Ο κάζουαλ σεξισμός της ημέρας

Ζω σε μυστηριώδη χώρα του εξωτερικού (Γερμανία) αλλά ο ελληνικός σεξισμός ξεπετάγεται εκεί που δεν τον περιμένεις! Έχω κλείσει ραντεβού για το ορθοπεδικό πρόβλημα που με ταλαιπωρεί καιρό σε ωραίο ιατρικό κέντρο με πολλούς γιατρούς. Πως τα φέρνει η μοίρα, την μέρα εκείνη αρρωσταίνει το παιδί μου και αναγκαστικά, δεν μπορώ να το πάω στον παιδικό σταθμό. Οπότε δεν πηγαίνω στη δουλειά, και για να μην χάσω το ραντεβού παίρνω και το μικρούλι μαζί μου στο γιατρό. Τα πιο απλά πράγματα γίνονται πιο δύσκολα με ένα μωρό στο καρότσι, οπότε είχα ένα άγχος για το πως θα τη βγάλουμε. Ο γιατρός, εν αγνοία μου, ήταν τελικά πατριωτάκι. Ελληνά(ρα)ς για την ακρίβεια.

Ξεκινάμε να συζητάμε το θέμα μου. Μετά πιάνει την κουβέντα για την κατάσταση στην Ελλάδα και πόσα χρόνια είμαστε εδώ. Και ξαφνικά τελείως ξεκάρφωτα με ρωτάει: Εσύ (προσοχή στον ενικό ενώ εγώ μιλούσα στον πληθυντικό, ενώ ήμασταν περίπου συνομήλικοι) ήρθες Γερμανία λόγω της δουλειάς του άντρα σου;

Το πρώτο ΝΤΟΙΝΓΚ.

Τον κοιτάω… όχι, του λέω. Για την ακρίβεια, ο άντρας μου με ακολούθησε εδώ μερικά χρόνια αφού ήρθα.

Στο τέλος της επίσκεψης με είχε ρωτήσει όλο μου το βιογραφικό, οπότε ήξερε πως το παιδί είναι στον παιδικό και έχω πολύ σημαντική καριέρα (οχι με αυτές τις λέξεις φυσικά, απλά του περιέγραψα τη δουλειά μου),… «Α τι λες, σοβαρά;» σχολίασε.

Πέντε μέρες αργότερα, μου τηλεφώνησε για να με ενημερώσει για τα αποτελέσματα μου. Δευτέρα, τέσσερις το απόγευμα. Ήμουν σε σύσκεψη, σε άλλη πόλη. Βγαίνω, του μιλάω. Η πρώτη του κουβέντα ήταν του αθεόφοβου: «Είναι καλή ώρα ή κοιμάται το παιδί;»

Ξανά ΝΤΟΙΓΚ.

Συμπέρασμα,  αν ο σεξιστής σε δει μια φορά με το παιδί σου, δεν πα να είσαι και η πρωθυπουργός, για αυτόν η μόνη σου ιδιότητα είναι αυτή της μάνας.

ΥΓ. Το παλικάρι κατά τη διάρκεια της ιατρικής μου επίσκεψης εξέφρασε και άλλες ωραίες απόψεις περί μείωση των δικαιωμάτων ψήφου των γηραιότερων, των ανέργων, των λιγότερο μορφωμένων, της γιαγιάς του, και άλλα ωραία αντιδημοκρατικά. Οπότε ο σεξισμός δεν έρχεται μόνος του. Πάει πακέτο με άλλα ωραία.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

5 points
Upvote Downvote

22
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
7 Θέματα σχολίων
15 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
12 Συντάκτες σχολίων
Cocker SpanielJoan of Arcargent provocateurno_rootsδήθεν Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μπελ Ρεβ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σεξισμό από “γερμαναρά” δεν παίζει να βιώσεις ε; Ελληνικός σεξισμός; τι είναι αυτό; και γιατί είναι απαραίτητα σεξιστικές αυτές οι ερωτήσεις; μπορεί και να είναι, εσύ έκανες κουβέντα μαζί του, αλλά έτσι όπως το γράφεις, δεν βγαίνει αυτό το συμπέρασμα. (Τα υστερόγραφα που λες, ναι, είναι εντελώς απαράδεκτα)

Consciousness
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Συμφωνώ για το Υ.Γ., οχι μόνο σεξιστικό αλλά μειωτικό για αυτά τα ατομα που αναφέρει. Λέτε ας πούμε κι αυτος ειναι απο ανώτερη κατηγορία ανθρώπου και όλοι οι άλλοι απαγορεύεται να αναπνέουν ή να κανουν τα αυτονόητα.

