Ο κάζουαλ σεξισμός της ημέρας

Βρίσκομαι σε σεμινάριο, όπου η εισηγήτρια μας μιλάει για την οπτικοποίηση της ιστορίας στο παρελθόν, αλλά και τώρα. Κατά τη διάρκεια, μας δείχνει διάφορα διαγράμματα, για το πώς αποτυπώνονταν οι ιστορικές πληροφορίες. Κάποια στιγμή, μας δείχνει ένα διάγραμμα διαφορετικό, δηλαδή δεν είναι γραμμικό, αλλά είναι ένας αξονομετρικός αρχαιοελληνικός ναός, με πληροφορίες στους κίονες, στις μετόπες, στο πάτωμα, κλπ. και έγχρωμος. Η εισηγήτρια έχει ήδη αναφέρει, ότι το έχει φτιάξει γυναίκα και δίνει το λόγο σε έναν από τους παρευρισκόμενους, ο οποίος θέλει να σχολιάσει και μαζί με άλλα, τονίζει ότι είναι φανερό, ότι το έχει φτιάξει γυναίκα. Ένα νεαρό αγόρι που κάθεται δίπλα μου με ρωτάει ψιθυριστά: «Αυτό το σχόλιο δεν είναι σεξιστικό; Γιατί το λέει; Ειλικρινά θα ήθελα να μου το αιτιολογήσει;».

Η αλήθεια είναι, ότι με εντυπωσίασαν τα γρήγορα αντανακλαστικά του νεαρού, τελικά ίσως να υπάρχει ελπίδα για το μέλλον.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

34 points
Upvote Downvote

13
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
4 Θέματα σχολίων
9 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
8 Συντάκτες σχολίων
Cocker SpanielPJLightMitsiverve de vie Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
PJ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Ειλικρινά δε βλέπω πουθενά σεξισμό σε αυτό που ειπώθηκε, κυρίως γιατί δεν υπάρχει ούτε άμεση ούτε έμμεση κρίση (ή τουλάχιστον δεν αναφέρεται εδώ, δεν ήμουν παρών). Στερεότυπα, ναι. Άκυρο σχόλιο επειδή έτσι του κάπνισε ή δεν ξέρω γιατί, ναι. Woke άνθρωπος να το πει αυτό, μπα δεν παίζει. Σεξισμό όμως; Είναι σεξισμός να δούμε ένα ροζ ποδήλατο και να πούμε ότι ο ιδιοκτήτης του είναι γυναίκα; Άσχετα αν είναι όντως ή όχι, άσχετα αν δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσει κανείς να βγάλει τέτοιο συμπέρασμα, άσχετα αν εμείς προσωπικά δε θα το λέγαμε ποτέ. Αν κάποιος/α διαφωνεί, θα με ενδιέφερε ειλικρινά… Διαβάστε περισσότερα »

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Ειδικός

Και ο σεξισμος έχει στερεοτυπικη φύση. Ο συμφοιτητης που προσπάθησε να κάνει τον ξύπνιο λέγοντας πως φαίνεται ότι το έφτιαξε γυναίκα, δε νομίζω να είχε στο μυαλό του το κύρος και την αξιοπιστία του διαγράμματος. Αμφιβάλλω αν μπήκε στη διαδικασία να διαβάσει τις πληροφορίες που αναγραφονταν.

PJ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Παρόλο που το θεωρώ επικίνδυνο (το να προσπαθούμε να μαντέψουμε τι σκέφτονται οι άλλοι εκεί που δε χρειάζεται strictly, και να πορευόμαστε ανάλογα με το αναπόφευκτα επίφοβο συμπέρασμα), θα συμφωνήσω μαζί σου στην εκτίμηση πως το σχόλιο έγινε έχοντας σα βάση στερεότυπα, τα οποία πάνε πακέτο με σεξισμό τις περισσότερες φορές. Με άλλα λόγια, ας πούμε για τις ανάγκες της συζήτησης πως το σχόλιο δε θα το έκανε αν δεν είχε υπόβαθρο σε σεξιστικό περιβάλλον. Αυτό όμως κάνει το ίδιο το σχόλιο σεξιστικό; Εμένα μου φαίνεται ότι εφόσον ο σκοπός εδώ δεν είναι να βγάλουμε τον συγκεκριμένο άνθρωπο σεξιστή αλλά… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Κάτι μου λέει ότι αυτός που το είπε δεν είχε ιδέα ότι στην αρχαιότητα τα αγάλματα ήταν χρωματισμένα και βλέποντας τα χρώματα υπέθεσε ότι είναι έργο γυναίκας,γιατί άλλωστε όλοι το ξέρουν ότι τα χρώματα είναι γυναικεία υπόθεση. Και στερεοτυπικο και σεξιστικό.

