “Αυτό το σχόλιο ήταν σεξιστικό”. Σιγόνταρα και εγώ, λέγοντας οτι είναι όντως πολύ σεξιστικό και ο leader έδειξε να σοκάρεται. Μας είπε αρχικά οτι θα έλεγε το ίδιο ακόμα και αν δεν ήμουν μπροστά (!!) και οτι δε το είχε σκεφτεί καθόλου ότι μπορεί να είναι σεξιστικό (σωωωωπα). Του είπα οτι θα ήταν σεξιστικό ακόμα και αν το είχε πει μόνο σε άντρες και αφού επιμείναμε και το εξηγήσαμε ζήτησε συγνώμμη και είπε ότι δε το έκανε επίτηδες και στο μέλλον θα προσέχει.

Δεν ήταν σίγουρα το χειρότερο περιστατικό σεξισμού που έχω βιώσει στο χώρο μου, αλλά ακόμα θυμάμαι την έκπληξη του όταν άκουσε ότι είναι σεξιστικό αυτό που λέει. Και αν και αποκλείεται να το διαβάσει, χαίρομαι και νιώθω πολύ τυχερή που είχα τόσο σωστό επιβλέποντα που αντέδρασε άμεσα και ήρεμα και δε δίστασε να διορθώσει τον ανώτερο του. Ήταν πολύ σημαντική εμπειρία σχετικά με το πως πρέπει και μπορούμε να αντιδράμε σε σεξιστικά σχόλια.

Έφυγα μερικούς μήνες μετά καθώς έκανα απλά την πρακτική μου εκεί, και πριν 1-2 χρόνια που συνάντησα ένα συνάδελφο μου είπε οτι το γκρουπ έχει ακόμα μόνο άντρες μόνιμους ερευνητές και οι μόνες γυναίκες είναι γραμματείς και πρακτικάριες…

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

16 points
Upvote Downvote