Velay
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Είναι σεξιστικές, απαραίτητα. Οταν παίρνεις τηλέφωνο κάποιον σε ώρες εργασίας (4 μμ) και ρωτάς το θεωρείς δεδομένο ότι θα είναι με το παιδί και όχι στη δουλειά, αν και η γυναίκα του έχει πει λεπτομέρειες για τη δουλειά της, ε, τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια. Αντέστρεψε το. Πόσοι έχουν ρωτήσει έναν νεαρό μπαμπά σε ώρες εργασίες αν κοιμάται το μωρό; Επίσης, το ακολούθησες τον άντρα σου εδώ, τι στο καλό ήταν; Εχει ο αυτός ο γιατρός ρωτήσει κανένα άντρα ασθενή αν κατέληξε Γερμανία επειδή ακολούθησε τη σύζυγο; Δεν νομίζω… Ναι, παίζει σεξισμός απο “Γερμαναρά”, όπως και απο “Γερμανούλη” επίσης.… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Oταν λέει “ελληνικός σεξισμός” πιστεύω ότι εννοεί ότι η Γερμανία είναι πιο φεμινιστική χώρα από την Ελλάδα, γι αυτό και έχεις περισσότερες πιθανότητες να βιώσεις σεξισμό από Έλληνα άντρα πάρα από Γερμανό άντρα.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Τι δεν είναι σεξισμός; Το ότι της μιλάει στον ενικό; Σε έναν άντρα ασθενή θα μιλούσε στον ενικό επίσης; Το ότι υποθέτει αυθαίρετα πως ακολούθησε τον άντρα της στο εξωτερικό; Tο ότι δεν μπορούσε να πιστέψει πως ως γυναίκα θα είχε σημαντική καριέρα στη Γερμανία; Το ότι, ενώ ήξερε για τη δουλειά της, δεν μπορούσε να φανταστεί πως στις 4 η ώρα θα μπορούσε να κάνει κάτι άλλο έκτός από να προσέχει το μωρό που κοιμάται;
Ποια από αυτές τις ερωτήσεις δεν “είναι απαραίτητα σεξιστικές”;

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Παιδιά, δεν μπορούσε να ξέρει ο άλλος ότι δούλευε στις 4 το απόγευμα. Δεν μπορούσε να το ψυχανεμιστεί.

Velay
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Μια χαρά μπορούσε! 9 με 5 είναι το συνηθισμένο οχτάωρο.Του είχε πει η κοπέλα για τη δουλειά της, ήξερε ότι έχει κάποια υπεύθυνη θέση, αλλά το μυαλό του αλλουνού είχε κολλήσει στο ότι ήταν μανούλα! Και σεξιστικό, και προσβλητικό είναι. Μήπως ενοχλώ; Γιατί αν το μωρό δεν κοιμάτε, γυναίκα είναι μωρέ δεν μπορεί να έχει κάτι άλλο σημαντικό να κάνει…

Cocker Spaniel
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Θα μπορούσε να εργάζεται part-time ώς μητέρα, ή από το σπίτι. Επίσης τις Παρασκευές σε πολλές εταιρείες, το ωράριο εργασίας είναι μέχρι τις 14:00-15:00.