Light
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Η αρχική ανάγνωση που έκανα εγώ πάντως ήταν ότι ο συμφοιτητής δεν ήταν απαραίτητα επικριτικός, μπορεί και να το είπε με θαυμασμό για την “πιο καλλιτεχνική φύση των γυναικών”. Σε κάθε περίπτωση, είναι απόλυτα στερεοτυπικό, αλλά αν ήταν σεξιστικό το σχόλιο ή όχι, μάλλον εξαρτάται από το πώς το χρωμάτισε… όχι?

Cocker Spaniel
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Καταλαβαίνω πως το εννοείς, εδώ όμως δεν κοιτάμε ποδήλατα ή παπούτσια π.χ., να, βλέπουμε ενα ζευγάρι κόκκινες γόβες, και λέμε οτι ‘ναι, είναι φανερό οτι είναι γυναικείες.’ Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα ήταν σεξιστικό.
Εδώ όμως, κρίθηκε η δουλειά κάποιου. Ο συμφοιτητής εσκεμμένα ή αθελά του το υποβίβασε, επειδή η τεχνοτροπία είναι διαφορετική απο τα άλλα, (στο μυαλό του) διαφορετικό ίσον όχι εξίσου καλο, γυναίκα όχι τόσο καλή όσο άντρα, άρα φυσικά και το έφτιαξε γυναίκα! Και καπου μέσα σε αυτό το συμπέρασμα είναι και ο σεξισμός.

PJ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Cocker, από πού προκύπτει ότι την υποβίβασε τη δουλειά;

Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι η δουλειά ήταν πολύ καλύτερη από το μέσο όρο, η εισηγήτρια ανέφερε πως είναι δουλειά γυναίκας (ίσως δεν ήταν απαραίτητο αλλά whatever) και ο άλλος είπε “ναι ναι φαίνεται” μη και νομίζει κανένας πως δεν το είχε ήδη καταλάβει μόνος του. Πού είναι ο υποβιβασμός;

Cocker Spaniel
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

PJ, είναι μια απλή υπόθεση για το πώς πολλοί σκέφτονται. Δεν ήμασταν ούτε εγώ ούτε εσύ στο μυαλό του συμφοιτητή τη στιγμή που μίλαγε.

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Εκτός από σεξιστικό ήταν και ηλίθιο το σχόλιό του και το είπε μόνο και μόνο για να δειχτεί και να φανεί ότι είπε κάτι.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Όντως είναι ύποπτο: 1) το ότι τόνισε ότι είναι φανερό, ότι το έχει φτιάξει γυναίκα και 2) ότι δεν αιτιολόγησε την άποψη του. Εμένα πάντως πάει το μυαλό μου ότι επειδή το διάγραμμα ήταν: “ένα διάγραμμα διαφορετικό, δηλαδή δεν είναι γραμμικό, αλλά είναι ένας αξονομετρικός αρχαιοελληνικός ναός, με πληροφορίες στους κίονες, στις μετόπες, στο πάτωμα, κλπ. και έγχρωμος” ο άντρας αυτός υποννοούσε ότι φαίνεται ότι το έχει φτιάξει γυναίκα, γιατί οι γυναίκες φτιάχνουμε “παρδαλά” και με φιοριτουρες πράγματα και όχι λιτά και σοβαρά.

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Ειδικά η μη αιτιολόγηση δείχνει ότι το σχόλιό του πέραν του ότι ήταν σεξιστικό ήταν και εξυπνακίστικο-ηλίθιο. Μου θυμίζει κάτι συμφοιτητές μου, οι οποίοι όποτε θα έλεγε κάτι ένας καθηγητής/μια καθηγήτρια θα πετάγονταν και θα έλεγαν “ναι, ναι, το ξέρω”.

Cocker Spaniel
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Ναι, συμφωνώ μαζί σου. Στο επάγγελμά μου, που είναι επίσης καλλιτεχνικής φύσης, ακούγονται συνέχεια τέτοια σχόλια.

verve de vie
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Νομιζω οτι η παραδοχη η μη του σχολιου ως σεξιστικου θα ειχε να κανει με την αιτιολογηση. Αφου δεν ακολουθησε, δεν ειναι ασφαλες να πουμε οτι ειναι σεξιστκο. Στερεοτυπικο ισως με τη λογικη της Φωτεινης πιο πανω.