Ο κάζουαλ σεξισμός της ημέρας: «Οι διευθύντριες, μπορούν να κουνηθούν λίγο και να πετύχουν αυτό που θέλουν»

Πριν από κάποιο διάστημα, μίλησα στο τηλέφωνο με την μητέρα μου και μου διηγήθηκε ένα περιστατικό, στο οποίο ήταν παρούσα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στους διευθυντές (είναι διευθύντρια) Α/θμιας και Β/θμιας, σχετικά με τα Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ), νέο φορέα που αντικατέστησε το θεσμό των Σχολικών Συμβούλων. Συγκεντρώθηκαν, λοιπόν, οι διευθυντές σχολικών μονάδων και τους μίλησε ο αρμόδιος Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου, ο οποίος είναι, σημειωτέον, ακαδημαϊκός. Αναφερόμενος στις αρμοδιότητες των διευθυντών, είπε, μεταξύ άλλων

«Οι διευθύντριες, εντάξει, μπορούν να κουνηθούν λίγο (στους γονείς; στον/στην προϊστάμενο/προϊσταμένη;) και να πετύχουν αυτό που θέλουν…!»

Ευτυχώς, όπως έμαθα, η αντίδραση από τις παριστάμενες ήταν άμεση και έφαγε γιουχάισμα. Η ίδια η μητέρα μου ενημέρωσε τον προϊστάμενο για την απαράδεκτη συμπεριφορά του τύπου. Δυστυχώς οι διευθυντές που παρακολουθούσαν την ενημέρωση αντέδρασαν μουδιασμένα στο σεξιστικό σχόλιο του συντονιστή, ο οποίος δεν δέχτηκε καμία άλλη επίπτωση, πέραν του να νιώσει άβολα και να προσπαθήσει, ανεπιτυχώς, να ανασκευάσει (“δεν το εννοούσα έτσι”).

Κατά τ’ άλλα, στις Παιδαγωγικές Σχολές, όπως αυτή στην οποία διδάσκει ο συγκεκριμένος, υπάρχουν μαθήματα Εκπαίδευσης και Ταυτοτήτων Φύλου, όπου συνάδελφοί του διδάσκουν τις φοιτήτριες και τους φοιτητές για το σεξισμό στην εκπαίδευση. Λυπάμαι που σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορούμε να δώσουμε ονοματεπώνυμο, γιατί θα κατηγορηθούμε για “λιντσάρισμα”.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

56 points
Upvote Downvote

12
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
4 Θέματα σχολίων
8 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
8 Συντάκτες σχολίων
PJlogladyΚάστανο 🌰Mrs Dallowayδήθεν Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

“οι διευθυντές που παρακολουθούσαν την ενημέρωση αντέδρασαν μουδιασμένα στο σεξιστικό σχόλιο του συντονιστή” Ε, βέβαια, δεν είναι τίποτα φλωροι να υπερασπιστούν τις φεμινίστριες!

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Έπρεπε να τού απαντήσουν: {Ε, τότε, πρέπει να ξηλώσουμε από όλες τις θέσεις ευθύνης τους άντρες προϊστάμενους γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν σωστά στα καθήκοντά τους, αφού κάνουν ότι τούς λέει η κάθε διευθύντρια που “κουνιέται”. }.

Πουπουλόπαπια
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Αυτό ακριβώς!
Είναι απάντηση-τζούντο στην οποία όλη η δύναμη επιστρέφει στην πηγή κ την κλείνει μία κ καλή – δε μπορείς να το διαχειριστείς πασάκα μου; Κάτσε στην τελευταία τρύπα του ζουρνά να εκτελείς εντολές!

no-no
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Πάλι καλά που αντέδρασαν, θα το ξανασκεφτεί ο τύπος να πετάξει τις σαχλαμάρες του.

PJ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Να δώσουμε ονοματεπώνυμο για δημόσιο λιντσάρισμα επειδή έκανε κάτι το οποίο είναι αποτέλεσμα του κοινωνικού σεξισμού; Κάτι που εμείς εδώ μόνοι μας βάζουμε στην κατηγορία ΚΑΖΟΥΑΛ σεξισμός;

Το “δεν το εννοούσα έτσι” θα το μεταφράσουμε όχι ως “δεν ήθελα να πω κάτι σεξιστικό αλλά δεν το έχω δουλέψει για να καταλάβω πως ήταν σεξιστικό” αλλά ως “επίτηδες το έκανα και τώρα σας κοροϊδεύω”;

You can have too much of a good thing, you know.

δήθεν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Πώς αλλιώς μπορεί να το εννοούσε δηλαδή? Άσχετα με το πόσο εξοικειωμένος είναι με την έννοια του σεξισμού, είναι ξεκάθαρα προσβλητικό αυτό που είπε, και δε νομίζω να επιδέχεται δεύτερης ερμηνείας. Επίσης δεν ειπώθηκε σε κάτι ιδίαν συνομιλία, αλλά δημόσια, κατά τη διάρκεια ομιλίας που φαντάζομαι είχε προετοιμάσει από πριν? Για εμένα είναι αδικαιολογητος.

PJ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Δήθεν, δεν διαφωνώ σε τίποτα από αυτά που λες. Δεν είπα ότι δεν έπρεπε να προσβληθείς, ή ότι δεν ήταν προσβλητικό.

Το point μου είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο και αναφέρεται σε άλλο σημείο της δημοσίευσης: αυτό δεν είναι ατόπημα άξιο διασυρμού.

Mrs Dalloway
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

“Δεν το εννοούσα έτσι” σημαίνει “είπα κάτι σεξιστικό, αλλά δεν ήταν ο σκοπός μου να σας προσβάλλω” (οξύμωρο). Κατάλαβε πως ήταν σεξιστικό, αφού κατάλαβε τι είναι το “έτσι”.
Το να δώσουμε ονοματεπώνυμο σε μια αντικειμενική αφήγηση, που μάλιστα έγινε δημόσια, για μένα είναι απολύτως θεμιτό. Αν το “δημόσιο λυντσάρισμα” είναι να γνωρίζει ο κόσμος ότι ο συγκεκριμένος τύπος φέρεται στα πλαίσια του “κοινωνικού σεξισμού”, δεν βλέπω το πρόβλημα.

PJ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Οξύμωρο; Πραγματικά;

Πρέπει να έχεις ζήσει μια πολύ παραμυθένια ζωή αν δεν έχεις δει ποτέ κάποιον να λέει χοντράδα χωρίς να το θέλει, απλά επειδή δεν έχει δουλέψει αρκετά.

Κάστανο 🌰
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ο συγκεκριμένος δε νομίζω να δικαιολογείται να μην ξέρει ότι αυτό που είπε υποδηλώνει καθαρό σεξισμό. Είναι ακαδημαϊκός που να πάρει (!), έχει δημόσιο λόγο, οφείλει να έχει επίγνωση των όσων λέει. Δεν μπορεί να σηκώνεται να μιλήσει σε διευθυντές σχολείων χρησιμοποιώντας αυτήν τη γλώσσα.. Φαντάσου πως μιλάει στους φοιτητές του.. Εξάλλου όπως γράφει και η loglady στη Σχολή που διδάσκει υπάρχουν μαθήματα Εκπαίδευσης και Ταυτοτήτων Φύλου. Αυτός που ζει; Ευτυχώς που αντέδρασε το ακροατήριο