δήθεν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Αλλά μπορούσε να ψυχανεμιστει ότι κοιμίζει το παιδί? Το λογικό για άνθρωπο που σου έχει ήδη πει ότι έχει σημαντική θέση/εργασία είναι να υποθέσεις ότι στις 4 το απόγευμα δουλεύει.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

“Στο τέλος της επίσκεψης με είχε ρωτήσει όλο μου το βιογραφικό, οπότε ήξερε πως το παιδί είναι στον παιδικό και έχω πολύ σημαντική καριέρα”

Δεν χρειαζόταν να το ψυχανεμιστεί, του το είχε πει ξεκάθαρα.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

{ Η πρώτη του κουβέντα ήταν του αθεόφοβου: «Είναι καλή ώρα ή κοιμάται το παιδί;» } Έπρεπε να του απαντήσεις: “Το παιδί είναι τώρα με τον μπαμπά του, εγώ είμαι εκτός χώρας.” ΥΓ. Οι άντρες πετάνε συνέχεια ειρωνικές μπηχτες στις γυναίκες. Πρέπει κάποια στιγμή να τούς πούμε: “Αν μια γυναίκα σε ειρωνευόταν και σε κορόιδευε συνέχεια, εσύ πώς θα αντιδρούσες; Αλλά και τότε θα έχουν έτοιμη την απάντηση: “Α, ο αντρικός εγωισμός θίγεται πολύ πιο εύκολα από τον γυναικείο!” Ε λοιπόν όχι, και ο γυναικείος εγωισμός μια χαρά θίγεται!

Consciousness
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Να πω κάτι? Αυτο το “κοιμάται το παιδι ή οχι? “, κι εγω το είχα ρωτήσει σε μια φιλη που ήταν με το παιδακι της και τον αντρα της, οταν της είχα τηλεφωνήσει. Δεν το βλέπω σεξιστικό. Σεξιστικό ειναι οταν ας πούμε αυτος θεώρησε οτι η γυναίκα πήγε ως ακόλουθος του αντρα της και οτι δε δουλεύει και οτι μεγαλώνει το παιδι. Αυτο ναι. Σεξιστικό. Αλλα μπορεί να ρώτησε, πως λέμε καμια φορά, τι κανει το μικρό σας κοιμάται ή παιζει? Οχι οτι η μανα ως γυναικα πρεπει να είναι καρφωμενη πάνω απο το μικρο. Κοιτα φιλη, ο σεξιστης υπάρχει… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Εγώ, αντίθετα, πιστεύω ότι η ερώτηση για το παιδί, και μαλιστα αν λάβουμε υπόψη ότι: {1)Την έκανε σε έναν άνθρωπο που γνώριζε ελάχιστα. και 2) Ήταν η πρώτη κουβέντα που είπε στο τηλεφώνημα.} δείχνει ακριβώς αυτό: ότι δηλαδή ” Η μανα ως γυναικα πρεπει να είναι καρφωμενη πάνω απο το μικρο.}. Όσο για το παράδειγμα που φέρνεις εσύ, αν θέλεις κάνε ένα γκάλοπ στους άντρες που ξέρεις (συγγενείς, φίλους, συναδέλφους κτλ) και ρώτα τούς αν έχει τύχει ποτέ να τηλεφωνήσουν σε άντρα που είναι κάπου μαζί με την γυναίκα του και το παιδί του και να τον ρωτήσουν τι κάνει… Διαβάστε περισσότερα »

Consciousness
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ναι το ξερω το εχω συναντησει. Για την πλειοψηφία το γυναικα ίσον μανα ίσον παιδι και μονο αυτά, ισχυει για αυτήν την πλειοψηφία που λες.
Εχεις δίκιο. Ειναι σεξιστικό. Θα μπορούσε να μιλησει γενικα. Δηλ εισαι στη δουλειά ή σπιτι? Ουτε μωρά ουτε τίποτα.

