Ο κάζουαλ σεξισμός της ημέρας

Αφορμή να γράψω αυτό το κείμενο σήμερα στάθηκε αυτή η ερώτηση. Ήθελα να γράψω για μια κοπέλα την οποία συναντώ κάθε εβδομάδα στη σχολή χορού. Πέρυσι, λοιπόν, είχε γίνει το εξής περιστατικό:

Στη σχολή, είχε έρθει από την αρχή της χορευτικής χρονιάς, ένα παντρεμένο ζευγάρι, νέοι σε ηλικία και οι δύο. Ο σύζυγος ήταν πολύ καλός χορευτής και έδειχνε να του αρέσει πολύ το μάθημα. Η σύζυγος, από την άλλη, ήταν πολύ διστακτική και απόμακρη από όλους ενώ φαινόταν να δυσκολεύεται με το προχωρημένο επίπεδο του τμήματος. Πολλές φορές, καθόταν στην υποδοχή της σχολής και δεν χόρευε εν ώρα μαθήματος, ενώ κάποια στιγμή δήλωσε κιόλας ότι δεν της αρέσει ότι είναι τόσο ανεβασμένο το επίπεδο.

Ο δάσκαλος είχε επιχειρήσει να την μεταπείσει ώστε να συμμετέχει στο μάθημα και να προσπαθήσει να κάνει όσα μπορούσε, δίχως αποτέλεσμα. Από τα μέσα της ίδιας χρονιάς, το ζευγάρι σταμάτησε να έρχεται στα μαθήματα.

Η κοπέλα, λοιπόν που ανέφερα στην αρχή, δεν την είχε συμπαθήσει την σύζυγο εξ’ αρχής. Μάλιστα, θεωρούσε ότι εκείνη έφταιγε που σταμάτησε το ζευγάρι τα μαθήματα και την χαρακτήριζε κοροϊδευτικά “Ξινοτύρι”. Ο χαρακτηρισμός αυτός προέκυψε από την σνομπ στάση που έδειχνε η σύζυγος εν ώρα μαθήματος οπότε η κοπέλα με περίσσια άνεση και σιγουριά, έβγαλε το συμπέρασμα ότι θα ήταν το ίδιο στριφνή και σε ό,τι αφορούσε το σεξ. Δηλαδή, δεν θα έκανε σεξ με τον άντρα της και το αιδοίο της θα είχε “πιάσει τυρί”!

Δεν ήξερα πως να αντιδράσω όταν άκουγα αυτήν την κοπέλα να μιλάει έτσι. Το μόνο που είχα πει ήταν ότι δεν πρέπει να βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα για την σεξουαλική ζωή μιας άγνωστης. Αυτό βέβαια δεν την σταμάτησε και συνέχισε τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς.

Γιατί μονίμως συγχέουμε τον κακό χαρακτήρα και την απόμακρη στάση κάποιου με την συμπεριφορά του στο σεξ; Ας πούμε ότι είναι ψώνιο και δύστροπη, ότι δεν την συμπαθούμε, ή ότι είναι απαράδεκτο να δηλώνει ότι δεν της αρέσει το τμήμα. Γιατί πρέπει να την μειώσουμε για κάτι το οποίο δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα αν όντως ισχύει;

Το θράσος ορισμένων ανθρώπων και η πεποίθησή τους ότι μπορούν να κρίνουν και να κακολογούν κάποιον που δεν συμπαθούν για ένα τόσο προσωπικό ζήτημα, όπως η σεξουαλική ζωή, είναι τουλάχιστον απαράδεκτα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

27 points
Upvote Downvote

7
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
3 Θέματα σχολίων
4 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
5 Συντάκτες σχολίων
κ@λυψωDioniandi @Maggie Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Γιατί το να να μειώσεις τη σεξουαλικότητα μιας γυναίκας φαίνεται να είναι το πιο ταπεινωτικό πράγμα καθώς εχουν ανάγει την σεξουαλικότητα ως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό μας.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

“Γιατί μονίμως συγχέουμε τον κακό χαρακτήρα και την απόμακρη στάση κάποιου με την συμπεριφορά του στο σεξ;” Η κοινωνία μας δεν συγχέει τον κακό χαρακτήρα “κάποιου” με την συμπεριφορά του στο σεξ. Συγχέει τον κακό χαρακτήρα των γυναικών με την συμπεριφορά τους στο σεξ. Αν πχ. στην συγκεκριμένη περίπτωση τα φύλα ήταν αντίστροφα και ο άντρας δεν συμμετείχε στον χορό, η πατριαρχική μας κοινωνία όχι μόνο δεν τόν χαρακτηρίζε ξινό όχι μόνο δεν θα επέκτεινε την ξινιλα στην σεξουαλική του ζωή, αλλά θα τον έβγαζε δικαιωμένο και με κάποιο τρόπο πχ. “Ε, λογικό είναι να μην ενδιαφέρεται ο άντρας για… Διαβάστε περισσότερα »

andi @
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Το χειρότερο είναι πως τέτοιου είδους σχόλια γίνονται από γυναίκες για άλλες γυναίκες….

κ@λυψω
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το συγκεκριμένο σχόλιο έγινε από γυναίκα. Και είναι λυπηρό.
Γενικά όμως τέτοιου είδους σχόλια για γυναίκες, δε γίνονται “από γυναίκες”. Όχι μόνο από γυναίκες. Τα σεξιστικά σχόλια απέναντι στις γυναίκες δεν είναι αποκλειστικότητα των γυναικών. Αυτό θα ήταν σεξιστικό σχόλιο από μόνο του.

andi @
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Στην συγκεκριμένη ανάρτηση σχολίασα, άρα εκεί πήγαινε και το σχόλιο μου. Γενικά τέτοια σχόλια γίνονται από όλους για όλους. Και από γυναίκες για άντρες και από άντρες για γυναίκες, και από γυναίκες για γυναίκες και από άντρες για άντρες. Ούτε ο σεξισμός είναι αποκλειστικότητα των γυναικών.

Dioni
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Συμφωνώ ότι γίνονται και από τους δύο, εμένα όμως με λυπούν περισσότερο όταν λέγονται από γυναίκα προς γυναίκα/ες. Είναι σαν να χάνω την ελπίδα μου, γιατί δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι. Το ότι οι γυναίκες γελάνε με παρόμοιες ατάκες και τις επαναλαμβάνουν και οι ίδιες είναι κάτι που δρα φοβερά ενισχυτικά στην σεξιστική συμπεριφορά! Δοκίμασε να δείξεις ενοχλημένη σε κάποιον στον κύκλο σου που συνηθίζει να το κάνει. Μίλα του ήρεμα αλλά κοφτά και αποφασιστικά, είτε το προσβλητικό σχόλιο αφορά εσένα είτε κάποια άλλη και θα δεις για πότε θα μαζευτεί…ίσως όχι με την πρώτη, κάποια στιγμή όμως θα… Διαβάστε περισσότερα »

κ@λυψω
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ακριβώς, επειδή απευθύνονται κυρίως σε γυναίκες και είναι σεξιστικές, είναι πολύ λυπηρό το ότι τις εκφράζουν και γυναίκες. Και ακόμα πιο λυπηρή είναι η άποψη που κυκλοφορεί γενικά ότι τις εκφράζουν κυρίως γυναίκες. Συμφωνώ, καλό είναι όταν τις εντοπίζουμε να αντιδράμε αναλόγως.