Ο κάζουαλ σεξισμός της ημέρας

close up of man hands holding gift box in office

Αν σας έγραφα πριν δύο μέρες, θα σας έγραφα σε έξαλλη κατάσταση. Αντ’ αυτού σας γράφω σήμερα, ΖΕΝ.

Αφορμή ο κάζουαλ σεξισμός της ημέρας, αγαπημένη στήλη εδώ στην Α,μπά. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα αναρωτιόμουν πώς και δεν έτυχε να μου συμβεί κάποιο περιστατικό που να μπορεί να “θρέψει” την συγκεκριμένη στήλη. Ζω στη Γερμανία, όπως η κοπέλα που πριν κάποιες μέρες δημοσίευσε σεξιστικό περιστατικό από ομοεθνή. Ο σεξισμός δεν γνωρίζει σύνορα και εθνικότητες, είναι παντού κι ας τυχαίνει καμιά φορά να κρύβεται καλύτερα.

Είθισται το γραφείο που δουλεύω να στέλνει χριστουγεννιάτικα δωράκια σε σημαντικούς πελάτες και συνεργάτες. Πριν κάποιες μέρες μου λέει ο σύντροφός μου (είμαστε συνάδελφοι) ότι είδε κατά τύχη τα ανοιχτά δεματάκια και ότι τα δώρα είναι διαλεγμένα ανάλογα το φύλο του κάθε παραλήπτη. Σαν να μην έφτανε αυτό, τα δώρα των αντρών περιέχουν ένα όμορφο μπουκάλι τζιν από αποστακτήριο της περιοχής. Των γυναικών είναι… ΤΑΡΑ ΤΑ ΤΑΜ! σερπαντίνες και μανό. Ναι, καλά διαβάσατε, μανό.

Την επόμενη μέρα αποφάσισα να το κάνω θέμα. Στο μεσημεριανό, ρωτάω το αφεντικό (είμαστε σχετικά μικρό γραφείο και συχνά τρώμε όλοι μαζί) αν γνωρίζει για τα δώρα και αν όντως βρίσκει την ιδέα καλή. Με ήδη ελαφρώς ειρωνικό χαμόγελο, με ρωτάει “γιατί;”

Επειδή είναι ξεπερασμένο και εντελώς κλισέ να στέλνεις δώρα ανάλογα το φύλο.

Αρχίζει να γελάει. Τα παίρνω στο κρανίο (λάθος πρώτο). Λέει ότι σίγουρα μόνο εγώ το βλέπω έτσι επειδή είμαι “γενικά υπερευαίσθητη με αυτά”. Μυγιάγγιχτη. Μάλιστα, ήταν ιδέα των κοριτσιών από την γραμματεία και όλες όσες ρώτησε ο ίδιος το βρήκαν καταπληκτική ιδέα! Εμένα μου ανεβαίνει σιγά σιγά το αίμα στο κεφάλι. Ήξερα ότι υπήρχαν τουλάχιστον 9 άτομα από τα 20 που είχαν ενοχληθεί. Του λέω ”αποκλείεται, μπορώ να σου βρω αρκετούς που το βλέπουν όπως εγώ, θα κάνω γκάλοπ αν θέλεις”. Μου λέει, ”άντε κάνε”. Τότε επενέβη ο σύντροφος μου (πόσο τον αγαπώ) και του λέει ότι ”βασικά είναι εντελώς ακατάλληλο και απαρχαιωμένα σεξιστικό” απλά. Το είδα το αφεντικό, σφίχτηκε που ένας άντρας είχε την ίδια άποψη. Δεν το περίμενε και άρχισε από αντίδραση να χαχανίζει σαν βλαμμένο, σαν να ειρωνευόταν τον φίλο μου που τον έχω βάλει μέσα στο βρακί μου.

Να μην τα ισοπεδώνεις, μου λέει, όλα. Και συνεχίζει ακάθεκτος: ”Μ’ αυτό που λες ΥΠΟΤΙΜΑΣ όλες τις γυναικες”.

ΟΡΙΣΤΕ;;;;

Ότι πλέον όλα προσπαθούμε να τα “ουδετεροποιούμε” και άμα είναι έτσι, να μην ξαναχρησιμοποιήσω ποτέ κανένα γυναικείο προϊόν. Έπαθα ένα μικρό σοκ από τον οχετό παραλογισμού, δεν σας το κρύβω. Κάπου εδώ (ήμασταν ήδη στο γυρισμό για το γραφείο, μέσα στο δρόμο) αρχίσαμε να φωνάζουμε ο ένας στον άλλο (δεύτερο λάθος μου) ποιός λέει τις μεγαλύτερες μπούρδες, υπέροχη στιχομυθία, θα την θυμάμαι για πάντα. Με είχε νευριάσει τόσο. Προχωρούσαμε μπροστά οι δυο μας, και προσβάλαμε ο ένας τον άλλο, οι άλλοι ακολουθούσαν σε ασφαλή απόσταση.

Μπαίνουμε στο γραφείο και χωριζόμαστε, με πιάνει ο φίλος μου και μου λέει μην τον αφήνεις να σε προκαλεί. Εγώ ηρεμώ κάπως. Λέω μέσα μου ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία είμαι με σεξιστικό αφεντικό, κουλ. Περνάει λίγη ώρα. Παραδίδουμε με την ομάδα μου έναν διαγωνισμό στο ενδιάμεσο. Μας φωνάζει το Μπος μέσα, μας λέει ”ευχαριστώ για την δουλειά σας και καλό αποτέλεσμα”. Παρακαλούμε. Πάμε να βγούμε από το γραφείο του.

Πάπια Σέτσουαν, εσύ μείνε.

Μένω, κάθομαι. Για κάποιο λόγο δεν μπορώ να συγκρατήσω ένα μικρό χαμόγελο. Ρίχ’ το, σκέφτηκα.

Αυτός παίρνει βαθιά ανάσα:

Αισθάνεσαι, ως γυναίκα, πως στην εταιρεία μας δεν σου φερόμαστε ισότιμα;

-Όχι.

Αισθάνεσαι, ως γυναίκα στην εταιρεία μας, πως δεν σου δίνονται οι ίδιες ευκαιρίες με τους άντρες;

-Όχι.

Με κοιτάει με αγανάκτηση και ένα τεράστιο ερωτηματικό. Σαν να με ρωτάει, ε τότε τι σκατά θες;

Με πρωτόγνωρη ηρεμία και γαλήνη του είπα ότι γι’ αυτό ακριβώς μου κακοφαίνεται τόσο πολύ που η εταιρεία μας θέλει να στείλει ένα τέτοιο μήνυμα προς τα έξω. Το σκέφτεται. Προβληματίζεται.

Μα τα κορίτσια που σκέφτηκαν την ιδέα, σπούδασαν μάρκετινγκ, θες να πεις ότι δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους;

– (Ναι) Όχι, δεν είχα πρόθεση να προσβάλω κανέναν, δεν ήξερα καν ποιανού ιδέα ήταν και δεν έχει και σημασία.

Στριφογυρνάει στη καρέκλα του.

Δεν το είχα δει ποτέ έτσι μέχρι που μου το είπες. Συγγνώμη αν πριν σε πρόσβαλα. Τώρα, εσύ στην θέση μου, τι θα έκανες;

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

86 points
Upvote Downvote