georgeena
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εχω περάσει στη Γερμανία συνολικά 12 χρόνια από τα 42 της ζωής μου, ως φοιτήτρια και πάλι τώρα εδώ και 7 συναπτά ως εργαζόμενη. Το λέω και δε με πιστεύουν: Έχω βιώσει σεξισμό εδώ πολύ συχνότερα από ότι στην Αθήνα. Δε μπορώ να μιλήσω για την επαρχία, γιατί Αθήνα μεγάλωσα κ έζησα (και 3 χρόνια Θεσσαλονίκη, που ίσως είναι ένα τσικ πιο επαρχιακή στην νοοτροπία.) Στη Γερμανία όμως να φανταστείτε μένω στο Βερολίνο, οπότε η σύγκριση δεν είναι άτοπη. Διαφέρει ο εδώ σεξισμός από τον εκεί, μεγάλη κουβέντα στο πως, είναι όμως εξίσου σεξισμός. Αυτά. Συμπέρασμα: Στο σεξισμό καλό είναι… Διαβάστε περισσότερα »

argent provocateur
Επισκέπτης
Συμμετέχων
argent provocateur

θα ηταν ενδιαφερον να ειχαμε παραδειγματα απο το βερολινο

Cocker Spaniel
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Θα σου πώ εγώ. Το pay-gap λόγω φύλου είναι δεδομένο, και ούτε κάν μόνο για ατομα με ίδια κατάρτιση, μιλάμε ακόμα και αν ο άντρας υστερεί στο βιογραφικό! Οι γυναίκες συνάδελφοι όμως φοβούνται να κάνουν φασαρία ‘για να μη γινουν δυσάρεστες’, στην τελική στα γραφεία όλων των τελευταίων ορόφων βρίσκονται άντρες 😉 Σχόλια του στύλ, ‘εμείς είμαστε γυναίκες, πρέπει να γίνουμε μητέρες’, ‘οι γυναίκες δεν είναι τόσο καλοί επαγελματίες, γιατί μια φορά το μήνα τρελαίνονται’, ‘είμαι/είσαι γυναίκα και είμαι/είσαι λίγο πιο ευαίσθητη μωρέ ‘, ‘τι να κάνουμε, έτσι είναι οι άντρες’, είναι καθημερινότητα. Θα μπορούσα να πώ κι άλλα παραδείγματα,… Διαβάστε περισσότερα »

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Η τηλεφωνική ερώτηση δεν καταλαβαίνω ακριβώς πώς συνεπάγεται σεξισμό. Σε ρώτησε αν πήρε καλή ώρα, για να μην ξυπνήσει το παιδί. Την Ιατρική έβγαλε με ειδικότητα στην Ορθοπεδική. Δεν έβγαλε το Χόγκουαρτς με ειδικότητα στη Μαντική.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Το ερώτημα είναι: Θα έκανε την ίδια ερώτηση αν μιλούσε μα τον πατέρα του παιδιού;

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Για το οτι σε ρωτησε αν είναι καλη ωρα ή αν κοιμαται το παιδί, μπορει και να ηταν μια προσπαθεια να μην ενοχλησει. Το σεξιστικο ήταν οτι θεωρησε αυτοματα (και ηταν τοσο χαλαρα αδιακριτος να σε ρωτησει) αν πηγες εκει λογω συζύγου. Ελπιζω να του ειπες οτι ο σύζυγος ηρθε εκεί για σενα.

Cocker Spaniel
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Σίγουρα είναι λίγο σεξιστής, περισσότερο για αρκετά χοντροκομμένο τον κόβω. Η ερώτηση αν κοιμάται το παιδί μπορεί να έγινε σε προσπάθεια ευγένειας, π.χ. Για το ότι θεώρησε δεδομένο οτι ακολούθησες εκεί τον άντρα σου, μάλλον θα φταίει ο κοινωνικός του περίγυρος, για τα συμπεράσματα που βγάζει για τους γύρω του. Τουλάχιστον του απέδειξες οτι έκανε λάθος. Εσύ δλδ. δε βγάζεις ποτέ κάποια συμπεράσματα για τους άλλους στα πρώτα λεπτά, που στην τελική δεν ισχύουν ;

Joan of Arc
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

O γιατρός ήταν καστανός; Και είχε το μαλλάκι λίγο μακρύ; Γιατί κάτι μου θυμίζει (ειδικά αυτή η δήλωση για τους ηλικιωμένους).